Mamy luty 2023 - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-07-08, 01:58   #91
nowa180321
Raczkowanie

Dot.: Mamy luty 2023

Cytat:
Napisane przez ania_mala Pokaż wiadomość
U mnie też mąż ogarnia dzieci, a jak nie on to się same ogarniają ja w tym czasie albo leżę i walczę z fatalnym samopoczuciem albo ogarniam dom. Niestety ogród zarasta i nam mega problem z gotowaniem więc trochę na mrożonkach jesteśmy

A następną wizytę mam dopiero 08.08 i to będą prenatalne i będzie wtedy 12+5 chyba.

Nowa, w jakim wieku masz dzieciaki?
5l , 3,5 , i najmniejszy rok i trzy miesiące więc jest co robić i czym się zajmować to u mnie z obiadami jest podobnie , ale bardziej że na szybko jakieś spagetti, chili con carne , gulasze czy zupy . Ja idę na prenatalne 25 lipca ale nie wiem w którym tygodniu będę

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
nowa180321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-07-08, 09:28   #92
ania_mala
Zadomowienie

No to nie ma nudy u mnie na stanie 6lat, 5lat i 3lata. Też jest ciekawie, ale już potrafią się całą trójka sobą zająć

Wysłane z mojego NOTE 20 PRO przy użyciu Tapatalka
ania_mala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-07-08, 10:34   #93
miszel92
Raczkowanie

To ja mam tylko jednego agenta, koniec sierpnia skończy 2 lata i niestety ale chyba mamy bunt 2 latka i wychodzące trójki Nocki dramat, budzi się i płacze X razy w nocy. Przez to, że źle się czuję a na dodatek jestem niewyspana jestem też bardziej nerwowa i jego bunty czy jak coś narozrabia doprowadza mnie do szewskiej pasji, podnoszę na niego głos a potem mega tego żałuję
Z obiadami u nas taki problem, że nie mam na nic ochoty i nawet nie wiem co mam ugotować bo na samą myśl o większości dań mnie mdli
No ale kiedyś ten I trymestr minie
Ja jeszcze nie wiem kiedy prenatalne, teraz w poniedziałek mam wizytę to dokładnie wyznaczy mi termin porodu. Na ostatniej wizycie niby mniej więcej pokrywał się termin OM i wielkość zarodka ale w związku z tym, że miałam bardzo nieregularne miesiączki przez kp to będzie jeszcze raz sprawdzał czy wszystko się zgadza. Ale jeżeli termin zostanie to prenatalne około 3 tygodnia sierpnia wypadną.

miszel92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-07-08, 10:53   #94
theali
Zakorzenienie

U mnie z realnym OM jest dwa tygodnie różnicy, ale miałam na tyle dokładne obserwacje cyklu, że wolałam podać stosownie przeliczoną datę. W pierwszej ciąży to było ponad trzy tygodnie - mimo że wtedy miałam ogólnie regularne cykle (teraz nie, bo kp i to był dopiero drugi), to trafiliśmy akurat w jeden taki szalony

theali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-07-08, 11:12   #95
ania_mala
Zadomowienie

U nas równoważy moje nerwy stoicki spokój męża ogólnie u nas bunt trwa na okrągło, bo zawsze któremuś coś nie pasuje ja jestem nerwus,ale jak nie pracuje to udaje mi się nad sobą zapanować. Niestety pracuje w przedszkolu i jak mnie w pracy wkurza dzieciaki to tam muszę zaciskać zęby i później dostaje się tym w domu

Stary 2022-07-08, 14:11   #96
nowa180321
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ania_mala Pokaż wiadomość
No to nie ma nudy u mnie na stanie 6lat, 5lat i 3lata. Też jest ciekawie, ale już potrafią się całą trójka sobą zająć

Moje jak mają humor to też się zajmą młodsza rzadko bo rzadko ale doceniam

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ----------

Cytat:
Napisane przez miszel92 Pokaż wiadomość
To ja mam tylko jednego agenta, koniec sierpnia skończy 2 lata i niestety ale chyba mamy bunt 2 latka i wychodzące trójki Nocki dramat, budzi się i płacze X razy w nocy. Przez to, że źle się czuję a na dodatek jestem niewyspana jestem też bardziej nerwowa i jego bunty czy jak coś narozrabia doprowadza mnie do szewskiej pasji, podnoszę na niego głos a potem mega tego żałuję
Z obiadami u nas taki problem, że nie mam na nic ochoty i nawet nie wiem co mam ugotować bo na samą myśl o większości dań mnie mdli
No ale kiedyś ten I trymestr minie
Ja jeszcze nie wiem kiedy prenatalne, teraz w poniedziałek mam wizytę to dokładnie wyznaczy mi termin porodu. Na ostatniej wizycie niby mniej więcej pokrywał się termin OM i wielkość zarodka ale w związku z tym, że miałam bardzo nieregularne miesiączki przez kp to będzie jeszcze raz sprawdzał czy wszystko się zgadza. Ale jeżeli termin zostanie to prenatalne około 3 tygodnia sierpnia wypadną.

Nam ten poziom irytacji . Mój syn ma ponad trzy lata i mam wrażenie że bunt to mu się ciągnie od przyjęcia na świat czasami aż się prosi o okno życia . Ja ostatni okres miałam w kwietniu dlatego u mnie OM całkowicie odpada

Stary 2022-07-08, 23:18   #97
mloda11121999
Przyczajenie

Dzień dobry, a w zasadzie dobry wieczór, czy można do was dołączyć? Mam na imię Kornelia, jest to moja pierwsza ciąża i szczerze mówiąc niespodziewana, jestem totalnie zielona w temacie stąd moja wizyta na forum ciążowym Mam nadzieję dużo się przy Was nauczyć, co nieco dowiedzieć, a widzę, że doświadczenie już niektóre z was mają Termin porodu mam na 28 lutego 2023. Moje objawy ciążowe to lekkie mdłości z rana oraz tkliwość piersi.

mloda11121999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-07-09, 09:15   #98
nowa180321
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mloda11121999 Pokaż wiadomość
Dzień dobry, a w zasadzie dobry wieczór, czy można do was dołączyć? Mam na imię Kornelia, jest to moja pierwsza ciąża i szczerze mówiąc niespodziewana, jestem totalnie zielona w temacie stąd moja wizyta na forum ciążowym Mam nadzieję dużo się przy Was nauczyć, co nieco dowiedzieć, a widzę, że doświadczenie już niektóre z was mają Termin porodu mam na 28 lutego 2023. Moje objawy ciążowe to lekkie mdłości z rana oraz tkliwość piersi.

Hej , dołączaj śmiało . Ja w pierwszej ciąży nawet nie pomyślałam że są takie grupy dopiero w drugiej dołączyłam

Stary 2022-07-09, 09:30   #99
mloda11121999
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez nowa180321 Pokaż wiadomość
Hej , dołączaj śmiało . Ja w pierwszej ciąży nawet nie pomyślałam że są takie grupy dopiero w drugiej dołączyłam

Wpadłam właśnie na to przypadkiem, wyszukując jakieś informacje na temat witamin. Zastanawiam się czy powinnam je brać skoro prowadzę bardzo zdrowy tryb zycia, pożywienie dostarcza mi nawet więcej witamin niż potrzebuje. Biorę kwas foliowy, bo to w ciąży trzeba i nie wiem co dalej. W ciąży chyba też zapotrzebowanie na witaminki się zmienia? Ja naprawdę jestem zielona, a internet pęka od nadmiaru informacji, a przy tym również moja głowa Wam, planującym wcześniej ciążę oraz będącym w ciąży któryś raz, to jakoś łatwiej. A ja planowałam planować dzieci dopiero za kilka lat

Stary 2022-07-09, 17:53   #100
endzi122
Rozeznanie

Dziewczyny anile bierzecie tabletek folika dziennie ? Zostawiłam w aucie kartkę od ginekologa:/ i wit D jaka jest zalecana dawka dziennie ?
endzi122 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-07-09, 18:32   #101
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez endzi122 Pokaż wiadomość
Dziewczyny anile bierzecie tabletek folika dziennie ? Zostawiłam w aucie kartkę od ginekologa:/ i wit D jaka jest zalecana dawka dziennie ?
Witamina D standardowe 2000 jednostek. Kwas foliowy bez czynników ryzyka 0,4-0,8 mg (po 12 tygodniu 0,6-0,8) - przy foliku to będzie 1 lub 2 tabletki (moje suple akurat mają 0,6).

Oprócz tego PTG zaleca supplementację jodu i DHA jako to minimum.

Stary 2022-07-09, 20:58   #102
nowa180321
Raczkowanie

Cytat:
Wpadłam właśnie na to przypadkiem, wyszukując jakieś informacje na temat witamin. Zastanawiam się czy powinnam je brać skoro prowadzę bardzo zdrowy tryb zycia, pożywienie dostarcza mi nawet więcej witamin niż potrzebuje. Biorę kwas foliowy, bo to w ciąży trzeba i nie wiem co dalej. W ciąży chyba też zapotrzebowanie na witaminki się zmienia? Ja naprawdę jestem zielona, a internet pęka od nadmiaru informacji, a przy tym również moja głowa Wam, planującym wcześniej ciążę oraz będącym w ciąży któryś raz, to jakoś łatwiej. A ja planowałam planować dzieci dopiero za kilka lat

Ja w poprzednich ciążach nie brałam witamin w 1 trymestrze , lykalam tylko folik . Teraz biorę bo zawierają imbir a ja mam starsznie mdłości , muszę ogarnąć dom 3 dzieci i pracę podstawa witamin właśnie jest zdrowa dieta , ale żebyś miała pewność że nie masz niedoboru musiałabyś sprawdzić sobie poziom . Tutaj jest zalecana dawka witaminy D3 2000 jednostek , moje dzieci dostaja 3 tys jednostek dziennie a i tak mają niedobór , w tym wieku powinny dostawać niby tylko tysiąc 🤷🏻☠♀️ ja jestem z tych kobiet że sprawdzam i wtedy działam

Stary 2022-07-09, 21:35   #103
mloda11121999
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez nowa180321 Pokaż wiadomość
Ja w poprzednich ciążach nie brałam witamin w 1 trymestrze , lykalam tylko folik . Teraz biorę bo zawierają imbir a ja mam starsznie mdłości , muszę ogarnąć dom 3 dzieci i pracę podstawa witamin właśnie jest zdrowa dieta , ale żebyś miała pewność że nie masz niedoboru musiałabyś sprawdzić sobie poziom . Tutaj jest zalecana dawka witaminy D3 2000 jednostek , moje dzieci dostaja 3 tys jednostek dziennie a i tak mają niedobór , w tym wieku powinny dostawać niby tylko tysiąc 🤷🏻♀️ ja jestem z tych kobiet że sprawdzam i wtedy działam

O masz. Mówiłam, że jestem zielona. Czyli najlepiej będzie jak jednak zaopatrzę się w jakieś witaminki

jeszcze jedno pytanko mam, w jakim czasie najlepiej jest umówić się na badanie prenatalne 1 trymestru? Lekarz mi ogólnikowo powiedział, że między 12 a 14 tygodniem. Nie chcę iść za wcześnie, ani za późno.

O badaniach Nifty też wspominał. Któraś z Was może już robiła w poprzednich ciążach bądź będzie robiła w tej?

Stary 2022-07-09, 21:59   #104
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Jeszcze jedno pytanko mam, w jakim czasie najlepiej jest umówić się na badanie prenatalne 1 trymestru? Lekarz mi ogólnikowo powiedział, że między 12 a 14 tygodniem. Nie chcę iść za wcześnie, ani za późno.
Jak będziesz się umawiać, to sami powinni Ci zaproponować stosowny termin. U mnie przy rejestracji pytali o termin porodu wg USG (to istotne, bo CRL (długość) dziecka musi się mieścić w konkretnych widełkach, żeby badanie mogło być przeprowadzone) i sami wskazywali datę.

Teraz mam w 11+5 (wg OM i USG), w pierwszej ciąży miałam w 12+3 wg USG (11+5 wg OM).

I najlepiej jeśli masz już kartę ciąży, to od razu dzwonić się umawiać.

Stary 2022-07-09, 22:22   #105
mloda11121999
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez theali Pokaż wiadomość
Jak będziesz się umawiać, to sami powinni Ci zaproponować stosowny termin. U mnie przy rejestracji pytali o termin porodu wg USG (to istotne, bo CRL (długość) dziecka musi się mieścić w konkretnych widełkach, żeby badanie mogło być przeprowadzone) i sami wskazywali datę.

Teraz mam w 11+5 (wg OM i USG), w pierwszej ciąży miałam w 12+3 wg USG (11+5 wg OM).

I najlepiej jeśli masz już kartę ciąży, to od razu dzwonić się umawiać.

Tak zrobię. W poniedziałek zadzwonię się umówić, muszę tylko znaleźć w mojej okolicy lekarza z certyfikatem FMF, bo mój lekarz prowadzący niestety go nie ma.

Stary 2022-07-10, 07:01   #106
nowa180321
Raczkowanie

Cytat:
O masz. Mówiłam, że jestem zielona. Czyli najlepiej będzie jak jednak zaopatrzę się w jakieś witaminki

jeszcze jedno pytanko mam, w jakim czasie najlepiej jest umówić się na badanie prenatalne 1 trymestru? Lekarz mi ogólnikowo powiedział, że między 12 a 14 tygodniem. Nie chcę iść za wcześnie, ani za późno.

O badaniach Nifty też wspominał. Któraś z Was może już robiła w poprzednich ciążach bądź będzie robiła w tej?

Ja nie robiłam nift , ale to ze względu na pieniądze . Pewnie gdybym miała wolna taka gotówkę dla swojego spokoju psychicznego bym zrobiła , a tak muszą mi starczyć zwykle prenatalne . W poprzednich ciążach byłam w 12+5 tc , teraz chyba będzie 11+5/6 bądź 12+0

Stary 2022-07-10, 11:36   #107
miszel92
Raczkowanie

Cytat:

Mi lekarz mówił żeby najlepiej robić między 12+0 a 13+0 bo wtedy dzidziuś jest już wystarczająco duży, niby wcześniej też można ale według niego kilka dni robi dużą różnicę np w ocenie serduszka. Jutro mam wizytę na której ponownie wyznaczy termin porodu i wtedy ustalimy na kiedy prenatalne. W pierwszej ciąży robiłam w 12+5 i lekarz mówił, że to idealny moment bo wszystko było ładnie widać
Robiłam Harmony poprzednim razem ale to w związku z tym, że wyszło mi wysokie ryzyko ZD na I prenatalnych. Jeżeli teraz będzie ok to raczej nie będziemy robić.

Stary 2022-07-10, 18:09   #108
mloda11121999
Przyczajenie

Dziewczyny, czy Wy też częściej sikacie? Nie wiem czy to związek z ciążą, bo wydawało mi się, że takie rzeczy, to raczej później, czy jakieś zapalenie mi się zbliża

Stary 2022-07-10, 18:19   #109
miszel92
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny, czy Wy też częściej sikacie? Nie wiem czy to związek z ciążą, bo wydawało mi się, że takie rzeczy, to raczej później, czy jakieś zapalenie mi się zbliża

Tak, sikałam więcej jeszcze przed testem To normalne jeżeli nie Cię nie boli, nie piecze itp. Za jakiś czas minie po czym wróci jak bobo będzie większe i zacznie naciskać na pęcherz

Stary 2022-07-10, 19:28   #110
endzi122
Rozeznanie

Dzięki Za podpowiedz z dawkowaniem !

Tak, ja tez tak często sikam pod koniec ciąży pewnie jak w poprzedniej będę miała myśli żeby zamieszkać w wc😂

Senność bardzo mi dokucza, byliśmy w weekend u teściów i przespałam polowe weekendu, teściowa była przerażona czy jestem chora, czy co mi jest, ale jeszcze nic nie mówiliśmy, za wcześniej jeszcze.
Stary 2022-07-10, 19:35   #111
mloda11121999
Przyczajenie

Oooo właśnie! Czy Wasi bliscy już znają szczęśliwą nowinę?

Stary 2022-07-10, 20:20   #112
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Oooo właśnie! Czy Wasi bliscy już znają szczęśliwą nowinę?

Nie, jeśli uda się do tego czasu utrzymać tajemnicę, to dowiedzą się dopiero na roczku starszaka, bo wtedy będzie fajna okazja do poinformowania osobiście Gdyby nie to, to pewnie standardowo po pierwszym USG byśmy mówili.

A tak... Może nikt się do 16 tygodnia nie zorientuje Czuję się super, więc z tym problemu nie ma. Pytanie, kiedy zacznie być coś po mnie widać Na szczęście w pierwszej ciąży było późno, dopiero koło dwudziestego tygodnia pojawiła się jakakolwiek różnica.

Stary 2022-07-10, 21:14   #113
endzi122
Rozeznanie

U mnie nikt z bliskich nie wie, moja mama za bardzo by szalała (czy jem odpowiednio, czy odpoczywam, telefony co chwile- nie ma sensu). W pierwszej ciąży powiedzieliśmy dopiero po 20 tyg jedynie dwóm koleżankom powiedziałam, ale z rodziny nikomu
Stary 2022-07-10, 22:23   #114
theali
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie nikt z bliskich nie wie, moja mama za bardzo by szalała (czy jem odpowiednio, czy odpoczywam, telefony co chwile- nie ma sensu). W pierwszej ciąży powiedzieliśmy dopiero po 20 tyg jedynie dwóm koleżankom powiedziałam, ale z rodziny nikomu
Właśnie ja sobie teraz cenię ten luz, bez pytań o samopoczucie, o wizyty, bez biadolenia, że dźwigam starszaka.

Stary 2022-07-11, 00:46   #115
endzi122
Rozeznanie

Theali- a ile Twój starszak ma ?
Stary 2022-07-11, 07:16   #116
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Theali- a ile Twój starszak ma ?
10,5 miesiąca.

Stary 2022-07-11, 10:38   #117
ania_mala
Zadomowienie

U nas wszyscy wiedzą. Wychodzę z założenia,że jak będzie coś nie tak,to przynajmniej będzie się komu wypłakać tylko u nas to będzie 8 wnuk moich rodziców i 13 rodziców męża. Nikogo już to nie rusza
A brzuch mi widać szybciej z każdą kolejną ciąża. W sumie nie zgubiłam brzucha (rozstęp mięśni, operacja przepukliny, itp.) po trzeciej,więc niewielka różnica

Stary 2022-07-11, 10:52   #118
theali
Zakorzenienie

Oo, to na bogato! U nas szósty teściowej i drugi mojej mamy (jak również drugi prawnuk moich dziadków).

Stary 2022-07-11, 14:40   #119
miszel92
Raczkowanie

Ja dzisiaj miałam wizytę, 8+0, serduszko bije i na ten moment wszystko jest ok Rodzice już wiedzą i jedni i drudzy i mój brat od pierwszej wizyty, najbliżsi przyjaciele dowiedzieli się dzisiaj. Reszta rodziny dowie się później

Stary 2022-07-11, 15:30   #120
mloda11121999
Przyczajenie

Cytat:
O, to właśnie tego się boje i u moich rodziców Narazie zdecydowanie wystarczy mi szalejący na punkcie ciąży przyszły tatuś

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Cytat:
Napisane przez miszel92 Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj miałam wizytę, 8+0, serduszko bije i na ten moment wszystko jest ok Rodzice już wiedzą i jedni i drudzy i mój brat od pierwszej wizyty, najbliżsi przyjaciele dowiedzieli się dzisiaj. Reszta rodziny dowie się później

Super <3

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości