|
|
#91 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Rozrzutny maz
No i myslisz że ludzie nie mają w domach mebli z Ikea czy Castoramy tylko lecą po prywatne na wymiar. Owszem lecą bo to nie jest wiedza tajemna a stolarz zawód jak każdy inny (zresztą to już w salonach meblowych takie meble odpowiednio się dopasowuje bo wszyscy wiedzą że ludzie mają rożne kuchnie) ale niekoniecznie po takie żeby zamiast 9 tyś płacili np. 25.
![]() Cytat:
Nie mówiąc o tym że wszyscy stosują rozwiązania systemowe by montaż był jak najbardziej szybki i łatwy. ![]() ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Bez urazy kupiłaś meble jakie chciałaś i tylko się cieszyć ale tak jakbyś usiłowała przekonywać że nie miałaś wyjścia. Normalnie sobie zaraz wyobrażę że ludzie narożniki kupują nie w salonach bo muszą być specjalnie wzmocnione inaczej chwila i się rozleci albo łóżka zamiast w standardzie to tylko koniecznie zrobione prywatnie i z dębu bo inaczej sterta dech. Proszę Cię. Tylko czekać aż Edan doda że zmywarkę mu składali na zamówienie.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2020-08-14 o 13:12 |
|
|
|
|
|
#92 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#93 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To tak jak z butami. Można kupić byle jakie trampki w Auchan za 30 zł i pochodzić w nich jeden sezon wakacyjny, a potem do śmieci. Można kupić trampki skórzane za więcej kasy i chodzić w nich 3-5 lat. A najlepiej kupić na promocji. I w ciągu tego czasu już nic nie wydawać. Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#94 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Tak ludzie meble z Castoramy wymieniają co 3 lata po 10 klocków albo siedzą ze strupem. Nie muszę Ci tłumaczyć co kto skąd nabywa bo zdarza mi się kupować i używki z OLX i z których potrafię być bardzo zadowolona. Dla mnie zresztą najlepszy zakup to taki gdy masz dobrą jakość ale cena jest atrakcyjna. Dochodzi jeszcze kwestia jak o rzeczy dbasz. Jak ktoś ma w pompie to mu się szybciej zniszczą, też proste. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2020-08-14 o 13:53 |
||
|
|
|
|
#95 |
|
Rozeznanie
|
BTW. Po 10 lat już by się nie znudziły?
|
|
|
|
#96 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- Cytat:
Jakie ludzie mają wnętrza (że np. panele a nie super podłogi w drewnie itp) to sobie wystarczy poprzeglądać ogłoszenia dot. sprzedaży nieruchomości.
|
||
|
|
|
|
#97 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Może i nie dbała, ale dla mnie meble po 3 latach do wyrzucenia to abstrakcja. Mam salon 3-letni teraz w mieszkaniu i jest jak nowy. Stąd moje zdanie takie, a nie inne. Wiem, że te meble (nasze) mogą stać tyle lat, bo z tej samej fabryki była ostatnia kuchnia rodziców faceta. Wyrzucili ją po 10 latach właśnie, przy okazji remontu. A barek od nich ma chyba 15 i nic się nie dzieje. Ale ok, też myślę, że taka dyskusja nie ma sensu. Niech każdy robi jak uważa i jak mu wygodniej. Poznałam inny punkt widzenia i mimo, że się nie zgadzamy to zawsze czegoś się człowiek nauczy. Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#98 |
|
BAN stały
|
Ojejku już przestan się podniecać ta twoja kuchnia, znajomymi i domem na kredyt bo ja za malutka w bloku dałam 35 tys dwa lata temu i to bez robocizny xD jejku wszystko zależy od użytych materiałów xD
---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- 35 tys za kuchnie nie jest niewiadomo jaka kwota xD ---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- Tym bardziej za taka duża- powiedziałabym ze to jest wręcz bardzo tanio za tyle mebli na zamówienie
|
|
|
|
|
#99 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#100 |
|
Rozeznanie
|
Prawda jest taka, że jak ktoś chce budżetowo to same meble kupi w sieciówce. A jak chce wydać więcej to znajdą się miejsca w których zapłaci więcej
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#101 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja mialem meble w duzym pokoju (salonem bym tego nie zawal, to blok mieszkaly ktory stoi jakies 50-60lat), ktore jeszcze ojciec ogarnial jak byl w wojsku. Ja rocznik 84, meble rocznik 83 Szczerze mowiac to takich mebli juz dzis nie robia, porzadne wielkie szafy, tone bys tam wlozyla i by sie nic nie polamalo, nie peklo - a jak na swoj wiek to wygladaly na prawde baaaaardzo dobrze - gdzies tam jakies otarcie czy drobne uszkodzenie powstalo owczywiscie, ale wygladlay jak dzis nowe meble po 8-10 latach![]() BTW, nie bede tu wrzucal zdjec wspomnianej kuchni i podliczal kosztów bo to nie ja to robilem, tylko kumpel - znam od niego koszt jego kuchni. Kuchnia byla remontowana (tak jakby od 0) po 30 latach i wyglada bardzo dobrze. Tylko on nie kupowal lodówki za 6 kola, a za niecale 2. Akurat w temacie zmywarek i lodówek moge podyskutowa bo wymienialem te dwa sprzety w przeciagu 2 ostatnich lat, a raczej kupowalem zmywarke pozbywajac sie starego normalnego zlewu a wkladajac taki maly z wyciaganym tez odchudzonym kranem powiem jedno - takie zmiany wychodza drozej niz caly projekt kuchni na raz Co do zmywarek, bosh ma serie chyba 6 ktora ma jakis nowy system wlasnie do osuszania naczyn (ja kupilem poziom nizej bez tego, tez wyciagam suche, ale tamto podobno lepiej dziala jeszcze) i taka mala 45-tka kosztowala mnie z ubezpieczeniem na 5 lat ponad 2k. Ale moglem kupic wersje bez regulacji w srodku tych kratek, bez tacki tylko z koszykiem, bez swiatelka i glosniejsza bez ubezpieczenia i bym oszczedzil spokojnie 1k pln. I tak jest ze wszystkim - Ty robisz sobie standard jakims tam w tej kuchni, chcesz lepsza zmywarke, lepsza lodówke, tv w suficie, to nie 15k a 30 bedzie malo![]() Tak samo lodówki, dalem za swoja prawie 3k, bo chcialem doplacic do calkowicie polsiej produkcji, klasy A+++ zamiast A++, i glosnosci nizszej o 2db - ta gorsza to oszczednosc prawie 1k - dzis bym wzial ta tansza szczerze mowiac bo i tak jest cicha a w srodku to samo. I tak mozna szukac tych oszczednosci wszedzie, sa rzeczy na ktorych nie warto oszczedzic 1k, ale sa takie, ze warto. |
|
|
|
|
|
#102 |
|
BAN stały
|
Abstrakcyjne to jest pomijanie istnienia skrótu myślowego i jak ktoś wspomni że to co wydasz 12 tyś na hotdogi to sobie zrobisz kuchnię to jest to jednoznaczne z tym że zrobisz sobie całą kuchnię i każdej wielkości i ze wszystkim łącznie z podwójnym piekarnikiem i kuchenką 6-palnikową w stylu retro. Zmywarki są fajne ale nie wiedziałam że już się stały pozycją obowiązkową. Jakby nie można było z góry założyć że jak nie cala kuchnia to np. pół. ''No bo znajomy dał 15''.
![]() Do sieciówek nic nie mam. To że ktoś wyda 9 tyś na kanapy w Agata Meble nijak się ma do tych wszystkich pomysłów że jak ci szkoda hajsu albo nie masz to kup sobie albo używany albo tanszy albo przerób coś starszego na fajniejszy. U stolarza możesz tak samo zamówić meble z płyt jakie ci pasują i niekoniecznie muszą to być hartowane szkła i cuda wianki. Nie każdy potrzebuje przemyślanej konstrukcji kosmicznej żeby ustawić pokrywki, wystarczy zwykłe rozplanowanie w szufladzie. I wtedy nie kosztują 2x tyle co w sklepie a w miarę porównywalnie. Stolarz też raczej musi być w miarę konkurencyjny żeby była jakaś opcja pośrednia między sieciówką a wersjami de lux w warsztacie. I nie wszystkie fikuśne rozwiązania są super ja np. za totalnie niepraktyczne uważam (całkiem popularne) szafki otwierane do góry. Beznadzieja. A taki zawias już powinien być mocniejszy/silniejszy bo nie tylko trzyma drzwiczki to jeszcze musi uwzględniać grawitację. Tak samo jak nie jaram się zlewami z 1 komorą czy pokojami z aneksami kuchennymi (cały syf z gotowania niepozmywania i zakupów na wierzchu i zapachy z garnków) zamiast oddzielić od siebie obie funkcje na kuchnię i salon. Ale nie wpadłabym na to by wywodzić że salon z aneksem kuchennym nie może być piękny i zachwycający dla kogoś kto sobie tak zaprojektował i urządził gniazdko.
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#104 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Tyle w temacie konieczności wydawania ileś na kuchnię. Oczywiście to lekki żart bo jak urzadzasz to chcesz by ci się podobało. Ale rozmawiamy o meblu. Składowe: płyty uchwyty/gałki zawiasy oraz opcjonalnie nózki zamiast cokolików i do tego elementy podwieszania. Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Cytat:
Ale wracając do tematu skoro mąż autorki ma daleko to biedronki od stacji paliw i w kolejce nie postoi to nie podejrzewam go żeby miał chcieć umieć przerobić szafkę i zamiast 2,5 koła wydać np. 7 stów. ![]() ---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- A jeszcze a propos czasami nie trzeba wyrzucać całych mebli a zamówić sobie nowe blaty i/lub drzwiczki. Albo zamówić oklejenie tego co się ma, żeby już nie robić samemu i wyszło byle jak.
|
||||
|
|
|
|
#105 |
|
Raczkowanie
|
Wy jeszcze pamiętacie o czym jjest ten wątek??
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#106 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#107 |
|
BAN stały
|
Mi się śmiać chce jak ktoś w pracy się podnieca ile za kichnie dał i ze same meble 20 tys - wszystko fajnie tyle ze potem się okazuje ze nie dość ze maja hipotekę nA mieszkanie to jeszcze i Te meble na raty xD
Kurczę może js jestem jakaś dziwna ale jakbym nie miala kasy to bym chciała się jak najmniej zadłużyć albo robić małymi kroczkami a zauważyłam ze teraz ludzie żyją ponad stan ... najważniejsze mieszkanie ba nowym osiedlu i droga kuchnia a nieważne ze lecą na pięciu kredytach i się co miesiąc musza zapożyczać u rodziców. W d**** bym miała w takiej sytuacji prestiż okupiony Życiem z miesiąca na miesiąc |
|
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem. Kuchnia moich rodziców była kupowana w latach chudych w Ikei 14 lat temu.
Stoi i ma się dobrze. ![]() Oczywiście teraz nas stać i możemy sobie pozwolić na meble na wymiar. Ale jakby co, to bym bez problemu kupiła kuchnię w Ikei. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#109 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#110 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
To Twoi znajomi na kredytach śmieją się z Ciebie. Taka prawda. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#111 |
|
Konto usunięte
|
Mnie stolarz zrobił meble za 17k do kuchni 12 m. Ale mam same doły, 1 słupek i lodówka 70cm w zabudowie. Na niczym nie oszczędzaliśmy, wybieraliśmy co nam się podoba, mam wszystkie te systemy Blum, szafkę taka składana podwójnie na garnki tez na tych systemach blumowych (była najdroższa w ofercie). I kuchnie mam z wyspa. Także jak myśle o meblach za 35k to wydaje mi się to bardzo dużo. Chyba w jakichś pracowniach gdzie jest mnóstwo ludzi do opłacenia, bo u stolarza za 35 k to już chyba złote meble z najdroższymi blatami z marmuru. Zreszta tak mi mój stolarz mówił, ze ma jakieś zamówienie za 40 k wielka kuchnia a blaty marmurowe sprowadzane z Włoch czy tam skądś. Znajomi, którzy budują ludziom domy, maja kasy w brud, maja kuchnie z ikei, bardzo ładna nawiasem mówiąc. Wszystko jak od stolarza, ja różnicy nie widzę. Sama bym zamówiła gdyby nie fakt, ze w Ikei na blat kazali czekać 8 tygodni plus mam nietypowa lodówkę 70 cm i takich szafek modułowych nie ma.
Sprzęty wyniosły około 12k, w tym zmywarka za 1500, która się sama otwiera płacenie za zmywarkę 3k to jest lekkie nieporozumienie dla mnie, ale ok. Z kolei piekarnik mam dość drogi, bo 3,5 ale zależało mi na piekarniku parowym, ma termosondę i inne bajery. Ale tak szczerze to jakieś kosmicznej różnicy nie ma, piekarnik za 1,5k tez piecze. wypowiem się w sprawie pralki, bo kupiłam samsunga za 3,5k i lubie te pralkę, ale autentycznie żałuje tych pieniędzy. Moja mama ma samsunga za 1600 i różnica żadna. Wtopiłam z ta pralka na maksa. Ogólnie sprzęty maja być ładne i funkcjonalne, na wielu można zaoszczędzić, bo spełniają swoje funkcje nawet w tej bardziej budżetowej wersji. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88069109]Mnie stolarz zrobił meble za 17k do kuchni 12 m. Ale mam same doły, 1 słupek i lodówka 70cm w zabudowie. Na niczym nie oszczędzaliśmy, wybieraliśmy co nam się podoba, mam wszystkie te systemy Blum, szafkę taka składana podwójnie na garnki tez na tych systemach blumowych (była najdroższa w ofercie). I kuchnie mam z wyspa. Także jak myśle o meblach za 35k to wydaje mi się to bardzo dużo. Chyba w jakichś pracowniach gdzie jest mnóstwo ludzi do opłacenia, bo u stolarza za 35 k to już chyba złote meble z najdroższymi blatami z marmuru. Zreszta tak mi mój stolarz mówił, ze ma jakieś zamówienie za 40 k wielka kuchnia a blaty marmurowe sprowadzane z Włoch czy tam skądś. Znajomi, którzy budują ludziom domy, maja kasy w brud, maja kuchnie z ikei, bardzo ładna nawiasem mówiąc. Wszystko jak od stolarza, ja różnicy nie widzę. Sama bym zamówiła gdyby nie fakt, ze w Ikei na blat kazali czekać 8 tygodni plus mam nietypowa lodówkę 70 cm i takich szafek modułowych nie ma.
Sprzęty wyniosły około 12k, w tym zmywarka za 1500, która się sama otwiera płacenie za zmywarkę 3k to jest lekkie nieporozumienie dla mnie, ale ok. Z kolei piekarnik mam dość drogi, bo 3,5 ale zależało mi na piekarniku parowym, ma termosondę i inne bajery. Ale tak szczerze to jakieś kosmicznej różnicy nie ma, piekarnik za 1,5k tez piecze. wypowiem się w sprawie pralki, bo kupiłam samsunga za 3,5k i lubie te pralkę, ale autentycznie żałuje tych pieniędzy. Moja mama ma samsunga za 1600 i różnica żadna. Wtopiłam z ta pralka na maksa. Ogólnie sprzęty maja być ładne i funkcjonalne, na wielu można zaoszczędzić, bo spełniają swoje funkcje nawet w tej bardziej budżetowej wersji. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Ja praktycznie wszystko zamykam w granicach 1500. Wyjątkiem jest lodówka, bo zależy mi na bajeranckiej. Ale, jak już pisałam, moi rodzice urządzali kuchnię jak byliśmy dośc biedni i brali dosłownie najtańsze sprzęty w kategorii rozsądnych cen i ten piekarnik w okolicach tysiaka dalej sobie jest od 14 lat, fajnie piecze i nie ma się czego przyczepić. Piekłam ostatnio u rodziców z pół tysiąca babeczek, to zauważyłabym, gdyby coś było nie tak. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#113 |
|
BAN stały
|
Dot.: Rozrzutny mąż.
Nie zazdroszczę bo mam to samo bez kredytu. Jeszcze może ni powiesz edan ze oni poczynili inwestycje biorąc te kredyty ?
![]() ---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ---------- I ze byłam głupia biorąc za gotówkę? I jestem do tylu według tych na kredytach? Co w takim razie powinnam zrobić według ciebie z wolna gotówka? Chętnie się dowiem co robię złe :0 |
|
|
|
|
#114 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ---------- Cytat:
||
|
|
|
|
#115 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale o co Ci się zasadniczo rozchodzi? Chwalisz się na wizażu, ze nie jesteś jak te plebsy co kupują kuchnie za 20k w domu na kredyt? No brawo Ty, weź sobie przyznaj order z ziemniaka tfu buraka. Jakim trzeba być zakompleksionym żeby iść na forum z taką nowiną pt. Ojejku ja mam za gotówkę i się nie chwale, a te plebejskie pierdki debatują nad kuchniami za 20k w swoich domeczkach na kredyt. Takie bajeczki to se każdy pierwszy lepszy leszcz może na wizażu napisać także myśle, ze nikt nie płacze w kącie po tym co przeczytał ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#116 |
|
BAN stały
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88069267]Ale o co Ci się zasadniczo rozchodzi? Chwalisz się na wizażu, ze nie jesteś jak te plebsy co kupują kuchnie za 20k w domu na kredyt? No brawo Ty, weź sobie przyznaj order z ziemniaka tfu buraka. Jakim trzeba być zakompleksionym żeby iść na forum z taką nowiną pt. Ojejku ja mam za gotówkę i się nie chwale, a te plebejskie pierdki debatują nad kuchniami za 20k w swoich domeczkach na kredyt.
Takie bajeczki to se każdy pierwszy lepszy leszcz może na wizażu napisać także myśle, ze nikt nie płacze w kącie po tym co przeczytał ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Ona mnie wręcz śmieszy z innego powodu. Mnie by nawet było stać kupic swoje prywatne mieszkanie za gotówkę. Ale bym nie kupił dwoch-trzech innych mieszkan pod inwestycje. Dziewczę nie ma zielonego pojęcia o pieniądzach i się tym publicznie chwali. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#117 |
|
BAN stały
|
Wolne pieniądze miałam wpakować w inwestycje a gdzie miałam mieszkać ?:0 Wziąć na lokum kredyt czy może wynajem?:0
No jak nie mam pojęcia to mi wytłumacz. A ci ludzie nie robili inwestycji no chyba ze za inwestycje uznamy telefon na raty. ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- Chętnie się dowiem edan bo teraz właśnie mam sporo wolnej gotówki i sie zastanawiam co zrobić |
|
|
|
|
#118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O inwestycji w związku z kredytem hipotecznym możemy mówić w dwóch przypadkach: 1. wzięcie kredytu hipotecznego na drugie i kolejne mieszkanie w celu otrzymywania z niego dochodu pasywnego (np. najmu). W tym wariancie to przedsięwzięcie będzie (dobrą) inwestycją, o ile roczna stopa zwrotu z najmu kredytowanej nieruchomości, po potrąceniu podatku dochodowego, amortyzacji oraz kosztów utrzymania nieruchomości będzie większa niż roczny koszt kredytu, wraz z wliczoną prowizją dla banku, kosztem notariuszy i urządzenia mieszkania. Innymi słowy: jeśli twój dochód z najmu będzie wyższy niż koszt kredytu, to na tym kredycie zarobiłaś. Rynek najmu nieruchomości jest trudny i wcale nie tak bardzo opłacalny jak się niektórym wydaje, dlatego tylko niewiele osób ukręci na tym fajny % zwrotu rocznie. 2. wzięcie kredytu hipotecznego na własne mieszkanie w przypadku posiadania gotówki na jego kupno i przeznaczenie gotówki na inwestycje. Ten wariant ma sens, gdy roczna stopa zwrotu z inwestycji, po podatku belki, przewyższy roczny koszt kredytu (odsetki, marża banku, koszt wpisu obciażającego hipotekę etc.). Takiej stopy zwrotu nie przyniosą lokaty (i nie przynosiły nigdy, nawet przed obniżeniem stóp procentowych i wybujałą inflacją), więc trzeba szukać innych opcji. W co można zainwestować gotówkę? No wariantów jest mnóstwo, przy czym trzeba skalkulować jak bardzo jesteś gotowa ryzykować i jak dużą masz wiedzę o pieniądzu i rynku. Począwszy od zainwestowania w swój biznes (wtedy po stronie kosztów doliczałabym także swój czas), cudzy biznes, akcje, obligacje, kontrakty, fundusze, kruszce, waluty. Kruszców już teraz nie kupisz, bo są za drogie i właściwie są niedostępne dla zwykłego śmiertelnika. W akcje i kontrakty się nie pakuj, bo masz za małą wiedzę o rynku i już mamy wysyp nowych inwestorów giełdowych, których panikarskie zachowania wpływają negatywnie na kursy spółek, które kupili ale w sumie nie wiedzą po co. Możesz poczytać o funduszach - tutaj ryzyko jest mniejsze, ale stopa zwrotu też mniejsza i niemożność reakcji w czasie rzeczywistym (np. niemożność sprzedaży jednostek "ja już", tylko +1d lub +2d). W twoim przypadku, jeśli umiesz czytać wykresy walut, to może waluty. Jeśli nie - to zostają chyba obligacje, ale tylko jak pojawi się dobra oferta (ostatnia dobra oferta była w kwietniu). |
|
|
|
|
|
#119 |
|
BAN stały
|
Dzieki za wyjaśnienie. No ja nie mówię ze mam pojęcie o finansach - szczególnie jeśli chodzi o inwestycje muszę się dokształcić. Myśle ze najrozsądniej jak dokupie drugie mieszkanie
|
|
|
|
|
#120 |
|
Konto usunięte
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88069109]Mnie stolarz zrobił meble za 17k do kuchni 12 m. Ale mam same doły, 1 słupek i lodówka 70cm w zabudowie. Na niczym nie oszczędzaliśmy, wybieraliśmy co nam się podoba, mam wszystkie te systemy Blum, szafkę taka składana podwójnie na garnki tez na tych systemach blumowych (była najdroższa w ofercie). I kuchnie mam z wyspa. Także jak myśle o meblach za 35k to wydaje mi się to bardzo dużo. Chyba w jakichś pracowniach gdzie jest mnóstwo ludzi do opłacenia, bo u stolarza za 35 k to już chyba złote meble z najdroższymi blatami z marmuru. Zreszta tak mi mój stolarz mówił, ze ma jakieś zamówienie za 40 k wielka kuchnia a blaty marmurowe sprowadzane z Włoch czy tam skądś. Znajomi, którzy budują ludziom domy, maja kasy w brud, maja kuchnie z ikei, bardzo ładna nawiasem mówiąc. Wszystko jak od stolarza, ja różnicy nie widzę. Sama bym zamówiła gdyby nie fakt, ze w Ikei na blat kazali czekać 8 tygodni plus mam nietypowa lodówkę 70 cm i takich szafek modułowych nie ma.
Sprzęty wyniosły około 12k, w tym zmywarka za 1500, która się sama otwiera płacenie za zmywarkę 3k to jest lekkie nieporozumienie dla mnie, ale ok. Z kolei piekarnik mam dość drogi, bo 3,5 ale zależało mi na piekarniku parowym, ma termosondę i inne bajery. Ale tak szczerze to jakieś kosmicznej różnicy nie ma, piekarnik za 1,5k tez piecze. wypowiem się w sprawie pralki, bo kupiłam samsunga za 3,5k i lubie te pralkę, ale autentycznie żałuje tych pieniędzy. Moja mama ma samsunga za 1600 i różnica żadna. Wtopiłam z ta pralka na maksa. Ogólnie sprzęty maja być ładne i funkcjonalne, na wielu można zaoszczędzić, bo spełniają swoje funkcje nawet w tej bardziej budżetowej wersji. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] 5 lat temu stolarz zrobił nam kuchnię pod wymiar za 7 tys. Za sprzęty zapłaciliśmy 2gie tyle- wyciąg, płyta, piekarnik, zmywarka. Lodówka była z poprzedniego mieszkania. Też uważam że wyposażenie ma być funkcjonalne i ładne. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:09.

ale tak jakbyś usiłowała przekonywać że nie miałaś wyjścia. Normalnie sobie zaraz wyobrażę że ludzie narożniki kupują nie w salonach bo muszą być specjalnie wzmocnione inaczej chwila i się rozleci albo łóżka zamiast w standardzie to tylko koniecznie zrobione prywatnie i z dębu bo inaczej sterta dech. Proszę Cię. 

Szczerze mowiac to takich mebli juz dzis nie robia, porzadne wielkie szafy, tone bys tam wlozyla i by sie nic nie polamalo, nie peklo - a jak na swoj wiek to wygladaly na prawde baaaaardzo dobrze - gdzies tam jakies otarcie czy drobne uszkodzenie powstalo owczywiscie, ale wygladlay jak dzis nowe meble po 8-10 latach

płacenie za zmywarkę 3k to jest lekkie nieporozumienie dla mnie, ale ok. Z kolei piekarnik mam dość drogi, bo 3,5 ale zależało mi na piekarniku parowym, ma termosondę i inne bajery. Ale tak szczerze to jakieś kosmicznej różnicy nie ma, piekarnik za 1,5k tez piecze. wypowiem się w sprawie pralki, bo kupiłam samsunga za 3,5k i lubie te pralkę, ale autentycznie żałuje tych pieniędzy. Moja mama ma samsunga za 1600 i różnica żadna. Wtopiłam z ta pralka na maksa. Ogólnie sprzęty maja być ładne i funkcjonalne, na wielu można zaoszczędzić, bo spełniają swoje funkcje nawet w tej bardziej budżetowej wersji.