![]() |
#91 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Życie w cieniu sukcesów swojego faceta
Cytat:
Pewnie ta druga też nie dała sobie wejść na głowę |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Wtajemniczenie
|
Różni Was przede wszystkim motywacja i etapy życia. Do niedawna jak ci się wydaje byliście na takim samym. Tylko Ty mu niby zazdrościsz że rozkręca firmę, a nie widzisz tego, że dla niego jesteś kimś w rodzaju bananowego dziecka. Masz mieszkanie (taki tam drobiazg za kilkaset tyś), spore oszczędności (z czego, skoro chyba nie pracujesz a studenckie prace nie słyną z wielkiej rentowności), kasiastych rodziców którzy cię biorą na drogie wakajki. On potrzebował zacząć zarabiać, dobrze mu to idzie i się w to wkręcił, a nie ma najwyraźniej takiego zaplecza jak twoje. On musiał dorosnąć, Ty możesz dalej być mentalnie dzieckiem.
Swój wkład też trochę przeceniasz. Nie będziesz robić dla niego prac, pomijając legalność tego co oboje robicie, zacznie je kupować. Nie będziesz robić kanapek, to ich nie zje. Kupi sobie albo zrobi sam by zaoszczędzić. Nie ma go w domu całymi dniami łącznie z weekendami, to ile ma mieć znowu tych obowiązków. Tobie się wydaje, że trzeba odkurzać raz na tydzien, a serio, jak człowieka w domu nie ma 90% czasu to i raz na miesiąc zaczyna być nadto. Z drugiej strony nie mieć nic konstruktywnego do roboty i nie pomóc swojemu chłopakowi też brzmi dziwnie. Nie traktuje twojego hobby poważnie bo w żaden sposób tego nie monetyzujesz, może zresztą patrząc na ilość czasu nie jest to rentowne/perspektywiczne, więc traktuje to jako hobby. Nie zaprasza cię do biznesu bo chce zbudować coś swojego. Poza tym moze go już zaczyna lekko drażnić twój kompletny brak pomysłu na siebie. I wychodzi tutaj taki trochę kawałek deja z ciebie - ja mu mogę przejąć nowych klientów. No nie, on nie chce, żebyś brała od niego nowych klientów. On chce mieć ich póki co bardzo dużo sam dla siebie, a gdy dojdzie do wniosku, że już nie daje rady, wtedy będzie myślał o wspólnikach lub zatrudnieniu kogoś. Jak tam musi już być dziwnie w tym związku, że wystarczy, że ratownik na pływalni powie, że dobrze pływasz i już musi pojawiać się pomysł, że może zostaniesz trenerem. A jak ktoś w kawiarni powie, że świetnie pijesz kawę, to od razu rozmowa, że mogłabyś pracować w tej kawiarni? No coś tu nie gra. Czemu masz myśleć o trenowaniu pływania, a nie o czymś związanym ze studiami. Pewnie, że on zyskuje tym, że jesteś bardziej kasiasta, ale jakie w tym twoje zasługi. Nie wybiera się rodziny, która zapewnia ci fajny poziom i traktujesz to normalnie, że to wszystko masz, skąd pomysł wywlekać chłopakowi, że oszczędził na kosztach mieszkania. Ty też. On się zakochał w majętnej dziewczynie, ty przyszłaś na świat w majętnej rodzinie. Ty nie przepraszasz i chyba nie całujesz rodziców po nogach, on nie całuje po nogach ciebie. ![]() Ogólnie sporo w tobie takich pretensji, które w sumie powinnaś mieć do siebie. Nie masz motywacji, nie musisz gonić za pieniędzmi, to tak się bujać można wiele dekad życia. Edytowane przez rejczeI Czas edycji: 2025-04-13 o 08:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym skoro miło by było nie działało to nikt jej nie zmuszał do zajmowania się domem czy ogarniania studiów za faceta. To był jej wybór. Inna sprawa, ciekawe na ile to co robiła było faktycznie dla niego ważne. Bo może typ ma np. inne standardy czystości, żywić się może na mieście, a na studiach jakby się nie wyrabiał to by wziął dziekankę albo po prostu zrezygnował. No ale skoro autorka za niego to wszystko robiła to czemu nie skorzystać. Często kobiety się zaharowują, oczekują wdzięczności, a później zdziwienie, bo dla faceta te rzeczy są mało istotne i ich zwyczajnie nie doceni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Wtajemniczenie
|
Wynika też, że on rozkręca firmę 4 rok, a ty 4 rok jesteś ''taka typowa studentka".
Wg mnie skoncentruj się na sobie, zacznij cos robić w swoim kierunku, przestać być taką samarytanką i mu przychylać nieba, skoro cie to zaczęło mierzić. Będziesz pracować na własny rachunek będziesz mieć mniej czasu na kanapki i prowadzenie jego sm. Może to też dla niego będzie motywacja by zaczął doceniać twój wkład. A do jego firmy możesz dołączyć zawsze, to nie musi być teraz. Z jednej strony trochę rozumiem twoje rozgoryczenie, chciałabyś by wszystko było wspólne, z 2 str gdyby nie wkład od rodziców co byś w sumie w ten związek wniosła. Dużo tu jest pytań, jakie macie pomysły na dalszą wspólną przyszłość, czy nie jest sknerą itd. Cięzko jasno tu rozgraniczyć, na ile on na tobie żeruje, nie myśli o tobie ''poważnie'', a na ile jest trochę zmęczony, że jeszcze musi nianczyć dorosłego człowieka. Możliwe, że coś tam pośrodku. Edytowane przez rejczeI Czas edycji: 2025-04-13 o 09:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiadomo tylko czy to chłopak wywiera taki nacisk czy autorka sama na siebie? W końcu studiuje i to chyba dość trudny kierunek? i to chyba ma być jej zawód a nie pływami czy szydełkowanie? Nie za duża presja w tym związku? Edytowane przez MisiekBydyniowy Czas edycji: 2025-04-13 o 09:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Wtajemniczenie
|
Tylko nie wiemy, czy presję narzuca on czy ona sama sobie ją wkręca albo on tak reaguje na jej gadanie. Jakby mi ktoś jęczał, że jest ciągle w tyle też bym mu podsuwała dowolne pomysły to może zrób tak i tak.
Autorka jest na 4 roku, sama pisała, że w jej kierunku (to nie jest medycyna, przypuszczam, że jakieś fizjo) trzeba robić dalsze kursy, wkręcać się w to, próżni nie ma i musi się trochę też porozpychać łokciami. I tak kolejny rok nic w tym kierunku nie robi żeby nie być ''tylko studentką''. Nic w tym złego, tylko marudzenie i zazdro o cudze sukcesy gdy się nic nie działa zawsze jest słabe. Jakby on jej podarował swoich kolejnych klientów na tacy, wtedy o tak, to by się wzięła. Z 1 str ją rozumiem, że chce partycypować w jego życiu i majątku na zasadach pełnej wspólnoty bo sama bardziej preferuję wspólnotę niż każde sobie. Z 2, że teraz jest kimś komu przychodzi wiele łatwo - patrz sytuacja materialna - a za chwilę na rynku pracy będzie jedną z wielu, wcale nie za miliony monet na start, to też trochę boli. W swoim życiu prywatnym jest kimś, a za chwilę studia się skonczą, zacznie dorosłe życie i tu już takim samym kimś na wejściu nie będzie. Z 3 rozumiem też jego że na razie nie uwzględnia jej z różnych powodów w swoim biznesie. To jest póki co jego firma, nie rodzinna. Poza tym on może ją kochać i z przyjemnością skorzystać z kanapek i wypranych ciuchów, ale może mu się nie podobać jej podejście zawodowe. To, że ktoś ci pasuje prywatnie jeszcze nie znaczy, że tak samo fajnie by ci się z kimś współpracowało. Zresztą to dot. nie tylko związków, ale np. też przyjaźni. Niby normalna sprawa, facet powinien wziąć ją do siebie, a może ona też powinna pokazać facetowi, że bez niego też sobie radzi. A może jej nie chce bo lubi zajmować się klientami sam i bajerować laski. ; ) Scenariuszy mnogość. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zadomowienie
|
Myślę, że też przy końcówce studiów , zwłaszcza takich jak medyczne , dobrze byłoby mieć wizję tego co dalej. Nie napisała, że chodzi o medycynę, pielęgniarstwo czy np zdrowie publiczne czy coś takiego. Jednak medycyna to zupełnie inna bajka niż inne medyczne i już przy końcówce studiów można zarobić duże pieniądze jeszcze jak potem super specka to już astronomiczne kwoty. Oczywiście przy założeniu niemalże ciągłej harówki. Może faceta właśnie taki brak planu drażni. Są bardzo młodzi, ale też nie mają już 17 lat. Gdyby doszło do rozstania ona zostanie w mieszkaniu rodziców bez żadnego zmartwienia o dach nad głową. On zostanie z firmą , a za pracę którą ona wykonuje w domu może zapłacić innej osobie. I dopiero wtedy może dojść do wniosku , że wykonywanie różnych czynności w domu przez autorkę zaoszczędziło znacznie jego czas i pieniądze .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ogólnie to się zgadzam, bo tak naprawdę nie musiała nic z tych rzeczy robić, skoro on sobie ogarnia swoją firmę, poświęca czas, zarabia hajsik i go zagarnia dla siebie to mogła w tym czasie porobić rzeczy dla siebie i ziomek by sobie wracał o 21 po pracy i sam musiał ogarnąć pranie, prasować koszule na następny dzień do pracy czy robić obiad. Może wtedy faktycznie bardziej by docenił ile robiła skoro by wracał do chaty a tam jego rzecz y są "w proszku". Myślę że w wątku nie chodzi tak czy inaczej o pieniądze bo autorka celowo nie informowała w pierwszym poście o tym że chłopak mieszka w mieszkaniu jej rodziców, płaci grosze tylko za rachunki, a bardziej taki brak uznania w jego oczach, brak poczucia bycia ważną i braną pod uwagę w przyszłości i planach. Jeżeli ja bym była 5 lat z gościem który u mnie mieszka za rachunki na osobę, ogarniała bym za niego tak naprawdę chatę i większość obowiązków aby on mógł sobie tą firmę rozwinąć na spokojnie, zarabiałby z czasem sporo ale wszystko i tak 50/50 (rachunki, życie, kino, knajpy itp) a jeszcze by mi dogryzał bym się zajęła czymś wartościowym niż robótkami bo to głupie to też bym się wkurzyła. Tym bardziej 5 lat bez zaręczyn, planowania i działania w sprawie wspólnej przyszłości. On za chwile znajdzie sobie inną i nawet się sekundę nie będzie oglądał na autorkę ani na to wszystko co w domu robi dla nich. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
jesli gosciu jest taki chuj*y to co te zareczyny czy slub zmieniaja juz jak wlozy obraczke to moze mu prac koszule(robisz z tego taki wielki deal jakby te ubrania w rzece prala na tarce a nie poprostu wrzucala do pralki ze swoimi) czy on wymaga od niej odkurzania,polerowania podlug czy obiadu z 3 dan? poderzewam ze gosciu nawet nie zauwaza czy ona odkurzyla czy nie,czy ona robi te pranie,ten obiad czy tez odkurza tylko dla niego?czy tez dla siebie bo to jednak jej dom a pranie i tak nastawia dla mnie to jakas parodia by byla jakbysmy mieli robic dwa prania zuzywac dwa razy tyle energi i wody eby mu pokazac ILE DLA NIEGO ROBIE nie wiesz czy mieszka u niej od 5 lat.od 5 lat sa razem ale czy mieszkaja 5 lat razem to juz zgadywanie poza tym nikt jej nie kazal za niego robic prac na studiach czy jakichkolwiek prac okolo jego biznesu to byla jej wlasna inicjatywa jesli uwaza ze cos jej sie za to powinno nalezec to moim zdaniem powinna otworzyc buzie i powiedziec sama autorka jak ktos to powyzej zauwazyl ,dostala mieszkanie od rodzicow nie kosztowalo ja to zadnego wysilku ,wiec wypominanie jemu ze ma wszystko podane jest smieszne,czy on sie jej na ta chate wbil?nie miala nic do powiedzenia czy sama go do tego wspolnego mieszkania zaprosila? z uropami to samo,jak dla mnie to kosmos wyrzygiwac mu ze pojechal na urlop z jej rodzicami i nie