|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Studentki filologii polskiej, angielskiej i wszystkich innych filologii - łączm
Hehe, to fakt, u Kozickiej nie trzeba się specjalnie namęczyć, co mnie niezmiernie cieszy
![]() A "cioci Jadzi" nie kojarzę. Może poznam ją teraz A co z tą historią Polski? ![]() Eh, zazdroszczę Ci. Ja powoli opadam z sił. Ale to tylko przez tą historię
|
|
|
#92 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Studentki filologii polskiej, angielskiej i wszystkich innych filologii - łączm
Cytat:
dlatego po 1 roku o malo nie zrezygnowalam,ale szkoda mi bylo tracic ten czas i zapuscilam korzenie... a ile wiedzy zdobylam -nie wiem czy na innych filologiach tez tak jest,ale u mnie byly nawet takie przedmioty jak starozytna greka... szkoda tylko ze o edytorstwie tekstu zapomnieli a na translatoryke chyba do 5 roku sobie poczekam
|
|
|
|
|
|
#93 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
,potem pozostawalo sie tylko wykuc na pamiec przed kolem...a jezykoznawstwo lubilam, duzo gorzej bylo z poetyka... teraz czekam na pilotaz turystyczny...ale to dopiero za 1,5 roku...
|
|
|
|
|
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sobote właśnie zdałam egzamin z całego 1,5 roku
|
|
|
|
#96 |
|
Zadomowienie
|
No to absolwentka filologii polskiej trzyma za Was kciuki
Wszystkie gramatyki opisowe, łaciny, gramatyki historyczne, scs i inne duperele mam już za sobą
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To ja spadam dziś całkiem od kompa do historii kociulek - gratulacje! ja miałam z miesiąc temu
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki
|
|
|
|
#99 |
|
Zadomowienie
|
Zgłasza się kolejna, była już, studentka filologii angielskiej
. Dla mnie najgorszym przedmiotem na studiach (koledż nauczycielski w Legnicy) była wspomniana już gramatyka opisowa (drzewka, grafy i wykresy zdań itp. głupoty ) i psychopedagogika (masę teorii, wkuwanej na pamięć, zupełnie nieprzydatnej w dalszej pracy, jak się potem okazało). Średnio również lubiłam metodykę nauczania. Ze studiów magisterskich na US w Szczecinie najgorzej wspominam seminarium magisterskie (w skrócie: dziwne i drobiazgowe wymagania promotorki). Za to podczas obu studiów najbardziej lubiłam praktyczną naukę języka angielskiego i zajęcia z tłumaczenia ang.-pol. i vice versa. Wręcz przepadałam za rozwiązywaniem testów, ćwiczeniami z gramatyki i wkuwaniem słówek (ale może ja dziwna jestem ). Podczas studiów mgr miałam również łacinę, którą nasz rocznik musiał zaliczyć w 1 rok, a młodszy rocznik miał na to 2 lata. Niemniej jednak b. lubiłam ten przedmiot i dostałam 5 z końcowego egzaminu . Studia były ciężkie, ale w większości b. ciekawe dla mnie. Z jednej strony trochę żałuję, że już się skończyły, ale z drugiej strony cieszę się, że już nie muszę wkuwać nielubianych przedmiotów . Nadal jednak jestem na bieżąco z praktyką, bo uczę angielskiego w jednostce wojskowej w moim mieście (uczę żołnierzy zawodowych) i oprócz 'normalnego' angielskiego uczę również terminologii wojskowej .
|
|
|
|
|
#100 |
|
Wtajemniczenie
|
Annemon,
tak tak słynna "opisówka" Masakra.
|
|
#101 |
|
Zadomowienie
|
Witaj, Mouselet
. A na którym roku jesteś i na jakiej uczelni?
|
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Cieszcie się studiami, a opisówki i inne przedmioty to pryszcz porównując życie pos tudiach na polskim rynku pracy. Ech, jak ja wam zazdroszczę i żałuję, że już skończyłam studia.
PS. Jestem po germance |
|
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
Moje drogie panie, ja wczoraj zakończyłam pomyślnie pierwszy semestr - zdałam egzamin ze znienawidzonej historii
![]() Teraz z nowości: pedagogika, metodyka nauczania polskiego, emisja głosu (!?), analiza dzieła literackiego i praktyczna stylistyka (nie wiem, czy polskiego, czy angielskiego). Macie coś do powiedzenia na temat tych przedmiotów? Pojawi się tu gdzieś Magdzia?
|
|
|
#104 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do przedmiotów, które wymieniłaś - to zależy, co kto lubi. Mnie straaasznie nudziły przedmioty "gramatyczne" i te związane z metodyką nauczania - ale tu bardzo dużo zależy od prowadzącego (np. miałam lepszą babkę z metodyki nauczania języka niż literatury). Analiza dzieła literackiego to coś jakby teoria literatury - zajęcia raczej interesujące, ciekawe, które z dzieł będziecie analizować ![]() Nie miałam emisji głosu - a szkoda, bo bardzo by się przydało Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#105 |
|
Przyczajenie
|
filologia angielska...jak słysze o gramatyce opisowej to mnie dreszcze przechodzą ....:/ a egzamin mam z tego przedmiotu właśnie w tym semestrze
|
|
|
#106 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Młody, zboczeniec, ogólnie zajęcia bardzo nudne, polegają na rozluźnieniu mięsni twarzy, śmieszne ćwiczonka jak: piesek, wąchanie kwiatka, dmuchanie świeczki etc etc. Ja lubie przedmioty gramatyczne Practical grammar, descriptive grammar.Mimo że ten drugi przedmiot jest cięzki, to lubie sie na niego przygotowywać, lubie wyzwania jakie niesie ze sobą ten przedmiot ![]() Jesli ktos jest na katowickim Uniwerku śląskim to znacie zapewne : doktora Artura K. bardzo mądry człowiek.Dzisiaj zaczela mi sie historia literatury, zaczelismy od 470 A.D Oshhh, te wszystkie cechy tego okresu.Wykładowca jest niepowtarzalny, kobieta ma niesamowity "łeb" w dodatku przezabawna ![]() Annemon Rok I, pewna Private School ![]() Nie miałam nerwów na zdawanie na U.śląski po porażce z kolegium ;(Mamy wysoki poziom, wykladowcow z UJ,uś staram sie ucze ostro. Nie wnioskujce że zdałam bo dałam pieniądze. Niektórzy ludzie tak myślą, ehh
|
|
|
#107 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Myszeczka, ja też lubiłam/lubię gramatykę, ale nie opisową, tylko bardziej praktyczną . Szczerze mówiąc, nie wiem, po co uczyłam się opisowej, nie przydało mi się to do niczego w dalszej pracy zawodowej. A w jakim mieście studiujesz? Piekary Śląskie są blisko Katowic, może tam?![]() Wcale nie uważam, że płatne studia oznaczają, że ktoś nie musi tam się uczyć i że bez wysiłku skończy studia. Cóż, każdy ma swoje poglądy, gdzieś tam coś usłyszał, zobaczył itp. Nie ma co patrzeć na kogoś, tylko robić swoje .
|
|
|
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
A ja gramatyke nawet lubie, z kolei analiza dzieła literackiego wogóle mi nie przechodzi
|
|
|
#109 |
|
Zakorzenienie
|
a u mnie juz minal pierwszy tydzien letniego semestru...oj jak mi sie nie chcialo wracac...
oczywiscie jak nowy semestr to nowe problemy i stad pytanko do dziewczyn najlepiej z filologii slowianskich,albo z rusycystyki-co przerabiacie na gramatyce historycznej? mnie zmienil sie wykladowca,przez pierwsze pol roku mialam ze swietna babeczka w roznych tekstach szukalismy charaktertystcznych cech jezyka,np. macedonskiego,albo cech dialektalnych,a teraz sie okazalo,ze bedziemy robic gramatyke w stosunku do SCSu,Mamy bazowac na tamtejszych tabelach odmiany,koncowkach gramatycznych i tak dalej i sprawdzac jak to wyglada w zabytkach literatury np.z XIII wieku... Powtorka z rozrywki w postaci zajec z SCSu mnie przeraza...poza tym troszke czego innego sie spodziewalam po gramatyce historycznej...eh,student slawistyki to zawsze musi miec pod gorke
|
|
|
|
|
#110 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Studiuje polski na 2 roku![]() pedagogika z Jey-Jey czyli z Jedynakową- kobieta niesamowita, wszyscy sie jej bali, ja nie Zaciekawiła mnie ta pedagogika dzieki niej, interesujaco mói, ale na niektóre teamty ma takie poglady ze az sie wierzyc nie chce... z egzaminu dała mi 5 ale to tylko dlatego, ze byłam na kazdym wykładzie i miałam z czego sciagacMetodyka nauczania jezyka poslkiego: my mieliśmy z Choińską, strasznie fałszywa kobita-UWAŻAJ, POZORY MYLĄ!!! uczyc sie bedziesz m.in, o metodach nauczania, zasadach nauczania, jaki powinien byc wzorcowy nauczyciel, jak oceniac, poprawiac zadania i takie tam.. ocenki daje bardzo dobre..Analize dzieła literackiego miałam z Sukiennik- prawda taka ze byłam aktywna na lekcjach, tzn no wiesz, dostawałas wiersz i cała grupa go analizowaa..jak gadałas na zajeciach to mozna było zdobyc mase plusów z których wystawiała pozniej ocene..Takze gadaj, gadaj i jeszcze raz gadaj..a wyjdzie ci to na dobre..Aha- i nie opuszczaj-ona tego nienawidzi.. Co do praktycznej stylistyki to ja mam ja na 2 roku..wiec pewnie chodzi o praktyczna z angielskiego.. Mam nadzieje, ze jakos pomogłam
/ "Każda minuta zycia jest wyjatkowa-nie zdasz sobie z tego sprawy, dopóki nie bedzie ona Twoja ostatnią"/ 18-02-07 63kg.. kiedy 55?? zobaczymy:Phttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=173457- ZAPRASZAM |
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie to się nazywa Z Zagadnień histirii j. rosyjskiego i niestety jest to typowy scs którego strasznie nie lubię
|
|
|
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc tak:- oczywiście pedagogikę mam z Jedynakową nie znam, opinie słyszałam różne, z reguły się jej bali ![]() - metodykę mam z Choińską, więc jaka mam być i jak ją wyczuć? ![]() - emisję mam ze Świdrem nie mogę się doczekać! ![]() - analizę jako jedyna grupa mamy z prof. Borowskim z Sukiennikową natomiast mam teorię literatury z poetyką, wiem już jak ją podejść, miałam tylko jedną nieobecność, ale ona jest dosyć niekonwencjonalna przynajmniej na teorii literatury, więc ciężko było zabłysnąć ale test zaliczeniowy zdałam na 3,5 ![]() - praktyczną stylistykę mam z niejakim/jaką dr Kwintą nie mam pojęcia, co to.
|
|
|
|
#113 |
|
Raczkowanie
|
Nie mam nic przeciwko spotkaniu
tylko dopiero po moim egzaminie, mam w sesji poprawkowej u Borka bo byłam chora i miałam zwolnienie...wiec jak tylko zdam i bede w humorze to jestem za Kwinta jest opiekunem mojego roku, spoko babka, umie wytłumaczyc i wogole.. tylko straaaaaaasznie duzo dyktuje..Dla niej ksero nie istnieje Wic nie przerazajcie sie, bedzie ok.
/ "Każda minuta zycia jest wyjatkowa-nie zdasz sobie z tego sprawy, dopóki nie bedzie ona Twoja ostatnią"/ 18-02-07 63kg.. kiedy 55?? zobaczymy:Phttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=173457- ZAPRASZAM |
|
|
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
To ja piszę do Ciebie PW. Kiedy masz egzamin?
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do innego przedmiotu,ktory jest znowu powtorzeniem SCSu to moze Gramatyka porownawcza jezykow slowianskich?generalnie leci sie przez wszystkie jezyki typu: macedonski,serbski,chorwa cki,rosyjski itd, wylapuje roznice i patrzy jak to sie roznicowalo wlasnie od czasow starocerkiewnego...-mnie to czeka za pol roku i jakos wcale mi nie spieszno
|
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas będą to zajęcia specjalizacyjne z tej racji,że magisterkę bronię z gramatyki Tak dokładnie to jeszce nie wiem czy to będzie kontynuacja scsu,tak tylko słyszałam
|
|
|
|
#117 |
|
Zadomowienie
|
Anglistki i inne filolożki
- jak wasze egzaminy? Jakoś ucichło w tym wątku...
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#118 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się już chyba chwaliłam zakończoną sesją
ostatnie zaliczenie (już po sesji, bo przed nie było faceta) mam na 5,0 ![]() Co do nowego semestru - ogólnie byłoby ok, gdyby nie metodyka nauczania
|
|
|
#119 |
|
Zadomowienie
|
Justyna, gratuluję zakończonej sesji
. Ja też nie lubiłam metodyki nauczania, tej teorii do wkuwania, później obowiązkowych praktyk w szkole. A czy masz w programie takie coś, jak psychopedagogika? Ja szczerze nie znosiłam tego przedmiotu, głównie przez masę teorii (niepotrzebnej) do wykucia i przez b. niesympatyczną panią prowadzącą ten przedmiot. Co do łaciny, to akurat ją lubiłam .
|
|
|
|
|
#120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:09.

nie kojarzę. Może poznam ją teraz
A co z tą historią Polski? 

nie mogę się doczekać!
nie mam pojęcia, co to.