CouchSurfing - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-08, 14:13   #91
pumas
Zakorzenienie

Dot.: CouchSurfing

Cytat:
Napisane przez imeona Pokaż wiadomość
Maciek, oni Cię na pewno zrozumieją, są przyzwyczajeni do obcokraowców kaleczących ich język Bo to jednak racja, że w polskich szkołach uczymy się trochę innego angielskiego niż ten uzywany tam w praktyce Ale głowa do góry, Anglicy sa bardzo cierpliwi i wyrozumiali i jeśli będzie trzeba to Ci wytłumaczą 10 razy. A jeśli i tak nie zrozumiesz - pytaj Hindusa, on mówi podobnie do Polaka

Ja korzystałam z CS w czasie 1 wyjazdu, spotkałam się z 2 osobami i bylo to bardzo miłe doświadczenie. Mam jednak do Was pytanie: czy nocując u kogoś zawozicie mu jakiś prezent z Polski? Nie wiem, Michałki albo Żubrówkę, albo coś innego typowo polskiego? Ja tym moim hostom zawiozłam, ale było ich tylko 2 i teraz się zastanawiam: co będzie jak pojadę na taką wyprawę na dłużej? Przecież nie będę brać np 10 opakowań Ptasiego Mleczka, które mi się roztopi po drodze w plecaku :/ A z 2 strony - czy to nie głupio tak z pustymi rękami? Co myślicie?
Ja zawsze przywoziłam coś moim hostom, zwykle żubrówkę, krówki, jakieś nasze słodycze, czasem ciasteczka z krakowa, czasem jakąś pamiątkę z krakowa, jakiegos smoka wawelskiego itp. Roznie. Wiadomo, im wiecej hostów w trasie, tym prezenty o mniejsze wartosci.
Goście również mi przywozili małe drobiazgi, zwykle były to wyroby regionalne, jedzenie, alkohole, slodycze.
pumas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-10, 16:04   #92
dorotek
Przyczajenie

Wspaniały temat Couchsurfing jest genialnym sposobem podróżowania i chyba dla mnie jednym z bardziej sensownych. Dzięki CS można poznać kraje/miasta z zupełnie innej strony, takiej ludzkiej. I tak jak już było wspomniane wcześniej, nie chodzi o darmowy nocleg. CS chyba nie jest dla osób, które skupiają się na zwiedzaniu dużej ilości zabytków. Chociaż oczywiście nie wyklucza zwiedzania! CS poszerza możliwości poznawania, z danego miasta. Prócz budowli czy knajpek, otwiera się możliwość wniknięcia w życie konkretnych ludzi i dzięki nim poznanie miejsca z ich perspektywy. Przez kilka dni można stać się dosłownie mieszkańcem a nie pozostawać turystą.
Mam kilka bardzo bardzo pozytywnych doświadczeń. Bardziej jako gość niż host (niestety jeszcze nie mam tak dużych możliwości powierzchniowych). Ludzie są wspaniali. Np. zdarzyło mi się, że dotarłam do Kopenhagi o 6 nad ranem i mój host specjalnie wstał o tej nieludzkiej porze w środku zimy żeby mnie odebrać z dworca. Niesamowite wrażenie zawsze to dla mnie wręczenie kluczy do mieszkania. Nagle z obcych dla siebie stajecie się współlokatorami. Można w krótkim czasie zaznajomić się z kimś bardziej, niż ze współpracownikami czy kolegami ze szkoły.
Teraz, wybierając się gdzieś, dziwnie bym się czuła gdybym tylko zwiedziła miejsce bez CS-owego doświadczenia, tak niepełnie, jakbym tylko patrzyła, zamiast przeżywać. CS uzależnia. Ale oczywiście trzeba być ostrożnym w doborze hostów/gości. Chociaż nieprzyjemnych historii nie słyszałam za bardzo.

A prezenty zawsze warto mieć. Króluje oczywiście żubrówka, czasem brałam ze sobą pierogi z kapustą i grzybami. A jeśli jakaś dłuższa trasa to zamiast tahania (tachania?) rzeczy, można po prostu coś polskiego upichcić (choć bez kapusty kiszonej to czasem ciężko. Nie wiem czy to takie 'polskie' ale czasem przyrządzam grzane piwo z goździkami, cynamonem i żółtkiem ).
dorotek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-12, 04:12   #93
maacieek
Zakorzenienie

Mam takie pytanie, otóz mam juz nocleg gadałem z hostem i wysłałem mu couch request, przyją. I co dalej ? No bo prócz tego że się zgodził i mi pisze ze zaakceptował to nic nie wiem [jestem w tym mega zielony jak widać]. Gdzie ja się mogę dowiedzieć na jakiej ulicy mieszka żebym jakoś tam trafił patrzyłem na profilu i nigdzie nie ma żadnej łudząco opcji o jakimś adresie oO.
Mam mu napisać zwy kłą wiadomość żeby podał adres ?
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-13, 10:20   #94
wierzbowawitka
Przyczajenie

maacieek - przyjął, ale się nie odezwał? sprawdź skrzynkę odbiorczą, może tam na ciebie czeka jakaś wiadomość od couch'a. poza ty, sam się z nim skontaktuj. couch nie musi podawać swojego adresu na prafilu. poza tym, jest też taka opcja, że odbierze cię z dworca, na przykład
wierzbowawitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-13, 10:35   #95
pumas
Zakorzenienie

Host może kliknąć opcje "pokaż szczegoły dojazdu", i jeśli to kliknie, to od razu wiesz, gdzie masz się udac.
Napisz mu wiadomość, jak się umawiacie, jak tam dojechać, o której bedzie w domu itp. Normalna wiadomosc
Stary 2011-06-14, 10:08   #96
wierzbowawitka
Przyczajenie

dotychczas to ja "dawałam schronienie", natomiast w te wakacje będę nocowała u, uwaga, 7 różnych couchów. zastanawiam się, czym in obdarować, bo przewiezienie pierogów nie wchodzi w rachubę. ptasie mleczko robi furorę, ale może poczęstować obcokrajowca grzańcem?!

---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ----------

A prezenty zawsze warto mieć. Króluje oczywiście żubrówka, czasem brałam ze sobą pierogi z kapustą i grzybami. A jeśli jakaś dłuższa trasa to zamiast tahania (tachania?) rzeczy, można po prostu coś polskiego upichcić (choć bez kapusty kiszonej to czasem ciężko. Nie wiem czy to takie 'polskie' ale czasem przyrządzam grzane piwo z goździkami, cynamonem i żółtkiem ).[/QUOTE]

dopiero teraz zauważyłam!
piwo z goździkami pewnie robi furorę, hm?
Stary 2011-06-15, 15:55   #97
dorotek
Przyczajenie

Oczywiście ! Przepis brałam stąd: http://student-gotuje.blogspot.com/2...-na-katar.html

Smak charakterystyczny, więc nie wszystkim może zasmakować. Ale zawsze to coś ciekawego i łatwego do przygotowania

7 couchów - nieźle ! W jaką trasę jedziesz?
dorotek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-16, 08:38   #98
wierzbowawitka
Przyczajenie

Dziękuję bardzo za linka!

Natomiast trasę zaczynam od Paryża, w którym ugości mnie 2 couchów, następnie po tygodniu transportuję do Londynu, później do Berlina, Budapesztu i samym końcu czekana mnie Wiedeń. Już zacieram ręce

Generalnie nie jestem zbyt spontaniczna, dlatego wszystko zaplanowałam kilka miesięcy przed wyjazdem, więc ta 'wyprawa' musi się udać
Stary 2011-06-17, 15:58   #99
tryagain
Raczkowanie

Jestem zafascynowana couchsurfingiem od jakiegoś czasu już, ale wciąż nie mogę zdobyć się na odwagę, żeby zacząć działać w tym kierunku..
Ile miałyście lat jak pierwszy raz pojechałyście gdzieś poprzez CS?
tryagain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-18, 09:15   #100
wierzbowawitka
Przyczajenie

Naprawdę nie ma się czego bać! Couch surfing to sposób na tani, i co najważniejsze, fantastyczny pomysł na spędzenie wakacji oraz poznanie wielu fascynujących ludzi (moja koleżanka zakochała się ze wzajemnością w jednym z couchów - w przyszłym roku biorą ślub ) .
W couch surfing bawię się od ponad roku - dotychczas to ja gościłam ludzi, ale w te wakacje po raz pierwszy to ja będę spała aż na 7 różnych kanapach. Z jednej strony rozumiem twoje obawy, Tryagain, bo to zawsze nieznany kraj, nieznani ludzie, ale za to jaka fajna zabawa! Naprawdę, nie masz się czego bać!!!
Stary 2011-06-18, 23:40   #101
pumas
Zakorzenienie

Podpisuję się
Ja miałam dzisiaj spotkanie z jedną osobą z CS ;-)
Stary 2011-06-22, 21:59   #102
Panna_Anna87
Rozeznanie

Hej Chciałabym się wybrać we wrześniu na wakacje do Hiszpanii (Madryt i Barcelona) i zamiast szukać noclegu w hostelach zastanawiam się na couchsurfingiem. Macie może jakiś sprawdzone osoby w tych miastach? Moglibyście mi coś doradzić, bo szczerze powiedziawszy jestem troszkę zielona w tym temacie. Oczywiście szukam ludzi przez stronkę, ale to zawsze lepiej jak są to osoby sprawdzone. Mam jeszcze pytanie czy ludzie tak chętnie przyjmują obcych pod swój dach i są pozytywnie nastawieni? Czy różnie z tym bywa?
Panna_Anna87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-22, 23:14   #103
maacieek
Zakorzenienie

Ja sie dowiem juz 10 lipca bd nocował u dziewczyny w Budapeszcie [niestety moja podroz do Londynu musiala zostac odwolana buu]

Nie wiem troche się tego obawiam no bo jak to tak nie znam i się jej na dom zwale na te X dni. Mysle sobie jak to bd. czy mnie "polubi" czy sie zrozumiemy i wgl.

No i taka jedna sprawa jak bd mi pokazywała miasto np. to tak tylko oo uliczki i tyle czy np. jakies tam muzea czy inne tego typu atrakcje ? I jak to wtedy z biletem mam jej kupic, czy kazdy sam ? Bo nie wiem nie chce zeby była taka syt. że pojdziemy do muzeum i bd musiał płacic za nas 2 nie wiedzac wczesniej nic o tym oO

Jak wy to robicie ?
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-22, 23:38   #104
pumas
Zakorzenienie

Maciek, nie sądzę, aby host oprowadzał Cię po muzeach. Oni raczej pokazują życie miasta od kuchni, czyli gdzie spędzają czas, jakieś knajpki, miejsca typowe dla tubylców itp. Ani ja nie zabieram, ani żaden host do muzeów ani miejsc, w których trzeba płacić za bilet. Wtedy koncepcja CS zostaje zaburzona, bo przeciez projekt ten polega na ukazywaniu codziennosci, a nie zabytków czy muzeów z przewodnika.
Stary 2011-06-23, 12:32   #105
wierzbowawitka
Przyczajenie

myślę, że couch zamiast oprowadzać cię po oklepanych muzeach czy galeriach, może zaproponować jakąs ciekawą, mniej komercyjną alternatywę. ja z moich ukraińskim gościem wybrałam się na noc muzeów w krakowie, aczkolwiek był to niewypał ze względu na ilość ludzi. nie było gdzie palca włożyć...

poza tym, jeżeli szukacie coucha, warto zwrócić uwagę na jego zainteresowania, doświadczenia... im lepiej opisany jest profil danej osoby, tym łatwiej będzie stwierdzić, czy nadaje się na tych samych falach czy nie. poza tym, warto pomailować z daną osobą zanim się do niej zawita czy przez samą couchową stronkę czy nawet facebook'a! poza tym, osoby goszczące mogą mieć te same dylematy
Stary 2011-06-27, 11:30   #106
aglo333
Przyczajenie

Witam Veris, nazywam się Olga i chcialabym z Toba porozmawiac na temat noclegu u Ciebie nad morzem, w zamian proponuje nocleg u mnie (Beskid Żywiecki, konkretnie Rycerka Górna) kiedy tylko chcesz. Interesuje mnie miejsce dla dwoch osób (jade z przyjaciólką). Prosze Cie odezwij sie na adres mailowy: olga.d333@gmail.com jak najszybciej gdyz zalezy nam na czasie (planujemy jechac w ten czwartek lub piątek. Najprawdopodobniej 3 noce. Dziękuje z góry.
aglo333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-28, 07:34   #107
Veris
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aglo333 Pokaż wiadomość
Witam Veris, nazywam się Olga i chcialabym z Toba porozmawiac na temat noclegu u Ciebie nad morzem, w zamian proponuje nocleg u mnie (Beskid Żywiecki, konkretnie Rycerka Górna) kiedy tylko chcesz. Interesuje mnie miejsce dla dwoch osób (jade z przyjaciólką). Prosze Cie odezwij sie na adres mailowy: olga.d333@gmail.com jak najszybciej gdyz zalezy nam na czasie (planujemy jechac w ten czwartek lub piątek. Najprawdopodobniej 3 noce. Dziękuje z góry.
Tak, jeśli kogoś to interesuje to tak, dostałam również taką wiadomość jako PMkę.

Wiem, że dziewczyna raczej skorzystała z wizażu żeby napisać tylko to, ale zaszaleję i odpiszę jej tutaj.

Olgo, niestety nie mieszkam już w Trójmieście, mieszkam pod Trójmiastem, na wsi, ciężki dojazd, nie polecałabym na zwiedzanie Gdyni mojego domu jako punktu startowego. Ot, niestety.

Dodatkowo: trzeba było zarejestrować się na CS i pisać do ludzi, tak jest zawsze bezpieczniej, widać chociaż czyjąś twarz.

Chyba, że szukasz noclegu na Open'era...to obudziłaś się z ręką w nocniku, ludzie piszą w tej sprawie już od kwietnia.

This moment is your LIFE!

Veris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-01, 19:39   #108
aglo333
Przyczajenie

A moglabys mi polecic kogos kto jest z Gdańska lub Gdyni? Kto moglby nas przenocowac? Bardzo mi zalezy i nie chodzi mi tu o Open'era mimo ze kocham Coldplay tak BTW bardzo Cie prosze, daj mi jakies namiary na kogos bo widze ze ty tu jestes wkrecona w to wszytko i mozesz kogos takiego znac pozdrawiam! Olga
aglo333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-01, 20:49   #109
abiblabla
Zakorzenienie

dziewczyny, a czy ktoras z was miala doświadczenie w podróżowaniu z chłopakiem? chodzi mi o to czy chętnie przyjmowane są przez hostów pary... (bo że np dziewczyny solo lub dwie, to nie mam wątpliwości ) akurat dzis rozmawiałam z chłopakiem, chcielibysmy sie gdzies wybrac pod koniec wakacji tylko jak zawsze funduszy brak. mamy oboje włóczęgowe dusze, ciągnie nas w świat

tak swoją drogą do jakich najdalszych krajów udało się wam zawędrowac?

Edytowane przez abiblabla
Czas edycji: 2011-07-01 o 20:56
abiblabla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-01, 22:13   #110
pumas
Zakorzenienie

Ja spotykam się już ktoryś raz z jedna osoba z CS - mozna nawiazac fajne znajimosci
Stary 2011-07-04, 09:38   #111
Baby14
Zakorzenienie

Witam wszystkich couchsurferów !

Melduję się początkująca couchsurferka . Za równe dwa tygodnie będę spędzała czas w Mediolanie z dziewczyną z Australii. Niestety będzie to jeden dzień gdyż 18tego dziewczyna wylatuje do Sydney i nie może mnie dłużej gościć. Kolejne dni spędzę z bardzo sympatyczną Włoszką , która strasznie cieszy się na mój przyjazd , piszemy do siebie na facebooku , ona podała wstępny plan , nawet w pierwszy dzień do pracy nie idzie. Już nie mogę się doczekać !

Strasznie pozytywnie zaskoczył mnie fakt ,że mam tylko 4 znajomych i 2 pozytywne komentarze. Mimo to Włosi są strasznie sympatyczni i nie miałam większego problemu ze znalezieniem hosta. Większość ludzi wyjeżdża w lipcu ,ale robili co mogli. Wczoraj dostałam wiadomość od pewnej Włoszki na 2 strony kartki A4 co mogę robić w Mediolanie , co poleca zobaczyć. I pisała to wszystko sama . Nie zobaczymy się ponieważ będzie wtedy w Brazylii , więc zostało mi tylko odpisać jej wiadomość na CS.

A jak zaczęła się moja przygoda z CS? W marcu byłam na szkoleniu w Krakowie (ok. 60 km) od mojej miejscowosci. Szkolenie trwało 11 godzin przez 2 dni pod rząd i pomyślałam ,ze nie opłaca mi się wracać do domu. Spałam u przesympatycznej studentki UJ , zrobiła impreze na akademiku , opowiedziała mi swoje przygody związane z couchsurfingiem i już wtedy wiedziałam ,że to jest to i postanowiłam zacząć swoją przygodę

I teraz takie pytanie. Widziałam ,że bierzecie ze sobą żubrówkę , słodycze itd dla hostów.
Zastanawiam się co zabrać ze sobą ? Żubrówka chyba nie przejdzie bo muszę się spakować do bagażu podręcznego . Jeżeli słodycze to co jest takie typowo polskie ? Albo jakaś pamiątka? Sama nie wiem...
Bo do Krakowa przywiozłam pudło muffinek z cukierni mojej mamy ,ale wiadomo że do Włoch tego nie zdołam przetransportować i mam mały problem
Baby14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-05, 07:50   #112
Veris
Zadomowienie

Olgo, pisz na CS do ludzi, to od nich zależy czy Cię przenocują, nie ode mnie. Tak na serio będzie dla Ciebie łatwiej i bezpieczniej. A mnie, jako że Cię nie znam, trudno komukolwiek polecać.

Stary 2011-07-09, 09:04   #113
pumas
Zakorzenienie

Ja bym postawiła na mieszankę wawel, jakies kasztanki, michaszki, krówki itp. To zawsze się sprawdza.

Ja ostatnio też mam same miłe wrażenia CS i fajne znajomosci, miejmy nadzieje na długo
Stary 2011-07-09, 13:37   #114
Baby14
Zakorzenienie

Właśnie tak myślałam nad tym i to jest chyba najlepszy pomysł I jeszcze Żubrówkę dokupię chyba

A ja jutro idę na piknik z couchsurfingu i nie mogę się doczekać
Stary 2011-07-09, 13:56   #115
pumas
Zakorzenienie

Ja byłam ostatnio, a za tydzień też idę. Od 20.lipca będę mieć gościa na 3 dni z Hiszpani.
Stary 2011-07-13, 12:45   #116
Smerfetka26300
Przyczajenie

Witam,

Czy ktos wie gdzie mozna przenocowac w Krakowie?
pzdr,

Ewa
Smerfetka26300 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 22:36   #117
pumas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Smerfetka26300 Pokaż wiadomość
Witam,

pzdr,

Ewa
hehe dobre :P
Stary 2011-07-14, 15:26   #118
Baby14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Smerfetka26300 Pokaż wiadomość
Witam,

pzdr,

Ewa

Przenocować możesz w hotelu , hostelu , schronisku i wiele wiele innych
Stary 2011-07-14, 17:21   #119
Veris
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Baby14 Pokaż wiadomość
Przenocować możesz w hotelu , hostelu , schronisku i wiele wiele innych
Można też w parku, na dworcu....

Stary 2011-07-15, 08:27   #120
Smerfetka26300
Przyczajenie

hey,

Znacie kogos kto chcialby przenocowac znajoma? Jakis adres??Nie szukam hoteli ani dworcow....

Smerfetka26300 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości