|
|
#91 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: haftowane, dziergane i inne
wirusa ciąg dalszy...
zrobiłam prototyp kolczyka szydełkowego -ciekawa jestem co o nim sądzicie? Jeszcze beż żadnych dodatków (probowalam różnych ujęć, ale niełatwo zrobić wyrazne zdjęcie czarnemu kordonkowi )Poza tym dokończyłam komplet wiosenny -czapka + szalik na guzik (czapka ma kwiatka, ale oczywiście go nie widac )pozdrawiam i miłego dnia życzę( wiosna!!!)
"Jeśli ograniczymy swoją wolność, by uzyskać bezpieczeństwo - stracimy obie te rzeczy." (Benjamin Franklin) Edytowane przez Kami_5 Czas edycji: 2007-03-05 o 16:43 |
|
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
Kami brawo, super! Kolczyk uklada sie ciekawie, bardzo mi sie podoba
![]() Kwiatka rzeczywiscie nie widac, ale calosc stanowi bardzo ladny komplecik
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
Kami super komplecik, a kolczyki mam rozumieć będzie dwa komplety czy tylko przymiarka - ja bym była za brązem są fajne
|
|
#94 |
|
Rozeznanie
|
sagap, Glinko-dziekuję
kolczyk to dopiero projekt, sprawdzam jaka długość najlepsza, i skręt ( a to duzo prucia, dlatego wolno idzie). Pierwszy był brązowy, ale wyszedł za długi, poza tym czarny wydaje mi się bardziej elegancki -ten brąz był taki sobie. Ale będę dalej szukać formy i koloru. No nie oparłam się pokusie, machnęłam koraliki (w rzeczywistości są bladoniebieskie, z lekkim połyskiem -trochę "techno"
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
Kamiswietne, no prosze ale tu wirus panuje
|
|
|
|
|
#96 |
|
Rozeznanie
|
uprasza się nie włączać skanera
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
Kami super! Epidemia sie rozprzestrzenia...
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#99 |
|
Rozeznanie
|
sagap, damurek -dziękuję
![]() (jako że mam tyyyle włóczek do wypróbowania )
|
|
#100 |
|
Zadomowienie
|
Kami Twoje kulki mnie zachwyciły. Oj nad moimi musze popracować.
A jesli chodzi o prędkosc to mi sie wydaje ze wolno dziergam. Jak kiedys przygladałm sie koronczarkom to miałam wrażenie ze szydło dostało mega speeda. Chwal się |
|
|
|
|
#101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Kami pięknie haftujesz
|
|
|
|
|
#103 |
|
Wtajemniczenie
|
Techno-korale i zakręcony kolczyk superowe
|
|
|
|
|
#104 |
|
Rozeznanie
|
Tygrysek, Susanna, mamuta -bardzo Wam dziękuję
Tygrysku -Twoim koralom nic nie można zarzucic -są świetne (że się powtórzę -"jedyne i niepowtarzalne" ) > Koronczarki na pewno śmigają szydełkiem, ale liczy się też zapał do śmigania! ![]() bewix -ja na razie jestem na etapie napawania się posiadaniem tych sznurów , i zamierzam jeszcze naprodukować sobie stosik niemały Potem pewnie też pójdą w świat...niektóre....Susanna -mnie też haft uspokaja -popadam w trans i moge tak dłubać i dłubać... (kiedyś całą noc krzyżykowałam smoka, to już jakiś amok był ![]() ) . A kapelusik jest żółty w oryginale. Dziś przedstawiam następny -też dla córki![]() Mamuta -kolczyk niedługo będzie miał braciszka, pozostanę przy czarnym kolorze bo jednak wygląda najlepiej ![]() A to dzisiejszy drobizag dla Adki - wygląda w nim bajecznie. Jutro zrobię zdjęcia
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
Słodziutki kapelusik
milusi...
|
|
|
|
|
#106 |
|
Rozeznanie
|
wklejam obiecane zdjęcie - kapelusik na modelce(ale że trudno sfotografować żywe srebro
więc jutro poszukam lepszego ujęcia)
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepięknie w tym wygląda. Całuski dla niej. Jaki rozmiar główki - może wrzucisz jakiś schemat.
|
|
|
#108 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Droga do sukcesu jest zawsze w budowie... moje szydełko: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...yli+szyde%B3ko mój decoupage: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=211022 serwetki na wymianę: http://picasaweb.google.com/crochet9/SerwetkiNaWymian |
|
|
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
Kami w realu kapelusik jeszcze piekniejszy - chyba dlatego, ze na żywej modelce!
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#110 |
|
Wtajemniczenie
|
Śliczny, dołączam się do prośby o schemat
|
|
|
|
|
#111 |
|
Zakorzenienie
|
Ojej jaka wdzięczna modelka - jak laleczka
|
|
|
|
|
#112 |
|
Raczkowanie
|
Kapelusik prześliczny. Bardzo ładnie w nim małej modelce
Ja jakoś nigdy nie miałam natchnienia, żeby zrobić czapkę mojemu synowi. Może na przyszłą zimę...?
|
|
|
|
|
#113 |
|
Zadomowienie
|
potwierdzam, modelka i kapelusik- boskie
|
|
|
|
|
#114 |
|
Rozeznanie
|
bewix, Glinko, crochet, mamuta, Susanna, sylwiabw,Tygrysku
kapelusik robiłam "na oko" słupkami, nawet nie mierzyłam obwodu głowy. Ale okazało się, że ta wstążeczka świetnie nadaje się do korygowania rozmiaru -można ją ściagnąć albo poluzować Ale właśnie wybieramy się do lasu i na jakiejś słonecznej polance (mmmm....) policzę te wszystkie słupki i po powrocie wkleję schemat i pewnie jakieś zdjęcia z pleneru.sylwiabw -czapki są naprawdę wdzięczne do robienia, bo robi się szybko i prosto. No i mozna poszaleć z wzorami, teraz pewnie ażurki się zaczną Miłego dzionka Dziewczyny
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie z tym robieniem czapeczek tak jest - szydełko + odpowiednia włóczka + jakiś wzorek (czasem trochę prucia) i wychodzą takie śliczności robione,,na oko,,. |
|
|
|
|
|
#116 |
|
Rozeznanie
|
![]() Oto schemat czapeczki (obwód głowy 46 cm, tylko ja liczyłam w miejscy gdzie zaczyna się rondo kapelusza -wzdłuż linii włosów): Początek robótki - 3 oczka łańcuszka zamknięte w kółko 1 rząd: 10 słupków 2 rz. w każde oczko 2 łupki 3 rz. w każde oczko na przemian po 1 i po 2 słupki 4, 5 rz. jak wyżej 6 rz. w każde oczko 1 słupek 7 w co 7 oczko 2 słupki 8 -11 rz. w każde oczko 1 słupek 12 rz. ażur -słupek w co 2 oczko, pomiędzy słupkami 1 oczko łańcuszka 13 rz. dodawałam gdzieniegdzie oczka (po 2 słupki w 1 oczko), na czuja, żeby nie było dużych prześwitów w dzianinie 14 rz. w każde oczko na przemian po 1 i 2 słupki 15. rz jak wyżej W rządek ażurowy wciagnąć tasiemkę lub sznureczek z włóczki ![]() Po wypróbowaniu czapeczki stwierdzam, że dobrze byłoby kontynuować schemat z 6 rzędu jeszcze jakiś czas, zanim zacznie sie wywijać rondo,żeby czapeczka była głębsza (bo teraz jest "na styk") Mam nadzieję, że schemat jest czytelny, ale na każdą główkę i tak będzie on inaczej wyglądał...Najważniejsze żeby zrobić odpowiednio duży "placek" na głowie i dopiero wyrabiać boki kapelusika, żeby uniknąć wybrzuszeń i zniekształcen jego formy.
"Jeśli ograniczymy swoją wolność, by uzyskać bezpieczeństwo - stracimy obie te rzeczy." (Benjamin Franklin) Edytowane przez Kami_5 Czas edycji: 2007-03-11 o 14:30 Powód: poprawka do schematu :) |
|
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
Kami
śliczny avatorek, śliczna Adka w tym kapelusiku, całuski dla miej Dzięki za opis.
|
|
#118 |
|
Rozeznanie
|
Glinko
Wprowadziłam korekte do schematu (7 -11 rząd)
|
|
#119 |
|
Zadomowienie
|
Kami avatorek super--- modelka + ostatnie dzieło.
Szkoda ze moj chłopczyk takich czapeczek nosic nie bedzie. |
|
|
|
|
#120 |
|
Wtajemniczenie
|
Kami śliczny avatar
Tygrysku też zawsze żałowałam, że chopakowi takich cudów nie można robić, ale teraz mam córeczkę i wszystko przede mną
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:56.

)
)