placil za to ,a ona placi?czy rodzice sa zmuszeni do fundowania im urlopu czy robia to z wlasnej nie przymuszonej woli?chyba jak ich niebyloby stac to by nie fundowali ja zaplacilam za polowe lekcji na prawojazdy mojego syna dziewczyny(z ktora mieszka w JEGO mieszkaniu za ktore on placi kredyt) i nigdy w zyciu nie przyszloby mi do glowy jej tego wypominac czy mowic ze sie na mnie dorabia,ona byla wowczas na stazu zarabiala mniej prawko bylo jej potrzebne wiec stwierdzilam dlaczego jej nie pomoc,mi tez kiedys ktos pomogl .chce zeby im bylo lepiej latwiej,razem .wlasnie dzieki mieszkaniu u mojego syna ona byla w stanie zmienic kierunek zawodowy i pojsc do mniej platnej pracy(przez jakis czas) zeby w przyszlosci zarabiac wiecej moj syn placi sam swoj kredyt za dom,ona sklada sie z nim po polowie na pozostale rachunki i znowu zadnemu z nas nie przyszlo do glowy ze ona sie na nim dorabia bo wrazie rozstania ona wychodzi z tego domu bez dachu nad glowa wiec logiczne jest ze gdyby placila za kredyt a nic by z tego nie miala to by bylo nie fair w tym ukladzie beda zyli przez kilka lat az rynek kredytowy sie ustabilizuje a ona bedzie miala swoja kariere juz rozkrecona,syn sprzeda dom i kupia drugi razem ona wlozy to co zaoszczedzila a on to co zarobi na domu (bo wiadomo ze cena domu rosnie z kazdym rokiem) a jesli nie wypali i sie rozstana to ona pojdzie swoja droga ze swoimi oszczednosciami a moj syn zostanie w swoim domu nic nie tracac bo dom jest jego i zadne specjalne koszta z tego ze z nim ona mieszka nie ponosi(w sumie to mu koszta obniza bo placi za wszystko co zuzywaja polowe a niektore rachunki sa stale czy mieszka sie samemu czy razem np (tv, internet ,ogrzewanie itp) . ja w tym ukladzie w ktorym jest autorka nie widze zadej szkody dla niej jej problemem jest to ze nie przedyskutowala z partnerem jak on widzi ich przyszosc razem,na ta chwile nie wiem czy ona wogole cos zarabia czy utrzymuja ja rodzice bo to nie zostalo sprecyzowane (albo ja pominelam gdzies ten fakt) jesli chce sie robic dorosle plany to trzeba byc doroslym stac na wlasnych nogach a nie zyc na koszt rodzicow w ich mieszkaniu,za ich kase i miec pretensje ze facet sie rozwija ,ze pracuje i nie ma czasu takie jest dorosle zycie jak pracujesz,masz wlasny biznes to z czasem jest krucho,szczegolnie na poczatku jak biznes rozkrecasz,jak jej nie odpowiada ten styl zycia to niech poszuka partnera na etacie odnosze wrazenie ze autorka cale zycie miala wszystko dostarczane przez rodzicow i teraz by chciala sie podczepic pod biznes partnera wiec jej inicjatywa i wklad w to wszytsko co do tej pory ma i podkresla (te mieszkanie i urlopy)to jest zasluga jej rodzicow a nie jej samej autorka powinna poszukac pracy,zaczac zarabiac wlasne pieniadze wowczas tez nie bedzie miala czasu siedziec w domu ,sprzatac,gotowac i robic na szydelku i bedzie wreszcie moga powiedziec ze sa na rownym poziomie pod wzgledem wkladu we wspolne zycie
![]() |
![]() |
