![]() |
#91 |
Crazy turtle lady
|
Dot.: Biografie fabularyzowane, książki na faktach... lubicie? polećcie ciekawe tytuł
Ja polecam "Barwy Wojny Helena Rubinstein i Elizabeth Arden" czyli dzieje wojny ,prowadzonej przez Helenę i Elizabeth Zapiski,fragmenty wywiadów,wspomnienia w formie sfabularyzowanej. Dla mnie osobisie bomba, szczegolnie ze lubie czytac biografie kobiet,które do czegos wielkiego doszły
![]()
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Książki oparte na faktach,na prawdziwym życiu
napewno ksiązki o ofiarach holocaustu
"Dziewczynka w czerwonym płaszczyku" "Nadzieja umiera ostatnia" "I boję sie snów" "Przeżyłam Oświęcim" "Dymy z Birkenau" "Zdążyć przed Panem Bogiem" "Pianista" wstrząsające lektury,nie polecam osobom o słabych nerwach |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Ja proponuję książkę "Strefa cienia". Opowiada o polce, związanej z psychopatą, który ją okaleczał, straszył i poniżał przez 3 lata. Mężczyzna był ścigany listami gończymi, porównywany przez prasę do Kalibabki czy Hannibala Lectera. Autorka poddała się wielu operacjom plastycznym i po ponad 10 latach zdecydowała się wydać tę książkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Biografie fabularyzowane, książki na faktach... lubicie? polećcie ciekawe tytuł
Cytat:
![]() Polecam Sprzedane! Zany Muhsen. No i Dziennik Anne Frank. Może też coś, co nie wiem, czy w ogóle poza Będzinem ktoś o tym słyszał Dziennik Rutki Laskier - pamiętnik 14 letniej Żydówki, niedawno odnaleziony i wydany. Z klimatów Tylko razem z córką... polecam polską pozycję, wydaną dawno przed lawiną takich tytułów, mianowicie W niewoli algierskiego prawa Anna Brahimi - wg mnie bije na głowę zagraniczne wydania. Tamara Zwierzyńska-Matzke & Sven Matzke: Czasami wołam w niebo - pamiętnik z choroby, wzruszająca rzecz. A może Maria i Magdalena - o córkach Kossaka, a więc nieco i o nim? Miło się czyta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Fajny wątek,tylko szkoda że tak niemrawo idzie.Szajabaja trzeba się będzię przyjrzeć tym książkom które proponujesz,bo jeszcze o żadnej nie słyszałam,ani nikt mi ich nie polecał. Pozdrawiam wszystkie książko-maniaczki
![]() ps; musiało ją niezle swędzieć,żeby tak wszystko zostawić i pojechać w siną dal... ![]()
Tak nienaturalnie,tak nieoficjalnie,tak nieobliczalnie i już nieodwołalnie... ![]() Edytowane przez wariatkowo Czas edycji: 2009-06-27 o 13:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Chciałabym prosić o polecenie mi książki : chodzi o powieśc o miłości, przyjaźni, zbrodni - czymkolwiek, ale fabuła musi byc osadzona w historii i musi tej historii trochę tam być.
Przykładowo : Rok XXXX wojna domowa gdzieś tam, aa tutaj A i B się zakochują. I poznajemy bohaterów, ale i sytuację historyczną. Liczę,że ktoś zrozumiał ![]()
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
Oprócz tuych, które już zostały podane, to dodałabym jeszcze 'Dlaczego ja?' ('Pourquoi moi?') autorki pod pseudonimem Juliette. Oczywiście niektóre fakty w książce, w celu niezidentyfikowania autorki zostały zmnienione, ale to nei zmienjsza wartości książki. Autorka była znaną francuską dziennikarką, a pięknej urodzie i w celu szerzenia kariery i zyskaniu sławy była w stanie zorbić wszytsko. Zachorowała na AIDS...
Ksiązka mi osobiscie bardzo sie podobałam, jest pisana prostym(lecz czasem mozna sie doszuklać aluzji) językiem, trochę cynicznym, ale prawdziwym. Bardzo mi prztypadła do gustu.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Watek jakby dla mnie stworzony
![]() Mistrzowie tego gatunku to: Pierre la Mure oraz Irving Stone.Polecam z czystym sumieniem ,cokolwiek wyszło spod ich piór ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Rozeznanie
|
Ksiażki na faktach hmmm
"Zapomnijcie o córce" historia angielki skazanej na 25lat więzienia w Tajlandii. No i miliony autobiografi (najwspanialsza 5-tomowa biografia J.Chmielewiskiej- każdemu polecam!) oraz biografi... nie sposób wymienić |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Przyczajenie
|
wciągające......
Drogie dziewczęta gorąco polecam wymienione już książki: "Sprzedane", "Tylko razem z córką", "11 minut".
Mnie bardzo wciągnęły a jednocześnie przeraziły...jak człowiek drugiemu człowiekowi może robić taką krzywdę... Książki o niewolnictwie, prześladowaniu i życiu w ciągłym strachu przed człowiekiem, którego się pokochało i z którym ma się dzieci... ostatnio przeczytałam równie wciągającą książkę pt. "MIRAŻE" Soher Khashoggi; Życie w strachu przed gwałtem, porwaniem, zabójstwem..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
Chyba w każdej książce znajdzie się jakiś wątek biograficzny czy też oparty na faktach, czy nie? Już gdzieś wcześniej pisałam o tej książce, ale wspomnę jeszcze raz. "Życiorysy niepoprawne" Katarzyńskiego - niesamowite historie z życia wzięte, jak twierdzi autor dość mocno zmodyfikowane, ale wciąż wydają się tak prawdziwe. Książkę można znaleźć w sklepie goneta.net, w zwykłej księgarni się znajdzie.
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
Polecam "Białą Masajkę" , "Wyznania gejszy" i "Szkoła piękności w Kabulu" - dla zainteresowanych afgańskimi kobietami.
Przepraszam jeśli powtórzyłam, ale nie przejrzałam całego wątku.
![]() |
#103 |
Rozeznanie
|
Kiedyś uwielbiałam literaturę faktu, w tej chwili jakoś nieszczególnie mnie do niej ciągnie... Ale polecam "Uwięzioną" napisaną przez Malikę Ufkir i Michele Fitoussi i "Szczęściarę" Alice Sebold
![]() |
#104 |
Rozeznanie
|
Po pierwsze - bardzo ciekawy wątek! Już mam w głowie pozycje tu wymienione do zdobycia.
Mam nadzieję, że ktoś tu jeszcze zagląda, bo głównym powodem napisania tej wiadomości jest... niemożność zdobycia autobiografii Milesa Davisa "Miles" przez zdobycie mam na myśli zakupienie. Być może ktoś widział ktoś coś wie ![]() Jeśli rzuciła się komukolwiek w oczy gdzieś ukryta na półce w księgarni proszę o odzew ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Przyczajenie
|
Ja polecam przeczytanie życiorysu Katarzyny II. Miała bardzo bujne życie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ah i teraz mi się przypomniało, że trafiłam raz na dosyc porządną biografię (przy czym nie jest nużąca) elżbiety i wydanej przez ossolineum.
![]() Edytowane przez porannarosa89 Czas edycji: 2009-09-26 o 12:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#108 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Napisz trochę o tym w jaki sposób jest napisana, jest to jedna z książek typu połyka się w jeden wieczór czy naszpikowana detalami do czytania i czytania i wracania do niej tak żeby odkryć za każdym razem coś nowego? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Rozeznanie
|
polecam autobiografię Romana Polańskiego.
czytałam kilka lat temu i wywarła na mnie spore wrażenie. zawłaszcza pierwsza czesć książki, dotycząca jego losów w czasie wojny, życia w getcie... naprawdę wstrząsająca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Rozeznanie
|
Nie zauwarzyłam aby ktoś już o tych książkach wspomniał więc ja też coś dodam.
Czytałam wiele książek biograficznych, na faktach ale albo nie pamiętam tytułów albo autorów więc musicie mi to wybaczyć ![]() - Biała Masajka - książka o Irenie Sendlerowej (ogromne wrażenie zrobiła ta ksiązka na mnie, polecam szczególnie!) - książka D.Waris (nie wiem czy nazwisko dobrze napisałam bo też dawno tą książkę czytałam i mogłam nazwisko przekręcić. To opowieść o sławnej modelce, która pochodzi z Somalii) - I jeszcze jedna książka, która najbardziej polecam tylko niestety ani autora nie pamiętam ani tytułu. Książka opowiada o losach ludzi w czasie wojny, jest tam relacja jak autorka (?) uciekła z pociągu wiozącego ludzi do obozu, jak nocowała w psiej budzie. Bardzo polecam, wzruszająca i ukazująca cierpienie wojny.
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
Ja bym polecila ;
Minoui Delphine, Ali Nadżud. 'Dziesięcioletnia rozwódka.' Mark Johnson. 'Spisany na straty.' Cathy Glass. 'Skrzywdzona.' Judy Westwater. 'Dziecko ulicy.' Verena Wermuth. 'Zakazana żona.' Poruszaja mnie , i przerazaja jednoczesnie tym co dzieje sie dookola.. Polecam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Przyczajenie
|
Pewnie to nie na temat, ale mieszkam a UK i poznałam przyrodnią siostrę Zany Muhsen, Leilę Muhsen. Mają jednego ojca. Ona też nie ma lekkiego życia. Jako dwunastolatka została wydana za mąż w Jemienie ale po roku jej mąż umarł. Wróciła do rodziny i jako cztrnastolatka wyszła za mąż po raz drugi. Teraz mieszka w UK, ma siedmioro dzieci i nie mieszka ze swoim "wspaniałym" mężem. Taka historia przy okazji książki "sprzedane"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Elizabeth Kim - "Mniej niż nic". Wstrząsająca historia Koreanki, pokazuje ile w stanie jest znieść jeden człowiek..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Przyczajenie
|
a znacie moze jakas ksiazke podobna do "11 minut" czy "dziennik nimfomanki" ?
Polecam te ksiazki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
J.T. Leroy
"Sara"-to opowieść o dziecku wychowanym w środowisku prostytutek. Dorastając w tym świecie, chłopiec nie dostrzega nic zdrożnego w profesji matki, znajomych i kolegów. Marzy tylko o jednym... by stać się najlepszą męską prostytutką w okolicy, obsługującą kierowców wielkich ciężarówek, zdobyć uznanie i sympatię swego sutenera, bo może wtedy matka zauważy jego istnienie. autor: Jeannette Angell tytuł: Call-girl W swojej autobiografii Jeannette opisuje spotkania z klientami agencji, dowcipnie kreśli portrety psychologiczne poznanych mężczyzn, przełamuje tabu w sposobie pokazywania zjawiska prostytucji. Rubén Gallego "Na brzegu" Misza i Ruben są przyjaciółmi. Misza ma postępujący zanik mięśni. Ruben jest sparaliżowany. Obaj są w piekle: sowieckim domu starców i inwalidów, do którego wysyła się niepełnosprawne dzieci. To miejsce, w którym życie toczy się w cieniu śmierci. Wobec okrucieństwa rzeczywistości chłopcy noszą cyniczne maski, pod którymi skrywają przyjaźń i nadzieję. Pewnie moglabym jeszcze dlugo wymieniac bo uwielbiam ksiazki na faktach
![]() |
#116 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Przyczajenie
|
Moim zdaniem warto przeczytać też "Ziele na kraterze" Wańkowicza
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Przyczajenie
|
"Dziewczyna z sąsiedztwa" - Jack Ketchum
Niedawno wyszła i dużo się o niej mówi. Tylko ostrzegam, że to książka naprawdę wstrząsająca. Została oparta na przerażającej zbrodni, która miała miejsce w Stanach Zjednoczonych, choć niektóre szczegóły i imiona bohaterów zostały zmienione. Książka jest doskonała, ale bardzo, bardzo wstrząsająca. Zapewniam jednak, że będzie to lektura, której nigdy nie zapomnisz.
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy ktoś już wymieniał, ale naprawdę warto, a nawet koniecznie przeczytać należy: Uwięziona. Nie pamiętam teraz autora, jutro podam.
![]() Tak jak obiecałam, autor: Malika Ufkir, Michele Fitoussi
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2010-01-03 o 09:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
Madame Sadayakko. Gejsza Która Uwiodła Zachód
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:38.