![]() |
#91 |
Konto usunięte
|
Dot.: Darmowe hobby
[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89460215]Wbrew pozorom podróże nie są marzeniem każdego. Jakby chcieli to i kasa, dom, pies, dzieci by nie przeszkadzały.
Tu chociażby na forum widać czasem nacisk na podróże jakby to było coś totalnie niezbędnego do bycia chociażby minimalnie interesującym człowiekiem. Potem głupio jest powiedzieć "mam 2 tygodnie urlopu, chce pojechać do rodziców i leżeć do góry brzuchem".[/QUOTE]Dokładnie, nie każdy lubi podróżować. Ja sama nie mam jakiegoś parcia na podróże- mnie wystarcza wyjazd wakacyjny lub max 2 plus kilka weekendów w roku żeby gdzieś sobie w Polskę skoczyć lub za bliską granice. Takie wielomiesięczne podróżowanie to nie moja bajka, jestem domatorką, która po prostu lubi czasem zmienić otocznie. Zresztą ja też jestem z tych, którzy muszą mieć minimum w postaci prywatnego pokoju z łazienką, żadne inne opcje nie wchodzą w grę. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zadomowienie
|
Można też spacerować, grać w badmintona (fakt, trzeba czasem dokupić lotki- jeśli to amatorskie rozgrywki to raczej profesjonalne buty nie są niezbędne). No i okoliczne boiska-orliki- można biegać, grać w kosza etc. Ja lubię też planszówki- mogę grać w te same, nie potrzebuję ciągle nowych
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie da się żyć bez nakładów finansowych, wiec i nie da się wykonywać hobby bez użycia czegokolwiek - czyli tego internetu, telefonu, butów. Ale pewnie nie kupiłabyś butów jakbyś nie miała w nich chodzić do biblioteki? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Przyczajenie
|
Z tego typu propozycji najbardziej lubię po prostu aktywność fizyczną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zadomowienie
|
Szachy - jedna zupełnie darmowa aplikacja do gry, nauki i analizowania swoich partii, do tego masa materiałów na YT. Tak wiem, trzeba mieć fundusze na telefon z internetem i na kubek kawusi, żeby się skupić na nauce.
Journaling - również wystarczy aplikacja albo zeszyt i długopis, dla bogatych i ambitnych ładny notes i pierdoły do ozdabiania. Ogranicza tylko własna wyobraźnia. Zdrowe dla głowy i rozwijające zajęcie. Programowanie, projektowanie stron, grafika - masa darmowego oprogramowania, lub darmowego do celów niekomercyjnych. Do tego wiele dzisiejszych narzędzi jest intuicyjnych i łatwych w użyciu, nie trzeba mieć na starcie ogromnej technicznej wiedzy, by sobie hobbystycznie podłubać. Tak wiem, trzeba mieć komputer. Szukanie darmowych wydarzeń jak pokazy filmów, koncerty, wystawy, warsztaty, prelekcje samo w sobie może być hobby. Tak samo budżetowe gotowanie, oszczędzanie pieniędzy, minimalizm, zero waste itd - można połączyć biedacki styl życia z zainteresowaniami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jejku, ale extra że to przytoczyłaś, kiedyś to było mega popularne w pierdyliardzie rodzai obok typowo osobistych pamiętników/notatników/przemyślników. Np. za czasów mojej podstawówki tworzyło sie tzw. zeszyty pytań i odpowiedzi, które dawało się do uzupełniania znajomym. Były tez pamiętniki, gdzie zbierało się dedykacje, wpisy, ludzie tam układali teksty, wierszyki, rysowali, coś wklejali. IMO da sie to wszystko podciągnąć pod formę , jednak napisze to po polsku: żurnalingu. To były wręcz wyścigi, kto ma piękniejszy zeszyt pytań i odpowiedzi, kto sie tam wpisał, u kogo sa bardziej intrygujące pytania, kto co odpowiedział i jaki z tego wniosek. Były tworzone tez zeszyty lektur, dzienniki podróży/wakacji oraz coś co miałam tez przytoczyć: zielniki. ![]()
![]() |
![]() |
#97 |
astro-loszka
|
Moim zdaniem, większość hobby można realizować zarówno w wersji ekonomicznej, jak i na bogato.
Można wydawać krocie na podróże, drogie hotele, wakacje, przeloty pierwszą klasą, a na miejscu stołować się w drogich restauracjach, można też podróżować za grosze, polować na tanie bilety, korzystać z coachsurfingu czy ofert wyszperanych na lokalnych grupach, żywić się lokalnym street foodem, zwiedzać muzea i wystawy w darmowe dni, wyszukiwać ciekawe wydarzenia kulturalne pod gołym niebem itp. Można być pasjonatem oceanobiologii morskiej, zdobywać i pogłębiać wiedzę na ten temat w bibliotekach i internetowych zasobach(za darmo), można też zwiedzać światowe oceanaria i nurkować w oceanach ze specjalistycznym sprzętem. Można być maniakiem rowerowym - mieć na stanie trzy różne rowery, na przykład kolarkę, górski i na przykład cargo, łącznie z profesjonalnymi akcesoriami (kaski, strój, lampy, kosze/torby), prowadzić bloga rowerowego, organizować wyprawy, a można mieć jeden rower, tuningowany wielokrotnie i używany, dopóki jeździ ![]()
![]() |
#98 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- O jeszcze hobby (które chciałabym zacząć kiedyś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Rozeznanie
|
Teoretycznie to do wszystkiego potrzebujesz pieniędzy, ale jeżeli traktujemy darmowe jako "z wykorzystaniem rzeczy i tak powszechnie posiadanych" to pisarstwo czy nauka rysowania jak najbardziej sie w to wpisują.
Edytowane przez Eveen Czas edycji: 2023-01-12 o 13:29 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Konto usunięte
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89466988]Bez kitu, to tak bardzo ja
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] ![]() Couchsurfing miło wspominam i to nie dlatego, ze zaoszczedzilam kasę, a dlatego, ze dało mi to super wspomnienia i moglam zobaczyc i przezyc cos wiecej niz jako o taka turystka. Można podróżowac praktycznie za darmo, tzn. bez gotówki, ale np. wymieniajac swoj czas za dach nad glowa i jedzenie. Są takie oferty na workaway.info. Czasem można coś nawet zarobić, taki niby wolontariat, ale jakby nie patrzec to też podróż i poznawanie innej kultury, języka. Sama nigdy nie spróbowałam, ale mam nadzieje, ze wszystko przede mna. Chcoiaz na 2 tygodnie by bylo super |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Dzik
|
Co prawda nie zupełnie za darmo, ale upatrzyłam lornetkę za grosze w sklepie z używanymi rzeczami i mam zamiar jutro po nią popędzić i jeszcze bardziej obserwować przyrodę, ze szczególnym uwzględnieniem ptactwa.
Zainspirował mnie sąsiad, bo zobaczyłam ze chodzi w te i we w te z lornetka i zaciekawiło mnie w sumie jak świat będzie wyglądać z takiej perspektywy. Tylko jakby doba mi się kurczy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:12.