chrzciny ile się daje? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-23, 10:45   #91
lilianna90
Kocia i psia mama :)

Dot.: Ile dać pieniędzy? (chrzest i wesele)

Rok temu mój Tż był chrzestnym u siostrzenicy. Nie mieliśmy zamiaru dawać pieniędzy, chcieliśmy aby dziecko miało pamiątkę.
Kupiliśmy złoty medalik i łańcuszek, sukienkę (nie ubranko na chrzest) oraz życzenia w formie ramki o coś takiego

http://allegro.pl/roczek-pamiatka-ch...025210413.html
Łączne wyszło nam za to jakieś 300 zł ale dokładnie nie pamiętam.

Co do ślubu to zależy od tego czy idziesz sama, czy z partnerem, dziećmi itp. i również od tego na ile Cię stać aby dać w kopertę.

---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ----------

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość
W przypadku chrztu ograniczyłabym się do wydatku ok. 100 zł (albo w kopercie, albo w formie prezentu).

Jeśli chodzi o wesele, jest niepisana zasada, że daje się tyle, żeby zwróciło się za "talerzyk". Oczywiście, jeśli ktoś ma trudną sytuację finansową, nie jest to absolutnie wymagane. Jeśli ma się kaprys dać więcej, będzie to na pewno mile widziane. My z TŻ zazwyczaj dajemy 500 zł.

Poszukaj innych wątków na ten temat, bo było na Wizażu nie raz
My z Tż również wrzucaliśmy po 500 zł
lilianna90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-23, 10:54   #92
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
Napisane przez lilianna90 Pokaż wiadomość
Rok temu mój Tż był chrzestnym u siostrzenicy. Nie mieliśmy zamiaru dawać pieniędzy, chcieliśmy aby dziecko miało pamiątkę.
Kupiliśmy złoty medalik i łańcuszek, sukienkę (nie ubranko na chrzest) oraz życzenia w formie ramki o coś takiego
Ale Merry chyba nie jest chrzestną?
Stary 2015-04-23, 10:55   #93
kathiee
Zadomowienie

Ja na dniach mam chrzest siostrzenicy.
Kupiłam karnet na sesję dla niemowlaka (200 zł) oraz dokupię jeszcze jakąś małą zabawkę, czy ubranko.

Co do wesela - zależy od sytuacji finansowej (patrze również, ile ja od danych osób dostałam) ale zazwyczaj 400 - 500 zł.
kathiee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-23, 11:22   #94
lilianna90

Cytat:
Napisane przez kathiee Pokaż wiadomość
Ja na dniach mam chrzest siostrzenicy.
Kupiłam karnet na sesję dla niemowlaka (200 zł) oraz dokupię jeszcze jakąś małą zabawkę, czy ubranko.

Co do wesela - zależy od sytuacji finansowej (patrze również, ile ja od danych osób dostałam) ale zazwyczaj 400 - 500 zł.
Super pomysł taki karnet !
Stary 2015-04-23, 13:15   #95
pannaatopowa
Zakorzenienie

Właściwie daj ile chcesz. Ile możesz. To ile zarabiasz nie ma znaczenia. Przecież możesz mieć kredyt, zbierać na mieszkanie, remont czy cokolwiek. Usiądź i pomyśl ile możesz dać abyś potem się nie martwiła o to czy Ci na wszystko starczy

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-23, 13:36   #96
Nameria
Zadomowienie

ja na wesele też daję ok 500 zł jak idę z Tż. Jako świadkowa u przyjaciółki dałam 400zł, byłam sama.
Na chrzest, jako chrzestna kupiłam prezent, wyniósł mnie coś ok 400 zł, no ale to jako chrzestna.
Stary 2015-04-23, 14:50   #97
ewdokia2149
Przyczajenie

myślę, że to już kwestia woli własnej, ile się chce tyle się da, ale, jeżeli chodzi, żeby nie przesadzić to wydaję mi się, że na chrzest minimum 300zł na komunie też tyle chyba, że jest się chrzestnym to już sprawa zmienia postać rzeczy na komunie coś od złota i kasa chrzest myślę ze zosta bym przy 300zł. Wesel myślę, że tak 500zł a 800zł.
ewdokia2149 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-04-23, 15:02   #98
kaledonia
zielony stworek

300zł na chrzest jako gość to chyba nie. Dla mnie trochę dużo. Ja zazwyczaj kupuję jakiś drobiazg typu książka religijna, płyta z bajkami dla malucha.
Jako chrzestna nie dałam 300zł...no ludzie bez przesady,to mam jako chrzestna zbierać i na ślub młodej samochód może fundować

Na wesele kupuję prezenty,a sami otrzymaliśmy od par nierzadko 100 lub 200 zł w kopercie więc już nie przesadzajcie,że ludzie po 500zł dają

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-23, 15:11   #99
lilianna90

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
300zł na chrzest jako gość to chyba nie. Dla mnie trochę dużo. Ja zazwyczaj kupuję jakiś drobiazg typu książka religijna, płyta z bajkami dla malucha.
Jako chrzestna nie dałam 300zł...no ludzie bez przesady,to mam jako chrzestna zbierać i na ślub młodej samochód może fundować

Na wesele kupuję prezenty,a sami otrzymaliśmy od par nierzadko 100 lub 200 zł w kopercie więc już nie przesadzajcie,że ludzie po 500zł dają
Niekiedy dają, ja daję
Stary 2015-04-23, 15:20   #100
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Potwierdzam.

Nas niedługo czeka wesele męża siostry i planujemy dać 500-700zł. Ponieważ mamy bardzo daleko, dochodzi jeszcze koszt paliwa, załatwienie jakiegoś noclegu, to stanie na 500zł.

Wiem że niektórzy dają tyle samo ile od takiej osoby w analogicznej sytuacji dostali.
Gdybym trzymała się tej reguły, siostra męża dostałaby pluszaka, bo tyle od niej dostaliśmy. Jednak jesteśmy w zupełnie innych sytuacjach, bo ona była wtedy na studiach dziennych i z trudem zarabiała na akademik i jedzenie.

---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

Na chrzest kupuję zawsze prezent dla dziecka ustalony z rodzicami.
Gdy byłam chrzestną kupiłam matę edukacyjna za ok. 250zł.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-23, 19:19   #101
zielonkava
Rozeznanie

Dziecku bym nie dawala kasy tylko kupila np. Jakies ubranko, zabawke plus cos zwiazanego ze chrztem. Ewentualnie spytaj siostry czy jest cos co by sie przydalo dla malej. Mysle ze 100 bedzie ok da sie cos fajnego za to kupic. Ja osobiscie siostrzencowi na chrzcie nie zalowalabym
Co do koperty na wesele dalabym max 400zl. A ile konkretnie to bym uzaleznila od swojej sytuacji finansowej, wydatkow itp. Nie sugerowalabym sie cena 'talerzyka' bo zakladam, ze skoro ktos robi wesele i zaprasza bliskich, to stac go na to. Prezent daje niezaleznie od tego, z jaka pompa ktos zorganizuje swoj slub.
zielonkava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-23, 19:41   #102
annic
Wtajemniczenie

Dziecku dałabym jakiś prezent rzeczowy (może uzgodniony z rodzicami dziecka), ale kasy nie. Na wesele 400-500 zł.
annic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-24, 09:06   #103
kathiee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lilianna90 Pokaż wiadomość
Niekiedy dają, ja daję
Ja też.

Mnie by było wstyd dać w kopercie 100 zł. Już wolałabym za to coś kupić jeżeli taką pulę bym już musiała przeznaczyć.
kathiee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-24, 11:18   #104
phideaux
Wtajemniczenie

Wstyd dać mało, nie wstyd dać 500 zł, co dla niektórych jest prawie połową pensji. Może lepiej w ogóle nie przychodzić na wesele, jak cię nie stać, żeby wypchać kopertę?
Stary 2015-04-24, 11:35   #105
sylwiszon757
Zakorzenienie

GG do sylwiszon757

Na chrzciny to lepiej kupić prezent dziecku, niż dać kasę. Jeśli chodzi o wesele to jak idę z Tż to dajemy 500 zł, jak sama to 200-300 zależy

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-04-24, 12:55   #106
Merry2014
BAN stały

Niestety nie stać mnie dać 500 zł na wesele. Zarabiam 200 zł więcej niż średnia krajowa, opłacam mieszkanie, dojazdy. Za rok czeka mnie komunia. Pieniądze gromadzę też na na inne cele, np.: operację.
Merry2014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-24, 13:05   #107
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Merry, podstawowe pytanie - idziesz sama, czy z kimś? Zakładam, że osoby wypowiadające się w tym wątku mówiły o kwocie 500 zł na dwie osoby.
Stary 2015-04-24, 15:16   #108
phideaux
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Merry2014 Pokaż wiadomość
Niestety nie stać mnie dać 500 zł na wesele. Zarabiam 200 zł więcej niż średnia krajowa, opłacam mieszkanie, dojazdy. Za rok czeka mnie komunia. Pieniądze gromadzę też na na inne cele, np.: operację.
Daj tyle, ile możesz, po prostu
Stary 2015-04-24, 17:56   #109
lilianna90

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość
Merry, podstawowe pytanie - idziesz sama, czy z kimś? Zakładam, że osoby wypowiadające się w tym wątku mówiły o kwocie 500 zł na dwie osoby.
Ja mówiłam o 500 zł ale jako para.

Również uważam, że w takiej sytuacji powinnaś dać tyle na ile Cię stać i nie obciąży to bardzo Twojego budżetu. A może lepiej pomyśleć o prezencie? Myślę, że wtedy wyszłoby taniej.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-24, 19:03   #110
Merry2014
BAN stały

A jaki prezent mogłabym kupić?
Merry2014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-24, 19:14   #111
201607211025
Konto usunięte

W Twojej sytuacji 300 zł, to moim zdaniem odpowiednia kwota. A dziecku możesz kupić np. jakąś zabawkę edukacyjną.
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-24, 19:35   #112
zielonkava
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez beautyq Pokaż wiadomość
W Twojej sytuacji 300 zł, to moim zdaniem odpowiednia kwota.

Ja osobiscie wolalabym nawet dac te 100- 200zl niz kupowac na chama prezent. Grosz do grosza i mlodzi sobie uzbieraja na cos extra.
zielonkava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-24, 20:19   #113
lilianna90

Idziesz sama? Jeśli tak to 200 zł będzie super

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Idziesz sama? Jeśli tak to 200 zł będzie super

Źle zacytowalam, myślałam że to autorka wątku odpowiadała.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-04-25, 00:12   #114
Candy_lips
Zakorzenienie

Na chrztach to się nie znam, bo jakoś tak wyszło, że mimo że mam 23 i pół lat, to jeszcze nigdy nie byłam na chrzcie. Był chrzest moich braci ciotecznych, ale to już 10 lat temu i wtedy pamiętam, że nie mogłam coś jechać z rodzicami. Innych chrztów co tak byśmy zapraszani byli, to w sumie specjalnie nie było, bo w sumie rodzinę mam taką, że kontaktu nie ma na co dzień, to może i nie zapraszają. Tacy trochę, że po prostu tylko z najbliższą rodziną mają kontakt, a tak to nie. Dlatego nie byłam na chrzcie, dziwne może w wieku 23 i pół lat nie być na tak znanej okazji, ale tak wyszło.

Na wesele to zależnie z kim idziesz, czy sama czy z facetem, od możliwości. Ja byłam ostatnio na weselu koleżanki. Nie jesteśmy sobie dalekie, ale też nie bardzo bliskie, znamy się od roku. Niemniej cieszę się z nią jej szczęściem i mamy kontakt, a z raz na miesiąc spotykamy się, a najrzadziej raz na parę miesięcy, bo tak to teraz wiadomo ona zalatana była, to tak różnie było. Od roku wiem o jej weselu, ale w sumie wcześniej myślałam, że mam być tylko na ślubie. Tak z 4 miesiące czy 5 miesięcy przed dowiedziałam się też na wesele. Po prostu byłam zaskoczona, ale miło W ogóle byłam u niej oprócz rodziny dużo znajomych, przyjaciół. Teraz żałuję, że nie odkładałam, a szukam stałej pracy, nie pracuję jeszcze na stałe, no i przez to potem brak kasy, rodzice też ciężka sytuacja. No w końcu dałam 150 zł, tyle dali mi rodzice, tzn pewną część ja dorobiłam sobie w pracy dorywczej, póki nie znalazłam stałej pracy i część od rodziców, ile mogli. Wiem, że to nie zwróci się za talerzyk, bo on 215 zł, bo to w hotelu, okolice Warszawy, no ale nie mogłam już nic zrobić. Teraz wiem, że następnym razem będę kasę zbierać wcześniej, ja w sumie tak wyszło, że na weselu nie byłam 10 lat, no i teraz dopiero znowu u tej koleżanki. Prezentu nie dawałam, bo jak z nią rozmawiałam, to oni sami nie wiedzieliby co by chcieli.

Teraz mieszkanie już mają i z tego co wiem już prawie umeblowane, więc nie jest źle. No, ale fakt dostali dużo prezentów na weselu. No ja nie chciałam, by to było nietrafione, a nie miałam kasy, wolałam gotówkę samą. Byłam bez chłopaka, bo akurat nie mógł iść tym razem, więc poszłam sama. Także widzisz, zależy od możliwości, koleżanka wie, że teraz nie pracuje, więc na pewno nie obraziłaby się za moją sumę. Sama mówiła, że najważniejsza jest obecność, tzn nie dokładnie tak, ale w tym sensie i wiem, że to na tym zależało jej najbardziej. Także jak możesz dać tyle, by zwróciło się za talerzyk, to daj, jak nie, to też nie ma tragedii, bo skoro Cię zaprasza, to chce, byś była obok niej w ten dzień.

Ja wiem, że na jakieś inne następne wesele, to wiadomo raczej już będę mieć stałą pracę, a pieniądze będę zbierać wcześniej i wtedy już wiadomo dam na pewno i więcej niż równowartość talerzyka, wtedy będę mogła, czyli pewnie z 250zł lub 300 zł za siebie dam. Teraz 150 zł, więc sporo mniej niż ten talerzyk, a wesele duże w hotelu, ale już trudno. Znam ją i wiem, że rozumie, że nie jestem skąpa, tylko nie mogłam. Teraz tak wyszło po prostu. Wszystko zależy od możliwości i nie ma co się przejmować, jeśli np akurat nie możesz dać na talerzyk, o ile to ktoś kto zrozumie. Nie zgadzam się po prostu z tym, że nie wypada dać mniej niż kosztuje talerzyk. Myślę, że mądra osoba po prostu zrozumie, że nie każdy może tyle dać, ja tym razem nie mogłam. Myślę, że to żaden wstyd, prawda? A młodzi robią takie wesele jakie chcą i mogą, a goście dają tyle ile mogą. Niektórzy są skąpi, a niektórzy po prostu nie mogą dać więcej, jak ja ostatnio. Moim zdaniem jednak na pewno dla mojej koleżanki ważniejsze było to, że byłam, nawet jak ode mnie się nie zwróciło za talerzyk i dałam mniej, niż gdyby mnie nie było Ja w takiej sytuacji podchodziłabym do tego tak samo, a nie czy zwróci się, bo owszem, jak ktoś może dać więcej, to fajnie jak da i wtedy dałabym więcej, ale jak nie, to też nie ma tragedii. Wiadomo, że sytuacja w Polsce jest trudna, dlatego nie przejmuj się jak nie opłacisz talerzyka, różnie bywa i to jest zrozumiałe. A młodzi też powinni robić wesele na jakie ich stać w miarę wiadomo. A jak się może, to się ich wspomoże, jak ktoś nie ma jak, to może nie, ale jednak obecność bliskiej osoby myślę jest najważniejsza w tym ważnym dniu.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2015-04-25 o 00:16
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-25, 07:23   #115
maartussss
Zadomowienie

Ja dla mojej chrześnicy dałam 150 w kopercie + jeszcze prezenty, łącznie wyszło może 250 zł.

Jeżeli chodzi o wesele, to zależy. U nas było tak, że zdarzały się pary, które dały nam 100 zł na przykład, a byli też tacy co 400 zł. My jak się wybieramy na wesele to standardowo po 300-400 zł dajemy. Wydaje mi się, że to taka optymalna kwota.
Stary 2015-07-01, 19:28   #116
Normotonia
BAN stały

Ile pieniędzy na chrzest, jeśli kupiłam prezent za 100 zł?

W niedziele są chrzciny bratanicy - ja jestem chrzestną.
Kupiłam prezenty za kwotę 100 zł (album na zdjęcia Pięć lat życia dziecka, obraz z aniołem stróżem, sukienkę, dwie zabawki, do tego kartka z życzeniami i torba do zapakowania).
Teraz nie wiem ile dać w kopercie. Ja niestety ostatnio straciłam pracę, musiałam zrezygnować z najmowania pokoju. Moi rodzice razem dają 1000 zł (500 od osoby). Chrzestny daję z żoną kasę, ja sama daję.
Normotonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 19:41   #117
Shawna
Wtajemniczenie

Dot.: Ile pieniędzy na chrzest, jeśli kupiłam prezent za 100 zł?

Daj tyle, na ile Cię stać.
Stary 2015-07-01, 19:44   #118
cud nie kobieta
Ante Pante

Cytat:
Napisane przez Normotonia Pokaż wiadomość
W niedziele są chrzciny bratanicy - ja jestem chrzestną.
Kupiłam prezenty za kwotę 100 zł (album na zdjęcia Pięć lat życia dziecka, obraz z aniołem stróżem, sukienkę, dwie zabawki, do tego kartka z życzeniami i torba do zapakowania).
Teraz nie wiem ile dać w kopercie. Ja niestety ostatnio straciłam pracę, musiałam zrezygnować z najmowania pokoju. Moi rodzice razem dają 1000 zł (500 od osoby). Chrzestny daję z żoną kasę, ja sama daję.
jesteś chrzestną a nie bankomatem
Stary 2015-07-01, 19:45   #119
_vixen_
Zakorzenienie

5000 zł. Co najmniej.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 20:08   #120
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Ja Ci napiszemy, że 10tys, to tyle dasz?

Daj tyle, ile możesz.

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości