|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mam pytanie: wyniki z prolaktyny?
jak ja chodziłam to trzeba było mieć skierowanie od lek pierwszego kontaktu
|
|
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
a jak prywatnie to nic nie trzeba miec.
|
|
|
|
|
#93 |
|
Raczkowanie
|
Czesc Ania
Długo sie nie odzywłam a wic tak z ta prolaktyna to umnie było tak ze mam w normie a progreston poprostu ja zbija tak sie ucieszylam jak była u swojego lekarza .Oczewisci wybralam sie tez do innego lekarza i to samo mi powiedział takze z maciyca mam wszystko wporzadku przechodziłam ruzne badania i jest o.k dostałam taki lek o nazwie colstilbegyt ma brac pzez 5 dni i za miesiac wstwic sie u lekarza .Także nie martwie sie zobaczymy co bedzie dalej powodzenia' |
|
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
ula999 to sie bardzo ciesze, ze juz wiesz co z ta prolaktyna
.
|
|
|
|
|
#95 |
|
Raczkowanie
|
Ja jestem po dzisiejszej wizycie u Radiologa,przebadano mnie skrupulatnie,tarczyca w gornej granicy,ale jeszcze w normie. Zatem ta podwyzszona Prolaktyna nie jest spowodowana chora tarczyca,to musi byc inna przyczyna. Moja ginekolog ma wlasnie 2 tyg. urlopu,wiec musze zaczekac i w ten sposob ten miesiac odpadnie. czy wie z was ktoras,a moze ktos przez to przechodzil,po jakim czasie i jakich lekach ta prolaktyna opada,troche naiwne pytanie,ale my juz od 8 mies,planujemy dziecko,a dopiero w tym miesiacu,(inna ginekolog,poszlam do innej i raczej juz u niej zostane) wykrywa u mnie ta podwzszona Prolaktyne,tamta co mies mnie badala,pobierala krew ,wiec jestem troche sflustrowana,tym,ze gdyby bylo wczesniej wiadomo,to juz bym sie leczyla.A tak ,to juz nie moge patrzec na gabinety lekarskie,ale bede musiala jednak chodzic.
|
|
|
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. zalezy to od poziomu prolaktyny, jaki masz. ponadto zalezy to od dawki leku, jaki przyjmujesz. leki to np. bromergon (maly koszt; nie kosztuje nawet 10 zl; nie pamietam , nie bralam go, ma najgorsze skutki uboczne; jednak nie kazdy zle go toleruje), norprolac (sa rozne dawki, koszt okolo 130 zl), dostinex (2 tabletki kosztuja okolo 100 zl, 8 tabletek okolo 300zl - w przypadku tego leku jest okreslony sposob stosowania, nie lyka sie go codziennie jak inne).
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
Raczkowanie
|
Panie doktorze 934 mlU/L poziom prolaktyny ....
Witam. Mam zaburzenia miesiączkowania, zanik mieisączki. Bralam tabletki anty przez 7lat. Zrobilam poziom prolaktyny i wynik to 934 mlU/L a po tabletce prolatyna wyniosła 6740 mlU/L. Mam przyjmowac bromergon. Czy w zwiazku z tym musze w trakcie współżycia sie zabezpieczac? Planuje ciąże, ale obawiam sie ze zazywanie bromergonu moze zaszkodzic dziecku, jesli zajde w ciaze w trakcie brania. Czy zazywanie bromergonu w moim przypadku to odłożenie planów o dziecku na dalszy plan?
Czy powinnam czekac na obnizenie poziomu prolaktyny i potem myslec o dziecku?
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#98 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja tylko bym sobie zyczyla,zeby z ta ciaza klaplo.
|
|
|
|
|
|
#99 |
|
Rozeznanie
|
Bromergon jako najtańszą opcję warto wypróbować, może akurat będziesz go dobrze tolerować. Ja biorę bromergon długo 1,5 tabletki na dobę. Początkowo miałam lekkie nudności, teraz nie mam juz żadnych objawów ubocznych.
Ginekologa zmień. Jeśli przez kilka miesiecy pani doktor nie była uprzejma zbadać jej poziomu eiedząc, ze starasz się zajść w ciążę i nie zachodzisz to lepiej o niej zapomnieć. Za wysoki poziom prolaktyny odpowiada nie tylko przysadka. Obecnie uważa się prolaktynę za hormon stresu. Jej poziom podwyższa się gdy żyjesz w stresie. Wysoki poziom prolaktyny utrudnia zajście w ciążę, więc trzeba go obniżyć lekami. To musi trochę potrwać, trzeba będzie dopasować dawkę. Musisz też spróbowac się wyciszyć. Nie wiem czy odniosłam właściwe wrażenie, ale sprawiasz wrażenie podenerwowanej faktem, że jak dotąd nie udaje się zajść. A wtym przypadku psychika ma kolosalne znaczenie. Moja koleżanka próbowała zajść w ciążę prawie rok. W końcu zrobili wszystkie możliwe badania i wyszło, że mąż ma za mało plemników. Koleżanka stwierdziła, że w związku z tym na razie odpuszcza, bo trzeba sprawdzic co można z tymi plemniorami zrobić. Zaszła w ciążę po kilku tygodniach Inna znajoma para próbowała bardzo długo. Nic się nie chciało dziać mimo, że badania byly OK. W końcu zdecydowali sie na stymulację hormonalną. Wszystko było gotowe i dziewczyna miała zacząć kurację od pierwszego dnia miesiączki. Ale miesiączka nie pojwiła się Zaszła w ciążę gdy tylko "uspokoiła się" psychicznie.Zatem nie tylko farmakologia Mozliwe, że wysoka prolaktyna jest u Ciebie spowodowana właśnie stresem. Uszy do góry, będzie dobrze |
|
|
|
|
#100 |
|
Raczkowanie
|
Margaritka,dziekuje za cieple slowa i praktyczne wskazowki.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Panie doktorze 934 mlU/L poziom prolaktyny ....
polecam inne watki na temat poziomu prolaktyny
. tam dziewczyny pisza na takie i inne tematy.
|
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
dowiadywałam się o to i mi lek powiedział że bromergon nie szkodzi dziecku wręcz przeciwnie pomaga zajść w ciążę , bo obniża prolaktynę która blokuje owulację, ale zapraszam do prolaktynowego wątku tak jak AniaA
|
|
|
|
|
#103 |
|
Raczkowanie
|
No własnie wydaje mi sie zupełnie inaczej.
Na ulotce od bromergonu pisze zeby nie stosowac we wczesnej ciaży. No a moj lekarz powiedział, że właśnie nie powinno sie go brac w ciązy, ale nie mam innego wyjscia musze go łykać. Wlasnie stoje nad dylematem czy przez ten czas stosowania bromergonu nie zabezpieczac sie przy współżyciu. Boje sie ze jakby udało mi sie zajsc w ciaze to moge za pozno to swierdzic i za pozno odstawie ten bromergon. Cholernie mi z tym żle, bo bromergon bede brac moze nawet dłużej niz m-c i plany z dzieckiem odchodza na pozniej.![]() Miała któraś podobny problem?????
|
|
|
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
z tego co wiem, to dziewczyny o wiele dluzej niz miesiac braly leki na zbicie prolaktyny.
|
|
|
|
|
#105 |
|
Raczkowanie
|
Kochane a jak ma sie łykanie bromergonu na obnizenie prolaktyny na ewentualne zajscie w ciaże. Na ulotce pisze zeby nie stosowac bromergonu we wczesnym okresie ciazy, ale nie od razu sie wie ze ta ciaza jest. Ja planuje dziecko, ale juz nie wiem czy sie zabezpieczac współżyjąc i łykajac bromergon. Nie chciałabym czekać kilka m-cy az prolaktyna sie unormuje i skoncze z bromergonem
|
|
|
|
|
#106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bromergon obniża prolaktynę która blokuje owulację ja pytałam lekarza i powiedział że moge brać bromergon przez całą ciążę, a jak go odstawię to będe musiała przyjmować progesteron Napisane przez schmetterling czy wie z was ktoras,a moze ktos przez to przechodzil,po jakim czasie i jakich lekach ta prolaktyna opada u mnie owulacja wróciła w pierwszym cylku AaniaA po jakim czasie - to jest roznie . zalezy to od poziomu prolaktyny, jaki masz. ponadto zalezy to od dawki leku, jaki przyjmujesz. leki to np. bromergon (maly koszt; nie kosztuje nawet 10 zl; nie pamietam , nie bralam go, ma najgorsze skutki uboczne; jednak nie kazdy zle go toleruje), norprolac (sa rozne dawki, koszt okolo 130 zl), dostinex (2 tabletki kosztuja okolo 100 zl, 8 tabletek okolo 300zl - w przypadku tego leku jest okreslony sposob stosowania, nie lyka sie go codziennie jak inne). hmmmmmmmmm mi lekarz powiedział że wszystkie leki na obniżenie prolaktyny działają tak samo i nie warto przepłacać Margarita Za wysoki poziom prolaktyny odpowiada nie tylko przysadka. Obecnie uważa się prolaktynę za hormon stresu. prolaktyna moim zdaniem nie jest hormonem stresu, ale prawdą jest że stres podwyższa poziom prolaktyny a dzieje się tak zapewne dlatego że przysadka jest wrażliwa np na kortyzol i adrenalinę [to hormony stresu]i może stymulowana przez te hormony produkuje za dużo prolaktyny |
|
|
|
|
|
#107 |
|
Raczkowanie
|
napisane przez neska951
u mnie owulacja wróciła w pierwszym cylku Na obserwacje owulacji chodzilam od maja,podobniez ja mialam,tylko ta prolaktyna uniemozliwiala zaplodnienie. Moja@ mam dosc regularna,chociaz wczesniej bylo zawsze co 28,teraz tz od roku czasami mam 3 -2 dni pozniej. teraz czekam na moja Gin(jest na urlopie),zeby cos zrobic z ta prolaktyna. Troche mnie to dobija |
|
|
|
|
#108 |
|
Raczkowanie
|
[quote=neska951;2829959]bromergon obniża prolaktynę która blokuje owulację ja pytałam lekarza i powiedział że moge brać bromergon przez całą ciążę, a jak go odstawię to będe musiała przyjmować progesteron
Neska951 dzieki za opinie. Troche mnie dziwia te zbieżne informacje Twojego lekarza z informacja na ulotce bromergonu. Ostroznie bede współżyć ( głupio powiedziane ostrożnie... ). Biorę bromergon rano i wieczorem po 1/2 tabletki wiec to nie dużo. Cosik juz moje jajniki zaczynaja pracowac bo czasem pobolewaja chwilke. Widocznie tak musi byc, mam nadzieje ze miesiaczka sie w krotce pojawi. To juz 5 dzien łykania bromergonu. A Ty po ilu dniach od rozpoczecia brania bromergonu dostałaś m-czkę?Pamiętasz takie rzeczy![]() Pozdrawiam p.s a może to nie był bromergon, mam na mysli branie przez całą ciążę, tylko inny farmaceutyk np. Duphaston albo luteina? |
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
lulum pytałam właśnie o bromergon bo przeczytałam właśnie to samo w ulotce
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#110 |
|
Raczkowanie
|
NESKA951 dziekuje za odpowiedz. Gratuluje b.db wynikow badan.
Ja sie kuruje bromkiem i czekam na efekty ))buziaki |
|
|
|
|
#111 |
|
Zakorzenienie
|
widzę że jesteś z wawy u kogo się leczysz???
|
|
|
|
|
#112 |
|
Raczkowanie
|
Lecze sie prywatnie u dr Koninskiego na Muranowie. Chodze do niego krótko bo od 3-4 miesiecy. Ale odpowiada mi to, że zawsze moge do niego zadzwonic jak mnie cos niepokoi i zawsze znajdzie dla mnie czas.
Wczesniej chodzilam winnym miescie do babki ale poszlam za opinia ze mezczyzni ginekolodzy sa dokladniejsi i delikatniejsi podczas badania. Poki co jest ok zobaczymy co przyniesie leczenie. Łapie sie na tym, ze czesto mysle kiedy dostane w koncu miesiaczke, a ponoc takie myslenie nie jest za db. Lepiej odstresowac sie i czekac. Zobaczymy... Pozdrawiam. p.s Neska 951 jestes z W-wy? |
|
|
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#114 |
|
Raczkowanie
|
To fajnie
A uczestniczysz w spotkaniach wizazanek w w-wie?
|
|
|
|
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny gin kazał odstawić mi bromergon
i za 20 dni mam zrobić badania krwi na prolaktynę
|
|
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#118 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki
ale bromergon zalecił mi endokrynolog a zmienia dawkowania gin ciekawe jak to będzie bo bromergon biorę dość długo badania mam ok 26-25 X ciekawe
|
|
|
|
|
#119 |
|
Zakorzenienie
|
no to dlaczego ginekolog kazal Ci odstawic bromergon? i jak dlugo go bralas?
|
|
|
|
|
#120 |
|
Raczkowanie
|
Neska 951 daj znac jak poszły wyniki?
Ja biore bromka 1/2 tabl 2 X dziennie juz od 11 dni a okresu nie widze mam nadzieje ze sie pojawi.buziaki |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:27.

.

. zalezy to od poziomu prolaktyny, jaki masz. ponadto zalezy to od dawki leku, jaki przyjmujesz. leki to np. bromergon (maly koszt; nie kosztuje nawet 10 zl; nie pamietam
, nie bralam go, ma najgorsze skutki uboczne; jednak nie kazdy zle go toleruje), norprolac (sa rozne dawki, koszt okolo 130 zl), dostinex (2 tabletki kosztuja okolo 100 zl, 8 tabletek okolo 300zl - w przypadku tego leku jest okreslony sposob stosowania, nie lyka sie go codziennie jak inne).

Czy powinnam czekac na obnizenie poziomu prolaktyny i potem myslec o dziecku?

Inna znajoma para próbowała bardzo długo. Nic się nie chciało dziać mimo, że badania byly OK. W końcu zdecydowali sie na stymulację hormonalną. Wszystko było gotowe i dziewczyna miała zacząć kurację od pierwszego dnia miesiączki. Ale miesiączka nie pojwiła się