Darmowe hobby - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2023-01-08, 20:58   #91
a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75
Konto usunięte

Dot.: Darmowe hobby

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89460215]Wbrew pozorom podróże nie są marzeniem każdego. Jakby chcieli to i kasa, dom, pies, dzieci by nie przeszkadzały.

Tu chociażby na forum widać czasem nacisk na podróże jakby to było coś totalnie niezbędnego do bycia chociażby minimalnie interesującym człowiekiem. Potem głupio jest powiedzieć "mam 2 tygodnie urlopu, chce pojechać do rodziców i leżeć do góry brzuchem".[/QUOTE]Dokładnie, nie każdy lubi podróżować. Ja sama nie mam jakiegoś parcia na podróże- mnie wystarcza wyjazd wakacyjny lub max 2 plus kilka weekendów w roku żeby gdzieś sobie w Polskę skoczyć lub za bliską granice. Takie wielomiesięczne podróżowanie to nie moja bajka, jestem domatorką, która po prostu lubi czasem zmienić otocznie. Zresztą ja też jestem z tych, którzy muszą mieć minimum w postaci prywatnego pokoju z łazienką, żadne inne opcje nie wchodzą w grę.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-08, 22:21   #92
Lasagna_ze_szpinakiem
Zadomowienie

Można też spacerować, grać w badmintona (fakt, trzeba czasem dokupić lotki- jeśli to amatorskie rozgrywki to raczej profesjonalne buty nie są niezbędne). No i okoliczne boiska-orliki- można biegać, grać w kosza etc. Ja lubię też planszówki- mogę grać w te same, nie potrzebuję ciągle nowych

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Lasagna_ze_szpinakiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-09, 06:56   #93
CytrynkaCytrynka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Azhaar Pokaż wiadomość
Nie ma.

Przypominam, w odpowiedzi na radach "że cos tam można na YT znaleźć" etc etc, że Internet też za darmo nie jest, no chyba, że kradniecie od sąsiada.

A to czy używamy Internetu też do czego innego nie ma znaczenia, bo pytanie brzmiało "Czy jest jakieś hobby, które można wykonywać bez żadnych nakładów finansowych?". Jak musicie opłacić Internet, aby było ono możliwe do realizacji, to nie jest ono za darmo.

G*wno prawda.
Niektórzy lubią, niektorzy nie.
Mam kolegę programistę, który mógłby pewnie spędzać każde wakacje na Bahamach, ale jeździ z żoną zawsze tylko do rodziny na Podlasie, bo dla niego urlop = odcięcie od świata i zero stresu, a nie jakieś rozkminianie jak zorganizować wycieczkę.

Nie mierz wszystkich swoją miarą.

Nie da się żyć bez nakładów finansowych, wiec i nie da się wykonywać hobby bez użycia czegokolwiek - czyli tego internetu, telefonu, butów. Ale pewnie nie kupiłabyś butów jakbyś nie miała w nich chodzić do biblioteki? :brzyda l: Telefon z internetem to też nie do oglądania yt, seriali czy filmików tylko ma więcej zastosowań w życiu. Darmowe hobby to raczej w kontekście wykorzystywania tego czym się już dysponuje, bez ponoszenia dodatkowych kosztów np. zakupu sprzętu czy biletów.
CytrynkaCytrynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-09, 10:00   #94
alfapl
Przyczajenie

Z tego typu propozycji najbardziej lubię po prostu aktywność fizyczną
alfapl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-09, 11:50   #95
chacaos
Zadomowienie

Szachy - jedna zupełnie darmowa aplikacja do gry, nauki i analizowania swoich partii, do tego masa materiałów na YT. Tak wiem, trzeba mieć fundusze na telefon z internetem i na kubek kawusi, żeby się skupić na nauce.

Journaling - również wystarczy aplikacja albo zeszyt i długopis, dla bogatych i ambitnych ładny notes i pierdoły do ozdabiania. Ogranicza tylko własna wyobraźnia. Zdrowe dla głowy i rozwijające zajęcie.

Programowanie, projektowanie stron, grafika - masa darmowego oprogramowania, lub darmowego do celów niekomercyjnych. Do tego wiele dzisiejszych narzędzi jest intuicyjnych i łatwych w użyciu, nie trzeba mieć na starcie ogromnej technicznej wiedzy, by sobie hobbystycznie podłubać. Tak wiem, trzeba mieć komputer.

Szukanie darmowych wydarzeń jak pokazy filmów, koncerty, wystawy, warsztaty, prelekcje samo w sobie może być hobby. Tak samo budżetowe gotowanie, oszczędzanie pieniędzy, minimalizm, zero waste itd - można połączyć biedacki styl życia z zainteresowaniami.
chacaos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-09, 11:59   #96
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chacaos Pokaż wiadomość
Journaling - również wystarczy aplikacja albo zeszyt i długopis, dla bogatych i ambitnych ładny notes i pierdoły do ozdabiania. Ogranicza tylko własna wyobraźnia. Zdrowe dla głowy i rozwijające zajęcie.

jejku, ale extra że to przytoczyłaś, kiedyś to było mega popularne w pierdyliardzie rodzai obok typowo osobistych pamiętników/notatników/przemyślników.

Np. za czasów mojej podstawówki tworzyło sie tzw. zeszyty pytań i odpowiedzi, które dawało się do uzupełniania znajomym. Były tez pamiętniki, gdzie zbierało się dedykacje, wpisy, ludzie tam układali teksty, wierszyki, rysowali, coś wklejali.
IMO da sie to wszystko podciągnąć pod formę , jednak napisze to po polsku: żurnalingu.

To były wręcz wyścigi, kto ma piękniejszy zeszyt pytań i odpowiedzi, kto sie tam wpisał, u kogo sa bardziej intrygujące pytania, kto co odpowiedział i jaki z tego wniosek.

Były tworzone tez zeszyty lektur, dzienniki podróży/wakacji oraz coś co miałam tez przytoczyć: zielniki.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-09, 12:08   #97
linaya
astro-loszka

Moim zdaniem, większość hobby można realizować zarówno w wersji ekonomicznej, jak i na bogato.

Można wydawać krocie na podróże, drogie hotele, wakacje, przeloty pierwszą klasą, a na miejscu stołować się w drogich restauracjach, można też podróżować za grosze, polować na tanie bilety, korzystać z coachsurfingu czy ofert wyszperanych na lokalnych grupach, żywić się lokalnym street foodem, zwiedzać muzea i wystawy w darmowe dni, wyszukiwać ciekawe wydarzenia kulturalne pod gołym niebem itp.

Można być pasjonatem oceanobiologii morskiej, zdobywać i pogłębiać wiedzę na ten temat w bibliotekach i internetowych zasobach(za darmo), można też zwiedzać światowe oceanaria i nurkować w oceanach ze specjalistycznym sprzętem.

Można być maniakiem rowerowym - mieć na stanie trzy różne rowery, na przykład kolarkę, górski i na przykład cargo, łącznie z profesjonalnymi akcesoriami (kaski, strój, lampy, kosze/torby), prowadzić bloga rowerowego, organizować wyprawy, a można mieć jeden rower, tuningowany wielokrotnie i używany, dopóki jeździ i jeździć tylko do pracy i po okolicy, ale też może być to pasją.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2023-01-09, 12:28   #98
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
jejku, ale extra że to przytoczyłaś, kiedyś to było mega popularne w pierdyliardzie rodzai obok typowo osobistych pamiętników/notatników/przemyślników.

Np. za czasów mojej podstawówki tworzyło sie tzw. zeszyty pytań i odpowiedzi, które dawało się do uzupełniania znajomym. Były tez pamiętniki, gdzie zbierało się dedykacje, wpisy, ludzie tam układali teksty, wierszyki, rysowali, coś wklejali.
IMO da sie to wszystko podciągnąć pod formę , jednak napisze to po polsku: żurnalingu.

To były wręcz wyścigi, kto ma piękniejszy zeszyt pytań i odpowiedzi, kto sie tam wpisał, u kogo sa bardziej intrygujące pytania, kto co odpowiedział i jaki z tego wniosek.

Były tworzone tez zeszyty lektur, dzienniki podróży/wakacji oraz coś co miałam tez przytoczyć: zielniki.
Aj tak To było coś!

---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

O jeszcze hobby (które chciałabym zacząć kiedyś ): kolaże. Ja bym chciała iść bardziej w analogowe, ale cyfrowe też są ciekawe.
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-09, 13:41   #99
cb0d8ace8e3f55c20d6852271041c68dd40c3dc3_65540ac21a6bc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez linaya Pokaż wiadomość
Moim zdaniem, większość hobby można realizować zarówno w wersji ekonomicznej, jak i na bogato.

I to jest trafna uwaga.
cb0d8ace8e3f55c20d6852271041c68dd40c3dc3_65540ac21a6bc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-10, 11:20   #100
Triszuniek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Azhaar Pokaż wiadomość
Nie ma.

Przypominam, w odpowiedzi na radach "że cos tam można na YT znaleźć" etc etc, że Internet też za darmo nie jest, no chyba, że kradniecie od sąsiada.

A to czy używamy Internetu też do czego innego nie ma znaczenia, bo pytanie brzmiało "Czy jest jakieś hobby, które można wykonywać bez żadnych nakładów finansowych?". Jak musicie opłacić Internet, aby było ono możliwe do realizacji, to nie jest ono za darmo.
No dobra, ale to juz jest sprowadzanie sytuacji do ekstremów (łamiąca wiadomośc: aby żyć też potrzebujesz pieniędzy) i chyba jednak w temacie chodzi bardziej o hobby nie wymagające po prostu dodatkowych nakładów finansowych. To, że masz w domu internet nie sprawia, że masz dodatkowe koszty bo i tak używasz go codziennie i opłacasz.
Triszuniek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-12, 13:27   #101
Eveen
Rozeznanie

Teoretycznie to do wszystkiego potrzebujesz pieniędzy, ale jeżeli traktujemy darmowe jako "z wykorzystaniem rzeczy i tak powszechnie posiadanych" to pisarstwo czy nauka rysowania jak najbardziej sie w to wpisują.

Edytowane przez Eveen
Czas edycji: 2023-01-12 o 13:29
Eveen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-14, 21:20   #102
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chacaos Pokaż wiadomość
Szukanie darmowych wydarzeń jak pokazy filmów, koncerty, wystawy, warsztaty, prelekcje samo w sobie może być hobby. Tak samo budżetowe gotowanie, oszczędzanie pieniędzy, minimalizm, zero waste itd - można połączyć biedacki styl życia z zainteresowaniami.
Bez kitu, to tak bardzo ja Jeszcze dodaję do tego podróżowanie na biedaka szukając jak najtańszych biletów i nocując przez aplikacje typu Couchsurfing.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-21, 12:36   #103
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4
Konto usunięte

[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89466988]Bez kitu, to tak bardzo ja Jeszcze dodaję do tego podróżowanie na biedaka szukając jak najtańszych biletów i nocując przez aplikacje typu Couchsurfing.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Couchsurfing miło wspominam i to nie dlatego, ze zaoszczedzilam kasę, a dlatego, ze dało mi to super wspomnienia i moglam zobaczyc i przezyc cos wiecej niz jako o taka turystka.

Można podróżowac praktycznie za darmo, tzn. bez gotówki, ale np. wymieniajac swoj czas za dach nad glowa i jedzenie. Są takie oferty na workaway.info. Czasem można coś nawet zarobić, taki niby wolontariat, ale jakby nie patrzec to też podróż i poznawanie innej kultury, języka. Sama nigdy nie spróbowałam, ale mam nadzieje, ze wszystko przede mna. Chcoiaz na 2 tygodnie by bylo super
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2023-01-23, 22:03   #104
magbeth
Dzik

Co prawda nie zupełnie za darmo, ale upatrzyłam lornetkę za grosze w sklepie z używanymi rzeczami i mam zamiar jutro po nią popędzić i jeszcze bardziej obserwować przyrodę, ze szczególnym uwzględnieniem ptactwa.

Zainspirował mnie sąsiad, bo zobaczyłam ze chodzi w te i we w te z lornetka i zaciekawiło mnie w sumie jak świat będzie wyglądać z takiej perspektywy.

Tylko jakby doba mi się kurczy.
magbeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości