|
|
#91 |
|
astro-loszka
|
Dot.: Akcja 100 książek w 2022 roku :)
6/150 - Ojczyzna - Wanda Wasilewska
|
#92 |
|
Guerlain Lover
|
4. Odrobina magii A. Olejnik - to chyba mój hit tego sezonu bożonarodzeniowego! Bardzo przyjemnie mi się czytało, polubiłam bohaterów, a akcja też nie była aż tak przewidywalna. Więcej takich poproszę
|
|
|
|
#93 |
|
Przyczajenie
|
3. M. Majcher "Wszystkie pory uczuc. jesien"
|
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
6. " Brakujący obrazek " Anna Ziobro
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#95 |
|
Raczkowanie
|
5. Adrian Bednarek - Pamiętnik diabła. Wymęczyłam
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4454...mietnik-diabla |
|
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
4. Śreżoga - Puzyńska
Pomieszanie z poplątaniem pierwsza połowa, ze śledztwem Emilii trochę nudna, jakoś ciężko mi się czytało, później już poszło z górki ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
7. " Za ścianą ciszy " Anna Ziobro
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#98 |
|
Pojawiam się i znikam >.<
|
9/100 Magda Działoszyńska-Kossow - "San Francisco. Dziki zew wolności". 8/10
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
filmy: 2020/8 Miałem ochotę przestać istnieć. Nie, nie popełnić samobójstwo, nie umrzeć ale przestać istnieć. Zamienić się w nic. Jarosław Borszewicz - "Mroki" Edytowane przez bedlamite Czas edycji: 2022-01-12 o 20:29 |
|
|
|
#99 |
|
Przyczajenie
|
4. Magdalena Kołosowska "kiedyś dogonimy Paryż"
Sent from my SM-G980F using Tapatalk Edytowane przez dagaaa99 Czas edycji: 2022-01-14 o 18:26 |
|
|
|
#100 |
|
Wtajemniczenie
|
2. Polowanie na Czerwony Październik - Tom Clancy
Nie wiem czego się spodziewałam, ale na pewno nie fabularyzowanego wykładu na tematy marynarki wojennej. Gdyby nie te ciągłe specjalistyczne opisy to byłaby to całkiem przyjemna lektura. A tak jest nie dla mnie.
|
|
#101 | |
|
Guerlain Lover
|
Cytat:
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#102 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie widziałam, dzięki obejrzę ![]() Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
|
|
|
#103 |
|
Guerlain Lover
|
5. Wizjer M. Witkiewicz - szybko się czyta, obawiałam się, że nie będzie mi się podobać po opinii znajomej, jednak bardzo mi przypadła do gustu - może dlatego, że to tematy pokrewne w mojej pracy. Fajna, chcę wiecej takich książek od polskich autorów!
6. Świąteczny sweter - z morałem, uczy nas patrzenia na to, co najważniejsze. Szybko się czyta, mi zajęła około 2-2,5h. |
|
|
|
#104 |
|
astro-loszka
|
7/150 - Bracia Karamazow - Fiodor Dostojewski
|
#105 |
|
Guerlain Lover
|
7. Na czytniku skończyłam powieść N. Sońskiej Obudź się Kopciuszku - pełna ciepła i miłości zimowo-świąteczna historia.
|
|
|
|
#106 |
|
Gang Iren
|
Kiedyś muszę do niej wrócić
![]() Ja mam przeczytane w tym roku 1/3 książki... którą zaczęłam w grudniu No nie wiem co jest ze mną, tzn niby wiem, że brak czasu i dużo na głowie, ale kiedyś też było dużo obowiązków, a mimo to czytałam. Wysłane z mojego ELS-NX9 przy użyciu Tapatalka
|
#107 |
|
astro-loszka
|
8/150 - Lili - Gustaw Daniłowski
|
#108 |
|
Przyczajenie
|
5. Magdalena Kołosowska "zanim zobaczymy Neapol"
Sent from my SM-G980F using Tapatalk Edytowane przez dagaaa99 Czas edycji: 2022-01-14 o 18:26 |
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
5. Martwiec - Puzyńska
Lepsza od poprzedniej części, ale o tak bez szału 🤭 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
8. Jozef Karika - Szczelina.
Trochę psychodeliczna. Podobała mi się, wzbudza niepokój. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#111 |
|
Kobieta zimowa
|
1.Eliza Veinard "Dom z ogrodem tanio sprzedam. Świąteczne porządki Genevieve Hibou", seria komisarz Olovski. Dwa opowiadania/minipowieści w jednej książce.
Serge Olovski to emerytowany komisarz o polskich korzeniach, a w rozwiązywaniu spraw pomaga mu polska imigrantka Ewa Wolny. Powieść kryminalno- obyczajowa z fabułą w małym pikardyjskim zabytkowym miasteczku, za opisy rzeczywistości i nastrój oceniam na 8/10. 2. Mary Lou Longworth "Tajemnica odnalezionego płótna Cezanne'a", tom 5 serii Verlaque i Bonnet. To pierwsza książka autorki, którą czytałam, i z powodu co chwilę opisywanych ulic, placów, budynków, czułam się trochę, jakbym zwiedzała Aix-en-Provance, co akurat mi się podobało. Natomiast główny bohater czyli sędzia kryminalny Antoine Verlaque, zwłaszcza jak na czterdziestolatka, wydaje mi się nieodpowiedzialny, rozkojarzony, chaotyczny, w śledztwie popełnia dużo błędów np. nie sprawdza dokładnie podejrzanych, nie pilnuje dowodów itp. Tłumaczenie jest okropne, jedno nazwisko pisane na różny sposób, spolszczone lub nie, do tego liczne francuskie powiedzenia czy wyrazy bez tłumaczenia, dla mnie akurat zrozumiałe, ale dla nieznających języka to na pewno denerwujące. Fabuła dość ciekawa, ale za dużo chaosu, 6/10.
📚 79/75 w 2023 109/100 w 2022 104/100 w 2021 Edytowane przez _hiver_ Czas edycji: 2022-01-17 o 10:58 |
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
8. " Ostatnie piętro " Louise Candlish
|
|
|
#113 |
|
Konto usunięte
|
Celuję w 30 książek.
1. Jo Nesbo - Pentagram. Edytowane przez fb7e532b5dff29ad16bfa7f4e21df35f37009dc8_634c8cf33b6e8 Czas edycji: 2022-10-16 o 19:41 |
|
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
9. Lucinda Berry - Złe uczynki
|
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
4. "Wiemy, że pamiętasz" Tove Alsterdal
|
#116 |
|
Przyczajenie
|
6. Jussi Adler-Olsen "kobieta z blizną"
Sent from my SM-G980F using Tapatalk |
|
|
|
#117 |
|
Zadomowienie
|
1. Zapisane w kościach Simon Beckett
2. Taniec ze smokami cześć 1 G. R. R. Martin 3. Ja, diablica Katarzyna Berenika Miszczuk 4. Ja, anielica Miszczuk 5. Ja, potępiona Miszczuk 6. Milcząca dziewczyna Tess Gerritsen Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#118 |
|
💑🐱📚👶
|
1. "Kod ze zniżką" - Michał Krawczyk, 7/10
🤓🤓🤓 Tym razem książkę otrzymałam, dzięki booktourowi zorganizowanemu przez @ksiazkowa_nutka. Szczerze mówiąc, do przeczytania książki zachęciła mnie jedynie okładka. Może dla niektórych nie ma w niej nic szczególnego, pewnie znaleźliby się i tacy, którzy by ją określili jako minimalistyczną, ale mnie czymś do siebie przyciągnęła. 🤓🤓🤓 Opisu nie czytałam, w ogóle rzadko, kiedy to robię, bo często zdania umieszczone z tyłu okładki za dużo zdradzają z treści książki i to z kluczowych spraw. 🤓🤓🤓 Kiedy w końcu tytuł ten dotarł do mnie zabierałam się do niego z odrobiną ostrożności. Nie miałam większych oczekiwań, chciałam po prostu dobrze się bawić przy lekturze. Ale to co napisał Michał Krawczyk przeszło w 200% moje największe nadzieje. 🤓🤓🤓 Estera Bidet nie ma łatwego życia. Nie dość, że ma łazienkowe nazwisko, to jeszcze jej rodzona matka wiecznie jej zarzuca, że nie ma faceta, a przecież już osiągnęła trzydzieści lat! Estera nie ma już sił, aby jej tłumaczyć, że zostało jej jeszcze pół roku do tego wieku. Może liczyć jedynie na swoja przyjaciółkę, Zuzę, no chyba, że ta akurat śpi to wtedy po prostu korzysta z jej obecności. Po drodze Estera spotyka wielu mężczyzn, ale każdy z nich okazuje się nie tym właściwym. Jest wracacz, bibliofil, zdradzacz i tak dalej - żaden z nich nie potrafi sprostać oczekiwaniom dziewczyny. Czy w końcu jednak uda się jej odnaleźć szczęście i uwolni się od narzekań rodzonej matki? 🤓🤓🤓 Szczerze mówiąc, nie spodziewałam się, że ta lektura będzie aż do tego stopnia zabawna. Od pierwszych stron polubiłam Esterę, myślę, że mogłabym mieć w realnym życiu taką przyjaciółkę jak ona. Jest sympatyczna, wygadana, ale również zagubiona i można odnieść wrażenie, że czasem nie wie, czego tak naprawdę chce. 🤓🤓🤓 Dość dawno już nie czytałam takiej książki, na której bym się tyle razy chociaż zaśmiała. Nie było chyba momentu, że pomyślałam o tym, żeby przerwać lekturę, wręcz, gdy już musiałam zacząć coś innego robić, odczuwałam smutek. 🤓🤓🤓 Wracając jeszcze do bohaterów to polubiłam również Zuzę, przyjaciółkę Estery. Czasem czułam się dokładnie, jak ona, że najchętniej nawet bym przespała cały dzień. Ale bohaterka ta jednocześnie potrafiła tyle energii wprowadzić do książki i podchodzić dosłownie do wszystkiego tak entuzjastycznie, że czytelnikowi pojawiał się uśmiech na twarzy. Sławek, którego pewnego dnia poznaje Estera za to zaskoczył mnie pozytywnie. Pomimo tego, że był sławny i popularny to nie spoczął na laurach a wręcz czuł się bardzo samotny. W pewnym momencie udowodnił wszystkim, że jak mu na czymś zależy to potrafi o to walczyć jak lew. 🤓🤓🤓 Autorowi w niezwykle umiejętny sposób udało się ukazać naszą rzeczywistość. Nie pojawia się tu nadmierna przesada, wszystko jest wyważone i niby ukazane z lekką ironią, a jednak łatwo tu odnaleźć odniesienia do naszej codzienności. Pewnie nad większością rzeczy się nawet nie zastanawiamy na co dzień, a jednak, gdy o tym czytamy to ciągle kiwamy potakująco głowami. 🤓🤓🤓 Myślę, że ta książka to taki powiew świeżości wśród współczesnej literatury. Rzadko trafiam na tego typu historie, które z jednej strony udanie ukazują naszą rzeczywistość, a jednocześnie potrafią rozbawić. 🤓🤓🤓 Podsumowując, "Kod ze zniżką" autorstwa Michała Krawczyka okazał się nadspodziewanie dobrą lekturą. Rzeczywistość, którą ukazuje tu autor jest z jednej strony ironiczna, ale z drugiej niezwykle prawdziwa. W postaci na przykład Estery Bidet można odnaleźć siebie albo kogoś znajomego. Postacie są tutaj bardzo życiowe i ciężko ich nie polubić. I chociaż nie zawsze rozumiałam motywy postępowania Estery to końcowo muszę stwierdzić, że mocno jej kibicowałam w szukaniu szczęścia. Polecam każdemu tę lekturę na poprawę gorszego nastroju, albo spędzenie miło jednego wieczoru, bowiem książka ta nie liczy zbyt wiele stron. |
|
|
|
#119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#120 |
|
Zadomowienie
|
To moja druga książka tego autora i na pewno nie ostatnia. Dobrze się czyta. Wciągająca akcja. Bez wchodzenia w szczegóły ciekawy motyw morderstwa i dobry finał. Polecam jednak zacząć od pierwszej części " Chemia śmierci" z uwagi na nawiązania do niej w kolejnej części
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:50.

pierwsza połowa, ze śledztwem Emilii trochę nudna, jakoś ciężko mi się czytało, później już poszło z górki 

No nie wiem co jest ze mną, tzn niby wiem, że brak czasu i dużo na głowie, ale kiedyś też było dużo obowiązków, a mimo to czytałam. 

Aix-en-Provance, co akurat mi się podobało.
おはよう!