|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#91 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Guenter Grass,honorowe obywatelstwo,czyli jak przeszłość rzutuje na teraźniejszość...
Dziękuję Anett_, zaraz sobie poczytam
![]() Wałęsa żyje dawnymi czasami. Może to niektórych urazi, ale dla mnie on jest już tylko "maskotką" narodową, a z polityką powinien dawno się pożegnać i za często się nie wypowiadać. A jeśli chodzi o komentarze... to ja od dawna ich nie czytam. Szczególnie jeśli chodzi o "wydarzenia z ostatniej chwili", bo rzadko się zdarza, żeby jakiś mądry głos się przebił przez ten jazgot. Z ciekawości aż zerknęłam, co ludzie wypisują pod artykułem z Wałęsą. Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#92 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Guenter Grass,honorowe obywatelstwo,czyli jak przeszłość rzutuje na teraźniejsz
Cytat:
juz nie bede wyjasniac o co dokładnie chodziło,ale szczeka mi opadła po kolana...Ja rozumiem ze pochodzi z inteligenckiej rodziny,wojna itp ale to było juz jakis kawałek czasu temu (co nie znaczy ze o tym nie pamietam,zwłaszcza majac ojca pułkownika )-jak mozna(teraz inna kwestia)oceniac młodych ludzi po zachwoaniu ich przodków??a na Kurskiego juz patrzec nie moge...Wałesa nie lepiej
|
|
|
#93 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Guenter Grass,honorowe obywatelstwo,czyli jak przeszłość rzutuje na teraźniejszość...
Cytat:
Na bank ma coś na sumieniu - on albo jego przodkowie. Może lubi chłopców (nie to, że mam coś do chłopców ), należał do ZHP i recytował wierszyki na akademiach na cześć władzy ludowej, nie płaci abonametu za TVP albo podkładał nauczycielom pinezki na krzesło?Może jego prapra...dziad mówił po niemiecku lub chodził do synagogi ![]() ![]() A babcia hrabianka puściła się ze sługą? Ktoś powinien załatwić tę g...ę jego własną bronią. A co do GG - wielkie brawa. A co do Wałęsy - porażka - za kogo się człowiek uważa, jakim prawem szantażuje innych? |
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Guenter Grass,honorowe obywatelstwo,czyli jak przeszłość rzutuje na teraźniejsz
Cytat:
nie wytępisz ale, że młodzi też?? Z podziwu czasem nie moge wyjśc...
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
tylko szkoda walczyć jego (Kurskiego) bronią. To chwyty poniżej pasa. Jak można kogoś oskarżać w stylu: "A twój dziadek to...". Jaki mieliśmy wpływ na naszych przodków? ŻADNY. Pan Kurski chyba nie dokońca opanował podstawową wiedzę n.t. logiki i takich tam. Zresztą, jaką on mógł wiedzę posiąść. Skręca mnie jak go widzę. Normalnie skręca.I to wywalenie go z PiS i potem ponowne przyjęcie. Dzizas... Brrr.... A pinezki to na pewno podkładał
|
|
|
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale masz rację. Ja doszłam do tego, że o większości sensacji w Polsce w ogóle nie czytam. Odpoczywam od afer, SB, korupcji, Prawia i Sprawiedliwości Samoobrony Polskich Rodzin itp. Wakacje, książki, hobby Niestety z tematami poruszonymi w tym wątku nie dało się nie zapoznać. ![]() A co do Wałęsy, to myślę identycznie. |
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nic dodać, nic ująć. Podpisuję się pod Twoją opinią.
|
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
Tama, on się przyznawał. Niejednokrotnie. Wspominano już o tym tutaj.
|
|
|
|
|
#99 |
|
Raczkowanie
|
Tchórzostwem byłoby, gdyby się nigdy nie przyznał. Teraz to był - według mnie - raczej ostateczny akt ekspiacji - bo wcale nie musial sie przyznawać. Nie nam to osądzać. Dal mnie jest ważne to, co napisał. EOT.
|
|
|
|
|
#100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tama, to była moja pierwsza wypowiedź w tym wątku i pewne rzeczy zostały wyjaśnione. Ale dziękuję ![]() Mimo wszystko nie jestem przekonana jak to było z tym przyznawaniem. Dziś oglądałam wywiad z B. Geremkiem, który bardzo mądrze mówił o tej sprawie, ale także był "zasmucony" tak późnym przyznaniem się Grassa. . |
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stawiam pytajnik, bo zamotał mi ten wywiad... |
|
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
moze powiedzmy tak:
Grass się przyznal do tego co robil juz dawno,lecz nie przyznal sie Polakom. I wlasnie to ich wszystkich boli. Powinien przeciez powiedziec ,jakim czlowiekiem byl kiedy nadawano mu honorowe obywatelstwo ![]() Lecz może myslal,ze Polacy o tym wiedzą..... ![]() Ech caly ten szum zaczyna mnie powoli męczyc. Zawsze robia z igly widly.
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ukrywał, ale i się nie "chwalił", czyż nie?
![]() Podzielam Twoje zdanie co do zmęczenia... Na razie koniec z tym. |
|
|
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
Elsiku dodam ,że to co napisalam bylo sarkazmem w strone tych krzyczących Polaczkow ktorzy robią wielki raban
![]()
|
|
|
#105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)A odnośnie teatralnych gestów pana Wałęsy i jego pompatycznych "gróźb" szkoda komentarzy. Takie głupie, nieprzemyślane słowa, skutecznie niszczą misternie, powoli, ale jednak budowane, porozumienie polsko-niemieckie. Chociaż z drugiej strony... pani Steinbach
|
|
|
|
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
Ooo tak Lullu to racja.
i to nie tylko gesty pana W. ale tez wiekszosci ludzi. Ech ,cholera jasna ,porozumienie polsko niemieckie nigdy się utrzymywalo dlugo,czyz nie? Wystarczy tylko cofnąc się o 1000 lat wstecz by zobaczyc co już wtedy się dzialo. to wszystko jest poronione.
|
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na razie EOT, zobaczymy, co będzie dalej
|
|
|
|
|
|
#108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lullaby22 ciężko dyskutować o człowieku, którego się osobiście nie zna He he... chyba wolę wierzyć w to, że robił swoisty rachunek sumienia
|
|
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
Jest takie mądre polskie przysłowie-kto mieczem wojuje ,od miecza ginie .
A więc dziewczyny,łopaty w ręce i kpomy w przeszłości pana K. -może tak jak pisała Marcelina-rachunków nie płaci -a to już by był dla niego jakiś powód do wstydu i milczenia.To żart oczywiście,ale mam nadzieję,że ktoś go wźmie pod lupę.Bo jak widać on niczym innym się nie zajmuje tylko cudzym praniem.Chyba ktoś powinien mu przypomnieć o tym przysłowiu.
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj bys mnie musiala widziec gdy pisalam wyzej wymienioe slowa. Te sarkastyczne. Prychalam i robilam marsową minę,bo gdy myslę i dotykam tych wszystkich zagrywek politycznych to mnie biala gorączka łapie. no ale dosc ,już się wyluzowalam. jest gut.
|
|
|
|
#111 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisałam tylko to, co jest faktem i sam Grass się do tego przyznawał, że lubi sam dbać o odpowiednią oprawę dla ukazujących się książek. Zbiegło się to idealnie ![]() Rudzia
|
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
Dureksis zapomniałam napisać wcześniej
.Poglądy Twojej babci,są dla mnie jak najbardziej zrozumiałe.Ona jest ze starszego pokolenia,dla którego wojenne wspomnienia są bardzo bliskie.Ona doświadczyła wojny na własnej skórze,wiec ma prawo myśleć tak a nie inaczej. Natomiast mnie także dziwi fakt,że młode pokolenia zamiast dążyć w stronę pojednania-drąży to co boli. Cytat:
|
|
|
#113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie był zarzut... Tylko uszczypliwość w kierunku Grassa
|
|
|
|
|
|
#114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W tym akurat wątku dyskutuje się bardzo miło, choć temat może nieco mniej przyjemny. Aż szkoda, że muszę już zmykać ![]() . I mały EDIT: teraz zauważyłam, że niejasno się wyraziłam. Pisząc, że nakład został wyczerpany, naturalnie miałam na myśli zamówienia księgarń, bo wiadomą rzeczą jest, że książka ukazuje się we wrześniu. No, a teraz już naprawdę lecę
Edytowane przez lullaby22 Czas edycji: 2006-08-18 o 14:35 |
|
|
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Wyjątkowo właśnie w tym wątku prowadzona jest rzeczowa,miła dyskusja na wysokim poziomie i z zachowaniem kultury.A temat przecież nie jest łatwy,a powiedziałabym nawet,że jest kontrowersyjny z jakich względów-wiadomo.Dziewczyny,chciał am Wam podziękować za Wasz udział w tym wątku i mam nadzieję,że nadal będziecie w nim uczestniczyć
|
|
|
#116 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny,poszukałam trochę na stronie hiszpańskiego dziennika El Mundo ,bo byłam ciekawa ,czy ktoś jeszcze poza nami interesuje się tą sprawą na świecie.Oto rezultaty.
Jeden z ciekawszych artykułów nosi tytuł "Dokumenty,które są dowodem na przynależność Grasa do SS były do ogólnie dostępne" : http://www.elmundo.es/elmundo/2006/0...155739710.html Cytat:
"Dokumenty,które są dowodem na przynależność powieściopisarza Guntera Grassa,Nagroda Principe de Asturias w dziedzinie literatury i humanistyki w 1999 roku,do Waffen-SS cały czas pozostawały w w archiwach wojskowych i można było do nich sięgać,ale nigdy nikt ich nie zażądał." Dla wyjaśnienia: Nagrody Principe de Asturias to hiszpański odpowiednik nagrody Nobla.Zasady jej przyznawania są podobne do nagrody Nobla. Drugi cytat: Cytat:
"Zarówno Fundacja Nagrody Principe de Asturias ,jak i Fundacja Nagrody Nobla wykluczyły możliwość odebrania przyznanych nagród w 1999 roku Grassowi ,pomimo jego przeszłości."
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
A ja z kolei przeczytałam dziś, że przewodniczący czeskiego Pen Clubu nie wyklucza, że GG zostanie pozbawiony przyznanej mu w '94r Nagrody im. Karola Czapka.
Co ma to jedno z drugim wspólnego? Ech... |
|
|
|
|
#118 |
|
Zakorzenienie
|
Ale piekiełko się rozpętało
.A wszystko przez jeden błąd 16-17 latka.
|
|
#119 |
|
Rozeznanie
|
Fresa, nie przez błąd 17-latka, lecz przez to, że milczenie nie zawsze jest złotem
|
|
#120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:17.

juz nie bede wyjasniac o co dokładnie chodziło,ale szczeka mi opadła po kolana...Ja rozumiem ze pochodzi z inteligenckiej rodziny,wojna itp ale to było juz jakis kawałek czasu temu
(co nie znaczy ze o tym nie pamietam,zwłaszcza majac ojca pułkownika
), należał do ZHP i recytował wierszyki na akademiach na cześć władzy ludowej, nie płaci abonametu za TVP albo podkładał nauczycielom pinezki na krzesło?