|
|||||||
| Notka |
|
| Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy dostałeś/aś rozgrzeszenie na spowiedzi z nieczystości przedmałżeńskiej? | |||
| Tak, dostałem/am rozgrzeszenie |
|
268 | 81,21% |
| NIe, nie dostałem/am rozgrzeszenia |
|
62 | 18,79% |
| Głosujący: 330. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#91 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja uważam,że jak ktoś wierzy i czuje taką potrzebę,lub po prostu bierze ślub kościelny z przekonania,to wszystko jest ok Ja nie mam nic do kogoś,kto chodzi do kościoła i chce wziąść ślub kościelny,bo to Wasz wybór.A ja nie jestem wierząca,więc po co się pchać.Tylko własnie nie podoba mi się zachowanie osób,które na codzień stronią od kościoła,są "pseudo katolikami",a potem właśnie dla kicki i całego tego przedstawienia biegną do kościoła i biorą ślub.Żenada.Cytat:
Mój były o to też mi zrobił awanturę Jego najlepszy przyjaciel mnie poparł.Tylko razem doszliśmy do wniosku,że jak wszystkie dzieci się chrci,to mogą mieć puźniej problemy w szkole.Dzieci bywają okrutne,więc jakby się dowiedziały,że one mają chrzest,a inne dziecko nie ma,mogło by to prowadzić do jakiś bardzo niemiłych sytuacji i kompleksów.Więc nie wiem jeszcze.Ale z moim TŻ jakoś to rozwiążemy Akurat między nami jest zgodność w tym temacie
Edytowane przez Pomadka Czas edycji: 2007-04-02 o 23:12 Powód: Post pod postem. |
||
|
|
|
|
#92 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak się spowiadacie z seksu?
ja mówie "współżyłam z partnerem"
|
|
#93 |
|
Przyczajenie
|
tylko raz w życiu spowiadałam się z tego.... ksiądz najpierw wytrzeszczyl oczy, chwile milczał... chrzaknal i "zapytal ile ty dziecko masz lat????" (wygladam bardzo mlodo, a mam 22)... no i zaczal swoje kazanie... zaczal mowic... boj sie boga.... taki grzech... taki grzech...
... i ogolnie rzeczy w takim stylu... juz nigdy sie z tego nie wyspowiadam, a zreszta od tego momentu minal rok a jeszcze nie bylam |
|
|
|
|
#94 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja tez wyspowiadałam sie raz w zyciu z tego i usłyszałam od księdza ze jestem wykorzystywana i ze nie powinnam sie dawac, bo jak to tak przed slubem wypaliłam ze kota w worku za męża nie biore i zamiast siedziec 5 minut w konfesjonale siedziałam z pół godziny i słuchałam... kazania Już sie z tego nie bede spowiadała, nie uwazam tego za grzech
|
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
To ja mam teraz pytanie do tych, które znają się dobrze na wierze:
zy jeśli nie wyspowiada się z seksu (nie ważne czy przyszłym mężem, czy przelotną przygodą) to można iść do komunii? To mnie teraz ciekawi
|
|
#96 |
|
Wtajemniczenie
|
Teologiem nie jestem (wiec adresatem twojego pytania rowniez nie) , ale to jest kwesta podejscia. Jak wiemy, w religiach chrzescijanskich spowiadamy sie ze wszystkiego, co jest grzechem (uznanym ksiazkowo - czytac dekalogicznie) za taki, badz grzechem w odczuciu osobistym. I tu wlasnie jest odpowiedz na kazde pytanie. Jezeli chodzi o przepisy to kosciol potepiajacy seks (szczegolnie przedslubny) uznaje go za grzech, a wiec jako za jeden z punktow listy do spowiedzi. Jednak znam wielu ksiezy, ktorz ewoluowali wraz ze swiatem i nie uwazaja seksu z kochajaca osoba, jako cos nieczystego ( to nic, ze sperma - nasienie boskie i przeznaczone jedynie do reprodukcji jest marnowane, toz to dzielone z partnerem, z ktorym zalozyc sie chce rodzine) i nie traktowane zatem jako grzech i powod do spowiedzi. Wazne jeszcze jaki seks - czy to akt milosci i oddania, czy poniwieranie wlasnego ciala - daru od Najwyzszego itp. Wszystko wiec, jak zwykle, zalezy od punktu siedzenia.
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
akurat dzieciakom jest obojetne czy kolega ma chrzest i czy chodzi do komuni ,dzieci postawy wobec innych wynosza z domu i powtarzaja slowa zaslyszane przez rodzicow ,same nie wymysla ze ktos bez komuni jest gorszy. Kompleksy i obawy to maja rodzice wyniesione z wlasnego dziecinstwa i przenosza je bezmyslnie na swoje dzieci. moje dziecko ma chrzest -uleglam dla swietego spokoju,pomimo iz mieszkamy bez slubu i do kosciola nie chodzimy.nie wiem czy to byl blad to sie okaze w przyszlosci.zreszta zawsze moze sie z kosciola wypisac. jako jedyne nie chodzi na religie. do komuni nie wiem czy pojdzie ,jak bedzie bardzo chcialo to tak i mam nadzieje ze trafimy na madrego ksiedza ktory nie bedzie nam robil problemow bo nie oszukujmy sie co 8 latek moze wiedziec o kosciele ?komunia = prezenty i tyle. trudna sytuacja jest kiedy jedno wierzy a drugie nie -bylam kiedys na takim slubie,facet zgodzil sie na koscielny slub ale nie przyrzekal jak osoba wierzaca.co prawda musial podpisac swistek ze nie bedzie robil problemow z wychowaniem dzieci w wierze. spowiadac sie z seksu ?no powinno sie ,przed slubem to wogole nie powinno byc mowy o sexie a po slubie z kazdego nie prowadzacaego do poczecia. na szczescie mnie ten problem nie dotyczy. |
|
|
|
|
|
#98 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ksieza w wielu przypadkach sa koszmarni. jeden taki mial wielkie obiekcje czy robic babci katolicki pogrzeb, bo nie widywal babci na mszy i nie byl pewny kiedy ostatnio sie spowiadala (babcia byla chora i wyprawa do kosciola to bylo dla niej za wiele) Cytat:
ja chodzilam od zerowki do klasy z jedna dziewczyna, ktora byla swiadkiem Jehowy i nie pamietam zeby ktos jej dogryzal z tego powodu. |
||
|
|
|
|
#99 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja sie nie spowiadam z tego co robie z moim chlopakiem
|
|
|
#100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak ,spotkania przed komunijne zaczely sie u nas juz chyba we wrzesniu a do komuni ida w maju ,co tydzien jakies psotkania,modlitwy,egzami ny itp,paranoja jakas. mam nadzieje ze mnie to ominie ) |
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
byc moze teraz nalezy spowiadac sie tylko z uzywania antykoncepcji. swoja droga po co sie spowidac z antykoncepcji jak odchodzi sie od konfesjonalu z pigulkami w torebce?i tak w kolko :-D |
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
hipokryzja była jest i chyba bedzie już na wieki pozdro
|
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
ja sie nie spowiadam w ogole
|
|
#105 | |||
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Może nie jestem ekspertem, ale chciałabym dodać parę uwag od siebie. Jestem z kościoła ewangelicznego (nasz wiara opiera się jedynie na Biblii, nie ma katechizmu, dodanych praktyk czy nauk) i chciałabym dodać jak do tego podchodzi się u nas. U nas nie ma generalnie spowiedzi przed człowiekiem, czyli modlimy się do Boga i jemu wyznajemy nasze winy.
Cytat:
[QUOTE=L0LA;3765854]Nie spowiadam się, ponieważ uważam, że rozgrzeszyć może mnie jednynie sam Bóg, a nie ksiądz, który jest zwykłym człowiekiem, takim jak ja. I z jakiej to niby racji mam mu wyznawać swoje grzechy? To, czy uprawiam seks przedmałżeński nie powinno go interesować. Ponad to, przy spowiedzi obiecujemy poprawę, a ja akurat w tym przypadku nie mam zamiaru się poprawiać Masz rację LOLA, jeśli przepraszamy za jakiś grzech, to wyrażamy też chęć poprawy, więc wyspowiadanie się z czegoś z czym nie zamierzasz się rozprawić jest wg mnie bez sensu. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#106 | |||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Odnośnie chrztu dzieci-u nas się tego nie praktykuje, ponieważ nie jest to zgodne z Biblią, nie mogę znaleźć cyt. Jak to było u mnie? Ja cały czas miałam z tym problem, przepraszalam, ale nie byłam w stanie przestać, przyjemne to bylo , przed ślubem mieliśmy taką rozmowę na ten temat, powiedzieliśmy zgodnie z prawdą, ze nie dotrzymaliśmy czystości. Cóż, ślubu kościelnego nie dostaliśmy, ale przecież sam ślub czy wesele to tylko chwila(choć nie bez znaczenia, bo być może że jedyna w życiu, ważniejsze jest to jak potem będzie wyglądało nasze życie.Któraś z was wspomniala o tym, ze trzeba sie wyspowiadać z każdego z sexu dla przyjemności, nie prowadzącego do poczęcia. Też o tym czytałam na jakimś katolickim forum przypadkiem i się z tym nie zgadzam. W pieśniach nad pieśniami w Biblii jest wrecz napisane o miłości pomiędzy mężczyzną a kobietą, a w księdze przysłów pisze wręcz "rozkoszowal się zoną swojej młodości" w jaki sposób? "Jej piersią upajaj się zawsze, w miłości jej stale czuj rozkosz!"Bóg stworzył sex nie tylko dla rozmnażania, ale i też dla przyjemności. Jeśli chodzi o antykoncepcję, to z tego co wiem kościół jest przeciw. U nas podchodzi się do tego tak: jeśli środki anty nie zabijają zarodka(np dochodzi do zapłodnienia i leki nie pozwalają mu na wczepienie się w ścianę macicy, więc umiera z głodu), to można je stosować, ale trzeba tez pomyśleć o potomku, jak będzie się już miało warunki itp. Jeśli chodzi o radykalne środki(sterylizację) to można zastosować kiedy ma się już dzieci i na pewno nie będzie się chciało więcej. Jeśli chodzi o księży, to czytałam gdzieś taką historię, ze przyszla kobieta do spowiedzi(a bardzo poważnie podchodziła do spraw wiary), a ksiąz później się z niej śmiał, że z takimi głupotami przychodzi. Ksiądz też człowiek, nie raz sami sie prowadzą świętego życia. A propo posiadania dzieci przez osoby duchowne: u nas każdy duchowny powinien mieć rodzine (ale nie musi), takie rozwiązanie jest biblije i zapobiega to wszelkim zboczeniom, czy dzieciom, które nie są mile widziane u księdza. Ksiądz też człowiek, ma popęd płciowy i też może mu się chcieć. A jeśli chodzi o zawieranie ślubu w kościele i kolor sukienki to już mnie chyba nic nie zdziwi. Moja ciotka wyszla za mąż mając z swoim tż kilkuletnie dziecko i ubrala się w bialą suknie. Dla mnie było to po prostu śmieszne, ale każdy ma prawo podchodzić do tego jak chce. Może jestem zbyt staroświecka? Chciałam podejść do tego biblijnie, a nie religijnie. Przepraszam, jeśli kogoś uraziłam. |
|||
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
Ja byłam u spowiedzi jakoś przed świętami, u nas na rekolekcje przyjeżdżają księża z innej parafi. W czasie spowiedzi jak już powiedziałam grzechy(ominełam współżycie) ksiądz się mnie właśnie o to spytał no i miałam dylemat powiedzieć czy nie powiedzieć, ale stwierdziłam, że jak już sie spowiadam to nie będę kłamać
Spytał się mnie jaką antykoncepcje stosujemy i dodatkowo jedno dziwne pytanie- " Czy chciałabym mieć takie dziecko jakim jest mój chłopak-charakter itp.) no i powiedział, żebym sobie dobrze faceta wychowała tą spowiedź jako jedyną bardzo dobrze wspominam chociaż się bardzo bałam. Dostałam rozgrzeszenie
|
|
|
|
|
#108 |
|
Raczkowanie
|
CONNECT jezeli spalas ze swojim chlopakiem ktory jest kawalerem to nie mozesz powiedziec ze cudzolozylas, jezeli chodzi o cudzolozenie tzn. ze spalabys z obcym facetem ktory ma zone to jest cudzolozenie.
Teraz ja powiem jak sie z tego spowiadam, otoz ja mowie popelnilam nieczystosc, heh a on sie mnie kiedys zapytal czy sama czy z kims, to ja na to ze z kims tzn z mojim chlopakiem,i dal mi rozgrzeszenie, a jezeli robicie sobie same panienki, to sie mowi wtedy popelnilam nieczystosc sama, i juz ja mieszkam z mojim chlopakiem ostatnio skonczylismy chodzic na nauki przedmalzenskie, wiecie co szkoda gadac normalnie niespodziewalam sie takiego czegos, ja myslalam ze jak juz po slubie to wszytsko wolno, otoz NIE!!!!!!!!!! bylam w szoku, byla ktoras z was juz na naukach?? piszcie, to pogadamy o tym , to bardzo ciekawy temat te nauki, duzo mi sie w nich niepodobalo, chcialabym z wami o nich porozmawiac czekam na jakies posty o tym pozdrawiam
|
|
#109 |
|
BAN stały
|
Ja zawsze jak dochodzę do tego momentu mówię - więcej grzechów nie pamiętam, proszę o pokutę i rozgrzeszenie. Po prostu staram się robić to po bożemu ;P
|
|
|
|
|
#110 |
|
Zadomowienie
|
moze moja spowiedź nie miala sensu ale nigdy nie spowiadalam sie z seksu do ksiedza a kto on jest? on regulke odmowi i mamy spowiedź z tego spowiadalam sie przed bogiem w kazdej modlitwie jego chyba mialam prosic o wybaczenie
a co do spowiedzi przed ksiedzem to po pewnym czasie doszlam do wniosku ze seksilam sie z kims kogo bardzo kocham i to byl seks z milosci wiec uznalam ze to nie jest grzech a do ksiedza niebede sie spowiadac bo oni lubia sluchac takie rzeczy czasami sami podpuszczaja a sami sa nielepsi i to oni wymyslaja co jest grzechem a co nie wszystko jest dla ludzi |
|
|
|
|
#111 |
|
Zakorzenienie
|
z seksu i podobnych spraw nigdy sie nei spowiadalam, zreszta ani z picia alkoholu
moze nie ma sie czym chwalic, ale u spowiedzi bylam z 10 lat temukiedys jak bylam mlodsza, wyspowiadalam sie z tego, ze w pt zjadlam wedline a ksiezulek wywalil mnie z konfesjonalu, ze przychodze wyspowiadac sie z takiej 'durnoty', no coz... co jak co miesa w pt dalej sie u mnie nie je, ale po tamtym zdarzeniu nie mam zamiaru sie z niczego 'tlumaczyc' - spowiadac |
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
nie chodzę do spowiedzi od 7 lat. właśnie ze względu na seks.
|
|
|
|
|
#113 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
nie sadze, zeby bog (jesli istnieje) potepial ludzi, ktorzy sie kochaja za uprawianie seksu przedmalzenskiego. i w zwiazku z tym malo mnie obchodzi, co na ten temat sadzi kosciol. swoja droga...ksieza mogliby sie skupic na chrzescijanskiej pomocy blizniemu zamiast zagladac ludziom do lozek i zadawac pytania dotyczace wspolzycia...na takie odpowiadam tylko mojej pani ginekolog, ktora nie wyglada mi na ksiedza. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#114 |
|
Raczkowanie
|
ja sie np nie spowiadam ... zresztą do kościoła tez nie chodzę ... nie czuje jakiejs wewnętrznej potrzeby a księża nie sa dla mnie raczej marnym lacznikiem z bogiem ze sie tak wyraże ...
|
|
|
|
|
#115 |
|
Raczkowanie
|
Ja również nie smigam do kościoła z reszta nigdy sie z czegos takiego nie spowiadałem bo niby po co
ksiądz sie spowiada z seksu z ministrantami ?
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko w tym jest problem,że to kosciol wymyslil takie zasady a nie Bog.Bog odnosi się tylko do zdrady (nie cudzołóż). A nie pisze o tym,jak jest dwoje ludzi kochających sie i uprawianie seksu jest grzechem. Seks dla sportu jest czyms nikczemnym a seks z ukochaną osobą dlaczego mialby byc grzechem. Dlatego,że kosciol wymyslil sobie ,że najpierw trzeba dac ksiedzu w lapę aby udzielil nam slubu, a potem mozemy sie dopiero seksic. Oni wszytsko sobie dokladnie obmyslili, obecny kosciol to niezla firma .A co do kaminiowania,żyjemy juz w 21 wieku a nie w 1, Kosciol takze powinien sie reformowac ,a nie stac w miejscu. Jesli tak dalej bedzie to do koscila tylko beda chodzic babcie mocherkowe. |
|
|
|
|
|
#117 |
|
|
Masz Paulo rację, żyjemy w XXI wieku, gdyby prawo mojżeszowe było stosowane tak jak w starym testamencie, to nie wiem czy ktoś byłby jeszcze na ziemi, więc żyjemy w dobrym czasie. Można wierzyć w Boga. Można wierzyć Bogu. Można też dobrze przeżyć zycie, myśląc, że jakoś się uda trafić do nieba. Wszystko zależy od indywidualnego podejścia do sprawy.
Cóż, zakazany owoc najsłodziej smakuje...
|
|
|
|
|
#118 |
|
Przyczajenie
|
dziewczyny, tez kiedys szukalam sobie usprawiedliwienia, ze to nie grzech, bo sie kochamy itd.
ale przyznjcie, ze wiara to nie supermarket. nie mozna wziac sobie z polki tego co nam odpowiada. Kosciol Katolicki ma takie zasady a nie inne i aby korzystac z sakramentow nalezy sie tym zasadom podporzadkowac. mnie osobiscie bardzo boli to, ze nie bede chodzila do spowiedzi itd. ale postanowilam powaznie podejsc do tego tematu i zaprzestac obludy. bo to jest obluda, tylko ciezko jest sie przed samym soba do tego przyznac. jesli chce uprawiac sex i stosowac antykoncepcje nie ma dla mnie miejsca w KK. |
|
|
|
|
#119 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#120 |
|
Przyczajenie
|
jak jeszcze spowiadałam sie z czegokolwiek to i z sexu tez, mowilam poprostu ze wspołzyłam z chłopakiem, i nie było problemu...ale widocznie miałam szczescie do ksiedza
![]() teraz sie nie spowiadam wogle z kilku powodów, jednym z nich jest fakt ze nie mam slubu koscielnego a tylko cywilny i wiem co bym usłyszała z kolei moja przyjaciłka ma pewiem problem, ma slub cywliny i dziecka ochrzcic jej zaden ksiadz nie chce bo albo slub koscielny i ok albo nic. i kto tu jest winny dziecko,ze rodzice nie mieli kasy na slub koscielny i wesele, ze rodzicom sie nie układa wiec głupota byłoby brac slub koscielny? dziecko jest temu wszystkiemu winne? nie a jednak to ono poniosło tego konsekwencje....ja wierze w Boga,ale sama instytucja koscioła zasami mnie mdli....
![]() |
Nowe wątki na forum Seks
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:26.

Ja uważam,że jak ktoś wierzy i czuje taką potrzebę,lub po prostu bierze ślub kościelny z przekonania,to wszystko jest ok
jakie dziecko rwie sie do kosciola...). jeszcze dystkutujemy nad chrzcinami i komunia (do slubu zostalo nam 3 lata, wiec jeszcze mamy czas na przedyskutowanie tego zagadnienia). a slub koscielny... chyba pojde na reke TŻowi... mnie od tego nie ubedzie, a on bedzie szczesliwy...
Jego najlepszy przyjaciel mnie poparł.Tylko razem doszliśmy do wniosku,że jak wszystkie dzieci się chrci,to mogą mieć puźniej problemy w szkole.Dzieci bywają okrutne,więc jakby się dowiedziały,że one mają chrzest,a inne dziecko nie ma,mogło by to prowadzić do jakiś bardzo niemiłych sytuacji i kompleksów.Więc nie wiem jeszcze.Ale z moim TŻ jakoś to rozwiążemy 

i usłyszałam od księdza ze jestem wykorzystywana i ze nie powinnam sie dawac, bo jak to tak przed slubem

Spytał się mnie jaką antykoncepcje stosujemy i dodatkowo jedno dziwne pytanie- " Czy chciałabym mieć takie dziecko jakim jest mój chłopak-charakter itp.) no i powiedział, żebym sobie dobrze faceta wychowała