PROLAKTYNA- badanie i wyniki - zbiorczy! - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-09-25, 23:13   #91
neska951
Zakorzenienie

Dot.: Mam pytanie: wyniki z prolaktyny?

jak ja chodziłam to trzeba było mieć skierowanie od lek pierwszego kontaktu
neska951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 08:46   #92
AaniaA
Zakorzenienie

a jak prywatnie to nic nie trzeba miec.
AaniaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-28, 14:21   #93
ula999
Raczkowanie

Post Dot.: Mam pytanie: wyniki z prolaktyny?

Czesc Ania
Długo sie nie odzywłam a wic tak z ta prolaktyna to umnie było tak ze mam w normie a progreston poprostu ja zbija tak sie ucieszylam jak była u swojego lekarza .Oczewisci wybralam sie tez do innego lekarza i to samo mi powiedział takze z maciyca mam wszystko wporzadku przechodziłam ruzne badania i jest o.k dostałam taki lek o nazwie colstilbegyt ma brac pzez 5 dni i za miesiac wstwic sie u lekarza .Także nie martwie sie zobaczymy co bedzie dalej powodzenia'
ula999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-28, 14:39   #94
AaniaA
Zakorzenienie

ula999 to sie bardzo ciesze, ze juz wiesz co z ta prolaktyna .
Stary 2006-09-29, 19:17   #95
schmetterling
Raczkowanie

Ja jestem po dzisiejszej wizycie u Radiologa,przebadano mnie skrupulatnie,tarczyca w gornej granicy,ale jeszcze w normie. Zatem ta podwyzszona Prolaktyna nie jest spowodowana chora tarczyca,to musi byc inna przyczyna. Moja ginekolog ma wlasnie 2 tyg. urlopu,wiec musze zaczekac i w ten sposob ten miesiac odpadnie. czy wie z was ktoras,a moze ktos przez to przechodzil,po jakim czasie i jakich lekach ta prolaktyna opada,troche naiwne pytanie,ale my juz od 8 mies,planujemy dziecko,a dopiero w tym miesiacu,(inna ginekolog,poszlam do innej i raczej juz u niej zostane) wykrywa u mnie ta podwzszona Prolaktyne,tamta co mies mnie badala,pobierala krew ,wiec jestem troche sflustrowana,tym,ze gdyby bylo wczesniej wiadomo,to juz bym sie leczyla.A tak ,to juz nie moge patrzec na gabinety lekarskie,ale bede musiala jednak chodzic.
schmetterling jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-29, 20:26   #96
AaniaA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez schmetterling Pokaż wiadomość
czy wie z was ktoras,a moze ktos przez to przechodzil,po jakim czasie i jakich lekach ta prolaktyna opada
po jakim czasie - to jest roznie . zalezy to od poziomu prolaktyny, jaki masz. ponadto zalezy to od dawki leku, jaki przyjmujesz. leki to np. bromergon (maly koszt; nie kosztuje nawet 10 zl; nie pamietam , nie bralam go, ma najgorsze skutki uboczne; jednak nie kazdy zle go toleruje), norprolac (sa rozne dawki, koszt okolo 130 zl), dostinex (2 tabletki kosztuja okolo 100 zl, 8 tabletek okolo 300zl - w przypadku tego leku jest okreslony sposob stosowania, nie lyka sie go codziennie jak inne).
Stary 2006-09-29, 20:55   #97
lulum
Raczkowanie

GG do lulum
Panie doktorze 934 mlU/L poziom prolaktyny ....

Witam. Mam zaburzenia miesiączkowania, zanik mieisączki. Bralam tabletki anty przez 7lat. Zrobilam poziom prolaktyny i wynik to 934 mlU/L a po tabletce prolatyna wyniosła 6740 mlU/L. Mam przyjmowac bromergon. Czy w zwiazku z tym musze w trakcie współżycia sie zabezpieczac? Planuje ciąże, ale obawiam sie ze zazywanie bromergonu moze zaszkodzic dziecku, jesli zajde w ciaze w trakcie brania. Czy zazywanie bromergonu w moim przypadku to odłożenie planów o dziecku na dalszy plan? Czy powinnam czekac na obnizenie poziomu prolaktyny i potem myslec o dziecku?
lulum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-29, 22:47   #98
schmetterling
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AaniaA Pokaż wiadomość
po jakim czasie - to jest roznie . zalezy to od poziomu prolaktyny, jaki masz. ponadto zalezy to od dawki leku, jaki przyjmujesz. leki to np. bromergon (maly koszt; nie kosztuje nawet 10 zl; nie pamietam , nie bralam go, ma najgorsze skutki uboczne; jednak nie kazdy zle go toleruje), norprolac (sa rozne dawki, koszt okolo 130 zl), dostinex (2 tabletki kosztuja okolo 100 zl, 8 tabletek okolo 300zl - w przypadku tego leku jest okreslony sposob stosowania, nie lyka sie go codziennie jak inne).
Dzieki, zobaczymy co powie lekarz,ale dobrze cos wiedziec na ten temat,zeby moc zadawac odpowiednie pytania bedac w gabinecie, ,wlasnie czytalam,ze sporo dziewczyn bralo bromergon,ale tak jak piszesz,na wiele osob wplywala ona negatywnie(skutki uboczne).
Ja tylko bym sobie zyczyla,zeby z ta ciaza klaplo.
Stary 2006-09-30, 20:24   #99
Margarita
Rozeznanie

Bromergon jako najtańszą opcję warto wypróbować, może akurat będziesz go dobrze tolerować. Ja biorę bromergon długo 1,5 tabletki na dobę. Początkowo miałam lekkie nudności, teraz nie mam juz żadnych objawów ubocznych.
Ginekologa zmień. Jeśli przez kilka miesiecy pani doktor nie była uprzejma zbadać jej poziomu eiedząc, ze starasz się zajść w ciążę i nie zachodzisz to lepiej o niej zapomnieć.
Za wysoki poziom prolaktyny odpowiada nie tylko przysadka. Obecnie uważa się prolaktynę za hormon stresu. Jej poziom podwyższa się gdy żyjesz w stresie. Wysoki poziom prolaktyny utrudnia zajście w ciążę, więc trzeba go obniżyć lekami. To musi trochę potrwać, trzeba będzie dopasować dawkę.

Musisz też spróbowac się wyciszyć. Nie wiem czy odniosłam właściwe wrażenie, ale sprawiasz wrażenie podenerwowanej faktem, że jak dotąd nie udaje się zajść. A wtym przypadku psychika ma kolosalne znaczenie. Moja koleżanka próbowała zajść w ciążę prawie rok. W końcu zrobili wszystkie możliwe badania i wyszło, że mąż ma za mało plemników. Koleżanka stwierdziła, że w związku z tym na razie odpuszcza, bo trzeba sprawdzic co można z tymi plemniorami zrobić. Zaszła w ciążę po kilku tygodniach Inna znajoma para próbowała bardzo długo. Nic się nie chciało dziać mimo, że badania byly OK. W końcu zdecydowali sie na stymulację hormonalną. Wszystko było gotowe i dziewczyna miała zacząć kurację od pierwszego dnia miesiączki. Ale miesiączka nie pojwiła się Zaszła w ciążę gdy tylko "uspokoiła się" psychicznie.
Zatem nie tylko farmakologia Mozliwe, że wysoka prolaktyna jest u Ciebie spowodowana właśnie stresem. Uszy do góry, będzie dobrze
Margarita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-30, 20:38   #100
schmetterling
Raczkowanie

Margaritka,dziekuje za cieple slowa i praktyczne wskazowki. Masz racje ,stesu mam od ponad roku ciut za duzo w swoim zyciu do tego doszly te nieudane proby zajscia w ciaze. Do tamtej ginekolog juz nie ide,zostane u tej,ktora "wykryla" mi ta za wysoka Prolaktyne ,moze okaze sie byc w porzadku.Maz robil badania czeka na wyniki,mam nadzieje,ze bedzie ok,wtedy bede miala jasnosc,ze to ta Prolaktyny i mozna bedzie sie skupic na jednej rzeczy.
Pozdrawiam
Stary 2006-10-02, 11:02   #101
AaniaA
Zakorzenienie

Dot.: Panie doktorze 934 mlU/L poziom prolaktyny ....

polecam inne watki na temat poziomu prolaktyny . tam dziewczyny pisza na takie i inne tematy.
Stary 2006-10-02, 14:35   #102
neska951
Zakorzenienie

dowiadywałam się o to i mi lek powiedział że bromergon nie szkodzi dziecku wręcz przeciwnie pomaga zajść w ciążę , bo obniża prolaktynę która blokuje owulację, ale zapraszam do prolaktynowego wątku tak jak AniaA
Stary 2006-10-02, 21:10   #103
lulum
Raczkowanie

GG do lulum

No własnie wydaje mi sie zupełnie inaczej. Na ulotce od bromergonu pisze zeby nie stosowac we wczesnej ciaży. No a moj lekarz powiedział, że właśnie nie powinno sie go brac w ciązy, ale nie mam innego wyjscia musze go łykać. Wlasnie stoje nad dylematem czy przez ten czas stosowania bromergonu nie zabezpieczac sie przy współżyciu. Boje sie ze jakby udało mi sie zajsc w ciaze to moge za pozno to swierdzic i za pozno odstawie ten bromergon. Cholernie mi z tym żle, bo bromergon bede brac moze nawet dłużej niz m-c i plany z dzieckiem odchodza na pozniej.
Miała któraś podobny problem?????
Stary 2006-10-02, 21:32   #104
AaniaA
Zakorzenienie

z tego co wiem, to dziewczyny o wiele dluzej niz miesiac braly leki na zbicie prolaktyny.
Stary 2006-10-02, 21:35   #105
lulum
Raczkowanie

GG do lulum

Kochane a jak ma sie łykanie bromergonu na obnizenie prolaktyny na ewentualne zajscie w ciaże. Na ulotce pisze zeby nie stosowac bromergonu we wczesnym okresie ciazy, ale nie od razu sie wie ze ta ciaza jest. Ja planuje dziecko, ale juz nie wiem czy sie zabezpieczac współżyjąc i łykajac bromergon. Nie chciałabym czekać kilka m-cy az prolaktyna sie unormuje i skoncze z bromergonem
Stary 2006-10-03, 19:53   #106
neska951
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lulum Pokaż wiadomość
Kochane a jak ma sie łykanie bromergonu na obnizenie prolaktyny na ewentualne zajscie w ciaże. Na ulotce pisze zeby nie stosowac bromergonu we wczesnym okresie ciazy, ale nie od razu sie wie ze ta ciaza jest. Ja planuje dziecko, ale juz nie wiem czy sie zabezpieczac współżyjąc i łykajac bromergon. Nie chciałabym czekać kilka m-cy az prolaktyna sie unormuje i skoncze z bromergonem

bromergon obniża prolaktynę która blokuje owulację ja pytałam lekarza i powiedział że moge brać bromergon przez całą ciążę, a jak go odstawię to będe musiała przyjmować progesteron

Napisane przez schmetterling
czy wie z was ktoras,a moze ktos przez to przechodzil,po jakim czasie i jakich lekach ta prolaktyna opada

u mnie owulacja wróciła w pierwszym cylku i właśnie po bromergonie tylko uwaga ja biorę go tuż przed zaśnięciem albo zaraz po jedzeniu bo jak wezmę na pusty żołądek to mnie mdli trochę

AaniaA

hmmmmmmmmm mi lekarz powiedział że wszystkie leki na obniżenie prolaktyny działają tak samo i nie warto przepłacać

Margarita
Za wysoki poziom prolaktyny odpowiada nie tylko przysadka. Obecnie uważa się prolaktynę za hormon stresu.

prolaktyna moim zdaniem nie jest hormonem stresu, ale prawdą jest że stres podwyższa poziom prolaktyny a dzieje się tak zapewne dlatego że przysadka jest wrażliwa np na kortyzol i adrenalinę [to hormony stresu]i może stymulowana przez te hormony produkuje za dużo prolaktyny
Stary 2006-10-04, 19:21   #107
schmetterling
Raczkowanie

napisane przez neska951
u mnie owulacja wróciła w pierwszym cylku i właśnie po bromergonie tylko uwaga ja biorę go tuż przed zaśnięciem albo zaraz po jedzeniu bo jak wezmę na pusty żołądek to mnie mdli troche[/quote]

Na obserwacje owulacji chodzilam od maja,podobniez ja mialam,tylko ta prolaktyna uniemozliwiala zaplodnienie. Moja@ mam dosc regularna,chociaz wczesniej bylo zawsze co 28,teraz tz od roku czasami mam 3 -2 dni pozniej. teraz czekam na moja Gin(jest na urlopie),zeby cos zrobic z ta prolaktyna. Troche mnie to dobija
Stary 2006-10-05, 10:15   #108
lulum
Raczkowanie

GG do lulum

[quote=neska951;2829959]bromergon obniża prolaktynę która blokuje owulację ja pytałam lekarza i powiedział że moge brać bromergon przez całą ciążę, a jak go odstawię to będe musiała przyjmować progesteron

Neska951 dzieki za opinie. Troche mnie dziwia te zbieżne informacje Twojego lekarza z informacja na ulotce bromergonu. Ostroznie bede współżyć ( głupio powiedziane ostrożnie... ). Biorę bromergon rano i wieczorem po 1/2 tabletki wiec to nie dużo. Cosik juz moje jajniki zaczynaja pracowac bo czasem pobolewaja chwilke. Widocznie tak musi byc, mam nadzieje ze miesiaczka sie w krotce pojawi. To juz 5 dzien łykania bromergonu. A Ty po ilu dniach od rozpoczecia brania bromergonu dostałaś m-czkę?Pamiętasz takie rzeczy
Pozdrawiam

p.s a może to nie był bromergon, mam na mysli branie przez całą ciążę, tylko inny farmaceutyk np. Duphaston albo luteina?
Stary 2006-10-05, 10:53   #109
neska951
Zakorzenienie

lulum pytałam właśnie o bromergon bo przeczytałam właśnie to samo w ulotce więc oczywiście musiałam się spytać i gin powiedział że można nie odstawiać a jak spytałam endokryno;oga-ginekologa powiedział że można odstawić ale wtedy będę musiała brać progesteron bo jak odstawię bromergon to prolaktyna się poniesie a co do o mojej @ to zawsz była w miarę regularna nawet przy b wysokiej prolaktynie , a co do owulacj to pojawiła się w pierwszym cyklu od kiedy zaczełam brać bromergon nie rbiłam badań w tym kierunku po prostu zaobserwowałam to u mnie owulacji była zawsze b widoczna { czop śłuzowy, olbrzymia ochota na seks itp} od kiedy zaczełam chiorować te owulacyjne objawy całkowicie zanikły, i jak mówię w pierwszym cyklu od kiedy zaczęłam brać bromergon objawy powróciły i czuję się świetnie a ostatnio robiłam badania wszystkich hormonów płciowych i wyniki też są ok
Stary 2006-10-05, 22:03   #110
lulum
Raczkowanie

GG do lulum

NESKA951 dziekuje za odpowiedz. Gratuluje b.db wynikow badan.
Ja sie kuruje bromkiem i czekam na efekty))
buziaki
Stary 2006-10-05, 22:44   #111
neska951
Zakorzenienie

widzę że jesteś z wawy u kogo się leczysz???
Stary 2006-10-06, 10:35   #112
lulum
Raczkowanie

GG do lulum

Lecze sie prywatnie u dr Koninskiego na Muranowie. Chodze do niego krótko bo od 3-4 miesiecy. Ale odpowiada mi to, że zawsze moge do niego zadzwonic jak mnie cos niepokoi i zawsze znajdzie dla mnie czas.
Wczesniej chodzilam winnym miescie do babki ale poszlam za opinia ze mezczyzni ginekolodzy sa dokladniejsi i delikatniejsi podczas badania. Poki co jest ok zobaczymy co przyniesie leczenie.
Łapie sie na tym, ze czesto mysle kiedy dostane w koncu miesiaczke, a ponoc takie myslenie nie jest za db. Lepiej odstresowac sie i czekac. Zobaczymy...
Pozdrawiam.
p.s Neska 951 jestes z W-wy?
Stary 2006-10-08, 21:11   #113
neska951
Zakorzenienie

Stary 2006-10-09, 08:54   #114
lulum
Raczkowanie

GG do lulum

To fajnie A uczestniczysz w spotkaniach wizazanek w w-wie?
Stary 2006-10-09, 11:03   #115
neska951
Zakorzenienie

Stary 2006-10-10, 18:41   #116
neska951
Zakorzenienie

dziewczyny gin kazał odstawić mi bromergon
i za 20 dni mam zrobić badania krwi na prolaktynę
Stary 2006-10-10, 19:29   #117
AaniaA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez neska951 Pokaż wiadomość
dziewczyny gin kazał odstawić mi bromergon
i za 20 dni mam zrobić badania krwi na prolaktynę
neska951 no to chyba sie trzeba cieszyc . trzymam kciuki. daj znac koniecznie o wynikach badan .
Stary 2006-10-10, 19:34   #118
neska951
Zakorzenienie

dzięki napewno napiszę normalnie bardzo zżyłam się z tym wątkiem no i z całym forum

ale bromergon zalecił mi endokrynolog a zmienia dawkowania gin ciekawe jak
to będzie bo bromergon biorę dość długo badania mam ok 26-25 X ciekawe
Stary 2006-10-10, 19:39   #119
AaniaA
Zakorzenienie

no to dlaczego ginekolog kazal Ci odstawic bromergon? i jak dlugo go bralas?
Stary 2006-10-11, 20:48   #120
lulum
Raczkowanie

GG do lulum

Neska 951 daj znac jak poszły wyniki?
Ja biore bromka 1/2 tabl 2 X dziennie juz od 11 dni a okresu nie widze mam nadzieje ze sie pojawi.
buziaki
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości