![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Ile materiału kupić na zasłony ?????
Wiem, że są już wątki o takich zasłonach, ale jak pytałam na innych wątkach lub podpinałam się pod nie to nikt mi nie odpowiedział
![]() Może teraz ktoś mi odpowie: Upatrzyłam sobie w sklepie materiał na zasłonki - woal drukowany i chciałabym sobie jakoś sama uszyć zasłony takie jak poniżej. Z tym, że materiału w sklepie jest coraz mniej, a sprzedająca poinformowała mnie, że nie wie czy dostaną go jeszcze, bo co chwilę jest coś innego ![]() W związku z tym mam pytanie ile długości kupić na taką zasłonę? Na pewno długość tych ogonów po bokach razy 2. Ale ile na tą wodę u góry??? Chcę sobie już kupić materiał, bo strasznie mi sie podoba, a szycie zostawię na później. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile materiału kupić na zasłony ?????
Najlepiej zmierz okno i podaj wymiary sprzedawczyni - ona powinna ci doradzić
![]() Pamiętaj tylko, że materiał jest marszczony na taśmie - i wtedy "nadmiar" liczy się w zależności od tasmy - tu jest zwykła, więc chyba (jeśli dobrze pamiętam, ja mam wszystkie firany na takiej z zakładkami) musisz liczyć 1,5 raza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Rozeznanie
|
Dot.: Ile materiału kupić na zasłony ?????
tę przednią część w kształcie półkola szyje się z trapezu. taśmę marszczącą wszywa się od dołu jednego boku poprzez krótszą postawę i drugi bok - to góra firanki. dłuższa podstawa to dolna część firany zwisająca w oknie. żeby zmierzyć jaka jest jej długość (czyli jednocześnie długość materiału na nią potrzebna) przygotuj sznurek. przywieś go do jednego końca karnisza, gdzie ma sie zaczynac zasłona i przeciągnij do drugiego, w formie takiej fali jak ta zasłonka. zdecyduj sie jak bardzo ma ta fala 'spadać' na okno i w taki sposób puść sznurek, aż do drugiego końca karnisza, gdzie chcesz zeby firanka się kończyła. długość sznurka to długość firany potrzebna na falę. do tego długość boku razy dwa i wiesz ile materiału ci potrzeba
mam nadzieję, że zrozumiałas moje tłumaczenia ![]() pozdrawiam i powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Zakup zasłon przez internet/zasłony
Czy ktoś kupował coś kiedykolwiek na www.dekoria.pl ?
Znalazłam tam świetne materiały na zasłony i poszewki na poduszki do sypialni, ale nie jestem pewna, czy to dobry pomysł kupowac takie rzeczy przez internet lub z katalogu (bo mam tez katalog). Bardzo proszę o opinie.
![]() |
#95 |
Rozeznanie
|
Dot.: Zakup zasłon przez internet
sreberko, ja mam nowe mieszkanie, do ktorego WSZYSTKO kupilam w allegro, sklepach internetowych. wiele zaoszczedzilam i ani razu nie bylam niezadowolona. a w dekorii sa swietne rzeczy. ostatnio pani z allegro uszyla mi firany
![]()
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
ja tez mam firanki i zasłonki kupowane na allegro odrazu uszyte na miarę tak jak chciałam jestem zadowolona i to bardzo a zapłaciłam mniej ( razem z przesyłką) niż gdybym musiała jechać szukać takich po okolicy
![]()
![]() |
#97 |
Rozeznanie
|
też kupowałam firanki na allegro i szczerze polecam - wychodzi o wiele taniej, a można trafić na prawdziwe perełki
![]()
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny za pokrzepiające wiadomości
![]()
![]() |
#99 |
Przyczajenie
|
Wieszanie zasłony
Hej !!
Otóz w swoim pokoju chciałam zasłony powiesić na karniszach linkowych. Problem polega na tym ze w jtv widziałam jak ludzie zaciskali w zasłonach takie jakby duże nity (ok.5 cm) i przez te nity przekładali karnisz linkowy i wieszali. Chodzi mi o to ze nigdzie nie moge znalezc takich wielkich nitów. Postarałam się to wytłumaczyć najprościej jak sie da. Jeśli ktoś zrozumiał mój pomysł to bardzo prosze o pomoc. Pozdrówka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wieszanie zasłon
sproboj u dobrze zaopatrzonego szewca
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zadomowienie
|
Chodzi Ci o to zeby w zaslonach byly kolka przez ktore puscic te linke? bo nie bardzo zrozumialam... jesli chodzi Ci o te kolka to takie kolka sa w Leroy Merlin.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Przyczajenie
|
JoannM właśnie o to mi chodzi. Ale jak duże są te kółka i jak się je mocuje, bo ja do Leroy Merlin mam daleko i przy okazji większych zakupów dopiero tam pojade.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zadomowienie
|
Te kolka nazywaja sie Decoringi, a tu na allegro jest ich opis, nawet z zamontowaniem http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=216822163, w Leroy Merlin sa po 29 zl, tylko nie wiem jaka jest ich ilosc
zamiast decoringow do karniszy linkowych mozesz tez uszyc zaslone,czy firanke na szelkach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Przyczajenie
|
Zasłony z Ikea.
Chciałabym kpić zasłony te zasłony z z Ikea na alegro.
Czy ktoś ma takie w domu w tym brązowym kolorze, białym albo beżowym. Boję się, że kolory będą inne jak na kompie. Pozdrawiam Jak można to proszę o zdjęcia, jeśli ktoś ma takie zasłonki. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Przyczajenie
|
Dot.: Zasłony z Ikea.
Sorry, pomyliłam zdjęcia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zasłony z Ikea.
wiesz o ile mi wiadomo podobne są nawet w Obi...
Jeśli mogę ci coś polecić to wstrzymaj się z kupnem.. bo być może znajdziesz tańsze i takie jakie naprawdę ci się podobają.... takich zasłonek jest naprawdę sporo na rynku ![]() a na allegro dodatkowo dopłacasz za przesyłkę.. wiec ja ogólnie polecam sie najpierw przejść po sklepach.... Pozdrawiam serdecznie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Przyczajenie
|
Dot.: jak uszyć firanki, zasłony?
Ja Mam Takie Pytanko Czy Tą Tasme Do Tego Trapezu Wszywamy W Całośći Czy Do Każdego Boku Osobno ??????
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Rozeznanie
|
ja mam obecnie tak:
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
gabiidominka wydaje mi się, że w całości, żeby można było jakoś potem te swznureczki ściągnąć i zmarszczyć
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zasłony, firany - upięcia, zdjecia, propozycje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jak ciekawie upiąć zasłony?
Witam,mam pytanie?
Jak obliczyć długość górnego odcinka i boki trapezu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
swietny watek
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Przyczajenie
|
Witam jestem dziś pierwszy raz na tej stronce poradzcie mi jak upią fajnie fieranke ale tak krok po kroku wielkie dzięki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Przyczajenie
|
Drogie forumowiczki, juz wiemy że firanki typu woda szyjemy na bazie trapezu i jak obliczyć długość podstawy trapezu która zwisa w oknie ja nadal nie wiem jak obliczyc długość drugiej podstawy trapezu i długość boków i jak wyliczyć wysokosc trapezu. moze ktoś by to jeszce raz dokładnie opisał.z góry dziękuję
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
![]() acha i jeszcze chciałam dodać że na marszczenia zawsze doliczamy 2x. Jeśli nasze okno jest szerokie np. na 3 metry to kupujemy 6 metrów materiału. Co najmniej drugie tyle bo w tedy ładnie sie marszczy, im więcej kupimy tym bardziej pomarszczone będzie. I w tym wypadku zmierzymy sobie karnisz do połowy i już będziemy wiedzieli mniej więcej ile nam wejdzie na takie umarszzenie ![]() ![]() Edytowane przez tysia_15 Czas edycji: 2008-02-01 o 15:41 Powód: opcja edytuj! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Przyczajenie
|
Lipinko dziekuję juz wszystko jasne.pomogło mi bardzo to kolorowe zdjecie z zaznqczeniami i opisem.Pozdrawiam również
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Wtajemniczenie
|
a ja ostatnio wykombinowałam coś takiego
![]()
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
nysza bardzo ładne te Twoje upięcia, bardzo mi się podoba
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Wtajemniczenie
|
dziękuję
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:52.