![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak wam sie podobają WŁOCHY?
dziewczyny,mieszkacie we Wlasnym mieszkaniu we Wloszech,a moze z rodzina Tz-ta?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
[1=e005a964934c5ccfb93a5cc da41449f79d95ca06;1422273 9]my z mezem wynajmujemy mieszkanko niestety
![]() ja za to mieszkam z rodzicami mojego Tz-ta..i jeszcze troche z nimi pomieszkamy,bo oboje jeszcze studiujemy. Tz na szczescie konczy. Czasami bardzo bym chciala miec juz wlasny kacik bo nie da sie wytrzymac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
no na razie nie mamy innego wyjscia. Na szczescie duzo przebywam tez poza domem,bo wiadomo zajecia na uczelni zajmuja caly prawie dzien.
Wlasnie zerkam na loty do Polski..mam nadzieje ze uda mi sie zamowic na Boze Narodzenie! juz 3 lata nie bylam w Pl na swietach |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zadomowienie
|
hej ja mieszkam we Wloszech od 2,5 roku, bardzo mi sie tutaj podoba i spedze tutaj reszte mojego zycia
![]() i zwiedzilam juz sporo miejsc- cala puglie, rzym, wenecje itd., poludnie wloch jest szczegolnie piekne ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- Cytat:
![]() ![]()
Morena mia, siete son los pecados cometidos, suman ocho conmigo, nueve los que te cobro, mas de diez he sentido y por mi parte, sobra darte lo que me das, damelo... damelo bien, lo pongo aqui, lo pongo a quien |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zadomowienie
|
[1=e005a964934c5ccfb93a5cc da41449f79d95ca06;1425154 1]my 2lata
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- ja juz od kiedy tu jestem,czyli 5lat,w ogole nie bylam w Polsce na swieta.Bylam zawsze w sierpniu,a ostatnio tak mi sie spodobalo,ze tez bym chciala w grudniu tam pojechac ![]() ![]() ja samochodem tylko raz do Polski pojechalam i w sumie to byl pierwszy i ostatni.. co okropnego szczegolnie gdy kieruje jeden i ten sam kierowca ![]() ![]()
Morena mia, siete son los pecados cometidos, suman ocho conmigo, nueve los que te cobro, mas de diez he sentido y por mi parte, sobra darte lo que me das, damelo... damelo bien, lo pongo aqui, lo pongo a quien |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja tez malo odwiedzam Polske i strasznie nad tym ubolewam.Zwykle jade na Wielkanoc i jeszcze w grudniu. Niestety,wina uczelni. Ciezko mi zaplanowac na przod kiedy nie bede miala egzaminow albo zajec,zeby na czas zamowic bilet na samolot. Cytat:
![]() Ja juz jestem z moim Tz-tem Wlochem 8 lat.Wszystko zaczelo sie od mojego wyjazdu na wakacje do Wloch a potem ciagnelismy ta znajomosc na odleglosc bo musialam skonczyc liceum. No i potem bez zastanawiania sie-wyjechalam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja w domu carbonare zrobilam dla moich babc ![]() ![]() co do porcji "talerzowych"no faktycznie jest jedna restauracja w rzymie gdzie daja ogromne porcje makaronu i na dodatek nie kosztowalo duzo ![]() a tak wogole to miloscia do rzymu mnie zarazil moj TZ ( wielki fan as roma ![]() ![]() ech ci italiano ![]() bardzo dobrze zrobilas ze wyjechalas ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ---------- [1=e005a964934c5ccfb93a5cc da41449f79d95ca06;1425794 1]wyobrazam to sobie,bo Bari jest nizej od Ravenny o 600km ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- jaka kultura? ![]() ![]() ![]() po moim wypadzie moge powiedziec ze drogi we wloszech sa ok ( tylko kosztuja cholernie ![]() ![]() austria tez ok , czech nie najgorzej- polska hmmm( niestety zle wspomnienia ![]() ech ja tam nie wiem jakich rzymianow spotkalas ![]() ![]() ja mialam wiecej szczescia i nie moge o tym miescie powiedziec zlego slowa ![]() za to wenecjanie.... brr....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
małeSłoneczko
ciekawi mnie jak dalas sobie rade z dialektem. Tam na poludniu bardzo duzo mowia dialektem,prawda? no i jest taki,ze chyba ma malo spolnego z wloskim. Tutaj gdzie ja mieszkam dialekt jest troche podobny do francuskiego,a ze mieszka blisko nas babcia to mialam od razu z nim kontakt i dialekt tez rozumiem. W tym roku bylam na wakacjach na wyspie Ischia..plynelismy promem z Neapolu...ojej tam to dopiero maja dialekt! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
no fakt jesli chodzi o dialekt, ja rowniez jestem na poludniu i moge smialo stwierdzic, ze stanowczo za duzo go uzywaja- nawet dziecki z przedszkola, no ale to juz wina rodzicow...
osobiscie znam wielu wlochow ktorzy nie potrafia poprawnie wypowiadac sie po wlosku...tragediaaaaaaaaa a.... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a co powiecie na mieszkania i ich koszty zakupu...tragedia. Ja z TZem probowalismy kupic, bo znalezlismy bardzo ladne i niedrogie, nowe, tyle ze 30 km od miasta.. a w centrum - ceny wolaja o pomste do nieba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
ceny sa z marsa! nie tylko mieszkan!
