|
|
#91 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Co robicie na obiad? część XX.
Cytat:
![]() Ciasto... Jejku, za oknem tak brzydko, zjadłabym ze 3 kawałki od razu! Ja ugotowałam raniutko jajka i będą jajeczne kotlety z surówką.Na deser zrobię kaszę manną z likierem słony karmel, wczoraj kupiłam W końcu doszliśmy do porozumienia w kwestii kuchni, w styczniu zmiana blatu i panelu na drewno, zmiana zlewu i płyty, a we wrześniu fronty na biało
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
|
|
|
|
#92 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te spody rożków to faktycznie z białego maku? A jak się robi masę do brzdąca? Bo znalazłam przepis, że gotuje się z kremówką wszystkie składniki łącznie z żelatyną... - i tu mam wątpliwość, jak to ubić jak stężeje po schłodzeniu?Wysłane z mojego Moto C Plus przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#93 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
raz robiłam sama i w ogóle w necie jest tylko jeden przepis http://my-kitchen-is-my-castle.blogs...m-rumowym.html wyszły bardzo zbliżone do oryginału (nawet lepsze!), ale wątpię żeby krem w cukierni był na mascarpone... tym bardziej, że rożki to taki flagowy poznański produkt jeszcze z czasów kiedy ten ser nie był powszechnie dostępny. Nie wiem też czy w oryginale jest mak w spodzie, ja czuję głównie migdały A co do brzdąca to żelatyny zdecydowanie się nie podgrzewa! Samą kremówkę z kakao i cukrem, to się potem chłodzi, ubija i dopiero dodaje żelatynę. Ta masa jest super, jakby lekko budyniowa, ale nie do końca. No taka brzdącowa Popełniłam to ciasto ze 2-3 razy i tak jak z masą nie było kłopotu, tak biszkopt zawsze wychodził mi nie taki. Mam takie szczęście, że jak nie potrzebuję specjalnie wysokiego biszkoptu to mi wyrośnie jak wieża, a jak akurat ma być wysoki do przekrojenia to opada albo jest za mało puchaty ![]() A do Poznania koniecznie musisz się wybrać! Ale by było fajnie zrobić takie wątkowe spotkanie |
|
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem przed okresem i jak tak czytam wasze przepisy i oglądam zdjęcia, to bym weszła w ten ekran i wszystko zjadła
Ja na dziś nie mam pomysłu coś na szybko chciałam, w ogóle korci mnie żeby zamówić coś, bo wyjątkowo dzisiaj nie mam ochoty na gotowanie, a to do mnie nie podobne ![]() Ewentualnie może też jakąś rybę zrobię... Nie wiem
|
|
|
|
#95 |
|
Bang Bang Lucky Luck !
|
Ja z braku pomysłu serwuje zapiekankę z kurczaka, pieczarek i ziemniaków. Nic więcej dziś nie wymyślę....
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#96 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Mdłe bez smaku.Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
a ja wczoraj i dzisiaj wega placek po węgiersku
Moja mama chwaliła ;P
|
#98 | ||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Jak robisz sos?
|
|
|
#99 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
O, jaki przepis? Z tofu? U nas dziś było mało obiadowo: sałatka jarzynowa, tosty z pieczarkami i serem, potem sernik (+kawa rzecz jasna). |
||
|
|
|
#100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie marynuje się mięso do szynkowara. Będzie mielone z papryka, i zrobił się sernik pierniczkowy naszej personal ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzi o połączenie krokietów z sałatką? Z mięsem czy z kapustą?
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#104 |
|
Zadomowienie
|
Bardzo na szybko. Szakszuka z chorizo
20201113_193040.jpgWysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
|
|
|
|
#106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego Moto C Plus przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#107 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatecznie zjedliśmy dzisiaj parowany brokuł (po 1.50 zł sztuka, świetna cena), klopsy z drugiej części mięsa. Tym razem w wersji z kaszą (kasza była w mieszana z migdałami i żurawiną). Do tego prosty sos pomidorowy. Jutro odgrzejemy to, co zostało.
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
Gdzie brokuły takie tanie?
Wysłane z mojego Moto C Plus przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie zapowiedziane... doprawiałam samodzielnie i oboje z mężem przyznaliśmy ze duzo duzo lepsze niz angielskie curry .
|
|
|
|
|
#111 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zjadłabym sernik Tak a'propos: stałam dziś w kolejce w rzeźniku i oto rozmowa klienta z ekspedientką: - kolega taką dobrą kiełbasę mi polecał u was, nazywa się yyy iczis, riczis, jakoś tak - chodzi panu o swojską? ![]() Na szczęście pan wygrzebał z kieszeni kartkę, a tam jak byk - chorizo ![]() A pomysł z szakszuką świetny, też ukradnę. Ja chorizo nie kupiłam, ale mam boczek i frankfurterki ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ja zrobiłam dziś zapiekankę - na dole mintaj podgotowany w mleku, na górze bulgur, por duszony na maśle, śmietanka, jajo i parmezan. Do tego surówka z pekinki. Wyszło przepysznie. I co? TŻ pogmerał w talerzu i odstawił bo mu za mdłe pożarł za to 1,5 rogala marcińskiego. Nie zna się. Ja jutro zjem jego porcję i zrobię lasagne, nawet dobrze się składa bo wolę rybę od mięsa |
|||
|
|
|
#112 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja bym.zjadla ta zapiekanka ! ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twoj Tz nie docenia tego co ma Rybkę taka chętnie bym jadła! |
|
|
|
|
#114 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
____ U mnie dziś szybko i swojski było. Kaszanka smażona, ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty. ![]() Lubicie kaszanę? kiedyś usłyszałam, że to mało damskie
|
|||
|
|
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
A propos poznańskich przysmaków to Roberto popełnił ostatnio na ten temat dwa filmy:
https://youtu.be/rbkMIV1_9pw https://youtu.be/DZpv2ahLAlI Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja wypełniam gulaszem warzywnym.... dzisiaj pietruszka, seler, groszek, kalafior pieczony, dynia pieczona, fasolka, groszek i to w aro,atycznym sosie pomidorowym.... co tam wpadnie. Po usmażeniu placka i udoszeniu warzyw, wypełniłam placka, spiełam patyczkiem do pieczenia i jeszcze podpiekłam.. placek zrobił się chrupiący, warzywa przyrumieniły i całość nabrała aromatu.. dwa dni pod rząd jadłam
![]() ---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ---------- Cytat:
![]() a do placka była surówka oczywiście ;D
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
Jeny Pelagia też się uśmiałam
![]() Jeśli chodzi o sernik... No piątek 13 mnie dopadł. Nie wyszedł. Woda stoi. Nie mam pojęcia o co chodzi. Kupiłam jakis twaróg w lidlu. Jeszcze jutro zobaczę, no dziś wygląda to słabo ![]() Kaszankę jadłam namiętnie dopóki nie dowiedziałam się z czego powstaje ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#118 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w mieście jest cała sieć tanich warzywniaków. Owoce i warzywa raz ładniejsze (tym dzisiaj nic nie dolegało), raz brzydsze, ale ceny konkurencyjne a często wręcz wyprzedażowe.
|
#119 | |||||||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
Co do sałatki jarzynowej, to ja lubię w połączeniu z chlebem smażonym w jajku i rybką Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Pychotka taka zapiekanka, jadłabym ![]() A iczis riczis mnie rozwaliło Teraz będzie mi chodziło po głowie ![]() Cytat:
Ja też zawsze muszę mieć surówkę, i do placów i do pierogów - surówka koniecznie musi być Powinnaś wrzucać fotki. Pamiętam, że kiedyś je dodawałaś
|
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
do pierogów i placków to MUST HAVE.... do kaszy,do ziemniaków a nawet kanapki jeśli już zjem
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:23.

coś na szybko chciałam, w ogóle korci mnie żeby zamówić coś, bo wyjątkowo dzisiaj nie mam ochoty na gotowanie, a to do mnie nie podobne 

No, ale było już za późno.
. Mdłe bez smaku.

.