Jestem katoliczką. - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2024-09-02, 13:59   #91
Camillie32
Rozeznanie

Dot.: Jestem katoliczką.

Cytat:
Napisane przez dominikaptq Pokaż wiadomość
No ale napisał żeby precyzyjnie grzechów seksualnych nie określać co do jednego. Tylko mniej więcej.

Nie napisał tak. Napisał ci dokładny przykład a aptekarska precyzja oznacza tylko, że jak się pomylisz w liczeniu to się nic nie stanie. Nie wierzysz, to go dopytaj o to po prostu i tyle
Camillie32 jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-02, 14:01   #92
Camillie32
Rozeznanie

Ja się już poddaje z tłumaczeniem, on napisał, że gdy znasz częstotliwość grzechu to masz go podać i „czesto” jest nie wystarczające.

Po prostu nie musisz notować w dzienniczku każdego razu i jak się pomylisz o 1 na przykład to się nic nie stanie… rozumiem, że to nie jest odpowiedź której chcesz, no ale gość napisał czarno na białym
Stary 2024-09-02, 14:23   #93
dominikaptq
Raczkowanie

Napisałam czy dokładnie muszę ile razy w tygodniu jeśli pamiętam. Napisze jak odpisze.
dominikaptq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-02, 15:18   #94
dominikaptq
Raczkowanie

Odpisał.

Tłumaczyłem już Pani.

Jeśli Pani pamięta dokładną częstotliwość grzechu masturbacji, to powinna ja Pani wyznać, ale bez aptekarskiej precyzji.

Jeśli grzech popełnia Pani kilka razy w tygodniu, to niech tak Pani powie, zamiast mówić 3,5,7 razy nawet jeśli Pani zna dokładną ilość razy.

Jeśli grzech występuje u Pani co kilka dni, to niech też tak powie, że masturbowalam się co kilka dni zamiast mówić co 3, 5, 7 dzień, nawet jeśli Pani pamięta faktycznie jak często.

Spowiednikowi wystarczy informacja zgodna z prawdą, że Pani masturbuje się kilka razy w tygodniu lub co kilka dni i nie musi wiedzieć ile dokładnie to jest u Pani kilka razy/dni.

Przy takich grzechach regularnych jak masturbacja lub współżycie przedmałżeńskie powinna Pani zachować trochę prywatności i jest dopuszczalne, że precyzyjna ilość określi Pani jako kilka. A nawet wskazane. Powinna Pani szanować siebie i spowiednika.

Taka spowiedź będzie szczera.
Stary 2024-09-02, 15:19   #95
xfrida
Zadomowienie

Cytat:
Chyba jeszcze napisze co miał na myśli, bo ja rozumie to że nie mówić dokładnie nawet jeśli pamiętam.
przestan juz trolowac
poprostu powiedz prawie codziennie sie masturbuje
wowczas bedzie wiadomo ze moze robisz to 6 a moze 5 razy w tygodniu
jak sie masturbujesz 3 razy dziennie to powiedz masturbuje sie po 2-3 razy dziennie ,konkretna liczba przy takim masturbowaniu 2-3 razy dziennie moze wynosic od 14 do 21 ,mowiac ze robisz to 2-3 razy dziennie nie podajesz konkretnej liczby ale bardzo przyblizona
rozumiesz?nawet bez podawania dokladnej liczby mozna okreslic jak czesto to robisz i jak bardzo grzeszysz
jesli robilabys to czasami to by bylo np 2-3 razy na miesiac
jesli masturbujesz sie prawie codziennie to tak to wlasnie nazwij i przestan szukac durnych wykretow bo to juz sie nudne robi
Stary 2024-09-02, 16:32   #96
dominikaptq
Raczkowanie

Jak nie wierzysz to sama napisz do księdza albo zadzwoń i odpowie ci to samo. I skąd pomysł że robię to po 2, 3 razy dziennie , a nawet, że codziennie? Myślisz, że jak nie chce się przyznać do liczby to już jakieś chore ilości? Uważam to za prywatna sprawę ile razy to robię i nic nikomu do tego jak często nawet księdzu. Do masturbacji nie wstydzę się jakoś bardzo przyznać, bo ktoś tego nawet raz na rok nie zrobi? Po jednym razie i tak trzeba się wyspowiadac, a świętych nie ma czy to katolik czy osoba świecka.
Stary 2024-09-02, 16:47   #97
Camillie32
Rozeznanie

Cytat:
Jak nie wierzysz to sama napisz do księdza albo zadzwoń i odpowie ci to samo. I skąd pomysł że robię to po 2, 3 razy dziennie , a nawet, że codziennie? Myślisz, że jak nie chce się przyznać do liczby to już jakieś chore ilości? Uważam to za prywatna sprawę ile razy to robię i nic nikomu do tego jak często nawet księdzu. Do masturbacji nie wstydzę się jakoś bardzo przyznać, bo ktoś tego nawet raz na rok nie zrobi? Po jednym razie i tak trzeba się wyspowiadac, a świętych nie ma czy to katolik czy osoba świecka.

Tak tylko zaznaczę, że wcześniej nam pisałaś że każdy ksiądz mówił Ci coś innego, więc taka odpowiedź z twojej strony nie ma sensu. Dodatkowo już tak czysto z boku to w logice spowiedzi chyba ma znaczenie, czy walczysz z czymś co uznajesz za grzech i Ci się zdarzyło ten raz w roku, czy nie przejmujesz się tym bo i tak się wyspowiadasz i będzie cacy
Stary 2024-09-02, 17:21   #98
xfrida
Zadomowienie

Cytat:
Ale w co nie wierze?
Poprostu widze ze mimo is wiesz ile razy to robisz probujesz to zataic wiec moim zdaniem twoja spowiedz bedzie nieszczera i nie wazna
Ja sama nie wierze w nadprzyrodzone moce facetow w sukienkach wiec reczywiscie tu sie z toba zgadzam ze nic ksiedzu do tego ile razy to robisz no ale ty obstajesz przy tym ze ksiadz moze ci odpuscic grzechy .z tym ze ty nadal chcesz te grzechy popelniac i tak naprawde za grzech tego nie uznajesz skoro twierdzisz ze kazdy to robi I to nc takiego
Zaklamnie typowo katolickie wiec mnie to w sumie nie dziwi ale tobie radze sie zastanowic nad swoja wiara
Stary 2024-09-02, 17:40   #99
dominikaptq
Raczkowanie

Chodziło mi o to, że nie wierzysz że ksiądz powdzial żebym precyzyjnie nie wyznała grzechu np 5 razy tylko nazwała to kilka, że ksiądz nie chce znać solidnej ilości grzechu SEKSUALNEGO tym poznać popęd penitenta. Aż tak dziwi cię to?

---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

Camille32

Napisałam co napisał mi trzeci ksiądz. Mam pytać kolejnego?
Stary 2024-09-02, 18:32   #100
Camillie32
Rozeznanie

Nasze zdanie znasz, zdanie 3 księży znasz, zdanie katechizmu czy prawa itp znasz, zrobisz jak uważasz - myślę, że temat został dogłębnie wyczerpany bo my z xfridą się zgadzamy i na różne sposoby uzasadniłyśmy nasze zdanie. Co Ty z tym zrobisz to już twoja sprawa
Stary 2024-09-02, 18:57   #101
dominikaptq
Raczkowanie

Jeden ksiądz powiedział z detalami, a dwóch aby nie aż tak dokładnie. Czym się różni jak powiem kilka razy w tygodniu zamiast 3 5 czy 7 ? Według mnie niczym. Jest tu gdzieś przekłamanie czy nieszczerość? Według mnie i często od ostatniej spowiedzi by wystarczyło, ale akurat ostatni ksiądz powiedzial, że to zbyt ogólnie. Może i miał rację może i nie , trudno. Najwyżej powiem kilka razy podczas spowiedzi. Nawet nie wykluczam jednak mówić często. Mnie się wydaje, że to bez różnicy. Czytałam tekst ten od dominikanów wy chyba nie. Napisane tam jest że liczba tego samego grzechu nie ma znaczenia. Różnica jest czy ktoś zgrzeszył w ten sam sposób raz, kilka czy notorycznie czyli często. Tak ja zrozumiałam ten tekst od dominikanów. Tam ten ksiądz czy zakonnik pisał kto jak ile razy konkretnie jest bez sensu i nic nie wnosi do sprawy. Chyba że czytaliśmy inne artykuły.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2024-09-02, 19:19   #102
Camillie32
Rozeznanie

No to już wiesz co zrobisz, w sumie od początku wiedziałaś więc nasze zdanie jest Ci zbędne
Stary 2024-09-02, 20:25   #103
ukladlimbiczny
miss twin peaks

Cytat:
Jeden ksiądz powiedział z detalami, a dwóch aby nie aż tak dokładnie. Czym się różni jak powiem kilka razy w tygodniu zamiast 3 5 czy 7 ? Według mnie niczym. Jest tu gdzieś przekłamanie czy nieszczerość? Według mnie i często od ostatniej spowiedzi by wystarczyło, ale akurat ostatni ksiądz powiedzial, że to zbyt ogólnie. Może i miał rację może i nie , trudno. Najwyżej powiem kilka razy podczas spowiedzi. Nawet nie wykluczam jednak mówić często. Mnie się wydaje, że to bez różnicy. Czytałam tekst ten od dominikanów wy chyba nie. Napisane tam jest że liczba tego samego grzechu nie ma znaczenia. Różnica jest czy ktoś zgrzeszył w ten sam sposób raz, kilka czy notorycznie czyli często. Tak ja zrozumiałam ten tekst od dominikanów. Tam ten ksiądz czy zakonnik pisał kto jak ile razy konkretnie jest bez sensu i nic nie wnosi do sprawy. Chyba że czytaliśmy inne artykuły.
O Matko Bosko, nawet ksiądz z internetu stracił do Ciebie cierpliwość
Zapytałaś już trzech, zapytaj jeszcze dwudziestu siedmiu i będziesz miała reprezentatywną grupę do badań statystycznych, które możesz przeanalizować i wyciągnąć wnioski.

Wysłane z mojego M2101K9G przy użyciu Tapatalka
ukladlimbiczny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-02, 20:26   #104
xfrida
Zadomowienie

Cytat:
W sumie to bez roznicy bo bog i tak podobno wie ile razy I jak grzeszysz wie tez ze chcesz klamac I dalej to robic wiec cokolwiek powiesz podczas tej spowiedzi to nie wazne bo bog wie ze skruchy w tym nie ma tylko odbębnienie tego co trzeba bez pomyslunku i wyciagania nauki

Edytowane przez xfrida
Czas edycji: 2024-09-02 o 21:36
xfrida jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-02, 20:31   #105
dominikaptq
Raczkowanie

xfrida to twoje prywatne zdanie, że nie mam skruchy. Nie wiem dlaczego tak nalegacie abym podawała dokładną liczbę jeśli sami wiecie i to dobrze czy powiem 5 razy czy kilka czy często to jest bez różnicy

---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------

I zapytałam online jeszcze jednego księdza. Ostatniego. Mam jakie mam informacje i wyciągnę wnioski. Ten kapłan ostatni pisałam już zanim jest bardzo surowym i konserwatywny. Ciekawe co napisze. Dziś już pewnie nie odpisze.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2024-09-02, 20:33   #106
Camillie32
Rozeznanie

Ale to po co pytasz nas o zdanie skoro wiesz lepiej? Nie dostałaś odpowiedzi których oczekiwałaś, my Ci elegancko wytłumaczyłyśmy nasz punkt widzenia, nie zgadzasz się - Twoja sprawa
Stary 2024-09-02, 21:00   #107
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SteveS Pokaż wiadomość
Ja nie mówię, że to ma sens. Ale katolicy spowiadają się z grzechu z założeniem, że go żałują i obiecują poprawę. Skoro nie obiecują poprawy, bo spowiadają się z tego samego co rusz, to nie powinni dostać rozgrzeszenia. Na tym polega religia - nie musi być sensowna i logiczna dla wszystkich. Ale jak ktoś się podejmuje uczestniczenia w danej religii, to przystaje na jej zasady.
Oczywiście, że powinni. Warunkiem otrzymania rozgrzeszenia jest szczere mocne postanowienie poprawy.

(Inna sprawa, czy ono naprawdę występuje w tematach okołoseksualnych u większości katolików, ale to nie mnie oceniać - bóg będzie wiedział.)

Co do pytania w poście - nie, nie musisz opowiadać ze szczegółami. W założeniu ksiądz jest tylko pośrednikiem między tobą, a Jahwe. A Jahwe doskonale wie, co zrobiłaś, ile razy i jak.

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ----------

Cytat:
Napisane przez Aelora Pokaż wiadomość
Grzech nieczystości raczej nie dzieje się przypadkiem, przecież autorka nie planuje czystości a potem "o cholera, potknęłam się i przez przypadek wpadłam na k****a/dildo".
Żaden grzech nie dzieje się przypadkiem. Przypadkiem albo pod przymusem to nie grzech.

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Jak wyżej. Węszę faceta trolla, który na PW będzie dawał kwieciste opisy seksualne, bo go to podnieca i udawał, że czeka na odpowiedź.
Też tak myślę, bo jedzie mi to klawiaturowym erotomaństwem.

Ale jakby ktoś serio szukał odpowiedzi na takie pytanie, to zawsze dobrze napisać.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-02, 21:14   #108
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Do xfrida ale ja poszłam do księdza i podczas spowiedzi zapytałam jednego i powiedział o prawie kanonicznym i że muszę z detalami dokładnie co robiłam i ile razy lub jak często.
Może niektórzy tak chcą, bo to fajna gra wstępna przed molestowaniem ministrantów?

Wiele zrozumiem, bo indoktrynacja to potężna rzecz, ale że ktoś miałby na to pytanie odpowiedzieć, zamiast wyjść i dać zbokowi w twarz to nie rozumiem.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-02, 22:55   #109
dominikaptq
Raczkowanie

Odpisał, macie odpowiedz.

Trzeba podawać dokładną liczbę zapamiętanych grzechów.

Powyższa odpowiedz na pytanie czy mogę powiedziec kilka razy jeśli pamiętam ile razy w tygodniu.

---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

Limonka2728

Tu nie chodzi o to, że ksiądz podczas spowiedzi pyta ile razy. Tylko uczą, w prasie katolickiej, czy nawet w formułce spowiedzi napisane jest, że przy ciężkich podaj liczbę i ważne okoliczności. Nie ma obowiązku spowiedzi z grzechów lekkich. Osobą wierząca robi sobie rachunek sumienia w tym grzechy około seksualne i zdaje sobie sprawę, że powinna podać ich liczbę. Jeśli nie pamięta to ma szczęście, ale jeśli popełnia grzech regularnie jakąś masturbacja/współżycie z chłopakiem, to potem się zastanawia ile ma powiedziec. Czy jeśli wyzna się sam grzech wystarczy? Według formułki nie, czy jeśli się doda ogólnie wystarczy,? Czy może precyzyjnie?

Taka osoba i w tym ja nie wie do robić. Ksiądz nie musi pytać, a także nie można zrzucić odpowiedzialności na księdza, że nie pytał, bo ksiądz powie, że jeśli ktoś nie mówi to znaczy że nie pamięta. Przecież ksiądz nie wie czy ktoś pamięta liczbę czy nie i jak dokładnie pamięta, a może popełniła grzech raz i mówi masturbowalam się? Ksiądz jest usprawiedliwiony już. To penitent ponosi odpowiedzialność za swoją spowiedz.

I osoba odpowiedzialna i wierząca pewnie wyzna dokładnie. I kto ma tu kogo bic w twarz? Ja nie powiem jak często, jaki mam popęd. Najwyżej więcej nie pójdę więcej do spowiedzi jeśli moje wiele razy to za mało do ważności spowiedzi.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2024-09-03, 13:59   #110
dominikaptq
Raczkowanie

Czyli uważacie, że jeśli powiem często zamiast konkretnie spowiedź jest nieważna? Ja będę mówiła często. Nie wierzę, że to świętokradztwo, albo wcale wolę nie iść niż mówić takie szczegóły. Kończę.
Stary 2024-09-03, 15:21   #111
xfrida
Zadomowienie

Cytat:
Czyli uważacie, że jeśli powiem często zamiast konkretnie spowiedź jest nieważna? Ja będę mówiła często. Nie wierzę, że to świętokradztwo, albo wcale wolę nie iść niż mówić takie szczegóły. Kończę.
Masz powiedziec dokladnie jesli wiesz
Ile razy jeszcze trzeba ci to powtorzyc?
Stary 2024-09-03, 15:41   #112
Camillie32
Rozeznanie

Pora chyba olać temat, bo autorka ciągnie go niemiłosiernie i myślę, że będziemy tu siedzieć do czasu gdy nie usłyszy od nas odpowiedzi takiej, jakiej oczekuje
Stary 2024-09-03, 16:35   #113
dominikaptq
Raczkowanie

Tak wiem, rozumiem, że taki jest wymóg. Już o to nie pytam czy powinnam czy nie. Pytam o coś innego. Czy jeśli będę robiła po swojemu, określała to w sposób o którym pisałam naprawdę uważacie, że moje spowiedzi będą nieważne? Pytam o wasze prywatne zdanie.

---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ----------

Jeszcze wczoraj ten ksiądz konserwatywny odpisał.

Czyli trzeba podać konkretną liczbę średnią w ciągu tygodnia, miesiąca lub w podsumowaniu od czasu ostatniej spowiedzi.
Stary 2024-09-03, 16:42   #114
Camillie32
Rozeznanie

Cytat:
Tak wiem, rozumiem, że taki jest wymóg. Już o to nie pytam czy powinnam czy nie. Pytam o coś innego. Czy jeśli będę robiła po swojemu, określała to w sposób o którym pisałam naprawdę uważacie, że moje spowiedzi będą nieważne? Pytam o wasze prywatne zdanie.

Dla mnie bez sensu jest być w wyznaniu, którego zasady dopasowujesz do siebie by Ci było wygodnie.

I nie mówię tego bez pokrycia - sama byłam wychowana w jednym z odłamów chrześcijaństwa, ale z czasem po prostu nie zgadzałam się z pewnymi zasadami, nie odpowiadało mi to. I dlatego po prostu przestałam się identyfikować z tym wyznaniem, a nie próbowałam naginać zasady do siebie. Każdy kościół ma jasny zbiór zasad do przestrzegania. Albo je przestrzegasz, albo nie. Nikt Ci nie każe przecież być w konkretnym wyznaniu, możesz się identyfikować po prostu jako osoba wierząca, chrześcijanka itp. Oczywiście w momencie, jeśli żyjesz zgodnie z Biblią, bo w innym wypadku to dalej naginanie wyznania pod siebie a nie siebie pod wyznanie. Jeśli Cię to pocieszy, to w Biblii nie ma nic o spowiedzi, więc możesz po prostu znaleźć odłam chrześcijaństwa nie posiadający tego sakramentu, bo to akurat jest po prostu wymysł KK.

---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ----------

Ale nie zrozum mnie źle: wybór wyznania na podstawie bo Ci się nie chce mówić czegoś w spowiedzi nie ma sensu. Jeśli jednak na przykład sama istota spowiedzi jest dla ciebie bez sensu, zapoznałaś się z tematem w Biblii, zbadałaś go i doszłaś do wniosku (jak na przykład ja) że nie ma to żadnego podparcia i nie jest wymagane to wtedy ma sens poszukanie sobie innego wyznania.

W żadnym wypadku nie popieram robienia tego tylko dlatego, że nie chcesz o czymś mówić, bez zbadania dogłębnie tematu

---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

I Kościół katolicki jako organizacja raczej nie jest miejscem do robienia po swojemu, bo zasady są tam jasne i klarowne, jest ich ogrom, ale zgadzasz się na nie podpinając się pod to wyznanie. Dla mnie nie ma robienia czegoś po swojemu ignorując zasady wyznania czy religii, które chcemy sobą reprezentować. Dla mnie to po prostu hipokryzja i sama musiałam podjąć różne decyzje z tym związane, by właśnie hipokrytką nie być.
Stary 2024-09-03, 17:30   #115
dominikaptq
Raczkowanie

Camille32 a co z tym? Komu odpuścicie będzie odpuszczone komu zatrzymacie będzie zatrzymane. Cytat z Biblii do apostołów. Kościół twierdzi że to właśnie ksiądz ma moc odpuszczania grzechów. Niektórzy twierdzą że to chodzi o ludzi że sobie jak wzajemnie wybacza to będzie odpuszczone. Ja wierzę chyba że jednak to ksiądz na mocy sukcesji apostolskiej? Idę do spowiedzi aby w Święta przyjąć komunię tylko teraz jak pomyślę, że powinnam księdzu mówić jak często i to dokładnie popełniam ten grzech to niedobrze mi się robi. Nie iść wcale? Być hipokrytką i mówić często? Sama nie wiem. Spowiadać się dokładnie ? Nie wiem. Wy myślicie że troluje a ja mam już chyba obsesję na tym punkcie, bo nie wiem co robić. Odejść ciężko i zostawić coś w co od lat wierzyłam, ale rozważam to. Rozważam wszystkie możliwości. Może mówić często, a może jednak dokładnie? Tylko mega się wstydzę i uważam to za nienormalne: jak często. Przecież to intymna sprawa.
Stary 2024-09-03, 18:09   #116
Camillie32
Rozeznanie

Cytat:
Camille32 a co z tym? Komu odpuścicie będzie odpuszczone komu zatrzymacie będzie zatrzymane. Cytat z Biblii do apostołów. Kościół twierdzi że to właśnie ksiądz ma moc odpuszczania grzechów. Niektórzy twierdzą że to chodzi o ludzi że sobie jak wzajemnie wybacza to będzie odpuszczone. Ja wierzę chyba że jednak to ksiądz na mocy sukcesji apostolskiej? Idę do spowiedzi aby w Święta przyjąć komunię tylko teraz jak pomyślę, że powinnam księdzu mówić jak często i to dokładnie popełniam ten grzech to niedobrze mi się robi. Nie iść wcale? Być hipokrytką i mówić często? Sama nie wiem. Spowiadać się dokładnie ? Nie wiem. Wy myślicie że troluje a ja mam już chyba obsesję na tym punkcie, bo nie wiem co robić. Odejść ciężko i zostawić coś w co od lat wierzyłam, ale rozważam to. Rozważam wszystkie możliwości. Może mówić często, a może jednak dokładnie? Tylko mega się wstydzę i uważam to za nienormalne: jak często. Przecież to intymna sprawa.

Interpretacja tego fragmentu jak i „wyznawajcie grzechy jedni drugim” jako ustanowienie spowiedzi to dla mnie po prostu nadinterpretacja. Przecież gdyby to miała być spowiedź to byłoby napisane chociażby „wyznawajcie grzechy kapłanom” i „komu kapłan odpuści grzechy, to będą odpuszczone”, proste - nie ma w Biblii ustanowienia spowiedzi, kultu świętych, kultu maryjnego, chrztu dzieci (w Biblii chrzczone były tylko osoby dorosłe), pierwszej Komunii, bierzmowania, przeistoczenia hostii w ciało Jezusa itp. To jest interpretacja lub nadinterpretacja przez wieki budowana przez KK.

---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ----------

No i moim zdaniem definitywnie masz już obsesję na tym punkcie, bo bardzo męczysz temat. Ja na Twoim miejscu gdybym uznawała spowiedź i uznawałabym reguły KK to bym się przełamała, dostosowała i tyle, w spowiedzi nie chodzi o Twoją przyjemność a pewnie również o to, byś rzadziej popełniała dany grzech wiedząc, że będziesz musiała go wyznać.

Z resztą wybrałabym cokolwiek innego niż bycie hipokrytką, bo chyba bym sobie w twarz nie spojrzała w lustrze.

---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ----------

Więc dla mnie sprawa jest prosta - uznajesz spowiedź, uznajesz komunię, uznajesz zasady KK, to dostosowujesz się do zasad i tyle. Albo żyjesz z tym, co dla mnie jest byciem hipokrytką
Stary 2024-09-03, 18:11   #117
dominikaptq
Raczkowanie

To chyba ten fragment:

Mateusza 16:19 Pan Jezus powiedział do Piotra: „I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie”.
Stary 2024-09-03, 18:12   #118
glossyzuz
Rozeznanie

Przecież każdy z tych księży tak naprawdę napisał to samo o.O
glossyzuz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-03, 18:14   #119
dominikaptq
Raczkowanie

Chyba macie rację, możliwe że taka spowiedz mówiąc często, to nawet nie wiadomo czy ważna będzie. Ja uwazam, że także ale już wątpliwość mała jest.
Stary 2024-09-03, 18:24   #120
Camillie32
Rozeznanie

Cytat:
To chyba ten fragment:

Mateusza 16:19 Pan Jezus powiedział do Piotra: „I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie”.

Still, to nie jest ustanowienie spowiedzi - gdyby miało coś takiego być ustanowione, to byłoby napisane jak z wieczerzą pańską „to czyńcie na pamiątkę moją”. No i tu masz jasny komunikat. Nie masz nigdzie napisane „wyznawajcie grzechy kapłanom”, „kapłan ma moc odpuścić Ci grzechy” - co więcej, Jezus sam powiedział, że nikt nie przychodzi do Boga jak tylko przez niego. Więc kult maryjny, kult świętych, uznawanie księży za pośredników jest nadinterpretacją (lub w przypadku świętych zupełnie wymyślone przez KK).

---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ----------

Cytat:
Chyba macie rację, możliwe że taka spowiedz mówiąc często, to nawet nie wiadomo czy ważna będzie. Ja uwazam, że także ale już wątpliwość mała jest.

No to lepiej zrób tak by mieć pewność że będzie ważna jeśli to dla Ciebie ważne, przełam się i tyle

---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Oczywiście w tej rozmowie spowiedź definiujemy jako wyznawanie grzechu drugiej osobie w celu uzyskania rozgrzeszenia.

Bo że o grzechach mamy rozmawiać z Bogiem czy miedzy sobą (aby nie wiem, wspierać się czy doradzać sobie nawzajem w ramach wspólnoty) to tego nie podważam oczywiście, o tym jest napisane w Biblii. Jednak o wysłuchaniu grzechów przez kapłana w celu udzielenia rozgrzeszenia i pokuty nie ma absolutnie nic.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości