Wspomnienia z Dominikany - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-11, 05:40   #91
agnieszkakrk
Raczkowanie

Dot.: Wspomnienia z Dominikany

Dzięki za odpowiedź Masz racje że nigdy nie ma gwarancji;/ Pozostaje mi tylko trzymac kciuki imiec nadzieje ze tym razem huraganów nie będzie
agnieszkakrk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-18, 11:30   #92
gola81
Przyczajenie

proszke napiszcie co zabrac ze sobą na Dominikane jedzie my na dwa tygodnie ,wiem ze strój komp.itp.ale pisali tez coś o strojach wieczorowych na kolacje, co poradzilibyscie żeby wziąć tym bardziej ze to nasz pierwszy taki urlop. dziekuje za wszelkie rady Pozdrawiam
gola81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 12:54   #93
nnajnna
Raczkowanie

hej!!kurcze,tak czytam i troche jestem przerazona tymi huraganami
ja z TZ i jeszcze dwoma parkami lecimy na dominikane za tydzien,juz sie nie moge doczekac
niestety jestem straszna panikara i oprocz tego ze strasszssszsznie boje sie lotu to jeszcze te huragany....
czy ktoras z was byla tam na przelomie sierpnia i wrzesnie?bardzo prosze o informacje-najlepiej takie ktore mnie troche uspokoja
nnajnna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 11:02   #94
foszek
Raczkowanie

GG do foszek

Ja bylam na Dominikanie koncowka sierpnia i poczatek wrzesnia.
Pogoda byla ladniejsza, cieplejsza i mniej deszczowa niz w maju.
Zreszta deszcze na DOM sa rewelacyjne: cieplutkie, krtoki intensywne, czesto slonce wtedy slicznie swieci
Nie martw sie na zapas, po co psuc sobie wczasy za wczasu?
A do samolotu wez sobie dobra ksiazke
Ja bylam tak szalona ze moja pierwsza podroz samolotem odbylam wlasnie na Dominikane
foszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 11:10   #95
foszek
Raczkowanie

GG do foszek

Cytat:
Napisane przez gola81 Pokaż wiadomość
proszke napiszcie co zabrac ze sobą na Dominikane jedzie my na dwa tygodnie ,wiem ze strój komp.itp.ale pisali tez coś o strojach wieczorowych na kolacje, co poradzilibyscie żeby wziąć tym bardziej ze to nasz pierwszy taki urlop. dziekuje za wszelkie rady Pozdrawiam
Nie zapomnij kremow do opalania, wez sporoa ilosc, bo wprawdzie na miejscu moza kupic w hotelu ale sa piekielnie drogie.
Warto tez wziasc dobrze zaopatrzona apteczke: jakies srodki przeciwbolowe, dezynfekujace i opatrunkowe, uniwersalny antybiotyk, krople do uszu i oczu, cos na biegunke. Mi sie przydaly ostatnim razem krople do uszu i przeciwbolowe.
Do tej pory ja nie mialam problemow na DOM ze strojami wieczorowymi, jakies krotkie, przewiewne sukienki, nie plazowe, spodnie, spodenki + jakas wyjsciowa bluzeczka, dla partnera na wszelki wpyadek dlugie spodnie, koszule z krotkim rekawkiem, pelne buty.
Wszystko zalezy do jakiego hotelu jedziecie, w Allegro na Putna Cana bardziej przywiazywali do tego wage, niz w Hiltonie na Puerto Plata.
No i stroj wieczorowy obowiazuje glownie a restauracjach ala karte, w bufetach mniej,ale na pewno nie wpuszcza Ciebie tam w stroju kapielowym.
Stary 2008-08-25, 09:05   #96
gola81
Przyczajenie

dziekuje bardzo ja jade do Riu Bambu - to dokładnie za miesiąc 25.09 Własnie najbardziej interesowały mnie te stroje wieczorowe .....boje sie że nie zmieszcze sie do walizek mam pytanie odnośnie plaż czy basenów czy faktycznie jest tak że trzeba bardzo wczesnie rezerować miejsca bo pozniej nie ma gdzie sie nawet położyc ??Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za wszelkie informacje
Stary 2008-08-25, 09:33   #97
nnajnna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez foszek Pokaż wiadomość
Ja bylam na Dominikanie koncowka sierpnia i poczatek wrzesnia.
Pogoda byla ladniejsza, cieplejsza i mniej deszczowa niz w maju.
Zreszta deszcze na DOM sa rewelacyjne: cieplutkie, krtoki intensywne, czesto slonce wtedy slicznie swieci
Nie martw sie na zapas, po co psuc sobie wczasy za wczasu?
A do samolotu wez sobie dobra ksiazke
Ja bylam tak szalona ze moja pierwsza podroz samolotem odbylam wlasnie na Dominikane
dzieki za pocieszenie,miejmy nadzieje ze bedzie super pogoda
ja lece juz w srode i planuje nie spac cala noc we wtorek i potem "pasc" w samolocie,bo strasznie boje sie latac i mam nadzieje ze cala podroz po prostu przespie pozdrawiam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-25, 10:49   #98
Sahira
Rozeznanie

My też lecimy w środę z Berlina. Może się spotkamy.
Sahira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 13:17   #99
nnajnna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sahira Pokaż wiadomość
My też lecimy w środę z Berlina. Może się spotkamy.
my tez lecimy z berlina o 9 rano a wy?
Stary 2008-08-25, 17:28   #100
Sahira
Rozeznanie

My wylatujemy o 11.30 z lotniska Berlin Tegel liniami LTU, szkoda, że nie polecimy tym samym lotem. Będziemy w hotelu Grand Palldium. W takim razie życzmy sobie super pogody i cudnych wakacji.
Stary 2008-08-25, 17:33   #101
Sahira
Rozeznanie

Ja też mam zamiar się zmęczyć, bo ledwo wytrzymuję 4 h lotu, a co dopiero 9,5. Masakra. Spakuję się dopiero jutro, nie mam pojęcia, jakie rzeczy zabrać. Pół bagażu będą zajmować kremy z filtrem.
Stary 2008-08-26, 09:36   #102
nnajnna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sahira Pokaż wiadomość
My wylatujemy o 11.30 z lotniska Berlin Tegel liniami LTU, szkoda, że nie polecimy tym samym lotem. Będziemy w hotelu Grand Palldium. W takim razie życzmy sobie super pogody i cudnych wakacji.

Kurcze,to dziwne ze na taka malutka wyspe leca dwa samoloty tego samego dnia nawet nie wiem z ktorego lotniska i jakimi liniami lecimy my jedziemy do Punta Cana do jakiegos hotelu z lini Riu.
W takim razie milego wyjazdu i miejmy nadzieje ze nie bedzie tych huraganow
Stary 2008-08-26, 11:05   #103
foszek
Raczkowanie

GG do foszek

Nic mnie bardziej nie denerwowalo jak rozlozone o 6 rano reczniki na plazy, na ktorych ludzie pojawiali sie o 11.
Niektore hotele zbieraja takie opuszczone reczniki ktore sa pozostwione samopas przez dluzszy czas.
Ja nigdy nie "rezerwowalam" lezakow, ale zawsze jakis bez problemow znalazlam.
Stary 2008-08-26, 11:09   #104
foszek
Raczkowanie

GG do foszek

Cytat:
Napisane przez nnajnna Pokaż wiadomość
Kurcze,to dziwne ze na taka malutka wyspe leca dwa samoloty tego samego dnia nawet nie wiem z ktorego lotniska i jakimi liniami lecimy my jedziemy do Punta Cana do jakiegos hotelu z lini Riu.
W takim razie milego wyjazdu i miejmy nadzieje ze nie bedzie tych huraganow
Nie ma sie co dziwic, to wysepka nastawiona na turystow, ruch i przeplyw ludzi jest tam nieziemski. Maja tam 3 lotniska miedzynarodowe: Puerto Plata, Punta Cana i Santo Domingo.
Pamietajcie zeby miec juz $ ze soba, bo bedziecie musieli wykupic karte turystyczna na wyspie, jeszcze przed odprawa paszportowa. Koszty chyba 10 jak sie nic nie zmienilo.
A lotnisko w Punta Cana jest przepiekne, nigdy by czlowiek nie powiedzial ze jest to lotnisko i to miedzynarodowe
No i najwazniejsze: jak bedziecie kupowac pamiatki od tubylcow, zawsze sie handlujcie jak przekupki na targu !! Z reguly dostaje sie upust 30-50 %
Stary 2008-08-26, 15:28   #105
Sahira
Rozeznanie

Dzięki dziewczyny za wszystkie rady. Karty turystyczne już mamy, bo biuro dołączyło do dokumentów podróży. A lata tam naprawdę dużo samolotów z tego co sprawdzałam. Miejmy nadzieję, że pogoda będzie piękna.
Stary 2008-08-27, 10:50   #106
gola81
Przyczajenie

no ja jeszcze miesiąc ale juz sie nie moge doczekac ja tez nia mam zamiaru rezerwowac wczesniej miejsc tym bardziej ze mam zamiar tez rano sie wysypiacdenerwuje sie tylko spaleniem przez słońce chociaz przygotowuje sie ostaro ( troszke solarium i beta karoten pozdrawiam i dziekuje za pomoc
Stary 2008-08-27, 21:38   #107
gola81
Przyczajenie

no ładnie kolejne huragany nad Dominikana juz powoli odechciewa mi sie tam leciec tylko zaliczka juz wplacona .
Stary 2008-08-28, 05:53   #108
agnieszkakrk
Raczkowanie

Na ten rok przewidywane były 4, z tego co kojarze 2 juz były wiec nie jest tak żle jeszcze 2.... mam nadzieje ze nie w pazdzierniku...
Stary 2008-09-12, 22:34   #109
Sahira
Rozeznanie

Wróciłam. Było cudownie, ale nie bezproblemowo - już wiem, jak wygląda sztorm tropikalny. Pytajcie, jeśli macie jakieś wątpliwości.
Stary 2008-09-13, 06:32   #110
agnieszkakrk
Raczkowanie

oooo opowiadaj najlepiej wszystko A zwłaszcza o tym sztormie
Stary 2008-09-13, 16:29   #111
Sahira
Rozeznanie

Kiedy przylecieliśmy, było pochmurno - chmury przywiał huragan Gustav, ale ominął rejon Bavaro (Punta Cana). Rezydent zapowiadał piękną pogodę, było ładnie przez parę dni, a potem przeszła Hanna, która miała postać tropikalnego sztormu. Wyglądało to tak: lało, wiało i grzmiało przez 2 dni bez przerwy, były to dosłownie ściany deszczu, potem wrzucę zdjęcia, które jednak nie oddają tego, co się działo. Niestety, przez te nawałnice odwołano większość wycieczek, wyspa Saona - najpopularniejszy cel wypraw, była zamknięta dla turystów, teraz znów organizują tam wycieczki, ale my się nie załapliśmy. Podobno takiej pogody nie było od lat na Dominikanie. Potem znow była ładna pogoda, a jak wylatywaliśmy było już idealnie czyste niebo, śmiejemy się, że zabraliśmy wszystkie sztormy ze sobą, tak że spokojnie, nie ma się czego obawiać. Tak naprawdę nic złego się nie stało, a było cudownie. Nie sposób nie zakochać się w Dominikanie, metnalności jej mieszkańców, roślinności, atmosferze, chcemy wrócić na Karaiby, ale nie w sezonie huraganów.
Stary 2008-09-14, 12:43   #112
agnieszkakrk
Raczkowanie

Ojj jak dobrze że Gustaw Was ominał. A napisz prosze jakie są mniej więcej ceny wycieczek, chciałabym wiedziec ile sobie pieniędzy przyszykowac i oczywiscie czekam z niecierpliwoscia na zdjecia!! Ciesze sie ze wakacje sie udaly
Stary 2008-09-14, 14:04   #113
Sahira
Rozeznanie

Jeśli chodzi o ceny to zależy od wycieczki, z Tui najdroższa była chyba na wyspę Saona - ok. 180 $, były też tańsze. Wybieraliśmy się na nią, ale z powodu pogody w końcu się nie odbyła. Byliśmy tylko na 1 wycieczce, organizowało ją biuro Villapolonia, kosztowała 95 $ za osobę, wejdź sobie na ich stronę, by zapoznać się z ofertą. Ogólnie jest duży wybór wycieczek i ceny zróżnicowane, organizują je też miejscowi, mają w hotelach swoje stanowiska. Podobno warto jechać na wyspę Catalinę
Stary 2008-09-16, 13:49   #114
gola81
Przyczajenie

nie samowity optymizm od Ciebie bije ja jak bym wróciła i połowe urlopu by mi lało to chyba bym sie załamała i nic pozytywnego bym nie napisała. Mam nadzieje ze chociaz sie opaliłas bo lece za tydzien i mam nadzieje że wygrzeje sie pożądnie chociaz licze sie tez z tym ze to pora huraganów i deszcze tez bedzie. Oczywiście czekam na fotki
Stary 2008-09-16, 14:27   #115
Sahira
Rozeznanie

Bo nie sposób się smucić na Dominikanie! Niezależnie od pogody będzie wspaniale. Mimo tych sztormów mocno się opaliłam, choć nie leżałam plackiem, dużo pływałam i spacerowałam. Opalisz się, nawet jak niebo jest zachmurzone. Zresztą, wiele dni było słonecznych. Najgorzej mieli ci, którzy przyjechali na tydzień i trafili akurat na ulewy, bo potem już było ładnie. Na Dominikanie są rewelacyjne hotele, świetni animatorzy, którzy rozweselają najbardziej pochmurnych turystów. Dominikańczycy są cały czas uśmiechnięci, ciągle tańczą i śpiewają, nawet kelnerzy w restauracji, nie wspominając o barmanach, którzy w wolnych chwilach uczyli mnie merengue. No i te drinki .Radzę wam zabrać dobre kremy z filtrem, dużo lekkich ubrań, bo w tym klimacie wszystko wolno schnie. Za to skóra cały czas jest świetnie nawilżona dzięki tej wilgoci. Życzę udanego urlopu i nie martwcie się huraganami.
Stary 2008-09-16, 15:01   #116
gola81
Przyczajenie

az usmiechnełam sie jak czytałam Twoje wypowiedzi bardzo Ci dziekuje za uspokojenie teraz naprawde ciesze sie że zdecydowałam sie na Dominikane JUz nie moge sie doczekac
Stary 2008-09-16, 17:22   #117
Sahira
Rozeznanie

Dokonałaś dobrego wyboru, bo na Dominikanę naprawdę warto pojechać, nawet jak był sztorm, nie martwiliśmy się za bardzo, 2 dni dało się wytrzymać z pomocą zgranej załogi: Cuba libre, Banana mama, pinacolady i Coco Loco ,a teraz, z perspektywy czasu, mogę stwierdzić, że to były najlepsze wakacje mojego życia i chciałabym wrócić na Dominikanę. Najważniejsze jest nastawienie, jak będziesz chciała się dobrze bawić to jest idealne miejsce! I koniecznie wybierzcie się na jakąś wycieczkę krajoznawczą, żeby zobaczyć, jak naprawdę wygląda ta wyspa, że to nie tylko plaże, ale także plantacje trzciny cukrowej, tropikalne lasy, góry, bujna roślinnosć i cudowna zieleń. A same plaże ... bajka.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-21, 13:32   #118
agnieszkakrk
Raczkowanie

Mam takie pytanie techniczne jak to jest z tymi urzadzeniami elektrycznymi i wtyczkami Dzieki za odpowiedz:P aa i gdzie te obiecane fotki;>
Stary 2008-09-22, 12:50   #119
Sahira
Rozeznanie

Postaram się dzisiaj wrzucić, a wtyczki nasze nie pasują, trzeba kupić przejściówkę, my kupiliśmy w hotelu.
Stary 2008-09-22, 13:03   #120
Sahira
Rozeznanie

Dobra, jedno na próbę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg dominikana 2 2008 071.jpg (121,9 KB, 194 załadowań)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości