Karty kredytowe....?! - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-17, 21:39   #91
blueania
Zakorzenienie

Dot.: Karty kredytowe....?!

Cytat:
Napisane przez magda s. Pokaż wiadomość
ubezpieczenie jak najbardziej mozna 'odlaczyc'...ale tzw. pakiet bezpieczenstwa (6,50zl/m-c) chyba nie bardzo...
mozna jak najbardziej zrezygnowac ze wszystkiego co wiaze sie z jakimis oplatami za karte

---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Magadan Pokaż wiadomość
też kupowałam aparat na raty i przysłali mi kartę GE MOney Bank> I zastanawiam się jakie sa koszty korzystanie z karty. Byłabym wdzięczna, gdybyśn napisała coś więcej jak to wygląda, bo się zastanawaim nad uaktywnieniem tej karty
aktywowalam karte na infolinii poniwaz bylam zmuszona jej uzyc...jak narazie nie ponosze jakis dodatkowych kosztow za prowadzenie karty,splacam tylko zadluzenie-a dokladniej kwoty minimalne(wliczona w nia jest rata za apart plus jakis procent od kwoty ktora pozniej pobralam bodajze 5%),opocentowanie jest dosc korzystne ok 16,99% w skali roku.
blueania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-21, 20:46   #92
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Hmm a co myślicie o KK w mBanku? właśnie chcą mi wcisnąć i nei wiem, czy się skusić - właściwie nie jest mi potrzebny taki wynalazek, traktowałabym to raczej jako koło ratunkowe w razie nagłej potrzeby. No i właśnie pytanie - czy jest sens mieć kartę i jej nie używać na co dzień? bo właściwie po co, skoro mam na koncie zawsze na plus? Do czego można jej użyć oprócz zamawiania biletów lotniczych? pisałyście coś o zniżkach i promocjach - czy to jest zależne od banku czy rodzaju karty? (w mbanku to jest visa), i czy są one warte zachodu?
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 00:07   #93
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Hmm a co myślicie o KK w mBanku? właśnie chcą mi wcisnąć i nei wiem, czy się skusić - właściwie nie jest mi potrzebny taki wynalazek, traktowałabym to raczej jako koło ratunkowe w razie nagłej potrzeby. No i właśnie pytanie - czy jest sens mieć kartę i jej nie używać na co dzień? bo właściwie po co, skoro mam na koncie zawsze na plus? Do czego można jej użyć oprócz zamawiania biletów lotniczych? pisałyście coś o zniżkach i promocjach - czy to jest zależne od banku czy rodzaju karty? (w mbanku to jest visa), i czy są one warte zachodu?
Minusem kart kredytowych jest to, że nawet jak ją dadzą za darmo to po roku każą sobie zapłacić za wznowienie. Za to plusem, że możesz robić nią zakupy, spłacić całość w terminie tak żeby się odsetki nie naliczyły, a przez cały czas do spłaty pieniądze trzymać na oprocentowanym koncie.
Zniżki i promocje zależą od tego który bank wydał kartę.
Co do systemu w którym są wydawane to głównie w VISA, ale to nie ma wpływu na zniżki, ani możliwość płacenia, terminale płatnicze obsługują karty VISA i Master Card. Pomijam inne systemy płatnicze bo nie są one raczej rozpowszechnione w europie.
Karta kredytowa przydaje się również do zakupów w internecie.
Stary 2009-03-22, 09:29   #94
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Hmm podobno, jak się aktywnie karty używa to nie każą płacić za wznowienie - no ale tego nie mam jak sprawdzić
No nic, teraz i tak się wstrzymam, może za jakiś czas.
Stary 2009-03-22, 09:45   #95
asiulkaa
Zakorzenienie

Niektóre banki mają coś takiego, ale trzeba wydać co miesiąc np. 1500 zł, a jak dla mnie to jest nieosiągalne.
Stary 2009-03-22, 10:08   #96
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Hmm gdyby z karty można było robić przelewy to by nie było problemu bo wypłacać w bankomatach z prowizją się nie opłaca.
Stary 2009-03-22, 22:21   #97
MagJa
Zakorzenienie

Cytat:
ubezpieczenie jak najbardziej mozna 'odlaczyc'...ale tzw. pakiet bezpieczenstwa (6,50zl/m-c) chyba nie bardzo...
Ale pakiet bezpieczeństwa to właśnie ubezpieczenie, a ubezpieczenie nigdzie nie jest obowiązkowe. Warto się zatem zastanowić co ono dokładnie daje i czy jest sens je płacić. Ja w Citi z ubezpieczenia zrezygnowałam, ale w Millenium już nie, ale w Citi nawet bez tego pakietu karta jest chroniona przed niepowołanym użyciem, a w Millenium nie

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Minusem kart kredytowych jest to, że nawet jak ją dadzą za darmo to po roku każą sobie zapłacić za wznowienie.
Ale w większości przypadków, o ile nie we wszystkich, można oddać kartę przed upływem roku bez ponoszenia dodatkowych kosztów.

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Hmm gdyby z karty można było robić przelewy to by nie było problemu bo wypłacać w bankomatach z prowizją się nie opłaca.
Z niektórych można, tylko że najczęściej takie dowolne przelewy są traktowane jak wypłata gotówki z bankomatu, a dopiero przelewy do odbiorców masowych (czyli np. za prąd, internet, gaz itp.) są darmowe albo przynajmniej korzystne dla klienta.

A odnośnie opłat za używanie karty w różnych bankach jest różnie. W jednym opłata jest stała, w innym można anulować jej całość lub część po osiągnięciu jakiegoś rocznego obrotu... Generalnie o wszystko najlepiej pytać u źródła
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-23, 08:01   #98
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MagJa Pokaż wiadomość
Ale w większości przypadków, o ile nie we wszystkich, można oddać kartę przed upływem roku bez ponoszenia dodatkowych kosztów.
Oczywiście można zrezygnować ze wznowienia, tylko że wtedy trzeba co roku latać po bankach żeby wydali nową kartę.
Stary 2009-03-23, 18:58   #99
mir123bych
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

a nie wiecie jak długo ta promocja będzie trwała? jak długo czeka się na wydanie tej kk?
mir123bych jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-23, 19:34   #100
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mir123bych Pokaż wiadomość
a nie wiecie jak długo ta promocja będzie trwała? jak długo czeka się na wydanie tej kk?
Jaka promocja?
Czas oczekiwania zależy od banku i czy dostarczysz wszystkie wymagane dokumenty. Przy umowie o pracę jest prościej, przy działalności banki czasem wymagają większej ilości dokumentów. Nie wiem jak obecnie ale chyba jest to tydzień do trzech tygodni, ale najlepiej zapytać w banku w którym chcesz wyrobić kartę.
Stary 2009-03-23, 21:05   #101
MagJa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Oczywiście można zrezygnować ze wznowienia, tylko że wtedy trzeba co roku latać po bankach żeby wydali nową kartę.
Coś za coś. Ale przynajmniej zawsze można przez ten pierwszy rok przetestować kartę i pod koniec tego okresu zastanowić się czy ją zostawić czy oddać. Napisałam to bardziej dla osób, które się boją wysokich opłat za prowadzenie karty w kolejnych latach.
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-28, 18:30   #102
Resident
Raczkowanie

Exclamation Dot.: Karty kredytowe....?!

Na rynku znajdują się dwie ciekawe karty kredytowe:

Polbank
Ciekawą cechą jest bardzo tani kredyt ratalny. Zaledwie 5%. Wystarczy zadzwonić na infolinię i poprosić o rozłożenie płatności na raty (max 12 rat). Doliczają 5% do kwoty płatności i rozkładają na nieoprocentowane raty.
Dodatkowym atutem jest przeliczanie kursów przy zakupach w innej walicie niż PLN. Polbank przelicza z dowolnej waluty od razu na złotówki. Nie ma podwójnego przeliczania np. GPB na EUR i dopiero z EUR na PLN.
Karta darmowa przy wykonaniu 36 transakcji w ciągu roku na dowolne kwoty.

BZ WBK (np. Money.pl)
Ta karta umożliwia przelewy z rachunku karty na inny rachunek. Przelew taki jest traktowany jak transakcja bezgotówkowa czyli tak samo jak zakup w sklepie, czyli jest nieoprocentowana max do 54 dni. Przelew Kosztuje 1% min. 2zł.
Dodatkowo karty BZ WBK dają zniżki w sklepach (np. W.Kruk).
Karta Money.pl jest darmowa przy wykonaniu 5 transakcji miesięcznie na dowolne kwoty.
Stary 2010-02-04, 13:22   #103
mrowkan
Raczkowanie

witam. co powiecie o kk student w pko bp? jakie sa tam prowizje od transakcji bezgotowkowych,za przelewy przez internet?
mrowkan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-04, 23:14   #104
Gosia64
Przyczajenie

Gosia64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-12, 09:49   #105
madzilii
Przyczajenie

hej, moja sprawa wyglada tak ze placąc karta zawsze wymagaja ode mnie podpisu na potwierdzeniu a jak ostatnio robilam zakupy to ani podpisu ani pinu nikt ode mnie nie chciał. I zastanawiam sie bo pieniadze z konta zostaly pobrane ale czy dany sklep nie bedzie chcial pisemnego potwierdzenia ode mnie???
madzilii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-13, 09:40   #106
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzilii Pokaż wiadomość
hej, moja sprawa wyglada tak ze placąc karta zawsze wymagaja ode mnie podpisu na potwierdzeniu a jak ostatnio robilam zakupy to ani podpisu ani pinu nikt ode mnie nie chciał. I zastanawiam sie bo pieniadze z konta zostaly pobrane ale czy dany sklep nie bedzie chcial pisemnego potwierdzenia ode mnie???
Nie. Pewnie kobieta zapomniała dać kwitek do podpisu. Podpis jest potrzebny do postępowań reklamacyjnych, rozliczenie odbywa się bez sprawdzania podpisów.
Teoretycznie gdybyś chciała być złośliwa to mogłabyś złożyć reklamację i musieliby Ci zwrócić kasę bo nie mają Twojego podpisu.
Stary 2011-08-22, 11:45   #107
tygrysia
Rozeznanie

Cytat:
od wielu lat korzystam z Citi i nie wyobrazam sobie zycia bez tej karty
Ja również korzystam od wielu lat karty kredytowej Citi. Jestem bardzo zadowolona. Przestałam posługiwać się gotówką, za wszystko płacę kartą - co dla mnie jest bardzo wygodne. Potem w terminie spłacam całość i nie mam żadnych odsetek. Do tego zbieram punkty w programie Payback.
Opłaty roczne za kk są zależne od typu karty - Visa classic, MasterCard Classic, Elle, ZTM, Lot, Plus, Payback itp. - a także od koloru karty (srebrna, złota, platinum). Często są też oferty kk za darmo.
Jeśli chodzi o ubezpieczenia to nie są obowiązkowe i można z nich zrezygnować. Należy na to zwracać uwagę przy podpisywaniu wniosku o wydanie karty kredytowej, gdyż czasami agenci zaznaczają wszystkie ubezpieczenia i inne dodatkowe opcje, bo mają za to prowizje. Także należy przed podpisaniem wniosku to sprawdzić, jak i swoje dane.
Pamiętajcie, że karta kredytowa służy do transakcji bezgotówkowych i wypłata gotówki z bankomatu nie opłaca się (do tego mamy karty debetowe). Oczywiście pieniądze można wypłacić, ale ponosi się opłatę za wypłatę gotówki + dodatkowe odsetki.
Stary 2012-12-16, 22:36   #108
0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222
Konto usunięte

Witam

mam pytanie odnośnie odsetek, nie za bardzo wiem jak to działa.

Przypuśćmy, że zrobiłam zakupy 3 razy. Raz za 200 zł, raz za 300 i raz za 100. W sumie wydałam z karty 600 zł. Oprocentowanie 22%.
Mam do wyboru spłatę całości, kwotę minimalną lub inną. No i interesuje mnie spłata tej innej kwoty. Jęśli np. zamiast 600 zł spłacę 400 to odsetki będą bardzo duże?

A jak wygląda spłata całości? Wiadomo, że odsetki nie są naliczane jeśli cała suma zostanie spłacona jednorazowo, ale czy istnieje też możliwość spłaty w wyznaczonym terminie w kilku ratach bez odsetek? Tzn. w wyznaczonym terminie mam całą kartę spłaconą, ale suma ta była płacona w kilku kwotach

Mam nadzieję, że nie namieszałam

0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-17, 07:40   #109
asiulkaa
Zakorzenienie

agrestowa jeżeli spłacisz całą kwotę w wyznaczonym terminie to nie ma znaczenia czy zapłaciłaś jeden raz czy kilka razy, odsetek nie naliczy. Tak więc nie chodzi o jednorazową spłatę, tylko spłatę całości nie później niż do wyznaczonego terminu.

Co do spłaty częściowej, to odsetki i tak będą naliczane od całego wykorzystanego kredytu. Czyli masz to zadłużenie i powiedzmy spłacisz 599,99 czyli 1 gr nie. Naliczy Ci odsetki od dnia zakupu do dnia spłaty, czyli odsetki będą wyższe i to wielokrotnie niż kwota której nie spłaciłaś.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-17, 07:52   #110
Konto usunięte

Bardzo dziękuję za odpowiedź !
0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-28, 22:17   #111
Konto usunięte

mam jeszcze pytanie na temat odsetek

Mam czas na spłacenie karty do 7 stycznia.
Spłacilam juz większą część, ale zdążyłam użyć karty jeszcze raz w tym okresie. Czy odsetki będą naliczane także od tej kwoty, czy tylko od pobranej w poprzednim zestawieniu?

Czy pieniądzy, które spłacę mogę używac od razu czy muszę czekać do 7 stycznia?
Stary 2012-12-31, 07:40   #112
asiulkaa
Zakorzenienie

agrestowa żeby nie naliczyły się odsetki spłacić musisz kwotę z zestawienia, a nie spłacić całą kartę do zera.

Jeżeli nie spłacisz wszystkiego to odsetki będą liczone od wszystkich niespłaconych transakcji czyli od tej kolejnej transakcji też.

Pieniędzy możesz używać od razu- do wysokości limitu na karcie.
Stary 2012-12-31, 10:15   #113
Konto usunięte

Jeszcze raz dziękuję za pomoc
Stary 2013-01-13, 10:55   #114
Video_Games
Raczkowanie

Mam pytanko, czy odsetki są naliczane od kwoty, która jest zablokowana na karcie przez sklep internetowy? Nie ma możliwości spłaty ten zablokowanej kwoty... a jeśli ten sklep nie pobierze mi tej kwoty przed zamknięciem miesiąca na karcie?

Ćwiczę z Manny Pacquiao i Ewką Ch.!

Killer: 30
Turbo: 13
Skalpel: 1

Video_Games jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 07:38   #115
asiulkaa
Zakorzenienie

Blokada nie jest pobraniem pieniędzy z karty. Jeżeli obciążenie nie wejdzie do momentu wygenerowania to zapewne pojawi się w kolejnym zestawieniu z datą księgowania transakcji, a nie powstania blokady.
No a "spłacić" blokadę można, bo można mieć nadwyżkę na karcie, np. mają limit jeden tysiąc kolejny wpłacić na górkę.
Stary 2013-01-15, 15:12   #116
Video_Games
Raczkowanie

asiulkaa dziękuję za pomoc!

Ćwiczę z Manny Pacquiao i Ewką Ch.!

Killer: 30
Turbo: 13
Skalpel: 1

Video_Games jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-05, 14:10   #117
dixie1990
Zakorzenienie

Dziewczyny , chcialabym założyc sobie taka karte kredytową , mam umowe zlecenie do czerwca 2014r. sadzicie , ze dostane ? jaki bank polecacie ?
dixie1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-05, 22:56   #118
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dixie1990 Pokaż wiadomość
Dziewczyny , chcialabym założyc sobie taka karte kredytową , mam umowe zlecenie do czerwca 2014r. sadzicie , ze dostane ? jaki bank polecacie ?
Mi dali bez problemu w Banku Zachodnim. Pracuję na umowę zlecenie. W banku powiedzieli mi, że liczą się regularne wpływy na konto (nawet kieszonkowe od rodziców jeśli jesteś studentką - u mnie to też podziałało na plus).
Stary 2015-03-27, 12:44   #119
Xsenia_a
BAN stały

Jak ktoś umie zarządzać środkami, to karta kredytowa jest świetną sprawą. Mam w pko bp mój plastik i nie żałuję, że ją założyłam. Czy bilety lotnicze, czy inne przedmioty zza granicy. Spoko
Xsenia_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-03, 16:39   #120
userrr
BAN stały

opłata za wydanie karty,

opłata miesięczna za utrzymanie karty,

opłata za wznowienie nowej kartypo terminie ważności,

oprocentowanie pożyczonej kasy,

opłata za przyznanie limitu ileś tam zł ale nie mniej niż... + procent od przyznanej kwoty,

negatywna historia kredytowa kiedy masz kartę kredytową albo tzw debet i z tego nie korzystasz,

jak ktoś nie potrafi się oprzeć zchciankom to w końcu zadłużenie urośnie bardzo szybko i można wpaść w kredyt na kredyt aż na końcu chwilówka na kredyty,

kredyt trzeba spłacić i doliczyć do niego odsetki i opłaty, nieopłacalne,

bardziej się opłaca poczekać aż będzie kasa, a potem można coś za nią kupić i w tej opcji nie ma odsetek ani opłat,

miałem kredyt w koncie tzw debet, jak jest karta do konta wychodzi na to samo co karta kredytkwa, mało korzystałem,
ciążyło mi to bo zawsze trzeba było pamiętać, że to się liczy do obniżenia zdolności kredytowej,
zrezygnowałem z tego debetu i to była dobra decyzja, lepsza od tej żeby mieć ten limit kredytowy,

odechciało mi się raz na zawsze debetu czy karty kredytowej

Edytowane przez userrr
Czas edycji: 2015-04-03 o 16:57
userrr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości