|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż !
ja wyslalam zwyczajny priorytet, ehh wazne zeby doszlo
w sumie, lacznie z kopertami ceny sie zgadzaja z tym co napisalas Mama no trzeba jeszcze doliczyc za fatyge poczty
|
#92 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przez wiele lat korespondowałam z osobami z zagranicy i z doświadczenia wiem, że listy z im dalszych rejonów, tym ciekawszy kąsek stanowią dla niektórych.
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
nie rozumiem
to jeszcze jakaś dodatkowa opłata?Przed chwila rozmawiałam z S. Marianną, która była 3 rzay na misji w Zambii ale w latach 90-tych. Ona jest siostra ekonomką i to do niej dochodzą te pieniadze czyli do Mikołowa. Raz w miesiącu jak dostaje wyciąg z banku to przesyła go do Zambii żeby siostra Józefa wiedziała ile będzie miała pieniędzy. Później siostra Józefa przesyła podziękowania ofiarodawcom. Trochę to więc musi potrwać, zanim dostaniecie list od siostry ![]() miesiąc - wyciag 2 tygodnie list do Zambii 2 tygodnie moze czekać na siostrę bo z taka częstotliwościa jeździ na pocztę (200 km) 2 tygodnie list do Polski to jest najbardziej pesymistyczna wersja, a optymistyczna to że 4 tygodnie ![]() a co do paczek to siostra Marianna prosi żeby jednak robic małe przesyłki, bo od duzych chcą cło czasami dużymi literami napisać że to na szpital - to nie ma opłat a małymi że dla siostry Józefy to czego mogą siostry potrzebować a trudno kupić albo jest drogie to: -maka ziemniaczana -mak -przyprawy -przybory do szycia ręcznego -pasta do zębów -zupki w proszku -ręczniki -kora(materiał) - na pościel i ubranka dla dzieci -szare mydło Siostra kazała wszystkim bardzo serdecznie podziękować i będzie się za Was wszystkich gorąco modlić Dodała że dobrze pamięta jaka tam jest nędza ze my nawet nie potrafimy sobie tego wyobrazić. ![]() Ale była szczęśliwa ze znalazły się takie osoby jak wy, którym nie jest to obojętne. Kto mieszka w Mikołowie to moze osobiście z siostra porozmawiać ! Zaraz sprubuję zadzwonić do siostry Franciszki, która też była na misjach po siostrze Mariannie tez się ucieszy i pisała artykól do jakiejś gazetki to zapytam o niego. Oczywiście zdam relację .
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
tak mi sie zdaje ze poczta zawsze jeszcze pobiera sobie oplate za wyslanie czegos tam.
cheer tos mnie zmartwila i zaskoczyla, nie wiedzialam, ze ludzie potrafia otwierac czyjas paczke, korespondencje
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pewnie nie zawsze przez przypadek, ja teraz będę wysyłała polecone priorytet (i chyba tę ostatnią tak wysłałam jednak cos mi się tak kojarzy) i nie duże.a czy juz pisałam że nasionka tez mozecie wysyłac?
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
ehhh to szkoda ze dopiero teraz o takich wypadkach mowicie
chyba sie za bardzo pospieszylam z tym wysylaniem...ja to sie zawsze wypuszcze jak gumka z gaci
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
priorytety dochodzą na dowód tego przepiszę teraz list, kótry wysłała mi siostra Józefa w odpowiedzi na taki priorytet, więc doszedł ! " Kochani ! Powierzam Wam i waszej opiece chłopca : Victor Fimaka - jest chory na padaczkę i opóźniony w rozwoju. Ma rodzinę i rodzeństwo a jego Mama bardzo go kocha ale nie daje rady, bo rodzina duża, dzieci chcą jeść i się ubrać. Wiele razy przychodziłą prosić o pomoc bo nie daje rady ale tez nie pozwoli aby Victorowi stałą się krzywda. Chłopak chce się bawić, ataki padaczki ma częste a nogi , ręce poranione lub oparzone bo upada tam gdzie jest. Mamie jest juz ciężko przynosić go do szpitala bo on nie chodzi... Vivtor nigdy do szkoły nie pójdzie ale dzięki Waszej pomocy będzie miał co jeść i w co się ubrać. Jego Mama teraz płakała ale ze szczęścia ze znalazła się rodzina, która jej pomoże w opiece nad Victorem...takie dzieci na wioskach po prostu umierają zagłodzone albo niedopatrzone. Podziwiam tę Mamę, bardzo wierzyła że ktoś jej pomoże... bardzo dziękuję że chcecie z nim dzielic się chlebem. Niech dobry Bóg Wam obficie ten gest wynagrodzi. Szczęść Boze S. Józefa"
|
|
#99 |
|
Wtajemniczenie
|
Wlasnie postanowilam tez zaadoptowac jakiegos dzieciaczka z Ruandy ,sama mam dziecko i nie wyobrazam sobie tego bolu kiedy niemialabym dac jej co jesc.To musi byc straszne.
|
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
traci
przeważnie pomagają własnie Matki, które mają dzieci. i badzo dobry przykład dla dziecka, nawet 4-latki duzo rozumieją, więcej niż myślimy
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
warzywa: kapusta, cebula, marchew, cukinia, dynie tam mają,
ja takie wysyłałam, ale wy napewno jeszcze coś madrego wymyślicie
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
Chcialam od razu zaznaczyc, ze nie pisze tego do nikogo personalnie. Do nikogo.
Dziewczyny pamietajcie, ze taka adopcja serc to jest bardzo powazna decyzja. Ze nie mozna jej powziac pod wplywem chwili. To jest wziecie na siebie obowiazku i odpowiedzialnosci za drugiego czowieka. I to na lata. Jesli zaopiekujecie sie jakims dzieckiem, to musicie ta opieke wziac na powaznie i udzielac jej tak dlugo jak dlugo dziecko bedzie jej potrzebowalo. To nie jest cos co moze nam sie znudzic, co mozemy sobie odpuscic. Bo jesli juz powezmiemy takie zobowiazanie, to ktos tam w dalekim swiecie powierzy nam swoje zycie. I to nie sa puste slowa. Nikogo nie chce zniechecic, tylko zachecic do dokladnego przemyslenia takiej decyzji. Nie ukrywam, ze my z mezem juz od pewnego czasu mamy zamiar zaopiekowac sie jakims dzieciaczkiem. Dokladnie to przemyslelismy i przegadalismy. I teraz pewnie zrealizujemy ten zamiar.
|
#104 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jednak jest tak jak pisze Luba, jest to raczej decyzja na całe życie i trzeba ją przemyśleć i przeanalizować wszystkie za i przeciw. Jeśli ktoś nie chce brać na siebie takiej odpowiedzialności, można robić wpłaty "spontaniczne" w czasie przypływu gotówki i wtedy takie pieniądze nie idą na konkretne dziecko, ale na nie mające adopcyjnych rodziców potrzebujące dzieci. |
|
|
|
|
#105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego na chwilę obecną w mojej sytuacji (studentka) w grę wchodzi tylko wysłanie paczki. A dzieci się na pewno ucieszą
|
|
|
|
|
#106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytałam o to siostry Franciszki i księdza Bujaka z misji w Kamerunie (pisałam wcześniej troszkę ze też pomagam tej misji i czekam na takie dziecko dla Cioci) oboje powiedzieli mi że to rozumieją tylko prosza z wyprzedzeniem o informację że rodzina nie moze juz dłuzej opłacać edukacji dziecka. Musza mieć czas na znalezienie następnej rodziny, moze ktoś z was dostanie takie właśnie dziecko. Są też takie sytuacje ze 1 dzieko daoptuje kilka rodzin a nawet całe szkoły, łatwiej znieść wtedy koszty, jak ktoś ma trudności.
|
|
#107 |
|
Przyczajenie
|
Witaj MAMA to ja pilar haha
Wreszcie rozpracowałam jak sie tu dostać Niestety nie dałam rady przeczytać wczesniejszych stron MAMA. Ja adoptowałam chłopca z Kamerunu a mój znajomy dzieczynkę,wpłaty jakie zrobiliśmy sa umieszczone w inku który przesłał nam ks.Bujak .A kim jest ksiądz Bujak dowiecie się klikając tutaj http://misja.doume.info/contact.phpNie bójcie się takiej adopcji
|
|
|
|
#108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ma ogromne serce, szuka sponsorów jak może ![]() Ale tymi paroma zdankami to się nie wywiniesz kochana, dawaj nam tu zdjęcie dzieciaczka i pisz, popatrz na moje wywody ![]() Jeszcze coś wam powiem założyłam takie samo forum na: kafeteri gazeta fotosik babskieforum i nic a u was, czyli u nas na Wizaż sprawiliście wielu ludziom ogromną radość !!! ps. nie dodzwoniłam się do s. Franciszki, spróbuje jutro DOBRANOC wszystkim i pamiętajcie że siostry o Was pamiętaja w modlitwach
|
|
#109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#110 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#113 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Co do adopcji serca
Ja jak najbardziej wiem, jakie to jest zobowiązanie ![]() Dlatego na razie tylko się interesuję, nie zamierzam rzucić się głową naprzód w nieprzemyślane decyzje ![]() Swoją drogą, moja mama chciała kiedyś w adopcji serca wziąć udział. Może jej o tym wspomnę, bo zapewne nadal jest zainteresowana ![]() Do do paczek - postaram się wysłać jakies prezenty dla dzieci, jakieś nasiona - bardzo lekkie przecież są - zupki w proszku, budynie. Coś do szycia, skoro to potrzebne ![]() Czy to jest wystarczająco zróżnicowany zestaw, nikt nie powinien się czepić?
|
|
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
lexie, ja to wiem i nie pisałam mojej poprzedniej wiadomości do nikogo konkretnie a raczej, żeby samemu miec czyste sumienie.
Bo ja bardzo chciałabym namawiać wszystkich do "adopcji serca" ale uznałam, ze zanim zaczne napawiac to napisze tamten apel. ![]() Ja tak jak traci juz od dawna myslałam o takiej adopcji. Szukałam w internecie, czytałam wszystko na ten temat. Rozmowy z mężem były nie raz i nie dwa. ale on nie był zdecydowany tak do konca a ja nie chciałam go zmuszać. I teraz jak poczytał o misji w Zambii, jak poogladał zdjecia to wieczorem mi powiedział, ze jest zdecydowany. Że długo myślał i zgadza się. I własnie zaczynam list do Siostry Józefy, bo to któryms z dzieci kt.órymi ona sie opiekuje chcemy się zająć. A potem, moze poszukamy dalej... Ale na razie ciesze sie, że pomozemy chociaż jednemu.
|
#115 |
|
Zakorzenienie
|
lexie myślę że bardzo dobry zestaw Luba Bardzo się cieszę z Waszej decyzji, a co na to dzieci? bo z doświadczenia wiem że dzieci cieszą się bardzo Traci Cher ja tez piszę dzisiaj list do siostry Józefy, muszę jej w końcu wytłumaczyć skąd taki nalot dobroczyńców później zadzwonię do P. Dyrektor tutejszego zespołu szkół, który ma taką dziewczynkę w adopcji serca - wszyscy uczniowie się składają muszę zapoznać się ze szczegółami takiej adopcji prowadzonej przez szkołę i postaram się zeby szkoła mojej córki też przeprowadziła taką akcję.
|
#116 |
|
Wtajemniczenie
|
Cieszę się, że i ja trafiłam do wątku
Przygotuję paczkę. A makaron? (ma długą datę przydatności do spożycia), to jeśli chodzi o pożywienie, mam też pytanie dotyczące środków higienicznych i pierwszej pomocy (opatrunki, plastry, bandaże?)
|
#117 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() makaron, nadaje się jak najbardziej środki higieny: pasta do zębów, szczoteczki - ale szampon chociaż bardzo przydatny to jednak jest ciężki ![]() a środki pierwszej pomocy - w sumie lekkie i bardzo potrzebne. Przypomniło mi się jeszcze z wczorajszej rozmowy z siostrą Marianną że jest tam oddział położniczy, to pewnie smoczki i butelki byłyby mile widziane ![]() Pamiętajcie zeby jednak nie robić dużych paczek ! lepiej przesyłki listowe w dużych bąbelkowych kopertach ! http://www.wizaz.pl/forum/showthread...0&goto=newpost tutaj są ceny za przesyłki - mają być do Afryki, polecone, priorytet, zeby byc na to przygotowanym na poczcie
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2006-11-30 o 10:17 |
|
|
|
|
#118 |
|
sophisticated
|
zajrzałam na stronę MAITRI i natknęłam się na takie dwie informacje dot. listów, proszę MAMĘ o ewentualne zweryfikowanie
np. do Rwandy nie wysyła się pocztówek z psami, bo dla Rwandyjczyków są obrzydliwe i zastrzeżene żeby w kolorowankach nie było postaci rysunkowych, nie wiem dlaczego MAMO gdybyś mogła zorientować się co dzieciakom mogłoby sprawić przykrość zamiast przyjemności z takich tradycyjnych prezencików (książeczki, karteczki, kolorowanki itp.), i ewentualnie w jakim języku książeczki |
|
|
|
#119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam pytanie do wszystkich dziewczyn, które mogą wiedzieć - mianowicie zastanawiam się jak to jest z adopcją serca w przypadku klas adoptujących dziecko. Chodzi mi o to, co się dzieje kiedy dzieci/młodzież tutaj skończą już szkołę, a dziecko w Afryce jeszcze nie jest pełnoletnie i potrzebuje dalszej pomocy? Wielokrotnie słyszałam/czytałam o adopcji przez całą klasę (klasa się składa i w ten sposób zbiera potrzebną miesięczną/kwartalną kwotę). Jak to jest?
|
|
#120 |
|
Wtajemniczenie
|
MAMA moja coreczka ma dopiero 10 miesiecy wiec nie bardzo rozumie jeszcze takie sprawy. LUBA ja tak samo przewrocilam caly internet do gory nogami zeby znalesc cos na ten temat.I tez czasem w nocy nie moglam spac bo myslalam o tych dzieciach, ze sa glode, ze nie maja domu.Ogolnie jestem wrazliwa i czasem zdarza mi sie uronic lezke nawet jak wchodze na ten watek juz nie mowie o zdjeciach dzieci.Czasem uronie ta lze jak czytam wasze posty i widze jak wiele jest chetnych....to super...Co do kartek do Rwandy tez to czytalam z tymi psami i z kolorowankami.Z tymi kolorowankami to chodzi o to ze siostry dziela to tez inne dzieci , bo wszystkie musza byc traktowane jednakowo.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:36.

to jeszcze jakaś dodatkowa opłata?