![]() |
#91 |
Zadomowienie
|
Dot.: Literatura rosyjska.
Czytam właśnie "Moskwa-Pietuszki" w doskonałym przekładzie Drawicza, rozkładam ją sobie na porcje kąpielowe - czytam w wannie. Ponieważ zawsze bardzo zmysłowo odbieram literaturę, tym razem dziwnie boli mnie żołądek...
![]() ![]()
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
i hop, do góry!
![]()
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
książka o Rosji
Paullina Simons -"Jeżdziec miedziany"czy ktoś to czytała?
![]() |
#94 |
Przyczajenie
|
![]()
super wątek osobiście uwielbiam lit. rosyjską, ten niesamowity klimat...nie napisze tu nic nowego...uwielbiam Bunina i jego "Opowiadania o miłości", Lermontowa "Bohater naszych czasów", Tołstoj "Anna Karenina", Bułhakow "Mistrz i Małgorzata"teraz jestem w trakcie czytania "Zapisków myśliwego" Turgieniewa...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Odświeżam wątek
![]() Jestem właśnie na etapie czytania "Antologii dawnej noweli rosyjskiej". A.Tołstoj, L.Tołstoj, M.Gogol, I.Turgieniew, A.Puszkin, W. Odojewski, A. Czechow - czy trzeba wymieniać więcej? ![]() ![]() P.S. Czy ktoś czytał "Nos" Gogola? ![]() ![]()
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Ja raczej nie mam skłonności do czytania literatury w ogóle książek ale z chociaż będę zaglądać na post i może to zbliży mnie do literatury rosyjskiej. a skoro jest romantyczna to myśle ze na pewno mnie wciągnie
![]()
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na początek poleciłabym może Bunina, skoro liczysz na coś romantycznego (choć o takim klasycznie pojmowanym romantyzmie trudno chyba mówić) ![]()
![]() |
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Poszukam i postaram się przeczytać choc nie mam za duzo czasu
![]()
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czytałam tę nowelkę Gogola, ale dosyć dawno. Bardzo gogolowska w stylu satyra ![]() Stanowczo zabraniam czytania rosyjskich geniuszy w pośpiechu i na "łapu capu". To wręcz nie uchodzi ![]() Tu się trzeba rozsmakować, podumać, wrócić do już przeczytanych fragmenów, westchnąć nad cudownie sformuowaną myślą... No! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Antologia dawnej noweli rosyjskiej - Wybór, wstęp i noty o autorach Rene Śliwowski ![]()
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W przeciwnym wypadku nie powstałby ten wątek ![]() I ja się bardzo cieszę, że jest tyle entuzjastek tej cudownej literatury, właśnie tu na Wizażu. Dziękuję za tytuł, akurat tej pozycji chyba jeszcze moje oczy nie widziały. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
Ok postaranms ie znalezc czas i nie czytac na lapu capu ale nic nie obiecuje
![]()
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
wątek w gore..
a u mnie ostatnio Bułhakow zasluzyl sobie na wielkiego minusa za "psie serce" i chyba niepredko siegne po inne jego dziela ![]() no chybaze ja jakas dziwna jestem. jednak wracam do Dostojewskiego ![]()
![]() |
#104 |
Przyczajenie
|
Ja też mam słabość do literatury rosyjskiej, ale im jestem starsza tym bardziej lubię współczesnych roysyjskich pisarzy. Najbardziej Victora Pielewina I Wladimira Sorkina a Jerofiejewa wolę Wienedikta
![]() Petersburg nadal ma specyficzną atmosferę, byłam w tym mieście kilka lat temu w połowie czerwca, i to specyficzne rosyjskie "coś" na każdym kroku dopadało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
O Kirsten, bardzo zazdroszczę wyprawy do Petersburga.Wiem, że to piękne miasto, ze swoistym klimatem, z duszą, prawdziwe rosyjskie.
Mam nadzieję, że i mnie uda się kiedyś je odowiedzić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Przyczajenie
|
Na pewno!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zadomowienie
|
A ja z Dostojewskiego najbardziej lubię "Skrzywdzonych i poniżonych" ex aequo ze "Zbrodnią i karą".
Co to ma być, że nikt nie czytał "Dzieci Arbatu"! Do biblioteki "szagom marsz"! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#109 |
Zadomowienie
|
"Wojna i pokój' owszem warto
![]() ![]() wredziulek, czyżbym widziała wiersz Symonenki? ![]()
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Anna Karenina - ze względu na tematykę - koszmar ![]()
![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
Ayn Rand
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Ha, a ja wreszcie mam w domu "Idiotę". Jak on ślicznie pachnie, znaczy ten tom
![]()
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na pierwszym miejscu od ponad 10 lat jest "Łagodna", a z nią "Biesy". Łagodna za pełne studim psychologiczne na bardzo małej ilości kartek, a Biesy to arcydzieło w każdym calu, więc bez uzasadnienia. Jeżeli miałabym podać miejsce trzecie to przyznałabym je "Skrzywdzonym i poniżonym" choć "czuć", że ciut za szybko była ta książka pisana. Natomiast przecudnie mi się czytało i super lekko Dzienniki żony Dostojewskiego Anny. Pamiętam, że jak je skończyłam to pomyślałam, jak ta kobieta z nim wytrzymywała? I czy go kochała, czy geniusz jej męża trzymał ją przy nim z uporem maniaka. Natomiast nigdy nie strawię Tołstoja nie pamiętam, czy to już kiedyś pisałam, ale po przeczytaniu 10 stron wiadomej książki, doszłam do wniosku, że autor przeszedł z jakości w ilość i na tym się skończyła moja przygoda z LT. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
Ogromnie cenię sobie literaturę rosyjską.Najbardziej lubię czytać L.Tołstoja, Puszkina(zakochałam się w "Eugeniuszu Onieginie" i poezji) , A.Rybakowa oraz specjalistę od kryminałów- Akunina.
Czytywałam też kiedyś Czechowa, Turgieniewa i Dostojewskiego(ostatnio była nawet w telewizji po raz enty ekranizacja "Potulnej"("Łagodnej" ) z Gajosem i Ostałowską), mnie do swojej twórczości nie przekonali, ale także ich cenię.
"Kobiety są jak przekład: piękne nie są wierne, wierne nie są piękne." G.B.Shaw tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści: dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zadomowienie
|
Nati femme fatale, a czytałaś Marininę??też kryminały...uważam, że są warte polecenia....Akunin zresztą też
![]() ![]()
![]() |
#117 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wiesz, nie czytałam.Przyznam się zresztą, że do tej pory to Agatha Christie była i jest moim numerem jeden, jeśli chodzi o kryminały ![]() Akuninen zainteresowałam się, po pierwsze dlatego, że mam wielki respekt dla literatury rosyjskiej, po drugie - bo lubię kryminały."Lewiatan" rzeczywiście jest świetny, czytałam kilka miesięcy temu iiii....... jak mój TŻ to umysł ściśły i za czytaniem nie przepada, to tym kryminałem się zachwycił, przeczytał w jeden dzień, w końcu osiągnęłam sukces na tym polu ![]() Dziękuję za sugestie i chętnie poznam coś nowego. ![]()
"Kobiety są jak przekład: piękne nie są wierne, wierne nie są piękne." G.B.Shaw tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści: dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Oj jak się cieszę, że wątek żyje
![]() Ja mam ostatnio tak niewiele czasu na własne przyjemności ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Przyczajenie
|
![]()
Właśnie skończyłam czytać "Rudin a" Turgieniewa i z całą pewnością mogę to opowiadanie polecić wszystkim
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
Literaturę rosyjską lubię... Ale nie lubię Dostojewskiego. Jakoś nie umiem "strawić" jego twórczości. Lubię Doncową, Tołstoja, Politkowską... A po więcej nazwisk muszę zawitać do biblioteki, z której brałam książki autorów rosyjskich
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:20.