|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Głupia tradycja urodzinowa
Jeśli nie chcesz tej "tradycji"
na swojej osiemnastce,to zapowiedz towarzystwu,że z pasów nici.Powinni zrozumieć,bo przecież nie ma przymusu ,że tak musi być i koniec.Szczerze mówiąc,o czymś takim dowiedziałam się dopiero z tego wątku .
|
|
#92 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#93 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wg. mnie to czy godzisz się na taką "tradycje" jest Twoim indywidualnym wyborem. Z różnych powodów możesz się nie zgodzić (jestem pewna,że gdybym nie znała swoich znajomych to nie zgodziłabym się Miałam rację,bo tego nawet uderzeniem nazwać nie można było![]() ![]() )
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
Zależy gdzie
,bo u mnie nie .
|
|
#95 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#96 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Ale bicie pasem też jest niebezpieczne bo gdy ktoś w mocno przywali a do tego nie trafi w pupe....
|
|
|
#99 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepraszam, a to ma byc impreza czy katorga? Nie rozumiem dlaczego z jednej z najwazniejszych imprez w zyciu trzeba robić izbe tortur dla solenizanta? Dlaczego musi byc albo bicie albo bicie (o podłogę)? Mnie nikt nie zbił na 18te urodziny, nie podrzucał, nie kopnąl na szczęscie ani nie stosował żadnej innej formy przemocy. I wiecie co? Dobrze mi sie wiedzie w życiu. Nie potrzebowałam bicia żeby dobrze wkroczyć w dorosle życie.
|
|
|
#100 |
|
Rozeznanie
|
A czy ktoś napisał, że by chciał?
Na marginesie - nie spotkałam się jeszcze, żeby ktoś stanął nad kimś z kałasznikowem i zmuszał do kultywowania tradycji. Nie chcę - nie wystawiam tyłka głupim znajomym, żeby się nad nim pastwili. A z dwojga złego można sobie gdybać i wybierać, które obrażenia ciała są dla kogoś milej (?) widziane. Hipotetycznie
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
Ale już nie przesadzajmy
Jest przecież dużo dziwnych tradycji które jednym sie podobają, drugim nie.Dla przykładu: "kopanie" w tyłek na szczęscie przed matura ![]() Oczywiście że dzięki pasom nie będziesz miała super farta w życiu, wspaniała prace, piękne dzieci, wiernego i kochającego męza etc Ale przecież od kopnięcia przed egzaminem tez Ci wiedzy nie przybywa A mimo to było mi bardzo miło gdy przed egzaminem gimnazjalnym nie tylko rodzina ale i nauczycielki "ganiały" mnie by mi z kolanka "dowalić"
Nieprzyzwoicie uparta i troszkę złośliwa ![]() Edytowane przez Kachulec Czas edycji: 2006-09-15 o 18:50 Powód: Uzupełnienie:P |
|
|
|
|
#102 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
.Z dwojga złego można nic nie wybrać i wątpię,żeby dla kogokolwiek obrażenia cielesne były miłe.To ,tak jakby ktoś sobie dobrowolnie wsadził palca między drzwi i je zamknął-ot zwykłe obrażenie cielesne. Niestety z większości wypowiedzi w tym wątku jasno widać,że ta "tradycja" to obowiązkowa część programu obchodów 18-letnich urodzin. A jak ktoś pisze inaczej,że można obyć się bez tego-zaraz pojawiają się głosy oburzenia-my to przeżyliśmy,nasi rodzice to i każdy może to przejść . A póxnie jdziwimy się skąd ta przemoc na ulicach,czy w domach -zawsze od niewinnej zabawy się zaczyna.A kończy bardzo różnie.
|
|
|
#103 |
|
Konto usunięte
|
Ojeje co to się porobiło
Niektórzy o tym nie słyszeli i dla nich zwłaszcza jest to bulwersujące- co mnie nie dziwi Ale dla niektórych to jest normalne i jest własnie swego rodzaju tradycją. Jasne ,że boli, ale akurat ja nie spotkałam się z tym ,że to ma być symbolicznie(taki mały klapsik) tylko, że to ma boleć(oczywiście bez przesady), a kazdy jest na to przygotowany i traktuje to jako taki chrzest. Jak widać bywa różnie i każdy ma inne podjeście do tego, stąd tyle nieoporozumień. |
|
|
|
|
#104 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mimo, że moja 18-nastaka była 6 lat temu dalej to pamiętam. Bezsensowny zwyczaj.
"Wielu ludzi twierdzi, że sny są czarno-białe, ale ja śnię w kolorze." Richard P. Feynman "Jest coś niedobrego z ludźmi: nie uczą się przez zrozumienie, tylko jakoś inacze, pewnie na pamięć. Ich wiedza jest taka krucha!" Richard P. Feynman |
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W paru wypowiedziach przewinęlo sie jeszcze stwierdzenie, że: dziewczyny to i tak słabo dostaja, faceci to maja przechlapane, dostają całych sił. Ten argument ma pokazac, że własciwie ci bijacy to ludzkie paniska są, bo płec jednak rozrózniaja. A własciwie to dlaczego chłopcy dostaja mocniej? Bo co, nalezy im się? Mniej czuja, maja twardsza skórę na tyłku? Strasznie mi zal tych wszystkich bitych młodych ludzi, niezaleznie od płci. A najbardziej to mi żal tych wszystkich matek, ktore płacza nad waszymi posiniaczonymi, pokrwawionymi tyłkami i mysla jaka przyszłość czeka ich dzieci w takim świecie.
|
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
Nawet jeśli mają to być lekkie pasy , to jeśli skumuluje się ich osiemnaście to nie ma szans,żeby nie odczuwać ich przez następnych kilka dni.
|
|
#107 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak dla mnie - problem w kwestii "pasowania na dorosłego" nie tkwi w obowiązku wystawienia... hmmm... pupy, bo obowiązek taki nie istnieje. Nie chcę - mówię NIE (asertywność). Problem nie dotyczy zabawy (dla jednych śmiesznej, dla innych głupiej - wartościowanie z uwagi na czynniki nieobiektywne), ale tego Z KIM się [że tak dziwnie powiem] - - - BAWIĆ. Czyli: problem granicy między zabawą, a zadawaniem cierpienia - torturą. Ale o tym pisałam w mojej pierwszej wypowiedzi do tego wątku.
Od 09/02/2010: 89 - 88 - 87 - 86 - 85- 84 -83-82 - 81 - 80 - 79- 78 - 77 - 76 - 75 -74 - 73 - 72 - 71 - 70 kg Edytowane przez tama Czas edycji: 2006-09-15 o 19:53 Powód: coś tam dopisałam; gramatyka |
|
|
|
|
|
#108 |
|
żona
|
no ja pamietam mojej siostry 18'tke jak ja katowali, Boze
pozniej juz sie rekami zaslaniala az miala lapy siwe masakra. No ja to wlansie nie wiem od kiedy takie cos jest wymyslone? i nie wiem co w tym milego:? mogliby cos lepszego wymyslec...
|
|
|
|
|
#109 |
|
Konto usunięte
|
No więc jesli się ktoś nie zgadza, to przecież nie robi się nic na siłę
Choć Lavendę spotkało coś innego niestety ![]() Są ludzie i ludzie
|
|
|
|
|
#110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale,jest jedno ale. W tym przypadku wolałabym znaczy tyle co,chciałabym.Bo gdyby doszło do tej zabawy,to wybrałabyś jednak te pasy. Hipotetycznie rzecz jasna.
|
|
|
#111 |
|
Wtajemniczenie
|
Znam tę tradycję; moim zdaniem wyjątkowo głupia rzecz. Z jakiej racji w dniu, który ma być z założenia przyjemny i wyjątkowy, osiemnaście osób, najpewniej lekko wypitych, miałoby komukolwiek robić z pupy jesień średniowiecza
![]() Ja dziękuję za takie "wejście w dorosłość". Tłum ma tanią radochę czyimś kosztem. Nie dałam się zbić na swoją osiemnastkę i sama też nikogo pasem nie tłukłam, wolę inne rozrywki. Zresztą, jak kto lubi. Masz prawo odmówić, jeśli ktoś uzna, że "przesadzasz", nie umiesz się bawić, etc. - to ktosia problem. |
|
|
|
|
#112 |
|
Rozeznanie
|
Oj słyszłam o tym. Dostałam zarówno 18 róż jak i 18 klapsów
I wcale nie wspominam tego jakoś niemiło. Szczerze powiedziawszy to nawet nie bolało :P Zresztą wcale się jakoś przed tym specjalnie nie broniłam bo jak ja jestem na jakiejś 18-stce to też wymierzam klapsy :P
|
|
|
|
|
#113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ekipa do podrzucania zawsze sie znajdzie, ale na takich imprezach EDIT: To moj 1000 post. Prosze o 1000 klapsów
|
|
|
#114 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie potrafię się pogodzić z tym, że w hipotetycznym "dwojgu złego" wolałabym jest synonimem chciałabym. Twoja wiedza językowa jest mi obca.
|
|
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#117 |
|
Rozeznanie
|
A ja myślę, że dokonałaś nadinterpretacji mojej wypowiedzi. Gdybym "chciała", to zapewne bym to napisała.
|
|
#118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chcieć to woleć . Niniejszym zostawiam miejsce na wypowiedzi dotyczące tematu wątku,bo na pewno jeszcze ktoś chce się na ten temat wypowiedzieć-czyli z mojej strony wszystko na ten temat .
|
|
|
#119 |
|
Wtajemniczenie
|
Lady Jane, mam nadzieje, ze zdeasz relacje z urodzin i powiesz nam jak znajomi zareagowali na twoj sprzeciw. Milej zabawy, i udanych urodzin !
|
|
|
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
wrrrr... ami tylko i wyłacznie bacikiem
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:48.

na swojej osiemnastce,to zapowiedz towarzystwu,że z pasów nici.Powinni zrozumieć,bo przecież nie ma przymusu ,że tak musi być i koniec.Szczerze mówiąc,o czymś takim dowiedziałam się dopiero z tego wątku 

Ale przecież od kopnięcia przed egzaminem tez Ci wiedzy nie przybywa

Mimo, że moja 18-nastaka była 6 lat temu dalej to pamiętam. Bezsensowny zwyczaj.

I wcale nie wspominam tego jakoś niemiło. Szczerze powiedziawszy to nawet nie bolało :P Zresztą wcale się jakoś przed tym specjalnie nie broniłam bo jak ja jestem na jakiejś 18-stce to też wymierzam klapsy :P