![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wspomnienia z Dominikany
Dzięki za odpowiedź
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Przyczajenie
|
proszke napiszcie co zabrac ze sobą na Dominikane jedzie my na dwa tygodnie ,wiem ze strój komp.itp.ale pisali tez coś o strojach wieczorowych na kolacje, co poradzilibyscie żeby wziąć tym bardziej ze to nasz pierwszy taki urlop. dziekuje za wszelkie rady
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
hej!!kurcze,tak czytam i troche jestem przerazona tymi huraganami
![]() ja z TZ i jeszcze dwoma parkami lecimy na dominikane za tydzien,juz sie nie moge doczekac ![]() niestety jestem straszna panikara i oprocz tego ze strasszssszsznie boje sie lotu to jeszcze te huragany.... czy ktoras z was byla tam na przelomie sierpnia i wrzesnie?bardzo prosze o informacje-najlepiej takie ktore mnie troche uspokoja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Ja bylam na Dominikanie koncowka sierpnia i poczatek wrzesnia.
Pogoda byla ladniejsza, cieplejsza i mniej deszczowa niz w maju. Zreszta deszcze na DOM sa rewelacyjne: cieplutkie, krtoki intensywne, czesto slonce wtedy slicznie swieci Nie martw sie na zapas, po co psuc sobie wczasy za wczasu? A do samolotu wez sobie dobra ksiazke ![]() Ja bylam tak szalona ze moja pierwsza podroz samolotem odbylam wlasnie na Dominikane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Warto tez wziasc dobrze zaopatrzona apteczke: jakies srodki przeciwbolowe, dezynfekujace i opatrunkowe, uniwersalny antybiotyk, krople do uszu i oczu, cos na biegunke. Mi sie przydaly ostatnim razem krople do uszu i przeciwbolowe. Do tej pory ja nie mialam problemow na DOM ze strojami wieczorowymi, jakies krotkie, przewiewne sukienki, nie plazowe, spodnie, spodenki + jakas wyjsciowa bluzeczka, dla partnera na wszelki wpyadek dlugie spodnie, koszule z krotkim rekawkiem, pelne buty. Wszystko zalezy do jakiego hotelu jedziecie, w Allegro na Putna Cana bardziej przywiazywali do tego wage, niz w Hiltonie na Puerto Plata. No i stroj wieczorowy obowiazuje glownie a restauracjach ala karte, w bufetach mniej,ale na pewno nie wpuszcza Ciebie tam w stroju kapielowym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Przyczajenie
|
dziekuje bardzo
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ja lece juz w srode i planuje nie spac cala noc we wtorek i potem "pasc" w samolocie,bo strasznie boje sie latac i mam nadzieje ze cala podroz po prostu przespie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Rozeznanie
|
My też lecimy w środę z Berlina. Może się spotkamy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Rozeznanie
|
My wylatujemy o 11.30 z lotniska Berlin Tegel liniami LTU, szkoda, że nie polecimy tym samym lotem. Będziemy w hotelu Grand Palldium. W takim razie życzmy sobie super pogody i cudnych wakacji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Rozeznanie
|
Ja też mam zamiar się zmęczyć, bo ledwo wytrzymuję 4 h lotu, a co dopiero 9,5. Masakra
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kurcze,to dziwne ze na taka malutka wyspe leca dwa samoloty tego samego dnia ![]() ![]() W takim razie milego wyjazdu i miejmy nadzieje ze nie bedzie tych huraganow ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
Nic mnie bardziej nie denerwowalo jak rozlozone o 6 rano reczniki na plazy, na ktorych ludzie pojawiali sie o 11.
Niektore hotele zbieraja takie opuszczone reczniki ktore sa pozostwione samopas przez dluzszy czas. Ja nigdy nie "rezerwowalam" lezakow, ale zawsze jakis bez problemow znalazlam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pamietajcie zeby miec juz $ ze soba, bo bedziecie musieli wykupic karte turystyczna na wyspie, jeszcze przed odprawa paszportowa. Koszty chyba 10 jak sie nic nie zmienilo. A lotnisko w Punta Cana jest przepiekne, nigdy by czlowiek nie powiedzial ze jest to lotnisko i to miedzynarodowe ![]() No i najwazniejsze: jak bedziecie kupowac pamiatki od tubylcow, zawsze sie handlujcie jak przekupki na targu !! Z reguly dostaje sie upust 30-50 % |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny za wszystkie rady. Karty turystyczne już mamy, bo biuro dołączyło do dokumentów podróży. A lata tam naprawdę dużo samolotów z tego co sprawdzałam. Miejmy nadzieję, że pogoda będzie piękna.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Przyczajenie
|
no ja jeszcze miesiąc ale juz sie nie moge doczekac
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Przyczajenie
|
no ładnie kolejne huragany nad Dominikana juz powoli odechciewa mi sie tam leciec
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
Na ten rok przewidywane były 4, z tego co kojarze 2 juz były wiec nie jest tak żle
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Rozeznanie
|
Wróciłam. Było cudownie, ale nie bezproblemowo - już wiem, jak wygląda sztorm tropikalny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
oooo opowiadaj
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Rozeznanie
|
Kiedy przylecieliśmy, było pochmurno - chmury przywiał huragan Gustav, ale ominął rejon Bavaro (Punta Cana). Rezydent zapowiadał piękną pogodę, było ładnie przez parę dni, a potem przeszła Hanna, która miała postać tropikalnego sztormu. Wyglądało to tak: lało, wiało i grzmiało przez 2 dni bez przerwy, były to dosłownie ściany deszczu, potem wrzucę zdjęcia, które jednak nie oddają tego, co się działo
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi o ceny to zależy od wycieczki, z Tui najdroższa była chyba na wyspę Saona - ok. 180 $, były też tańsze. Wybieraliśmy się na nią, ale z powodu pogody w końcu się nie odbyła. Byliśmy tylko na 1 wycieczce, organizowało ją biuro Villapolonia, kosztowała 95 $ za osobę, wejdź sobie na ich stronę, by zapoznać się z ofertą. Ogólnie jest duży wybór wycieczek i ceny zróżnicowane, organizują je też miejscowi, mają w hotelach swoje stanowiska. Podobno warto jechać na wyspę Catalinę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Przyczajenie
|
nie samowity optymizm od Ciebie bije
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Rozeznanie
|
Bo nie sposób się smucić na Dominikanie!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Przyczajenie
|
az usmiechnełam sie jak czytałam Twoje
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Rozeznanie
|
Dokonałaś dobrego wyboru, bo na Dominikanę naprawdę warto pojechać, nawet jak był sztorm, nie martwiliśmy się za bardzo, 2 dni dało się wytrzymać z pomocą zgranej załogi: Cuba libre, Banana mama, pinacolady i Coco Loco
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Raczkowanie
|
Mam takie pytanie techniczne
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Rozeznanie
|
Postaram się dzisiaj wrzucić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Rozeznanie
|
Dobra, jedno na próbę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:54.