moj Tz chcialby kupic teren i od poczatku budowac..zobaczymy! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Z terenami jest jeszcze "lepiej" chociaz moze wlasnie bardziej sie oplaca niz mieszkanie za 500 tys do restrukturyzacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
moj Tz konczy architekture wiec moze conieco zaoszczedzimy chociaz na projekcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
Mam pytanko do dziewczat ktore robia pazurki -- ile bierzecie za maniciure i ile za pediciure.Jestem poczatkujaca i na jutro mam trzy babeczki i nie mam pojecia ile im krzyknac -nie chce ich zrazic.Zycze wszystkim milego dnia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() najciekawsze w tym wszystkim jest to ze kazde miasto ma swoj dialekt i czasami jest tak ze jeden wloch nie rozumie dialektu drugiego wlocha a dziela ich tylko 20 km ![]() czesc dialektu rozumiem czesci sie domyslam a reszte udaje ze rozumiem ![]() to prawda ze niektorzy nie potrafia mowic po wlosku ale to zazwyczaj sa osoby starsze ![]() Cytat:
Cytat:
my na szczescie mamy swoje ![]() no ale utrzymanie domu tez kosztuje oplata za smieci i l'ici jest wysoka ![]()
Morena mia, siete son los pecados cometidos, suman ocho conmigo, nueve los que te cobro, mas de diez he sentido y por mi parte, sobra darte lo que me das, damelo... damelo bien, lo pongo aqui, lo pongo a quien Edytowane przez małeSłoneczko Czas edycji: 2009-09-17 o 13:22 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
[1=e005a964934c5ccfb93a5cc da41449f79d95ca06;1429448 4]my na autostradzie w wenecji stracilismy duzo czasu bo byl korek
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- zazdroszcze ![]() ![]() ![]() ![]() w sumie to zalezy gdzie np. na polnocy na pewno mieszkania wiecej kosztuja ![]() ![]() wogole to faktycznie za te wszystkie pieniadze ktore sie tutaj wydaje na mieszkania, domy to mozna by bylo w polsce palac wybudowac ![]() a moze porozgladajcie za jakims domkiem na peryferiach ![]() a co do wulgarnych wlochow to ja tam nie wiem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zadomowienie
|
witam dziewczyny, melduję się jako,że też mieszkam we Włoszech tyle,że ja na samej północy, okolice lago maggiore i szwajcarii.
pozdrawiam serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
witaj marmotta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Witajcie dziewczyny
![]() Ja byłam we Włoszech tylko raz, ale wystarczzyło, żeby się zakochać w tym kraju ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam.
![]() |
#117 |
Zadomowienie
|
Witaj cuciola
![]() żyje mi się raz lepiej, raz gorzej- myślę,że tak jak wszystkim na emigracji. mieszkam w piemoncie, a tu ludzie są dość zamknięci, nie mają nic wspólnego ze stereotypowymi otwartymi i ciepłymi mieszkańcami włoch. no ale póki co jestem i walczę ![]() a Tobie jak się żyje?pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
zyje sie dobrze,choc ciagle w niepewnosci kiedy dam rade zamowic samolot zeby odwiedzic rodzine. Studiuje tutaj i mam chlopaka,no i mieszkam z jego rodzina.
Juz nie moge sie doczekac kiedy znowu zaczna sie wyklady na uczelni,bo sesja jak wiadomo-jest zmora kazdego studenta! ja mieszkam w Pavia..40 km od Mediolanu zalaczam linki do fotek z internetu: http://www.visual-italy.it/media/ima...tile_volta.jpg http://pdemocratico.files.wordpress....rto_pavia1.jpg http://www.brodyaga.ru/images/Italy/Pavia%201.jpg Edytowane przez cuciola Czas edycji: 2009-09-19 o 21:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Przyczajenie
|
Witam!
Dziewczyny, mam prośbę. Szukam wskazówek dla kogoś wyjeżdżającego do Włoch. Niebawem mój TZ jedzie w interesach do Florencji. Na co powinien zwrócić uwagę? Jak jazda autostradą, czy drogi są dobrze oznaczone? jacy są ludzie? Czy są jakieś tanie hotele? Czy jeśli zostawi auto na parkingu, to go nie ukradną, okradną, itp? Jak wygląda znajomość języka. Ja słyszałam, że Włosi znają tylko jeden język - włoski :/ Jakieś podstawowe słówka? Niestety, ja znam chyba tylko kilka słów z serialu Bona ![]() ![]() Przepraszam za mnogość pytań, ale to jego pierwszy taki poważny wyjazd. Dziękuję za informacje, jeśli będę miała więcej, czy mogę jeszcze o coś podpytać? (teraz jeszcze nie wiem o co ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() a jakbys nie wiedziala Florencja- Firenze ![]() ![]() ogolnie wlosi jak dla mnie sa ok ale to chyba zalezy od miejsc ![]() hotele nie sa tanie za cos porzadnego ok 100 euro ( ale w sumie sie skonczyly wakacje to moze znajdziesz cos co kosztuje mniej) sprawdz sobie w necie http://www.firenze.net/ chyba ze wybierzesz jakis B&b to ci wyjdzie taniej za parking strzerzony sie placi ok 10 euro za dobe kup sobie ksiazeczke z podstawowymi slowkami, pytaniami itp
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:08.