Jako,że ostatecznie można tylko umrzeć ..... - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne forum

Notka

Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne…

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-03-21, 21:17   #91
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Dot.: Jako,że ostatecznie można tylko umrzeć .....

Cytat:
Napisane przez misiapisia Pokaż wiadomość
Juz to gdzies pisalam, ale sie powtorze
Tak na chlopski (ewentualnie babski ) rozum:
Dopoki zdjecia sa na MOIM KOMPUTERZE, sa moje i moge z nimi robic co chce, kiedy je wysle na SERWER WIZAZU, sa wlasnoscia, czy tez wspolwlasnoscia, Wizazu i decyzja o ich usunieciu nie moze nalezec tylko do mnie, bo portal ma swoje zasady, ktore musze akceptowac, jesli nadal chce byc jego uzytkowniczka.

Mam nadzieje, ze dobrze rozumuje
Moim zdaniem dobrze Zamysłem jest to, że nadal możesz robić ze swoim zdjęciem co tylko zechcesz, ale z wyłączeniem usuwania tego zdjęcia z serwisu Wizaż.pl.

Choć zapewne znajdą się właściciele innych toków rozumowania...
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-21, 21:25   #92
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

to my nie możemy edytowac swoich postów? nie zauważyłam
gothika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-21, 21:31   #93
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez gothika Pokaż wiadomość
to my nie możemy edytowac swoich postów? nie zauważyłam
Cieszę się, że nie zauważyłaś ogłoszenia. Ja tak lubię banować...
Stary 2007-03-22, 06:22   #94
niv_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec Pokaż wiadomość
W mojej rozmowie z Rzastin nie zanotowałem "oburzenia" - może raczej "ciekawość"
Natomiast w sprawie awantury perfumowo-biochemicznej awantura raczej trwa od lat, a podmiotem jestem ja i Aga, jako bardzo niedobrzy feudałowie tego portalu Zdjęcia to raczej przyczynek do awantury, a nie jej podmiot
Nie chodziło mi w żadnym razie o Rzastin

Cytat:
Napisane przez Westalka Pokaż wiadomość
Dlatego napisałam o tym regulaminie. Skoro ktoś, dobrowolnie decyduje się na zalogowanie na forum, to jednocześnie musi zaakceptować wszystkie obowiązujące na nim zakazy i nakazy.

Dla mnie sprawa jest oczywista.

No właśnie też tak myślę

Cytat:
Napisane przez rzastin
Idąc Twoim tokiem rozumowania- po co czegoś np. zabraniać, jeśli i tak zakaz ten zostanie złamany?
Idąc swoim tokiem rozumowania....nie doszłam do takich wniosków
Stary 2007-03-22, 07:46   #95
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

jak zobaczyłam twoją powyzszą wiadomośc Złosiu to pomyślałam: o co chodzi? coś mnie ominęło, jakie ogłoszenie? weszłam na plotkowe i przeczytałam w końcu

nie przeszkadza mi ten zakaz; ja nigdy nie edytowałam postów, tak by niszczyc, usuwac zawartośc i nie wiem po co ktoś miał to robic. Zakaz usuwania zdjęc też można przebolec

Edytowane przez gothika
Czas edycji: 2007-03-22 o 08:07
Stary 2007-03-22, 08:15   #96
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez gothika Pokaż wiadomość
jak zobaczyłam twoją powyzszą wiadomośc Złosiu to pomyślałam: o co chodzi? coś mnie ominęło, jakie ogłoszenie? weszłam na plotkowe i przeczytałam w końcu

nie przeszkadza mi ten zakaz; ja nigdy nie edytowałam postów, tak by niszczyc, usuwac zawartośc i nie wiem po co ktoś miał to robic. Zakaz usuwania zdjęc też można przebolec
Zasmuciłaś mnie... nie będzie bana?
Stary 2007-03-22, 11:33   #97
miu miu
Wtajemniczenie

Nie wiem czy dobrze rozumiem to, co niektóre wizażanki tu piszą. Przecież można edytować! Ale tak, aby nie psuć wątku, nie usuwać całych postów itp. Chyba, że ja źle zrozumiałam ogłoszenie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-03-22, 14:36   #98
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Miu miu dobrze zrozumiałaś. Chodzi właśnie o to, aby z tego przywileju korzystać rozsądnie i szanując innych Użytkowników.
AgaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-22, 15:53   #99
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

Cytat:
Zasmuciłaś mnie... nie będzie bana?
no niestety, na tym punkcie regulaminu nie będziesz mógł mnie przyłapac, ale czatuj na inne uważnie
Stary 2007-03-22, 17:22   #100
miu miu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AgaZ Pokaż wiadomość
Miu miu dobrze zrozumiałaś. Chodzi właśnie o to, aby z tego przywileju korzystać rozsądnie i szanując innych Użytkowników.
To dobrze, bo niestety zdarza mi się np. popełnić literówkę
Stary 2007-03-22, 18:08   #101
goldfish3000
Wtajemniczenie

A ja mam w związku z tą jakże interesującą dyskusją pytanie z cyklu "co by było gdyby..." Załóżmy, że zakładam radosny wątek pod tytułem "Zobacz moje zdjęcia i skomentuj" i nie umieszczam tych zdjęć na serwerze Wizażu, lecz podaje link do portalu, na których nie tylko umieszcza się zdjęcia, ale jego liberalny regulamin zezwala na ich usuwanie przez własciciela konta bez żadnych konsekwencji. A więc usuwam zdjęcia (bo np. tak mi sie podoba, bo mama mi zabroniła, bo głosy z pralki mi kazały ,nieistote). Powoduje to automatycznie, że link do zdjęć jest nieaktualny a dyskusja w wątku traci racje bytu. Jak w takiej sytuacji (czysto hipotetycznej, bo takiego cyrku nie zamierzam urządzić) zachowało by się szanowne kierownictwo? To tylko ciekawość, proszę nie linczować.

Jestem w szoku.
Zaraz wracam.

Mój suwaczek
goldfish3000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-22, 18:45   #102
rzastin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goldfish3000 Pokaż wiadomość
A ja mam w związku z tą jakże interesującą dyskusją pytanie z cyklu "co by było gdyby..." Załóżmy, że zakładam radosny wątek pod tytułem "Zobacz moje zdjęcia i skomentuj" i nie umieszczam tych zdjęć na serwerze Wizażu, lecz podaje link do portalu, na których nie tylko umieszcza się zdjęcia, ale jego liberalny regulamin zezwala na ich usuwanie przez własciciela konta bez żadnych konsekwencji. A więc usuwam zdjęcia (bo np. tak mi sie podoba, bo mama mi zabroniła, bo głosy z pralki mi kazały ,nieistote). Powoduje to automatycznie, że link do zdjęć jest nieaktualny a dyskusja w wątku traci racje bytu. Jak w takiej sytuacji (czysto hipotetycznej, bo takiego cyrku nie zamierzam urządzić) zachowało by się szanowne kierownictwo? To tylko ciekawość, proszę nie linczować.
To tak, jakby ktoś miał nas banować za to, że podajemy linki do allegro i po jakimś czasie aukcja się zakończyła i została skasowana.
Btw: bardzo ciekawy sposób obchodzenia zakazu.

Cytat:
Ja też tak traktuję tę rozmowę, nie oczekuję wezwania do sądu od Ciebie

Wracając do sprawy. U nas można, bo naszym zdaniem zdjęcia pozostają jej własnością poza wizaż.pl, a złamanie regulaminu zakazującego niszczenia forum jest obarczone prostą sankcją. Moglibyśmy również zapisać, że niszczenie własności firmy Wizaż.pl wiąże się z dobrowolnym poddaniem się egzekucji, prawda?
Wiem, tylko żeby nie było, że ja tu jakąś "krecią robotę"...
Czy takie zdjęcie jest już Waszą własnością, o to się problem rozbija.

Cytat:
Napisane przez misiapisia Pokaż wiadomość
Juz to gdzies pisalam, ale sie powtorze
Tak na chlopski (ewentualnie babski ) rozum:
Dopoki zdjecia sa na MOIM KOMPUTERZE, sa moje i moge z nimi robic co chce, kiedy je wysle na SERWER WIZAZU, sa wlasnoscia, czy tez wspolwlasnoscia, Wizazu i decyzja o ich usunieciu nie moze nalezec tylko do mnie, bo portal ma swoje zasady, ktore musze akceptowac, jesli nadal chce byc jego uzytkowniczka.
Jak wyżej- czy sam fakt umieszczenia zdjęcia na serwerze może być traktowany jako przeniesienie prawa własności do zdjęć lub powstania na nich współwłasności? Chyba nie
To ciut tak, jakbyś wstawiła za obopólną zgodą swój samochód na podwórko sąsiada- czy od razu staje się on jego własnością, w całości lub części?

No, udało się Wam mnie nieźle zaciekawić- dobrze, bo ostatnio przeżywałam kryzys związany moją bytnością na pewnym kierunku studiów

rzastin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-22, 19:48   #103
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez goldfish3000 Pokaż wiadomość
Chyba już były takie sytuacje na forum. Czy ktoś je potem usuwał, bądź nie, my tego nie śledzimy i robić na pewno nie będziemy. W takich wypadkach, to chyba tylko Użytkownicy mogą mieć żal, że zdjęcia zniknęły. Gdyby takie przypadki były nagminne, to myślę, że w pewnym momencie nikt by nie odpowiadał na takie pytania.
Stary 2007-03-22, 19:56   #104
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez rzastin Pokaż wiadomość
Wiem, tylko żeby nie było, że ja tu jakąś "krecią robotę"...
Czy takie zdjęcie jest już Waszą własnością, o to się problem rozbija.

Jak wyżej- czy sam fakt umieszczenia zdjęcia na serwerze może być traktowany jako przeniesienie prawa własności do zdjęć lub powstania na nich współwłasności? Chyba nie
To ciut tak, jakbyś wstawiła za obopólną zgodą swój samochód na podwórko sąsiada- czy od razu staje się on jego własnością, w całości lub części?

No, udało się Wam mnie nieźle zaciekawić- dobrze, bo ostatnio przeżywałam kryzys związany moją bytnością na pewnym kierunku studiów
Zdjęcia nie są naszą własnością, bo gdyby tak było mogłabym nimi dowolnie dysponować. Ale serwis, programy, licencje są naszą własnością i jako właściciele mamy prawo go chronić. Co też czynimy na dziesiątki różnych sposobów. Jego kontent i dostępność.
Stary 2007-03-22, 20:27   #105
goldfish3000
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AgaZ Pokaż wiadomość
Chyba już były takie sytuacje na forum. Czy ktoś je potem usuwał, bądź nie, my tego nie śledzimy i robić na pewno nie będziemy. W takich wypadkach, to chyba tylko Użytkownicy mogą mieć żal, że zdjęcia zniknęły. Gdyby takie przypadki były nagminne, to myślę, że w pewnym momencie nikt by nie odpowiadał na takie pytania.
Co to za niewdzięczna rola odpowiedzialnego za to, aby "wilk był syty i owca cała" Dziękuję za odpowiedź, przepraszam za kłopot.

Jestem w szoku.
Zaraz wracam.

Mój suwaczek
goldfish3000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Techniczne forum

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości