|
|
#91 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Matki to święte kobiety :)
Cytat:
![]() Powiedz to co masz do powiedzenia Bree Van De Kamp.
|
|
|
|
|
|
#92 |
|
BAN stały
|
Hultaj, to weź mi powiedz, co robi kobieta, która odprawi dzieci do szkoły, a męża do pracy? Ile czasu zajmie jej posprzątanie i ugotowanie obiadu? Na tarze przecież od lat już się nie pierze
|
|
|
|
|
#93 |
|
BAN stały
|
Wszystko przed Tobą, może jeszcze sama do tego dojdziesz.
|
|
|
|
|
#94 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
BAN stały
|
Oj, wyluzuj.
|
|
|
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#98 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Sugerujesz, że sfrustrowana sine.ira w rzeczywistości osiągnęłaby spokój ducha przeglądając się w wypolerowanym przez nią przed chwilą kibelku? ![]()
|
|
|
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, nie o to mi chodziło.
|
|
#100 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, to Cię rozczaruję , bo nie ma obowiązku odpowiadania na każde pytanie.Zresztą, jej wypowiedź posłużyła mi tylko jako cytat (i sine.ira wcale nie musi czuć się wywołana do tablicy, bo nie jest), a odpowiedź była skierowana do wszystkich, niedoceniających roli kobiety w domu.
|
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a mje chodzilo o to, ze taka samorobiona kielbacha smakuje najlepiej temi rencami i te sprawy. a kielbasy to ja nie lubie jakos bardzo
|
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
#104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o dziwo moja biedna szorująca kibelek mama jakby to ujęły niektóre wizażanki jest odciążona bo tatuś choć zajmuje się branżą budowlaną ma hobby wędliniarskie I potrafi zrobić wszystko i nawet chlebek piecze, bo choć nie sprząta to chce żeby mamusia jadła same zdrowe, naturalne produkty
|
|
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
z matkami to jest tak, ze im sie wiele wybacza - w koncu sa matkami, osobami najblizszymi na swiecie. z matka laczy czlowieka taka niewidzialna nitka - 9 miesiecy pod sercem robi swoje.
ojcom juz tak latwo sie nie wybacza. a dlaczego? w koncu ojcowie do wychowania dzieciaka tez dorzucaja swoje trzy grosze, czasami, w ramach niepisanej umowy, robia za mamusie gdy ta wspina sie po szczeblach kariery zawodowej. i wtedy nikt nie powie 'swiety czlowiek', nikt nie zalamie rak nad jego udreczonym losem kury domowej. a wszyscy beda podziwiac mamusie-pracusie, i powiedza, ze swietnie sobie mezunia wychowala. niesprawiedliwe trochu ![]() [nie mowie o sytuacjach, gdy ojciec nie partycypuje w wychowaniu dzieciaka - wzial nogi za pas, troche sie kurzylo i tyle go widzieli ]
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
Mysle ze w watku wypowiedzi osob bezdzietnych i nie mieszkajacych ze swoim partnrerem sa gdybaniem i czesto poboznym zyczeniem.
W 1 poscie nie ma slowa o tym jak i co rbi maz ,dzieci wiec skad od razu wspolczucie ze kobieta-kura-robot itp. Moze to spelniona zawodowo kobieta z robotnym męzem i madrymi dziecmi ? Moze lubi zamykac w ten sposob dzien ?moze daje jej to poczucie bezpieczenstwa?kontroli ?moze rozladowuje zmywarke na zmiane zmezem ? moze... A moze mąz to bezrobotny PAN a dzieci leniwe bachory ? i kobieta musi sie zajmowac sama domem ? Wszystko jest kwestia dogrania sie i rozmawiania ze soba ,ktos musi rozwiesic pranie itp,ja podobnie zachowuje sie jak ta kobieta ale terazsiedzac przy kompie ,krzycze do Tż aby sciagnal pranie bo zaczelo padac ,jemu korona nie spadnie bo to nasz wspolny dom . Zycie samo wymusza pewne zachowania ,jelsi nie chcemy zajmowac sie domem -nikt nas do tego nie zmusza ,mozna byc singlem,mozna miec pani do sprzatania ,wazne aby miec wybor we wszytskm. |
|
|
|
|
#107 | |||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poza tym w wielu domach, w których kobiety sprawują świętą WYŁĄCZNĄ posługę wobec męża i dzieci jej praca w ogóle nie jest doceniana. Bo przecież zakupy jakoś same sie przynoszą, pranie tez się samo robi a czyste gacie do szafy wkłada wróżka. Cytat:
Ja czasem też oglądam Perfekcyjną panią domu, żeby nie było Bo zawsze dobrze wiedzieć jak sobie ułatwić życie, skorzystać z pomysłów i krytycznie przyjrzeć się swojemu domowi. No i nie dalej jak w ostatnim odcinku był przypadek rodziny w której kobieta przez ileś tam lat dbała o dom, był on prawie perfekcyjny bo w tym czasie nie pracowała zawodowo, ale potem zaczęła pracować w zakładzie swojego męża (dokładnie w tych samych godzinach co on) i nie dawała rady na dwóch etatach, więc nie wspomagana przez nikogo..odpuściła sobie dom. Uwierzycie, że jej mąż nie umiał znaleźć przyczyny tej zmiany? Nie zauważył, że kobicina zasuwa w robocie razem z nim ! A on sam w domu nie robił absolutnie nic. Co gorsza jej też do głowy nie przyszło, żeby go obarczyć jakimiś obowiązkami. Tak niestety jest jak sobie nie uświadamiamy stytuacji w jakiej jesteśmy, wiele z tych "świętych" matek i żon po prostu nie widzi, że jest WYKORZYSTYWANA. Dlatego ja nad takimi kobietami się nie rozpływam w zachwycie a raczej uważam że są durne. Cytat:
, wejść pod kołdrę (nie daj bóg jak panu mężowi zachce się jeszcze spełniania tzw. obowiązków małżeńskich) i zasnąć po to by z samego rana radośnie na powrót wpiąć się do kieratu. Nawet nie wiecie w ilu domach taki model funkacjonuje, w ilu domach dzieje jest tak jak w tym tekście. I nie ma co sie nad czym rozczulać i wychwalać świętość takich ludzi, należy im współczuć. To jakiś masochizm. A potem...minie lat 20 z hakiem i pan mąż znajduje sobie nowy, lepszy model robota domowego a z gardła pani doskonałej wydobywa się tłumione szlochem dlaczego ? Ano dlatego, że jeżeli nie pozwoli się wszystkim osobom w domu (a zwłaszcza partnerowi) brać odpowiedzialności za ten dom a więc za wspólne w nim życie to on nie czuje się z tym domem związany, traktuje go jak hotel z darmową obsługą. Łatwo potem ani nie doceniać pracy tej obsługi, łatwo się nią znudzić a potem łatwo go opuścić dla nowej, jędrniejszej obsługi. Okrutne czasem jest życie niestety, na nic nie mamy gwarancji i naprawdę dobrze jest pomyśleć o sobie, pozwolić sobie na zdrowy egoizm, pozwolić sobie pomóc.
Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2008-04-15 o 12:37 |
|||||
|
|
|
|
#108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytować będę wypowiedzi, które JA uznam za słuszne, a jeśli jest to akurat twoja, nie znaczy jeszcze, że mam ochotę na dyskusję akurat z tobą. Dla mnie wypowiedzi to niekoniecznie zachęta do rozmowy, ale na przykład: punkt odniesienia, jak było i w tym przypadku.
|
|
|
#109 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
EOT |
|
|
|
|
|
#110 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z poniższej wypowiedzi (w poprzednich nie chce mi się już grzebać, ale nie napisałabym tamtego posta, gdybym wcześniej tego nie zauważyła) aż kipi ta pogarda o której wcześniej wspomniałam, ale skoro mówisz, że błędnie interpretuję twoje słowa, zastanawia mnie: skąd czerpiesz obserwacje, bo chyba nie wymyślasz (toż to jakiś super ekstremalny przykład)? I się zgadzam: koniec tematu .Cytat:
|
|
|
#111 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
I to nie jest ekstremalny przykład. Ekstremalne przykłady widnieją w kartotekach policyjnych. Do wstawek o pogardzie (bo cały czas wmawiasz mi pogardę do pracy kobiety w domu jak rozumiem) się nie odniosę, bo szkoda klawiatury. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2008-04-15 o 16:44 Powód: dopisek |
|
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
ja w wypowidziach sine.iry pogardy nie widze do kobiet, co wiecej pisze ona to samo co dziewczyny wczesniej -side85, yedanna etc.: sprzatac, robic zakupy, dbac o dom wszystko ok, ale pozostali czlonkowie rodziny tez musza miec swoje obowiazki
ja znam takie rodziny, w ktorych kobieta/y robia wszystko a synalkowie tylko dokladaja. Mozna zajrzec zreszta na intymne tez takie przyklady sie znajdzie o tutaj np., http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=240599 11 stronnicowy watek o tym jak sie zyje z TZtem, ktory wychowal sie w rodzinie, w ktorej matka robila wszystko i teraz biedak nawet scierki do reki wziac nie umie
|
|
#113 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() A służalczy tryb życia pań matek wprost proporcjonalnie przyczynia się do paniczowego trybu życia ich synków. |
|
|
|
|
|
#114 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
No, ale co zrobić jak się kobita uprze i ci zacznie wmawiać pogardę
|
|
|
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co z rozpuszczonymi córkami? O ile mnie pamięc nie myli, to w tym wątku była mowa o tym, że dzieci nie pomagaja. I w niejednym watku widziałam już wypowiedzi dorosłych bądz co badz pań, które nie bardzo wiedziały jak się coś tam w chałupie robi. Bez żenady przyznawały się, że gotować nie potrafią (co moim zdaniem, żeby zdrowo życ jest nieodzowne dla obu płci). Itd. W dzisiejszych czasach ( ) dziewczynki są tak samo rozpuszczane jak chłopcy. Co widać, widać i chwalić się nie mają czym (tak chłopcy jak i dziewczynki) . A już najmniej mamy, które twierdzą, że córka im nie pomaga, bo jeszcze sie w życiu narobi Noooo, jesli tak, to chłopców też to dotyczy.
|
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
ja mysle, ze proporcje sa jednak inne. Corki jakies tam obowiazki w domu maja zawsze, asystuja przy pieczeniu ciast i takie tam
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
Tak? Żebys się nie zdziwiła. Bo obserwując (nie tylko wizaż ale raczej znajomych i ich dzieci) wysnuwam całkiem inne wnioski. Czasy gdy dziewczynki pomagały piec ciasta minęły parę lat temu.
edycja. Całkiem spoko pierwszy raz w życiu robiła mielone. W wieku dwudziestu paru lat. To tyle na temat. ------------------- I dlatego ja twierdze, że należy dzieci dobrze wychowywać, a nie tylko chłopców.
|
|
#118 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#119 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
) faktycznie obie płcie coraz częściej mają dwie lewe ręce do wszystkiego. I kurde...wolę tak niż niesprawiedliwość płciowa, tzn. kobieta zasuwa w domu po pracy a facet leży "bo nie umie". Jak oboje nic nie potrafią zrobić np. gotować - to oboje muszą tak samo kombinować w życiu. Może to i kalectwo, ale dzięki takim kalekom napędza się sektor usług w gospodarce A poważniej mówiąc, to nigdy nie jest za późno żeby się ocknąć i nauczyć co i jak (np. skręcać te nieszczęsne mielone ).
|
|
|
|
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sie nie ograniczam. Mam znajomych z całego świata
Mnie chodzi tylko i wyłącznie o to, żeby nie bluzgac tylko na chłopców. Bo to tez jest jakas dyskryminacja, czyż nie? Gdyby ktos jeszcze chciał spytac czy jestem mamą chłopca, to tak, jestem. I dziewczynki także edycja: Oczywiście, że nigdy nie jest za późno na naukę. Własnie z tego załozenia wychodza te wszytskie bluzgane tu mamy i nie ucza swoich dzieci pracy w domu. One robia same, bo przecież: na naukę tego czy owego ma dziecię jeszcze czas, jeszcze sie zdąży narobić itd. Więc czekajmy aż się te dzieci kiedyś ockną i już. A jesli mamy tym bardziej nie maja nic przeciwko, to ja juz całkiem nie rozumiem o co ten krzyk...
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2008-04-15 o 19:53 Powód: dopisek |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:04.

)

.