|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mogłybyście...związać się z obcokrajowcem?
Faceci najbardziej podobaj mi sie ciemnowlosi ale z dosc jasna cera. Nie przepadam za broda. Jak juz 3 dniowy zarost. Co zabawne wlasnie moj chlopak ma taki typ urody (choc z blondynem kiedys tez sie spotykalam i oczywiscie jak ktos wartosciowy to kolor wlosow nie ma znaczenia). Sama tez mam taki typ urody - ciemny braz wlosy, jasna cera, szaro - zielone oczy.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#92 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-12-05 o 05:08 |
|
|
|
|
#93 | |
|
theatrical romantic
|
Cytat:
Może znajdę kiedyś swoją Królewnę Śnieżkę. |
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie jestem sobie w stanie wyobrazić francuskiej prowincji i Francuzów stamtąd ![]() ---------- Dopisano o 02:17 ---------- Poprzedni post napisano o 00:24 ---------- [1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;88428915]Treść usunięta[/QUOTE] Jeju, to naprawdę brzmi fatalnie...Przykro mi, że Polacy tacy własnie są. Z drugiej strony...Tyle się słyszy o tym, że zagranica "Polak Polakowi wilkiem", a z Waszych wpisów wynika jednak, że samolubnie trzymamy się głównie sami ze sobą. |
|
|
|
|
|
#95 |
|
Pani Mizantrop
|
[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;88435953]Treść usunięta[/QUOTE]
Nie tylko Polacy, w Sydney jest sporo spolecznosci, ktore nie wychodza za bardzo poza kreg "swoich" - imigranci z Libanu, Indii, Bangladeszu, spora czesc starszego pokolenia Azjatow, mlodzi Koreanczycy.
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Indie, Iran, Pakistan i koledzy mają zbyt ciemną karnację jak na mój gust. U mnie sprawa jest prosta - masz jasną karnację, albo mi się nie podobasz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#97 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
[1=4e7542dda0fd66e47a4eea6 0a6dfa89c97e945d1_61c50d8 334adc;88425776]
Ale tak szczerze to pytań mam właściwie kilka... Odnośnie tego co tu i teraz, a nie 10 lat temu : 1. Czy ludzie w PL faktycznie maja negatywny stosunek do takich związków? 2. Czy widzicie wśród siebie więcej par mieszanego pochodzenia - więcej niż np. 10 lat temu? 3. Czy uważacie, że coś się w tych kwestiach w ogóle zmieniło? 4. Czy zauważacie takie pary w swoim otoczeniu? Czy widzicie jakąś tendencje - że ludzie w PL wiążą się z przedstawicielami określonych nacji. 5. Czy znacie takie przykłady "ze swojego podwórka"?[/QUOTE] ad 1. Zależy. Jeśli to osoba z tego samego kręgu kulturowego to chyba nie jest to stosunek negatywny. Natomiast zdarzyło mi się słyszeć kilka negatywnych komentarzy apropos dziewczyn (obie znajome), z których jedna wyszła za Muzułmanina a druga za Ukraińca. ad2. Tak, mieszkając w UK widuję sporo "mieszanych" par. W Polsce nie widywałam ich wiele. ad 3. Trudno powiedzieć. Wszystko zależy od środowiska, w którym człowiek się urodził. Wiem jednak, że sporo rodaków wciąż krzywo patrzy na związki mieszane a już nie daj Boże jeśli jedno ma inny kolor skóry lub wyznaje inną religię. ad4. Polacy, moim zdaniem, najczęsciej wiążą się z Polakami. ad 5. Owszem, ja wyszłam za rodowitego Angola. O dwóch znajomych pisałam w punkcie 1.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#98 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#99 |
|
Konto usunięte
|
[QUOTE=linaya;88430567]Ja akurat miałam miłe wspomnienia z Czechami - pracowałam z jednym, w PL, nawet mówił po polsku z silnym czeskim akcentem, a gdy czegoś nie pamiętał, mówił po czesku lub po angielsku. Sympatyczny i kompetentny.
Podczas kilkukrotnego pobytu w Pradze z TŻ nie zetknęliśmy się z niemiłym odbiorem nas (o czym nieraz słyszałam), może dlatego, że TŻ trochę uczył się czeskiego i komunikował się z miejscowymi właśnie w tym języku. Nie był to literacki czeski, prędzej coś takiego, co uskuteczniał mój wcześniej wspomniany kolega z pracy, ale odbiór miejscowych był bardzo entuzjastyczny. /QUOTE] Ja też poznałam jednego sympatycznego i bardzo pociągającego Czecha, ale wciąż...No on też miał te cechy, o których wspominałam : raczej wycofany, powściągliwy, no po prostu "zimny". |
|
|
|
|
#100 | |
|
Animal Liberation
|
Cytat:
ale koniecznie z jasną cerą, bo nie znoszę opalenizny. Młody Keanu Reeves, Aidan Turner, Lily Collins, Eva Green, to są ludzie których uważam za ładnych. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to nie chodzi o wlasne checi lub ich brak. Bo to naprawde jest prywatna sprawa poszczegolnych jednostek. Tu chodzi o zaskakujaca latwosc mowienia innym co maja myslec, czuc. Plus to ze checi nie zawsze ida w parze z mozliwosciami. Bezplodnosc (15- 20% spoleczenstwa) jest nadal tematem tabu. |
|
|
|
|
|
#102 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ech, te klimaty "własnej małej Polski" to jest coś czego się boję i nie jestem w stanie zdzierżyć - niestety robią to właśnie Polki, a nie Polacy. Tak, to jest własnie ta tradycja wyniesiona z ojczyzny i rodzinnego domu Nie sadzę, że ja uskuteczniałabym zagranica " swoja mała Polskę" - nie, nie i nie. |
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#104 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
|
#105 |
|
Konto usunięte
|
Mogłabym się związać z obcokrajowcem, ale z Europy. Z Polakami często trudno się porozumieć, nie chciałoby mi się do tego dokładać z problemów z różnicami kulturowymi.
Azjaci z wyglądu to mnie już kompletnie nie pociągają. W sensie tak od Indii na wschód. |
|
|
|
|
#106 |
|
theatrical romantic
|
|
|
|
|
|
#107 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 01:58 ---------- Poprzedni post napisano o 01:56 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#108 | |
|
theatrical romantic
|
Cytat:
Wracając do tych obcokrajowców. Kolegowałam się na studiach z takim jednym Irlandczykiem, który się nasłuchał, naoglądał o polskiej gościnności. Takiej wiecie, że zaraz cały stół jest zastawiany jak ktoś przyjdzie itd. I czasem przychodził do mnie do domu bez zaproszenia / uprzedzenia mnie. Byłem w okolicy i wpadłem. Ja zawsze spotykałam się na mieście, wynajmowałam pokój, często wyjeżdżałam poza miasto i nie bardzo było warunków na gości. To nie miałam mleka do herbaty bo sama mleka nie pijam. Nie miałam ciastek do herbaty bo nie jadłam ciastek. Chciał notatki, dałam. Chciał herbatę to mu ją zrobiłam, ale bez mleka i ciastek, bo nie miałam. I on miał mnie potem za dziwoląga bo "niegościnna jestem". Wpraszał się często bo przejeżdżał przez okolicę, czasem zabierał ze sobą innego kolegę. I oboje stwierdzili, że dzisiejsze Polki już się nie nadają na żony, bo nie lepią pierogów jak ktoś w gości przychodzi bez uprzedzenia. Edytowane przez _medianoche Czas edycji: 2021-01-16 o 04:17 |
|
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;88437472]Mogłabym się związać z obcokrajowcem, ale z Europy. Z Polakami często trudno się porozumieć, nie chciałoby mi się do tego dokładać z problemów z różnicami kulturowymi.
Azjaci z wyglądu to mnie już kompletnie nie pociągają. W sensie tak od Indii na wschód.[/QUOTE] Ja też. Generalnie wyznaję taki prywatny europocentryzm, nie chciałabym mieszkać poza Europą ani wiązać się z facetami z odległych kultur. |
|
|
|
|
#110 | ||
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Ze mnie Ujowa pani domu jest, gdyby facet albo ktokolwiek inny ode mnie takiego ogarniania wymagal, to zabilabym go smiechem. I polska goscinnosc nie ma nic do tego, jesli przychodza do mnie goscie, to przychodza zeby spedzic ze mna czas, a nie zebym im uslugiwala. Czesto przynosza cos od siebie - jakies wino czy przekaski, a glowny posilek zamawiamy, nie po to mam towarzystwo w domu, zeby ten czas spedzac przy garach Cytat:
|
|
|
#111 |
|
Konto usunięte
|
Niestety to, że np. na jakichś rodzinnych spędach to głównie kobiety gotują i usługują, a faceci najwyżej coś tam pomogą to nie tylko polska domena, spotkałam się z tym też we Francji.
|
|
|
|
#112 |
|
Pani Mizantrop
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88439752]Niestety to, że np. na jakichś rodzinnych spędach to głównie kobiety gotują i usługują, a faceci najwyżej coś tam pomogą to nie tylko polska domena, spotkałam się z tym też we Francji.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Moja przyjaciolka Chinka odmowila przyjecia awansu, poniewaz nie moze robic nadgodzin w pracy, bo "musi wracac do domu i gotowac kolacje dla siebie i meza". Maz ma dwie calkowicie sprawne rece.
|
|
#113 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88439752]Niestety to, że np. na jakichś rodzinnych spędach to głównie kobiety gotują i usługują, a faceci najwyżej coś tam pomogą to nie tylko polska domena, spotkałam się z tym też we Francji.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Jak skończyłam ze 12 to moja mama podeszła do mnie i moich 3 kuzynów "Limonka, chodź pomożesz nakryć talerze". Ok, poszłam. Potem podeszła drugi raz "Limonka, choć przyniesiesz zupę." "Dlaczego znowu ja?" "Bo wiem, że na ciebie mogę liczyć." "Poproś wszystkich nas po równo o pomoc, albo na mnie nie licz." I wiecie co, przez te wszystkie lata wciąż siedzę i patrzę, bo jej się "nie chcę chłopaków prosić". Nie powiem, żeby to było dla mnie łatwe. I chyba na tym to polega. Córka wstanie, bo jej matki szkoda, żeby się sama zaharowywała. No moja się zaharuje, albo w końcu zrozumie, że penis nie przeszkadza w nakrywaniu do stołu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Dlatego ja nie uważam takich zachowań za typowo polskie i razi mnie przedstawianie Polski jako jakiegoś mentalnego zaścianka, który musi nadganiać zachodnią Europę. Już pisałam w innym wątku, że w zachodnich Niemczech do lat 70 kobiety potrzebowały oficjalnego zazwolenia męża na pracę zarobkową. W Holandii w kwestii edukacji też nie było zbyt ciekawie, bo po nauczeniu się niezbędnych podstaw wiedzy ogólnej w podstawówce, dziewczyny szły do osobnych szkół dla pań domu. |
|
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam sie. Pochodzę z typowo polskiej rodziny, a żadne z tych zachowań uznanych za typowe nie pamietam ani z dzieciństwa ani nie kojarzę u znajomych. Oboje rodziców przygotowywało posiłki po równo, nikt nikomu nie usługiwał, do sypialni tez mi nikt nie zaglada i nie dopytuje kiedy dzieci. Natomiast wśród Brytyjczyków starszego pokolenia normalnym jest, ze facet w domu palcem nie kiwnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez nie wyobrazam sobie spedzac pol dnia sprzatajac czy gotujac. Oczywiscie lubie jak jest czysto, ale tez nie wariuje z tym. Na szczescie moj facet tez jest nauczony tego, zeby sprzatac, wiec jak zamieszkamy radem to nie powinno byc problemu z obowiazkami. On tez nie chce, zeby bylo wszystko na mojej glowie. Tylko podzial obowiazkow. Zwlaszcza ze w obecnych czasach zazwyczaj zarowno kobieta i mezczyzna pracuja, wiec oboje nie maja nie wiadomo ile czasu. Robiac te rzeczy wymiennie jest latwiej.
Jak ktos przychodzi w gosci i o tym wiem to oczywiscie staram sie zeby cos dobrego do jedzenia juz bylo, ale jak to bardziej spontaniczne to nie zawsze sie uda. W zyciu bym nie obrazila sie sama ze ktos nie ma mleka do kawy bo lubie. No i mowie cos tam mam, a goscie czasem i sami cos przyniosa taka mini imprezka. Ja tak samo jak ide w goscie. Nie oczekuje nic oczywiscie, ale sami przynosza. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#118 | |
|
theatrical romantic
|
Cytat:
Nie jest mi szkoda takich kobiet, które ciągle wszystko robią same, ciągle sprzątają i nie mają pomocy. Takich sobie partnerów wybrały, zgadzają się na takie warunki. Gadanie "kiedyś byłe inne czasy" mnie nie przekonuje. ---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- [1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88439752]Niestety to, że np. na jakichś rodzinnych spędach to głównie kobiety gotują i usługują, a faceci najwyżej coś tam pomogą to nie tylko polska domena, spotkałam się z tym też we Francji. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Często widzę takie pary. I gadanie typy "facet jest od naprawiania / męskich robót". Obiad się robi codziennie, codziennie się sprząta kuchnię po obiedzie. A w domu coś się zepsuje raz na ruski rok. Najlepiej jest jak jeden gotuje, drugi sprząta. |
|
|
|
|
|
#119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nieladnie sie zachowywal. A skad znal Twoj adres? |
|
|
|
|
|
#120 |
|
theatrical romantic
|
Jak była ulewa to podwiózł mnie z żoną do domu. Razem studiowaliśmy. Jego żona siedziała zawsze z dzieckiem z domu, nie miała pozwolenia na pracę. Parę razy przypilnowałam mu też dziecko jak coś się stało (w ich domu je pilnowałam). Raz byłam u niego w domu, bo z żoną zaprosili mnie na kolację. Tyle, że się zrewanżowałam zapraszając ich do restauracji. Pierogów mu lepić nie będę, niech sam się nauczy.
Edytowane przez _medianoche Czas edycji: 2021-01-16 o 21:43 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:37.

ale koniecznie z jasną cerą, bo nie znoszę opalenizny. Młody Keanu Reeves, Aidan Turner, Lily Collins, Eva Green, to są ludzie których uważam za ładnych.