|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy ktoś był na Kubie lub jest nia tak zafascynowany jak ja?!
mysmy byli calkowiecie nie w sezonie (pod koniec sierpnia) i padało kazdego dnia pod wieczór , z wyjatkiem jednego gdzie go strasznie pragnełam bo bylo masakrycznie gorąco a wtedy akurat bylismy w havanie :/ no ale cóz. te deszcze w ogole nam nie przeszkadzały, a generalnie mielismy mega farta bo wylecielismy jak jeden huragan się konczył a wracalismy jak sie zaczynał nad Haiti...wiec mielismy szczescie. cudowne wakacje!!!! tez na pewno kiedys tam wrocimy!!
|
|
|
|
|
#92 |
|
Raczkowanie
|
Ja wlasnie wybieram sie na Kube 30 listopada. Varadero hotel Tuxpan. Mam nadzieje na cudowne wakacje i 2 tygodnie luzu. Lece z Triada.
|
|
|
|
|
#93 | |
|
Zakorzenienie
|
Re: Dot.: Czy ktoś był na Kubie lub jest nia tak zafascynowany jak ja?!
Cytat:
czy tam nie ma czasem teraz pory deszczowej z huraganami wlacznie?
|
|
|
#94 |
|
Rozeznanie
|
jak podaja od grudnia jest koniec pory huraganowej
ja bylam we wrzesniu tego roku prawie trzy tygodnie w varadero!!miejscowosc typowo turystyczna i pod turystow...ale wystarczy wyjechac 10km za varadero i zwiedza sie prawdziwa KUbe..bo w varadero nic kompletnie nie ma piekny kraj (dodam bardzo drogi dla turystow) ludzie bardzo przyjaznie nastawieni do turystow nie wyludzaja kasy jak to ma miejsce w egipcie:P piekne plaze, klimat, pyszne jedzenie, owoce, ryby langusta mniam !! rum...drinki...och ja jeszcze tam wroce! zycze udanego urlopu ps. bylam w varadero w czasie huraganu 2 dni deszcz non stop ale i tak bylo pieknie!! kazdemu polecam... |
|
|
|
|
#95 |
|
Rozeznanie
|
ach dodam od siebie, ze slonce jest bardzo mocne zaopatrzcie sie w kremy z wysokim faktorem!ciezko je dostac na kubie czesto w hotelach maja ale pochodzenie i sposob przechowywania malo pewne..
mam ciemna karnacje anawet uszy sobie spalilam jezdzac skuterkiem a to mi sie nigdy wczesniej nie zdarzylo... ps.zabierzcie jak mozecie jakies drobnostki dla kubanczykow ja mialam mnustwo aspiryny, paracetanolu lekow , mydla, dlugopisow , mazakow dla dzieci...niesamowicie sie ciesza z wszystkiego nadal zyja w okropnym komunizmie zostawilam im prawie wszystkie swoje ubrania ale sie dziewczyny cieszyly!! sama dostalam wiele pieknych prezetow od kubanczykow...niesamowici ludzie |
|
|
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Dot.: Czy ktoś był na Kubie lub jest nia tak zafascynowany jak ja?!
drogo jak 150. ceny jak w europie. porównuję do AMtsrdamu gdzie teraz mieszkam. dla turystów obowiazuje convertible peso ktore rowna sie praktycznie 1E=1CP
wiec nie ma co sie spodziewac "taniosci". generalnie drozej niz w PL. |
|
|
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
Re: Dot.: Re: Dot.: Czy ktoś był na Kubie lub jest nia tak zafascynowany jak ja?!
oj to niedobrze
Ja nie planowalam brac zbyt duzo kieszonkowego, wlasnie myslac, ze bedzie ta, o wiele taniej niz w UK. Ale co jest drozsze dokladnie: jedzenie, pamiatki czy tez kwatery (ja nie chce jechac z biura podrozy, lecz na wlasna reke). Nie mowcie ze wszystko Ja bedac w Turcji pare miesiecy temu tez zauwazylam, ze w normalnych restauracjach byly ceny, ze mi wlosy stawaly deba (ceny jak ekskluzywnej restauracji w UK). Jednak to byly restauracje w centrum, przy znanych spotach turystycznych. Jestem pewna, ze gdyby odejsc troche na bok, znalazloby sie cos w normalnych cenach...
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Dot.: Re: Dot.: Czy ktoś był na Kubie lub jest nia tak zafascynowany jak ja
wg moich opinii wszytsko jest drogie bez wyjatku. my bylimsy na round tripie z samochodem wiec widzielismy duzo i w roznych miejscach. jest drogo i tyle.
aha no i dobrze znac hiszpanski. ciezko sie porozumiec poza hotelem po ang. |
|
|
|
|
#100 |
|
Rozeznanie
|
drogo w restauracjach na kubie dobrych!! tak samo jak uk
dokladnie 1 peso convertible prawie jak 1 euro ceny sa sztucznie wysokie dla turystow np. wejscie na dyskoteke z koncertem ich gwiazdy salsy bylo 10 peso a kubanczycy tyle zarabiaja na miesiac... havana jest piekna..zafascynowana starymi samochodami jestem ale niestety nie mam takiego swojego jeszcze wiec na kubie mialam raj
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Re: Dot.: Re: Dot.: Czy ktoś był na Kubie lub jest nia tak zafascynowany jak ja
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Re: Dot.: Re: Dot.: Re: Dot.: Czy ktoś był na Kubie lub jest nia tak zafascynowany ja
hmm... ja mysle,ze jezdzac na wycieczki organizowane przez hotele nie mozna zobaczyc tego wszystkiego, co gdy podrozujac samemu ( jest to generalna zasada, nie mowie tylko o Kubie). Moze sie myle, ale jestem pewna, ze mozna znalezc tez tansze miejsca. A jako, ze mowie po hiszpansku, wiec postaram sie 'wbic' jakos w tlum tubylcow
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Dot.: Re: Dot.: Re: Dot.: Czy ktoś był na Kubie lub jest nia tak zafascynow
no to spoko:P
|
|
|
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Dot.: Re: Dot.: Re: Dot.: Czy ktoś był na Kubie lub jest nia tak zafascynow
1 Cuban Peso (CUP) to ok. 0.03 E czyli 3 centy .
1 Cuban Peso Convertible to ok 1 E to zdjecie z Havany do wejscia do Capitolu, na gorze ceny dla zagranicznych a po srodku dla miejscowych. niezła roznica... |
|
|
|
|
#105 |
|
Rozeznanie
|
jezdze zawsze z wycieczka
aby miec hotel i all w malej cenie a zwiedzam zawsze na wlasna reke kube zwiedzalam wynajeta takowka z przewodnikiem oczywiscie kubanczyk wypozyczalam tez skuter i objechalam wszystkie okoliczne miejscowosci varadero:0 sprawdzaam tez cenowo jak wyjdzie kuba zupelnie na wlasna reke drozej..poniewaz jest bardzo drogo jak na tak komunistyczny kraj wypozyczenie samochodu na dzien 100peso!! w havanie jeden z najtanszych noclegow to bylo jakies 25-30peso!! ja niestety nie oszczedzalam na urlopie nigdy tego nie robie bylo wspaniale i niczego nie zaluje...wspomnienia na zawsze ze mna zostana ![]() pozdrawiam cieplutko |
|
|
|
|
#106 |
|
Przyczajenie
|
WItam
A czy byłabyś może skłonna do zabrania małej przesyłki do Varadero, dla mojego znajomego? Nie są to narkotyki , a jedynie przybory codziennego użytku.dzieki ps. Jeśli będzie to możliwe, to proszę o info GG 1820468 pozdrawiam KK |
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
wypozyczenie auta to zalezy gdzie. mysmy mieli samochód cały wyjazd do dyspozycji.
prawda. lepiej wykupic wycieczke i zwiedzac samemu. albo jak my: wycieczka w ktorej sa vouczery na hotele do wyboru plus auto i jedziesz gdzie chcesz. |
|
|
|
|
#108 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
( tak wyczytalam w przewodnikach o Kubie) takze mam nadzieje nic zlego nas nie spotka |
|
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
mysmy byli w porze huraganowej i nie było huraganu, wstrzelilismy miedzy
|
|
|
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
Re: Dot.: Re: Dot.: Czy ktoś był na Kubie lub jest nia tak zafascynowany jak ja?!
o kurka wodna... a ja wlasnie pzregaladalm biur podrozy i na listopad /grudzien w UK ceny sa w granicach 600-700 funtow od os.
|
|
#111 |
|
Raczkowanie
|
Tak, tylko takie oferty z reguly nie zawieraja: ubezpieczenia, oplat lotniskowych, wyzywienia calodobowego. Atrakcje ( nurkowanie, wycieczki i takie tam) tez trzeba dodatkowo oplacic. Ja wolalam leciec ze sprawdzonym biurem podrozy, zaplacic wiecej i miec siwadomosc tego ze nie bede musiala zostac na Kubie bo przewoznik splajtowal. Nie jestem przekonana do biura podrozy ktorego nazwe slysze pierwszy raz.
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie slyszalas nigdy o FIRSTCHOICE??to bardzo duze angielskie biuro podrozy!! ja wrocilam z kuby z nimi wlasnie i inne kraje tez z nimi zwiedzalam nie raz i nigdy nie zawiedli a raczej zaskoczyli lepszym hotelem ostatnio!! ![]() a z TRIADA to licz na doplaty pare razy bylam z triada bo sa tani na polskim rynku bez porownania do tui]i np egipt z rejsem po nilu byly wejscia do grobowcow ale jak chcesz wejsc do najpeikniejszego to placisz sam itp itd mogla bym wymieniac bez konca... tyle razy oszukali moaja rodzine dlatego po ostatnim egipcie nigdy wiecej z nimi nie polece! ale kazdy ma swoje zdanie... osobiscie uwazam, ze w Polsce dopiero rozwija sie turystyka dlatego biura podrozy ceny wycieczek biora z kosmosu a warunki niemal, ze zawsze w gorszej czesci hotelu itp znam z autopsji, a przewodnika mozesz trafic pijanego (tak mialam) poogladaj cen z innych zagranicznych biur podrozy i zobaczysz swoj hotel tyle, ze w duzo nizszej cenie..polecam szczerze.. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#113 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Wiem czego moge sie po tej wycieczce spodziewac i co mam zagwarantowane. Dla mnie cena nie jest najwazniejsza, nie musze porownywac cen. Jesli cos bedzie nie tak, zloze reklamacje i tyle - Twojej rodzinie ktora byla niezadowolona tez tak radze. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#114 |
|
Rozeznanie
|
myslisz, ze nie bylo reklamacji??
dobrze, ze mam prawnika w rodzinie bo bez niego sie nie obylo.. ja mialam zle doswiadczenia ale Ty mozesz byc zadowolona kazdy inaczej wszystko ocenia ... hmm...cena nie jest najwazniejsze ale jakosc uslugo dla mnie bardzo... pozdrawiam ![]() udanego urlopu zycze |
|
|
|
|
#115 |
|
Rozeznanie
|
dla Tych ktore sie wybieraja
jest siwtne forum na temat kuby na www.gazeta.pl swietni ludzie pisza.. duzo adresow prywatnych kwater ...dla planujacych na wlasna reke zwiedzanie Kuby pozdrawiam cieplutko |
|
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do biur podrozy, sprawdzalam wlasnie First Choice. Tu sa obecne promocje http://www.firstchoice.co.uk/sun-holidays/sale/ Co do roznic w wakacjach bukowanych tutaj i w PL, moge potwierdzic. Moja kolezanka lata dosc czesto w rozne strony i zauwazyla, ze turysci z UK, Niemiec, Francji nawet pokoje w hotelach dostaja lepsze, placac mniej! W UK wybor jest tez o wiele wiekszy niz w PL.
|
|
|
#117 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo zastanowiłam się jak nalezy się zachować w takiej sytuacji. I pomyśłałam sobie, że rzeczywiście czasami ktoś może prosić o nieuczciwy przewóz. I doszłam do wniosku, że idealnym rozwiązaniem jest zgłoszenie się na komendę policji z takim pakuneczkiem (dwie osoby razem). Prośba o sprawdzenie zawartości, piesek niuchnie raz i drugi, pan policjant spojrzy, w końcu jak przybory codziennego użytku, to nie powinno być kłopotu. Ja jako osoba prosząca o przysługę sama bym zaproponowała takie rozwiazanie, bo po co ma inna osoba zastanawiać się czy nie wywozi diamentów, ikon czy kokainy w matrioszce
|
|
|
#119 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale z innej strony wiekszosc Polakow nie potrafi sie zachowac...jak maja all... to pija od rana do nocy i robia burdy..wstyd oczywiscie wychwalanie sie kto gdzie nie byl..wstyd ale to tylko moje osobiste obserwacje..
|
|
|
|
|
|
#120 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:04.

Ja nie planowalam brac zbyt duzo kieszonkowego, wlasnie myslac, ze bedzie ta, o wiele taniej niz w UK. Ale co jest drozsze dokladnie: jedzenie, pamiatki czy tez kwatery (ja nie chce jechac z biura podrozy, lecz na wlasna reke). Nie mowcie ze wszystko

. Wiem czego moge sie po tej wycieczce spodziewac i co mam zagwarantowane. Dla mnie cena nie jest najwazniejsza, nie musze porownywac cen. Jesli cos bedzie nie tak, zloze reklamacje i tyle - Twojej rodzinie ktora byla niezadowolona tez tak radze. Pozdrawiam