|
|
#91 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Islandia
Cytat:
Jak bede w domu to napisze Ci na priv jakie mialam czynniki przyciagajace
|
|
|
|
|
|
#92 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super temat niestety nie pomogę, ale mocno trzymam kciuki ![]() u mnie minęło prawie 1,5 roku a nadal strasznie tęsknię ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzięęęęęki PS. Kurczę, a myślałam, ze tylko ja wpadłam na tak genialny pomysł!
|
|
|
|
#95 |
|
Przyczajenie
|
Trochę lat temu miałem okazje spędzić tam praktykę szkolną. Piękny kraj i świetni ludzie.
|
|
|
|
|
#96 |
|
Raczkowanie
|
Wejdź na www.forum.iceland.pl Znajdziesz większość interesujacych cię informacje. Jak by co to pisz na priva. Wciaż tu mieszkam tj. Na Islandii.
|
|
|
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W interiorze nie ma praktycznie wcale bazy hotelowej, na kempingach są czasem domki, ale żeby się załapac na wolne miejsce, trzeba mieć trochę szczęścia ( opisuję doświadczenia z lipca) no i rzeczywiście koszt jest spory. My w większości nocowaliśmy w namiocie, na co poczatkowo kręciłam nosem, ale dziś wiem, ze nie zamieniłabym tego co dzięki temu mogłam zobaczyć na najwygodniejszy hotel Ponadto kampingi są czyste, bardzo dobrze wyposażone i stosunkowo tanie (za namiot, dwie osoby i samochód zwykle płacilismy mniej niż 200 zł, prysznice zwykle w cenie, a nawet jak nie, to drogie nie były) Plusem jest to, że na całej Islandii można płacić karta ![]() ps. Tżet ostatnio ucieszył mnie nowiną, że prawdopodobnie wrócimy na Islandię za rok, może dwa ps2. Na blogu mam trochę zdjęć z Islandii: klik1 i klik2 Edytowane przez Soso Czas edycji: 2013-01-17 o 15:19 |
|
|
|
|
|
#99 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgadzam się z Soso Jeśli chcesz zobaczyć jak najwięcej to tylko namiot ![]() Ja podróżując po IS spędziłam tylko kilka dni, przede wszystkim weekendy, bo w inne dni miałam inne zajęcie, i choć nie udałam się do północnej i wschodniej Islandii to jest po uszy zakochana mimo że minęło już 1,5 roku Mam zamiar kiedyś tam wrócićSoso, fajny reportaż z wyprawy Byłaś nad Dettifoss <zazdrości>![]() Ja ostatnio bardzo zatęskniłam za IS a przy muzyce Bubbi'ego-w połączeniu ze zdjęcami pamiątkowymi z EVSu -odpływam |
|
|
|
|
|
#100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I też jestem w Islandii zakochana A co do kosztów, cos na czym naprawde nie warto oszczędzac, to samochód 4x4. W interior tylko takim mozesz wjechać, warto tez pamietac, że jest sporo rzek do przekroczenia. |
|
|
|
|
|
#101 |
|
Przyczajenie
|
A witam i ja, prosto z Reykjaviku
Widzę, że i kilka osób mieszkających na Islandii i na wizażu się znalazło Ja mieszkam tu od czerwca i jestem zachwycona tą wyspą, jest tu naprawdę pięknie i polecam każdemu kto chciałby odwiedzić ten zakątek świata, bo do zwiedzania jest bardzo dużo ciekawych miejsc :P
|
|
|
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Reykjavik
|
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
choc może akurat zimy na Is nie zazdroszczę
|
|
|
|
|
|
#104 |
|
Raczkowanie
|
Akurat w tym roku zima była całkiem znosna. Praktycznie bez śniegu i mrozów, całkiem ciepło... No może pare sztormow nas nawiedzilo ale generalnie ten rok uważam za łaskawy. Oczywiście mówię o okolicach Reykjavku.... Bo na północy i np. fiordach Zachodnich to zima dała podpalić...
|
|
|
|
|
#105 |
|
Przyczajenie
|
Faktycznie, zimy w tym roku prawie nie było
Chociaż ładnie nas zasypało na początku marca, ale dwa trzy dni i znowu było po śniegu. Tak samo, śnieg doszedł do nas po świętach więc Boże Narodzenie nie było białe A teraz pogoda jest bardzo fajna
|
|
|
|
|
#106 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
oglądam Was często na mila.is |
||
|
|
|
|
#107 |
|
Raczkowanie
|
Nie tylko Ty nas podgladasz. Z tego co podają gazety na przez mila.is poglądach nas nawet 60 tysięcy osób. Zwłaszcza od momentu gdy tutejszy Wydział Ochrony Cywilnej wydał oświadczenie o możliwym wybuchu wulkanów Hekla i ogłosił pierwszy ( w skali trzystopniowej) stopien zagrożenia dla osób mieszkających w okolicy wulkanu. Tak ze ogladajcie dziewczyny bo może być ciekawie.
|
|
|
|
|
#108 |
|
Raczkowanie
|
limba1 daleko mieszkasz od lotniska?z tego co wiem lot do keflaviku kosztuje 1800zł+150zł opłata za bagaż główny 20kg z warszawa-okęcie linia WOW air.linia iceland express niedawno przestała istnieć.w keflaviku jest również bloo lagoon i wodospad?nie wiesz może ile kosztuje kąpiel w bloo lagoon i jak daleko jest od lotniska?rozumiem że w keflaviku można w niektórych miejscach rozbić namiot na dziko i się przespać po męczącym locie?
|
|
|
|
|
#109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tu masz cennik: http://www.bluelagoon.com/blue-lagoo...-and-packages/ Skąd masz info, że wow air przestali istnieć? |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#110 |
|
Raczkowanie
|
iceland express niedawno przestało istnieć
http://pl.wikipedia.org/wiki/Iceland_Express |
|
|
|
|
#111 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)ps. tanie loty z Wawy też się zdarzają: http://www.fly4free.pl/tanie-przelot...andia-734-pln/ Edytowane przez Soso Czas edycji: 2013-04-30 o 21:37 |
|
|
|
|
|
#112 |
|
Raczkowanie
|
z berlina to było by jeszcze ciężej.może stamtąd jest taniej.ale z okęcia było by raczej łatwiej.dzisiaj w biurze podrózy poinformowano że ceny wachają sie w granicach 2000zł najtańsze to 1800zł na 12-18 lipca.mi chodzi o jakieś niepłatne pola campingowe.jeśli jakotakich pól campingowych niema to podobno można sie rozbić za friko nawet parę kilometrów od głównej drogi.podobno na islandii jest jakis idiotyczny zakaz wwozu ze sobą niegotowanego mleka,surowych jaj lub wędzonej kiełbasy i że swojego jedzenia można mieć tylko 3kg?czy to prawda?za kiełbasę wędzoną lub ilośc prowiantu powyżej 3kg jest jakaś kara czy to konfiskują?bo podobno kupować jedzenie na islandii za ISK to samobójstwo finansowe.tym bardziej hotele i autobusy.w linku jest pokazane że za korzystanie z bloo lagoon płaci się w euro a przeciez islandia nie jest w strefie euro i tam trzeba płacić ISK.wy płaciliście w euro?
Edytowane przez Farinelli Czas edycji: 2013-04-30 o 21:57 |
|
|
|
|
#113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Straszne zdzierstwo z tymi biletami ![]() Co do kempingów na Islandii, jest strona internetowa im własnie poświęcona, poszukaj. Większość jest dość tania, ale czy darmowa, to nie wiem/nie sądzę. Co do rozbijania się na dziko, nie jestem tego taka pewna, ale sprawdź. Opinie o cenach jedzenia są grubo przesadzone, zwłaszcza jeśli skorzystasz z marketów Bonus (z różowym prosiakiem w logo). Jeśli chodzi o zakaz wwożenia jedzenia - nie wiem, bo nic poza batonami itp nie wwoziłam, ale bez przesady - nikt bagażu nie przeszukuje na lotnisku, nie ma żadnej kontroli. Hotele rzeczywiście są drogie, autobusy nie wiem, mieliśmy samochód, w sumie nawet dwa. Co do płacenia - w całej Is możesz płacić kartą, my gotówkę w ręku mieliśmy tylko raz i była to równowartość 20 pln
|
|
|
|
|
|
#114 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Farinelli Czas edycji: 2013-04-30 o 22:30 |
|
|
|
|
|
#115 |
|
Raczkowanie
|
co to za forum?pisz do słupa słup jak dupa.
|
|
|
|
|
#116 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
Farinelli cóż chcesz, długi weekend jest, nie przyrosłam do komputera
![]() Odpowiadając na Twoje pytania: spędziłam na wyspie dwa tygodnie i nie widziałam, żeby się ktoś na dziko rozbijał, ale być może taki fart. Poza tym moim zdaniem ceny kampingów są przyjazne i nie wiem, czy warto męczyć się bez możliwości zadbania o higienę, skorzystanie z kuchni itp. Inna rzecz, że nie wiem co chcesz zwiedzić? Jeśli tylko Keflavik i okolice to jak dla mnie szkoda kasy na bilet ps. wypróbuj couchsurfing, przy odrobinie szczęścia znajdziesz i darmowy nocleg i przewodnika. |
|
|
|
|
#118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potwierdzam,byłam na takim kampingu blisko lodowca Vatnajokull, i aż oczy mi wyszły kiedy zobaczyła stan techniczny łazienek i kuchni wszytsko czyściutkie, zadbane, w kuchni było pełno artykułów pozostawionych przez poprzednich "lokatorów" więc nawet jak nic nie miałaś że sobą to nie zgnęłaś z głodu, poza tym wszyscy są bardzo życzliwi i mili nie pamiętam teraz ile płaciliśmy, ale nie była to jakaś wielka suma
|
|
|
|
|
|
#119 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie przeczytałaś dokładnie napisałam że byłam na kempingu ale blisko lodowca Vatnajokull, który jest sporo kilometrów od Keflaviku....W rejonach Keflavik/Reyykjavik nie pomogę. Może wejdz na forum ICELAND.PL, tam jest kopalnia wiedzy i mnóstwo Polaków mieszkających na stałe w IS
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:24.

A właściwie o Polskich imigrantach.

Ponadto kampingi są czyste, bardzo dobrze wyposażone i stosunkowo tanie (za namiot, dwie osoby i samochód zwykle płacilismy mniej niż 200 zł, prysznice zwykle w cenie, a nawet jak nie, to drogie nie były) Plusem jest to, że na całej Islandii można płacić karta
Mam zamiar kiedyś tam wrócić

napisałam że byłam na kempingu ale blisko lodowca Vatnajokull, który jest sporo kilometrów od Keflaviku....