![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: kto był na Węgrzech???
Dziewczyny, ostrzeżenie:
Jak ktoś będdzie na tym kąpielisku w Budapeszcie- łaźniach Secseniego bodajże- to tam nie ma przebieralni, najwyżej w kibelku. Rosjanki nie zwracają na to uwagi- rozbierają się w szatniach przy szafkach i idą pod prysznic gdzie, oczywiście, nie ma zasłonek ![]() Ale kąpielisko jest fajne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Przyczajenie
|
![]()
Byłam na Węgrzech trzy razy, ale bardzo dawno. Mieszkałam tam w Siofoku było znakomicie. Budapeszt przepiękny, ale faktycznie zwiedzanie nocą to coś fantastycznego to najciekawiej wspominam. Zdjęć nie mam, było to dawno więc robione były normalnym aparatem, ale spróbuję coś zeskanować. Polecam kupić salami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
hej
![]() czy był ktoś z Was w Hajduszoboszlo ?? jak drogi jest wstęp?? i czy możecie polecić jakąś kwaterę lub domek?? a może byliście w jakimś innym mieście godnym polecenia ?? ![]()
![]() |
#94 |
Podróżniczka
|
Jest juz kilkanascie opini w watku o Hajduszoboszlo jak rowniez o innych miejscowosciach. Kwater mozesz szukac na miejscu, nie powinno byc z tym problemow. Przegladnij dokladnie watek i zajrzyj tu : http://www.sorea.sk/Default.aspx?CatID=131
Podpinam sie natomiast do pytania o ceny, tez jestem ciekawa jak to teraz wyglada ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie do tych którzy byli w hajduszoboszlo ... czy są tam może jakieś drewniane domki ?? jak tak to nie wiecie jaka mniej więcej była by cena za dobę ??
![]() i jeszcze chciałam zapytać o te baseny .. czy w cenie normalnego biletu tzn. bez aquaparku można korzystać ze zjeżdżalni ? czy są one dodatkowo płatne jak np. w Egerze ??
od 12.01.2010r. jestem (nie głupią) ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez serpentynka14 Czas edycji: 2008-07-10 o 11:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Wtajemniczenie
|
Wejście na kompleks nie obejmuje aquaparku za ogrodzeniem, tam ze słoniami i zjezdzalniami, ale jesli chodzi Ci o te 2 niebieskie to tam na szczycie jakieś grosze sie płaci.
Byłam kilka razy w Hajduszoboszlo, mogłabym hajduszoboszlostykę wykładać ;p Nie no tak poważnie to miłe miasto, z młodymi dogada sie po angielsku, ze starszymi po niemiecku albo na migi, a nwet po polsku. Jedzenie mi nie pasowało, oprócz owoców, mmmhh ![]() O wynajem nie trudno, chyba że ma sie tak wybrednych współtowarzyszy jak ja, to można nawet 4 godziny jeździc po miescie i szukać. Węgrzy stojący na ulicach często kłamią, mową że ich domek jest niedaleko, wpakują się do auta i pokazują drogę. I tak jedzie się nawet 40 minut a domku jak nie było tak nie ma... w końcu stajemy przed jakąś małą ruderą "nieopodal" centrum, trzeba uważać. W tym roku pojadę chyba do Siofok, ale obawiam się że będzie tam troche nudno... I słyszalam że woda w Balatonie pozostawia wiele do życzenia. W Hajduszo jest wiele nowych budynków, ogólnie zmodernizowane nawet nawet miasteczko a nad Balatonem boję się zastać pokomunistyczne krajobrazy, wiecie o co chodzi, te hotele i tak dalej... Ceny nie wysokie ale z roku na rok wzrastają, pierwszy raz byłam jakoś w 2000r a ostatni dwa lata temu wiec widać różnice. Jeśli ktoś ma jakieś pytania odnoście tej miescowości to śmiało może pytać ;p A i byłam też w Debreczynie tak na marginesie.
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
A jak z pogodą we wrzesniu na Wegrzech?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Przyczajenie
|
![]()
hej
poszukuje sprawdzonego biura turystycznego/biura rezerwacji kwatre. wybieram sie z TZ na moj pierwszy urlop i troche obawiam sie pojsc na zywioł i jechac w ciemno. do tej pory znalazlam tylko biuro limba. moze ktos slyszal? podaje moje gg, jesli macie jakies sparwdzone namiary: 10530142 pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Rozeznanie
|
Widzę, że wątek zamarł ostatnio ....
![]() Otóż, wybieram się samochodem z TZ na Węgry. Mam prośbę do osób, które tam były lub znają jakieś dobre, w ciekawej cenie, blisko centrum albo chociaż przy metrze lub linii tramwajowej, z parkingiem hotele w Budapeszcie oraz hoteliki lub kwatery nad Balatonem. Może macie też jakieś porady dla podróżujących samochodem ? Jaką trasą najlepiej pojechać ? Co ciekawego po drodze można zobaczyć ? Będę wdzięczna za informacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Ja byłam 2 tygodnie w Budapeszcie, ale to było dobrych kilka lat temu, więc niewiele pamiętam
![]() Pamiętam, że wybraliśmy się do Wiednia na wycieczkę 1 dniową z Budapesztu.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Rozeznanie
|
Przeczytałam wątek i już kocham Węgry
![]()
![]() |
#102 |
Rozeznanie
|
Jak już wcześniej napisałam też się wybieram tam w tym roku. Na pewno Budapeszt. Potem zamiast Balatonu zwiedzimy Tokaj i kupimy kilka win
![]() ![]()
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Macie juz wybrana trase?
![]() Ja jechalam do Budapesztu przez Czechy i Slowacje (trzeba pamietac o zakupie winiet bo niektore odcinki autostrad sa platne) Edytowane przez Tygrryska Czas edycji: 2010-03-22 o 07:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Przyczajenie
|
Dot.: Weeeegry- Hungary :))
Witam
czy możecie polecić jakieś tani camping/pole namiotowe w Siofoku ? Mam zamiar pojechac ze znajomymi z początkiem sierpnia, czy nie będzie problemu ze znalezieniem noclegu dla 8-10 osób , w tym samym miejscu ? Z góry dzięki wam za odpowiedź Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Nie opłaca się szukać noclegu w centrum, ceny są bardzo wysokie. Proponuję znaleźć hotel na obrzeżu miasta samochód zostawić na parkingu i podróżować tylko komunikacją miejską, która jest wspaniale rozwinięta. My kupiliśmy bilet tygodniowy i bez problemu poruszaliśmy się przez cały dzień metrem, tramwajami, trolejbusami, autobusami i hevem. Wszędzie można szybko dojechać.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Przyczajenie
|
Ja również byłam na Węgrzech. Choć głównie w Egerze w sanatorium i byłam tym miastem zachwycona. Węgrzy byli mili i przyjaźni, baseny i kąpieliska utrzymywane są w dobrym stanie, Eger pełen uroku. Polecam serdecznie, nie tylko chorowitkom!
Jedna rzecz tylko mi się nie podobała (tak, jak poprzednikom)... jedzenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zamiast biletów kupiliśmy "Kartę Budapeszt". Nasza była ważna przez 72 godziny na wszystkie środki komunikacji miejskiej - kolejka, tramwaje, metro, autobusy, trolejbusy - do tego dużym plusem tej karty są zniżki na bilety wejściowe do różnych atrakcji turystycznych czy restauracji. Można też kupić taką kartę na 48 godzin. Faktycznie komunikacja miejsca jest bardzo dobrze rozwinięta i opisana - wszędzie bez problemów trafiliśmy. Nawet do odległego Tropicarium. Ogólnie Budapeszt jest piękny i można go zwiedzać i zwiedzać. My byliśmy tam tylko 5 dni - to zdecydowanie za krótko. Potem udaliśmy się do Tokaju. Po drodze zwiedziliśmy zamek cesarzowej SiSi w Godollo. W Tokaju mieszkaliśmy w pensjonacie Torkolat, również 3*. Panowała tam miła, rodzinna atmosfera. Blisko było do centrum Tokaju, knajpek , jak i do pobliskich winnic i zamków. Obkupiliśmy się winami - jak ktoś chce to mogę podać nazwy dobrych winnic ![]() Na koniec mogę tylko napisać, że Węgry warto zobaczyć. Są piękne a do tego blisko ![]()
![]() |
![]() |
#108 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() na pewno będzie Budapeszt i Węgierskie morze ![]()
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
kto jeszcze jest po tegorocznych wakacjach w hajduszo?
Ja sie wybieram 29.07 i sie doczekac nie moge. Mamy zarezerwowane noclegi u polki ![]() ![]() P.S Jeszcze jedno pytanie. Na stronie aquaparku pisze ze calodzienny bilet kosztuje 2800 ale po uprzednio kupionym bilecie na plywalnie otwarta? o co kaman? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Już Ci pewnie nie pomogę bo pewnie z Węgier wróciłaś, ale może komuś przydadzą się moje doświadczenia. W Hajduszoboszlo z biletem jest tak w tym roku, że placi się 1400 za wejście na baseny, do aquaparku 2800 czyli razem 4200, nie da się wejść do aquaparku nie kupując podstawowego biletu,więc to troche mylący ten ich cennik. Z noclegami jest tak,że jeszcze nie zdążysz wjechać do miasta a już ci kluczykami machają przed samochodem. Któraś z wizażanek napisała już ,że trochę kłamią,że blisko, a wcale blisko noclegi nie są, trzeba uważać bo to prawda. Moim zdaniem trzeba się targować, my płaciliśmy 35 zł od osoby za dwupokojowy apartament z łazienką i kuchnią ,więc myślę że dobra cena. Jedyne czego nie było w pokoju to miejsca do suszenia ręczników, patelni, czajnika i żelazka, ale ogólnie spoko. Jedzenie jak dla mnie tragedia, gulasz kupiony wieczorem na deptaku w restauracji pod gołym niebem nie miał kawałka mięsa, zamiast tego kawałki golonki (skóra z tłuszczem) nie dało się zjeść. Kosztował ok. 14 zł tyle samo frytki!!!!!!!!!!!!!!! smażone na tłuszczu po kiełbasce masakra. Oszukują na deptaku straszliwie ale tylko w takich miejscach gdzie nie ma cen pokazanych.Liczą coś tam po swojemu potem pokazują na kartce, człowiek płaci i zanim doliczy się tych ich forintów, to już musztarda po obiedzie, bo nie mówią po angielsku ani po niemiecku, albo udają że nie mówią , bo tak im wygodnie. Być może tak pechowo trafialiśmy,ale nie pojadłam w Hajdu. Artykuły w sklepie spożywczym w podobnych cenach co w Polsce. Chleb "pompowany",ja osobiście takiego nie lubię ![]() Winko, arbuzy, pomidory, papryka taniutkie i przepyszne. Jeśli chodzi o miejsce ,gdzie można super zjeść to restauracja myśliwska w centrum Eger, jak dla mnie i moich znajomych rewelacja. Jedzonko i atmosfera tam wynagrodziła nam wszystkie niemiłe niespodzianki kulinarne w Hajdu. Ja jadłam pierś z młodej kaczki w sosie z dzikiej róży z kawałkami pomarańczy do tego pieczone ziemniaczki nadziewane śliwkami i winko - rewelacja!! Trochę baliśmy się cen, ale za mój zestaw zapłaciłam około 35 zł. Kelner pięknie mowił po niemiecku i angielsku Wystrój myśliwski,niesamowity klimat. Dla naszej koleżanki 5-latki przygotowana była kolorowanka i kredki,żeby jej się nie dłużył czas w oczekiwaniu na jedzonko. Knajpkę tą znalazłam w przewodniku jako najlepszą w Eger i się nie zawiodłam - FEHERSZARVAS VADASZTANYA przy Klapka Gyorgy 8 Wakacje uważam za udane, moje narzekanie proszę odebrać jako mały procent rzeczy, które mi się nie podobały i jako zwrócenie uwagi na to na co warto uważać. Pozdrawiam wszystkie podróżniczki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
Witam. Popieram poprzedniczke jesli chodzi o ceny biletow na basen i aquapark 1400+2800, i jesli chodzi o noclegi moze i zaczepiaja i mowia ze blisko ale jest daleko. Pojechalismy za jednym z ciekawosci, i kawal drogi do centrum mielismy. W pierwszy dzien poszlismy na obiad do restauracji juz nie pamietam tych nazw stosunkowo nie drogo ale w rachunek potem wliczany jest automatycznie napiwek dla kelnera okolo 3oo forintow. Ale w druga noc poszlismy na obiad do innej restauracji niedaleko dyskoteki. Kelner mowil troche po polsku troche po angielsku zamowilismy mise dla dwojga za 2800. A najadlo sie 4osoby jedzonko tam bylo przepyszne. Na miejscu mozna tez bylo za 1000forintow zapalic szisze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
byłam na Węgrzech w drodze do Rumunii i mogę powiedzieć jedno: warto wystawić nosa poza Budapeszt (który jest fantastyczny) i Balaton i zagłębić się nieco bardziej w teren... a tam Tokaj jak z bajki, winnice, małe wioseczki z milionami psów i kolorowymi domkami oplecionymi dzikim winem i hibiskusem. No i polecam Debreczyn
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
dziewczyny a co polecacie zwiedzić/zjeść w ciągu 9godzin, które będę mogła spędzić w Budapeszcie już za kilka dni?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2010-09
|
jest tam hala targowa w ktorej wszyscy jedza takie ala placuszki z zoltym sere albo roznistymi dodatkami, kosz okolo 10 zł a na prawde warto i jeśc na głodniaka !! Bardzo Ci zazdroszcze tej podrozy, bylamw te wakacje kupilam sobie w tej hali mala torebeczke skorzana i marzy mi sie wieksza ktora tam byla. Moze przyjelabys zlecenie ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
ten placuszek to langos w polsce tez juz go serwuja za 5zl
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W tej hali targowej bylam, jest swietna tylko drogo tam jest. Kupilam sobie tylko brelok za 20zl (w przeliczeniu)... ogolnie Budapesztem jestm zachwycona i kazdemu polecam wypad do niego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Rozeznanie
|
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() z jedzenia polecam takie malutkie bułeczki z kawałeczkami bekonu w środku, oraz takie małe pizze sprzedawane w budkach, pycha! co mi się nie podobało :nieuprzejmi policjanci (możliwe że akurat na takich trafiłam, ale naprawdę byli niemili), no i ludzie kiedy zapytało się ich o drogę (po węgiersku) to albo się odwracali i udawali że nie słyszą, albo nawet się nie zastanawiając nad pytaniem odburkiwali :NIE! i odchodzili ![]()
![]() |
![]() |
#118 |
Rozeznanie
|
Ja byłam kilkakrotnie na Węgrzech, zarówno w Budapeszcie, jak i na innych terenach. Budapeszt jest wg mnie najpiękniejszym miastem świata.
Nie zgodzę się z tym, że ludzie są nieprzyjemni. Większość jest bardzo miła. I lubią bardzo Polaków (to chyba jedyny kraj ![]() No i język węgierski jest naprawdę niesamowity.
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
ja też uwielbiam węgry! piękny kraj! świetne wino-którego trzeba spróbować.sami węgrzy -jeśli chodzi o facetów bardzo przystojni a ludzie mili i zawsze skłonni do pomocy. bardzo miło wspominam pobyt na węgrzech, a budapeszt to piękne miasto-zdecydowanie piękniejsze niż praga i mające więcej do zaoferowania!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Przyczajenie
|
W sprawie Budapesztu polecam sprawdzone miejsce City Center Apartments:
http://citycentreapartments.hu/pl/indexpl.html niedrogo i schludnie!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:56.