![]() |
#91 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Super Niania
Sylwiani to chodziło o coś innego. Zaczynał powstawac drugi wątek na ten temat teraz zostały połaczone.
![]() |
#92 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Super Niania
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Dot.: "Superniania" z tvn- co myslicie??
Super Niania jest własnie u mnie w miescie i to w bloku obok
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przebiegły malec. Ma wyczucie chwili ![]() ![]() Całkiem zapomnniałam, że powstał wątek o super niani. Brak czasu daje o sobie znać ![]() Oglądałam tylko 3 odcinki, ale stwierdzam, ze choć moje dziecko to nie aniołek, ale jeszcze do superniani sie nie kwalifikuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#96 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Rozeznanie
|
Własnie wczoraj na TvStyle obejżałam odcinek z dwójką chłopców i musze przyznac że bardzo mi i mojemu TŻ się przydał. Utwierdził mnie w przekonaniu że robie dobrze a zaczynałam miec wątpilowości, bo moje otoczenie twierdziło że nie mam serca, powinnam by bardziej pobłażliwa. Mam 2 letniego synka i niektóre sceny no żywcem wycięte z naszego życia ... wpadanie w histerie, spanie z rodzicami, nawet kare wymysliłam podobną. Mój TŻ uważał że przesadzam że nic się nie stanie jak młody z nami śpi (tzn zasypia w łóżeczku ale w nocy przychodzi) że jak ryczy to trzeba zrobic wszystko żeby się uspokoił a że niby ja tylko podsycam histerie, że po co te całe ceregiele z karami klaps wystarczy a wogóle to ja się czepiam bo mamy takie grzeczne dziecko itd. A wczoraj zobaczyłam że robie dobrze
![]() Program spoko szkoda tylko że że tak kiczowato opakowany.
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
My od niani odgapiliśmy karne miejsce. Jak mały wpada w histerię (przechodzimy właśnie bunt dwulatka), to prowadzimy go na kanapę do jego pokoju i może przyjśc dopiero jak się wypłacze. Przychodzi grzeczny, daje buziaka, skuteczne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Przyczajenie
|
Moje Drogie!
Po pierwsze od dzisiaj jestem wizażanką więc Was cieplutko witam. Jeżeli chodzi o nianię to dałabym jej "Oskara" za te metody. Jestem mamą 2 letniego Gabriela i problemy z histerią czy wymuszaniem wyleczyłam bardzo szybko poprostu go ignorując. Wiedziałam żeby tak robić jeszcze zanim się urodził ![]() ![]() Na koniec jeszcze kwestia klapsów w pupę. Oczywiście zdażyło mi się ale w tej samej chwili zaczęłam żałować tego co zrobiłam co kończyło się przytuleniem synka a nie np. karą. Zupełny brak konsekwencji ale cóż skoro serce mi pękało. Więc polecam metody niani i życzę naprawdę DUŻO cierpliwości ![]()
![]() |
#100 |
Zadomowienie
|
Śledzę super nianię chyba od początku i muszę przyznac że bardzo mi się podobają metody niani, sama próbuję je wcielac w życie. Mam 1,5 rocznego synka i to jest ten moment aby zacząc świadomie i konsekwentnie uczyc małego zasad. Niestety dziecię jest strasznie uparte i potrafi wpadac w histerię z byle powodu. Już wcześniej próbowalam jego napady złości ignorowac, jednak nigdy nie miałam pewności że postępuję dobrze i nie wyrządzam tym dziecku krzywdy, bo może powinnam np wziąc na ręce czy przytulic i starac się go uspokoic. Teraz już wiem z całą pewnością że postępuję słusznie, dziecku nic się dzieje zlego, ja nie mam wyrzutów sumienia. A i zauważyłam że metoda skutkuje bo "napady" trwają krócej niż kiedyś. Co ważniejsze mąż mnie w tym popiera i dopinguje i też stosuje zasady niani
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mysle, ze to co robisz jest dobre, tylko trzymaj sie konsekwentnie swoich zasad, a na pewno osiagniesz sukces wychowawczy, czymkolwiek on dzisiaj jest... W kazdym razie : powodzenia, bo to nie jest proste! |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#102 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#104 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ważne, by być samemu przekonanym o tym, że mamy rację, a przekonania innych, to już ich prywatna sprawa ![]()
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Nie podoba mi sie. Ani program, ani niania.
Program zbyt szybko przechodzi ze stadium diabelka do stadium aniolka. Dziecko, ktore ucieka na spacerze i nie reaguje na polecenia taty nie bedzie za kare szlo grzecznie z tata za reke. A przynajmniej nie od razu. Na to potrzeba czasu. Na poczatku dziecko sie rzuca, krzyczy, placze, kopie itp. Tymczasem w programie zmiana jest niemalze blyskawiczna. Niania jest zimna i pozbawiona uczuc persona. W moich oczach. Ogladalam tylko jeden odcinek, wiec moge sie mylic. W odcinku, ktory widzialam ani razu sie nie usmiechnela, nie przytulila dzieci, ani nie rozmawiala z nimi. Jakby nie istnialy. No i to zdjecie z billboardow - zacieta mina i palec wzniesiony do gory. Za chwile zejdzie z plakatu, da klapsa i nakrzyczy. Drazni mnie jej mimika. Przyleciala z kosmosu i pierwszy raz w zyciu widziala przedstawione sytuacje. Zdziwienie i groza, ktore maluja sie kazdorazowo na jej twarzy sa smieszne. Zdaje sie, ze jest psychologiem, przedstawione sytuacje powinny byc dla niej norma - to wlasnie z takimi sie styka na codzien, nie z grzecznymi aniolkami. I ostatnie - jesli uwaza, ze rodzice robia cos nie tak to nie moze w zaden sposob pouczac ich przy dzieciach. A ona albo z dezaprobata kiwa glowa robiac mine, albo wrecz omawia ich bledy nie przejmujac sie towarzystwem dzieci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
no nie wiem czy wszystko jest ukartowane...,ale napewno nie uwierze w taką szybką przemiane z diabłów w aniołki...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() takie teksty czynią ten program bardziej wiarygodnym ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Widac, że nie czytalaś tego wątku. Tu wypowiadala się dziewczyna, która brala udział w tym programie i nie do końca wszystkie te rodziny są zamożne. Co do zapracowania to większość rodziców jest teraz zapracowanych co nie musi byc równoznaczne z brakiem czasu dla dzieci. Ty dzieci nie masz ?? A co do programu to mi się wydaje, że to jest tak, że niania jest tam przez dwa tygodnie a scenka końcowa jest po miesiącu od wyjazdu niani.
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj oglądałam powtórkę wczorajszego odcinka (nie całą niestety, moje dziecię nie pozwala mi oglądać tv, chyba wyczuła, że to super niania).
Takiej diabelskiej trójki to jeszcze nie było. Niania miała racje, ze rodzice sami zapracowali na to jak ich dzieci się zachowują, ale tej mamy to mi było żal w pewnym momencie. Nawet człowiek sie nie zorientuje jak wychowa dziecko, które go bije i wyzywa. Szok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zadomowienie
|
Witam, nie przeczytałam całego wątku - przyznaję się bez bicia.
![]() "Supernianię" oglądam niemal co tydzień, program ciekawy choć trochę sztuczny (zagraniczna wersja bardziej mi się podobała). Nie sądzę by efekty niani szkolenia było widać aż tak szybko jak w tym filmie, ale takowe na pewno są. Te metody wydają mi się na prawdę dobre, może nie do końca z tym dawaniem klapsów się zgadzam - ja byłam troszkę inaczej wychowywana i nie uważam by mały klapsik za karę od rodziców pozostawił jakieś złe wspomnienia i skrzywił moją psychikę, bez przesady! Spodziewamy się z TŻ dzieciątka i już teraz zastanawiamy się jak to zrobić by je dobrze wychować - to jest cholernie trudne zadanie!! Program oglądamy razem z rodzinką, często lecą jakieś komentarze a z nich wyłaniają się dyskusje. Każdy nam mówi - jasne, my też mówiliśmy że nasze dzieci będziemy inaczej wychowywać a później się zmianie zdanie (ich dzieci to niezłe gagatki). Boję się czy czasem jak już będziemy mieć nasze maleństwo będziemy tak samo ślepo zapatrzonymi w nie rodzicami jak np. moja siostra, która córci pozwala na wszystko i nie widzi kompletnie jej rozkapryszenia. Mam nadzieję, że będziemy potrafili być tak konsekwentni od początku jak niektóre z Was wizażanki - podziwiam i pochwalam!! ![]() Powiedzcie mi tylko od jakiego czasu powinno się wprowadzać jakiś rygor, zacząć stosować te ostrzejsze metody wychowawcze no bo wiadomo że nie od niemowlaczka...? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Radze jednak przeczytac watek od poczatku, gdzies tam wczesniej wkleilam tekst, ktory wlasnie o tym mowi. Powodzenia w dobrym wychowaniu. Ja nie mam dzieci, nie wiem kiedy bede mama, czas juz najwyzszy, ale jakos caly czas mnie to przeraza, jak patrze na dzisiejsze dzieci czy mlodziez, to mysle sobie, ze to wychowywanie musi byc nie lada sztuka, skoro tylu rodzicom to nie wychodzi. Nie wiem czy jestem w stanie sobie poradzic. Zobaczymy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiadomo też, że dziecko wychowuje się od początku ale..., własnie ale z małym kilkutygodniowym niemowlakiem postepuje się zupełnie inaczej niz z dzieckiem kilkumiesięczynm czy kilkuletnim. Zajmując się noworodkiem nalezy zwrócic uwagę, żeby za bardzo nie przyzwyczaić go do wszelkich wygód typu ciągle noszenie na rękach, czy usypianie kołysząc bo dzidziuś się przyzwyczai szybko do takich wygód i potem bedzie je skuteznie wymuszać płaczem. Wydaje mi sie, że w czasie kiedy dziecko zaczyna się przemieszczać czyli raczkować można juz narzucić jakies bardziej "ostrzejsze" metody wychowawcze, nie zapominając przy tym, że dziecko trzeba też chwalić i pomagać mu w rozwoju osobowości i poznawaniu świata.
![]() |
![]() |
#113 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
Ja ogladam supernianie angielska i jak to ogladam to sobie mysle boze jak ja mam tu takie dziecko miec tu to ja chyba sobie chomika kupie
![]() A babka ma swieta cierpliwosc bo kazdy by juz dawno dal klapsa w tylek i koniec. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz kiedy nasza Gabrysia skończyła 13 mies. wiem, że dopuścić do tego mozna b. łatwo. Wstarczy dziecku pozwolic na wszystko, nie mówić "nie", ulegać wymuszonemu płaczowi. Roczniak juz doskonale wie, kiedy może tak robić. Na początku na każdy płacz reagowałam podnoszeniem, przytuleniem, dawaniem do zabawy tego co chciała w danej chwili. Było mi jej żal albo chciałam mieć święty spokój. Od jakiegoś czasu (po rozmowie z TŻ), nie ulegam "wymuszeniom". Muszę być twarda (czasami to b. trudne, bo jestem raczej wrażliwa i wszystkim sie przejmuję ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Wtajemniczenie
|
Obejrzałam kilka odcinków.
Pomysły niani w większości uważam za trafione. Jak dla mnie nie jest to nic odkrywczego, ale jak widać, wielu rodzicom taka pomoc jest potrzebna. RODZICOM. Bo te niegrzeczne dzieci to wytwór ich "wychowywania" a dokładnie - jego braku. I to im należą się klapsy a nie dzieciom. Sama niania i formuła programu nie bardzo mi się podoba - i jedno i drugie typowa produkcja telewizyjna. Ale ogólnie wydźwięk ma pozytywny - może niektórych rodziców skłoni do myślenia, nauczy ich czegoś, coś podpowie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Niania jest niesamowicie przyjacielsko usposobiona, jest bardzo miłą i ciepłą osobą. Podczas nagrania odcinka w naszym domu przytulała dzieci i wiele razy mozna było odczuć, że kocha dzieci. Program w 60 minut wszystkiego nie pokaże. A jej śmieszne miny, groźna mina itp. to formuła programu. O to przecież chodzi, żeby uwypuklic co jest złe, pochwalic co dobre. Podczas nagrania wiele razy była mowa, że nie wszystkie zmiany są błyskawiczne. Potrzeba czasu i konsekwencji. Jestem z Nianią w kontakcie telefonicznym i ona doskanale wie jak daleko posunęły się zmiany od Jej wizyty. Bardzo cenię sobie Jej pomoc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Przyczajenie
|
Dawno tu nie zaglądałam, bo wydawało mi się, że raczej wrogo traktujecie moje posty dotyczące "kulis" programu. Ale chcę Wam jedno przekazać. Nie mam zamiaru być jakimś autorytetem itd., wiem, że sama popełniłam wiele błędów, powody ich popełnienia są bardzo złożone, nie wszystkie było widać w programie, ale to nie może mi odebrać prawa do komentowania i oceny. Mam jakieś doświadczenia, w końcu też jestem matką, i chcę się zdobytymi naukami dzielić, bo widzę zmiany po zastosowaniu metod Niani. Pisałam na forum odcinka 5 na oficjalnej stronie programu, ale napiszę i tu, że po obejrzeniu 7 odcinka jestem przerażona a zarazem szczęśliwa. Zdałam sobie sprawę, że bez interwencji Niani i zmian jakie zaszły po Jej wizycie, moi chłopcy zachowywaliby się podobnie za kilka lat i bardzo się cieszę, że trafiliśmy do programu i że to stało się teraz, kiedy chłopcy są tacy mali, że był jeszcze czas na zmiany. Widać nie wszystkie matki potrafią być dobrymi matkami "z urzędu". Mnie intuicja nie podpowiedziała jak okiełznać chłopców. Chylę czoła przed wszystkimi Wami, które to potraficie bez dodatkowych nauk.
P.S. Dla przeciwników programu - program został oceniony jako pozytywna inicjatywa również przez innych specjalistów - poparcie wyraziła np. pewna Pani psycholog dziecięca z Bydgoszczy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:03.