#100 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja nigdzie nie pisałam że popieram ją w tym że ma dostać od niego wejście w jego biznes, ani że jest okej to, że wypomina mu wakacje za które i tak płacili jej rodzice ale zauważam fakt, że (mimo że ona ani na tym nie traci ani nie zyskuje) gość dzięki temu że u niej za grosze siedzi, że wróci do domu w którym czeka coś ciepłego do żarcia i czyste pranie na następny dzień do pracy absolutnie nie jest w żaden sposób wdzięczny, nie ma w sobie po prostu za grosz przyzwoitości. I tyle. Po prostu nie miałby tak łatwo czasowego i finansowego pola do rozwoju i budowania swojej działalności. Dziewczyna pisała że pomagała mu, bo chciała dobrze. Liczyła że idą przez życie razem to po prostu ułatwiała mu pewne kwestie aby miał pole do rozwoju - czas - a nie gary i pranie. Tak teraz jest rozżalona bo ani miłego słowa za to nie ma ani nic, a sie po niej jeździ tu jak po kobyle która jest najgorszą łajzą i chce mu pomysł na biznes świsnąć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak po prawdzie to autorka zamiast się czaić powinna powiedzieć wprost: widze, że twój biznes świetnie prosperuje, chcę pracować z tobą. Konkretnie, żadnego domyśl się, w założeniu chcą chyba ciągnąć do wspólnego koszyka. Ale poza tym mnie z kolei by zgrzewało gdybym wracała do domu 21 a panna 16 i tak ogólnie nic poza studenckim nudzeniem się nie robiła i jeszcze nie mogła prania zrobić albo pomóc w pracy na studiach. Nie łudziłabym się też w wielkie singlowskie docenianie że ktoś wokół niego skakał albo wydawanie na gosposię. On może mieć mniejsze wymagania, poza tym jak się żyje względnie minimalistycznie i odkłada rzeczy na miejscu (i np. zmywa na bieżąco np. szklankę po sobie) + sporo czasu spędzasz poza domem to na serio nie robisz huk wie jakiego bałaganu. Raz w miesiącu ogarnie w wolną niedzielę i też będzie git. Pranie można wrzucić w bęben raz na 3 dni, przy 1 os nie ma tego znowu nie wiadomo ile, jak ma suszarkę to nawet wieszać nie musi. Na to można wręcz nie zwracać uwagi, tu pare minut, tam pare. Nie wiadomo czy potrzebuje codziennie wyprasowanych koszul. Na pewno jest mu fajnie, że rzeczy same się odkurzają a czyste ciuchy magicznie zanoszą do półek, ale serio dziewczyny, przy 1 i to sporo pracującej osobie nie ma kupy roboty do obrobienia wokół siebie. Edytowane przez rejczeI Czas edycji: 2025-04-13 o 11:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
no i wracamy do punktu wyjscia jesli on jezdzi po niej jak po kobyle i traktuje ja jakby byla lajza(w sumie nie wiadomo czy on naprawde ja tak traktuje czy jej sie wydaje bo ma kompleksy i doszukuje sie drugiego dna w kazdym jego slowie) to po co z nim siedzi? czy jakby sie z nia zareczyl czy nawet ozenil to juz wszytsko byloby ok jego brak pomocy w domu,jezdzenie po niej jak po kobyle byloby wybaczone? bo ciagle to podkreslasz ze nie jest jego zona i tak jak napisalam wczesniej,te cieple zarcie czy uprane ubrania to nie jest jakis niewiadomo jaki cud ktory tylko u niej bedzie mial,moze sobie kupic cieple danie w barze albo zamowic pizze a wyprac ciuchy to nie jest fizyka kwantowa tego sie mozna nauczyc w 3 minuty on oszczedza a i ona oszczedza bo oboje placa mniejsze rachunki. on nie ma mieszkania- ona ma .tu juz jest duza roznica na starcie. on wrazie rozstania zostaje tylko z tym co zaoszczedzi jesli wogole cos oszczedza bo zwykle biznes pochlania duze naklady szczegolnie jak sie go caly czas rozwija. a ona zostaje w swoim domu gdzie ty tu widzisz strate dla niej? strata jest to ze gotuje obiad,odkurza i ze pierze ciuchy w pralce ?przeciez i tak by musiala to robic jakby mieszkala sama . ona powinna szukac pracy sama ,znalesc cos co jej odpowiada,niech idzie wlasna sciezka zawodowa nie patrzy na niego ,jak sie rozstana to ona bedzie w stanie sie sama utrzymac a on zabierze swoje zabawki i bedzie placil wiecej za wynajem wiec mu te oszczednosci co teraz niby robi szybko zmaleja .ona zadnej straty z tego powodu nie poniesie poza wyzszymi rachunkami ktore bedzie pokrywac sama . ja tu widze poprostu zazdrosc ze strony autorki,zakompleksienie .ona prawdopodobnie zdaje sobie sprawe ze jest w lepszej pozycji ale wszytsko co do tej pory ma to zasluga jej rodzicow a w jego przypadku jego wlasna i to ja gryzie . autorka wydaje sie nie ma pomyslu na siebie,studia sie koncza i nie wie co ze soba zrobic wiec panikuje i chcialaby sie podczepic pod kariere swojego faceta a on tego nie chce bo to co osiagna na polu zawodowym jest jego wlasnym osiagnieciem jedyna rzecza ktora ma . ja tu nie widze innego rozwiazania jak rozstanie skoro ona nie umie pogodzic sie z sukcesem partnera ,skoro czuje sie wykorzystywana,jej partner wedlug niej ciagnie ja w dol,poniza itp to zaden slub czy przyjecie do wspolnego biznesu nie zmienia go w cudownego ksiecia bedzie nadal tym samym leniwcem ktory jej nie docenia
z wizazem od 12.2004 Edytowane przez xfrida Czas edycji: 2025-04-13 o 11:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zadomowienie
|
„ miał pole do rozwoju - czas - a nie gary i pranie. Tak teraz jest rozżalona bo ani miłego słowa za to nie ma ani nic, a sie po niej jeździ tu jak po kobyle która jest najgorszą łajzą i chce mu pomysł na biznes świsnąć”? Black, skąd takie wnioski? Autorka przedstawiając sprawę dwukrotnie wypowiedziała się o partnerze fatalnie. Radzę doczytać jak ominęłaś. Przez 4 strony wątku otrzymała rady być może w różnym tonie, nie zauważyłam aby któraś z nich była jakaś agresywna. W związku z tym, że nie były one tym czego oczekiwała, odwróciła kota ogonem ciągle powtarzając jaka ona zła i niedobra i niczego już od nas nie chce. Żadnej refleksji, wskazania co zamierza. Oczekiwała najwyraźniej że pouprawiamy wirtualny lincz na tym gościu, a jej przykleimy etykietę pokrzywdzonej. 5 lat w tak młodym wieku szczególnie to kula czasu. Niczego dobrego o nim nie napisała jakoś obrończynie tego nie zauważyły. Nie napisała jak spędzają czas wolny, czy okazuje jej uczucia a ona jemu itd. Jak jest tak źle to lepiej nie będzie, szczególnie jak komunikacja w związku jest kiepska. Ile można rozmawiać, mielić temat, skoro on się nie zmieni? Dla mnie to jednoznaczne , że on jej nie kocha. Może to rodzaj przywiązania , wygody i tyle. Ona o nim się źle wypowiadała , zawsze mam na uwadze, że autor przedstawia swoją wersję nikt nie lubi podkreślać swoich wad , a i czyichś zalet, wręcz przeciwnie. Wyłonił się z tego kiepski obraz związku, który być może był pierwszym i jedynym ich obojga. Czasami trzeba podjąć decyzję , zamiast być na siłę w związku, w krotnym nie otrzymujemy wsparcia, zrozumienia i szacunku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Moje wnioski były stąd: " to często na mnie spadają obowiązki bo on ma coraz mniej czasu. Widzimy się praktycznie głównie na zajęciach, później popołudniu on idzie robić swoją pracę no i wraca koło 21-22. Ostatnio już nawet przywykłam, że w soboty wraca do domu koło 18 no i jedyny dzień (gdzie wszystko jest pozamykane) który jest w pełni wolny to jest to niedziela. Oczywiście, teraz część czasu zabierają zajęcia na studiach, ale ostatnio zdenerwowałam się, bo akurat dzień w którym nie mieliśmy zajęć on oświadczył, że ma pracę o 10 więc od 9 do 21 ponownie go nie ma. Nie daje mi to złudzeń, że nawet jak skończą się zajęcia to w domu go dużo nie zobaczę. " A poza tym z Tobą Wicked oraz Rejczel zgadzam się, ja wiem, że to nie jest wiek do wicia gniazda i gołym okiem widać, że pan jest tutaj z wygody, bo jak może, to po prostu korzysta, proste. Mam nadzieję że autorka postąpi rozsądnie i zakończy nieszczęśliwy związek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Może to w sumie właśnie kwestia takiego trochę bananowego dziecka? Że jeśli mieszkanie, pieniądze i wakacje spadają Ci bez trudu z nieba (czyli od rodziców) to potem tego samego się oczekuje w życiu zawodowym, bo przecież życie zawsze tak działało? Tylko, że teraz rolę rodziców ma wypełnić partner i zapewnić jej miękkie lądowanie na rynku pracy. I w takim przypadku też takie rzeczy jak sprzątanie (gdzie jeśli go prawie nie ma w domu to i tak większość bałaganu robi ona) urastają do heroicznych czynów, zamiast do normalnych czynności domowych. Wtedy to wszystko by się kleiło, nastawienie itp |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Owszem, sytuacja mu się zmieniła, ale to nie znaczy że ''drogie'' wakacje są na jego liście priorytetów. Jest zaproszony i może jechać, to fajnie, ale to nie znaczy, że bez takich prezentów źle mu się żyje. Poszuka sobie tanszej opcji albo pojedzie na wakacje gdzieś indziej. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I to z mieszkaniem też potwierdzałoby moją powyższą tezę, bo jeśli się nie zapracowali na majątek to bardzo łatwo nim zarządzać, nie zdawać sobie sprawy z wartości. Od razu zaznaczam: to nic złego, że się dostało wsparcie od rodziców, to super opcja. Ale coś jednak poszło po drodze nie tak jeśli prowadzi to do takiego a nie innego nastawienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zadomowienie
|
Wg mnie jak się ma te 24 lata, to jeżeli obie osoby mają podobną wizję przyszłości , warunki ku temu, mieszkaniowe i finansowe , to naturalnie dążą wcześniej do intymności, a nie mieszkania z rodzicami . Tutaj nie było tego etapu, natomiast też logiczne, że autorka może nie chcieć komuś płacić za wynajem skoro ma od rodziców. Jednak czasem trzeba coś poświęcić, jak się razem chce być. Tutaj nie ma dobrej komunikacji, słowa autorka nie wspomniała o ich planach (przynajmniej w kwestii mieszkania nic nie zauważyłam) ani zawodowych, ani prywatnych. Można przyjąć , że facet będzie dalej właściwie gościem w domu. A autorka skończy studia i nie wie , w którą stronę pójść. Często takim osobom , które mają wiele na start zapewnione brakuje motywacji do zmian, mają komfortowa sytuacje , nie zostaną na lodzie jak im się noga powinie, zadzwonią do rodziców. Facet jest zaradny , obrotny w tak młodym wieku świetnie sobie radzi, studiując, być może wiele poświęcił, żeby być tu gdzie jest . Za kilka lat będzie dalej przed 30, a może być już w innym miejscu zatrudnić pracowników i pomyśleć o założeniu rodziny. Również życzę autorce podjęcia dobrej decyzji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Ona w końcu zdała sobie sprawę, że jest w związku samotna i nie ma żadnych korzyści. Nie mam na myśli korzyści materialnych, ale jak faceta ciągle nie ma, to nie robią nic razem, ani do kina nie pójdą, ani na spacer, do knajpy czy na rowery. Ma współlokatora, któremu robi za pomoc domową. Może wejście do jego firmy to też jakiś sposób na spędzenie razem więcej czasu. Ale w sumie motywacja nie jest ważna, istotne jest ze jest nieszczęśliwa, sfrustrowana i rozżalona. Ma do tego prawo, bo jednak traci będąc z nim - traci swój czas, w którym mogłaby być z innymi ludźmi / facetami, robić fajne studenckie, ekscytujące rzeczy. No i zaczyna sobie teraz z tego zdawać sprawę. Wcześniej tego nie widziała, ale oczy jej się otwierają. On zyskuje na byciu z nią, ona traci.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Do-kła-dnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
on jej na sile w tym zwiazku nie trzyma ona jest wolnym czlowiekiem jesli nie jest z nim szczesliwa to powinna sie z nim rozstac a nie zaklinac rzeczywistosc wmawiajac sobie i nam ze jakby ja do firmy przyjal to caly ten uklad bylby juz wspanialy
![]() |
![]() |
#114 |
Wtajemniczenie
|
posiadanie chłopaka w robieniu fajnych studenckich rzeczy nie przeszkadza. Wystarczy paczka znajomych, a jak się chce mieć chłopaka to zazwyczaj trudno umawiać się z innymi facetami. Nikogo wina, że chłopak zamiast bawić się i zbijac bąki poszedł do pracy i nie ma przez to czasu dla dziewczyny. Zresztą jak miałby mieć tego czasu po kokardę jak oprócz pracy ma jeszcze te studia. Na zajęciach chyba pokazywać się musi, kolokwia i egzaminy też zaliczyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zadomowienie
|
Nie wiem czy poświęca dużo czasu na swoje hobby, ale to zawsze na plus , że takie ma. Naprawdę widać jego dużą motywację i wytrwałość, skupił się firmie nie rozdrabnia się, tylko temu się oddaje. Rękodzieło może przynieść zyski pytanie, czy autorka próbowała research zrobić czy na tym mogłaby zarobić i co istotne, czy w ogóle myślała, że chce się tym zająć zawodowo. W ogóle nie rozumiem jednego, że ona traci na tym układzie materialnie. W innym aspekcie tak - czas, że jest z osobą, która nie uważa jej za równorzędnego partnera.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
Przeczytalam jeszcze raz jej wypowiedz
"Od kilku lat też amatorsko trenuję pływanie. Ostatnio byliśmy razem na basenie.. jakiś instruktor pływania na pływalni pochwalił mnie, że naprawdę dobrze pływam. Mój chłopak jakby był w szoku i tego nie widział i dopiero po tym jak ktoś z zewnątrz mnie pochwalił powiedział "że może mogłabym zostać instruktorem" Czy to mial byc przyklad umniejszania jej zdolnoscia czy tez wysmiewania? No naprawdę nie widze w tej sytuacji nic negatywnego Moze on rzeczywiście nie zdawal sobie sprawy jak dobra jest autorka w plywaniu jak sie samemu czegos nie robi to trudno ocenic drugiej osoby zdolnosci ja np moglabym zachwycac sie czyms co dla znawcy byloby przecietne W jego wypowiedzi nie ma moim zdaniem krytyki czy proby ponizania Mysle ze autorka jest nieco przewrazliwiona i jak mowilam zakompleksiona przez co odbiera normalne wypowiedzi jako krytycym i dowalanie ze strony partnera bo sama w siebie nie wierzy
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Może ona odbiera normalne wypowiedzi jako krytykę a może chłopak w kółko ją krytykuje pod płaszczykiem troski i dbania. Bo i takich manipulantów nie brakuje. My tego nie wiemy, ważne jest to, że to nie jest szczęśliwy i wspierający związek. I raczej nie ma możliwości by go naprawić.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
i oczywiscie zgadzam sie co do drugiej czesci twojej wypowiedzi sama tak twierdzilam od poczatku on byc moze ja krytykuje w zawoalowany sposob a ona rowniez ma o nim bardzo niepochlebna opinie ktora tu wyrazila na forum jednym slowem obydwoje sie nie szanuja wzajemnie a ona ponadto chyba nawet go nie lubi
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:17.