|
|
#91 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wspomnienia z Dominikany
Dzięki za odpowiedź
Masz racje że nigdy nie ma gwarancji;/ Pozostaje mi tylko trzymac kciuki imiec nadzieje ze tym razem huraganów nie będzie ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#92 |
|
Przyczajenie
|
proszke napiszcie co zabrac ze sobą na Dominikane jedzie my na dwa tygodnie ,wiem ze strój komp.itp.ale pisali tez coś o strojach wieczorowych na kolacje, co poradzilibyscie żeby wziąć tym bardziej ze to nasz pierwszy taki urlop. dziekuje za wszelkie rady
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#93 |
|
Raczkowanie
|
hej!!kurcze,tak czytam i troche jestem przerazona tymi huraganami
![]() ja z TZ i jeszcze dwoma parkami lecimy na dominikane za tydzien,juz sie nie moge doczekac ![]() niestety jestem straszna panikara i oprocz tego ze strasszssszsznie boje sie lotu to jeszcze te huragany.... czy ktoras z was byla tam na przelomie sierpnia i wrzesnie?bardzo prosze o informacje-najlepiej takie ktore mnie troche uspokoja
|
|
|
|
|
#94 |
|
Raczkowanie
|
Ja bylam na Dominikanie koncowka sierpnia i poczatek wrzesnia.
Pogoda byla ladniejsza, cieplejsza i mniej deszczowa niz w maju. Zreszta deszcze na DOM sa rewelacyjne: cieplutkie, krtoki intensywne, czesto slonce wtedy slicznie swieci Nie martw sie na zapas, po co psuc sobie wczasy za wczasu? A do samolotu wez sobie dobra ksiazke ![]() Ja bylam tak szalona ze moja pierwsza podroz samolotem odbylam wlasnie na Dominikane
|
|
|
|
|
#95 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Warto tez wziasc dobrze zaopatrzona apteczke: jakies srodki przeciwbolowe, dezynfekujace i opatrunkowe, uniwersalny antybiotyk, krople do uszu i oczu, cos na biegunke. Mi sie przydaly ostatnim razem krople do uszu i przeciwbolowe. Do tej pory ja nie mialam problemow na DOM ze strojami wieczorowymi, jakies krotkie, przewiewne sukienki, nie plazowe, spodnie, spodenki + jakas wyjsciowa bluzeczka, dla partnera na wszelki wpyadek dlugie spodnie, koszule z krotkim rekawkiem, pelne buty. Wszystko zalezy do jakiego hotelu jedziecie, w Allegro na Putna Cana bardziej przywiazywali do tego wage, niz w Hiltonie na Puerto Plata. No i stroj wieczorowy obowiazuje glownie a restauracjach ala karte, w bufetach mniej,ale na pewno nie wpuszcza Ciebie tam w stroju kapielowym. |
|
|
|
|
|
#96 |
|
Przyczajenie
|
dziekuje bardzo
ja jade do Riu Bambu - to dokładnie za miesiąc 25.09 Własnie najbardziej interesowały mnie te stroje wieczorowe .....boje sie że nie zmieszcze sie do walizek mam pytanie odnośnie plaż czy basenów czy faktycznie jest tak że trzeba bardzo wczesnie rezerować miejsca bo pozniej nie ma gdzie sie nawet położyc ??Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za wszelkie informacje
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ja lece juz w srode i planuje nie spac cala noc we wtorek i potem "pasc" w samolocie,bo strasznie boje sie latac i mam nadzieje ze cala podroz po prostu przespie pozdrawiam
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#98 |
|
Rozeznanie
|
My też lecimy w środę z Berlina. Może się spotkamy
|
|
|
|
|
#99 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#100 |
|
Rozeznanie
|
My wylatujemy o 11.30 z lotniska Berlin Tegel liniami LTU, szkoda, że nie polecimy tym samym lotem. Będziemy w hotelu Grand Palldium. W takim razie życzmy sobie super pogody i cudnych wakacji
|
|
|
|
|
#101 |
|
Rozeznanie
|
Ja też mam zamiar się zmęczyć, bo ledwo wytrzymuję 4 h lotu, a co dopiero 9,5. Masakra
. Spakuję się dopiero jutro, nie mam pojęcia, jakie rzeczy zabrać. Pół bagażu będą zajmować kremy z filtrem .
|
|
|
|
|
#102 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kurcze,to dziwne ze na taka malutka wyspe leca dwa samoloty tego samego dnia nawet nie wiem z ktorego lotniska i jakimi liniami lecimy my jedziemy do Punta Cana do jakiegos hotelu z lini Riu.W takim razie milego wyjazdu i miejmy nadzieje ze nie bedzie tych huraganow
|
|
|
|
|
|
#103 |
|
Raczkowanie
|
Nic mnie bardziej nie denerwowalo jak rozlozone o 6 rano reczniki na plazy, na ktorych ludzie pojawiali sie o 11.
Niektore hotele zbieraja takie opuszczone reczniki ktore sa pozostwione samopas przez dluzszy czas. Ja nigdy nie "rezerwowalam" lezakow, ale zawsze jakis bez problemow znalazlam. |
|
|
|
|
#104 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pamietajcie zeby miec juz $ ze soba, bo bedziecie musieli wykupic karte turystyczna na wyspie, jeszcze przed odprawa paszportowa. Koszty chyba 10 jak sie nic nie zmienilo. A lotnisko w Punta Cana jest przepiekne, nigdy by czlowiek nie powiedzial ze jest to lotnisko i to miedzynarodowe ![]() No i najwazniejsze: jak bedziecie kupowac pamiatki od tubylcow, zawsze sie handlujcie jak przekupki na targu !! Z reguly dostaje sie upust 30-50 % |
|
|
|
|
|
#105 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny za wszystkie rady. Karty turystyczne już mamy, bo biuro dołączyło do dokumentów podróży. A lata tam naprawdę dużo samolotów z tego co sprawdzałam. Miejmy nadzieję, że pogoda będzie piękna.
|
|
|
|
|
#106 |
|
Przyczajenie
|
no ja jeszcze miesiąc ale juz sie nie moge doczekac
ja tez nia mam zamiaru rezerwowac wczesniej miejsc tym bardziej ze mam zamiar tez rano sie wysypiac denerwuje sie tylko spaleniem przez słońce chociaz przygotowuje sie ostaro ( troszke solarium i beta karoten pozdrawiam i dziekuje za pomoc
|
|
|
|
|
#107 |
|
Przyczajenie
|
no ładnie kolejne huragany nad Dominikana juz powoli odechciewa mi sie tam leciec
tylko zaliczka juz wplacona .
|
|
|
|
|
#108 |
|
Raczkowanie
|
Na ten rok przewidywane były 4, z tego co kojarze 2 juz były wiec nie jest tak żle
jeszcze 2.... mam nadzieje ze nie w pazdzierniku...
|
|
|
|
|
#109 |
|
Rozeznanie
|
Wróciłam. Było cudownie, ale nie bezproblemowo - już wiem, jak wygląda sztorm tropikalny
. Pytajcie, jeśli macie jakieś wątpliwości.
|
|
|
|
|
#110 |
|
Raczkowanie
|
oooo opowiadaj
najlepiej wszystko A zwłaszcza o tym sztormie
|
|
|
|
|
#111 |
|
Rozeznanie
|
Kiedy przylecieliśmy, było pochmurno - chmury przywiał huragan Gustav, ale ominął rejon Bavaro (Punta Cana). Rezydent zapowiadał piękną pogodę, było ładnie przez parę dni, a potem przeszła Hanna, która miała postać tropikalnego sztormu. Wyglądało to tak: lało, wiało i grzmiało przez 2 dni bez przerwy, były to dosłownie ściany deszczu, potem wrzucę zdjęcia, które jednak nie oddają tego, co się działo
, ale nie w sezonie huraganów .
|
|
|
|
|
#112 |
|
Raczkowanie
|
Ojj jak dobrze że Gustaw Was ominał. A napisz prosze jakie są mniej więcej ceny wycieczek, chciałabym wiedziec ile sobie pieniędzy przyszykowac i oczywiscie czekam z niecierpliwoscia na zdjecia!! Ciesze sie ze wakacje sie udaly
|
|
|
|
|
#113 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi o ceny to zależy od wycieczki, z Tui najdroższa była chyba na wyspę Saona - ok. 180 $, były też tańsze. Wybieraliśmy się na nią, ale z powodu pogody w końcu się nie odbyła. Byliśmy tylko na 1 wycieczce, organizowało ją biuro Villapolonia, kosztowała 95 $ za osobę, wejdź sobie na ich stronę, by zapoznać się z ofertą. Ogólnie jest duży wybór wycieczek i ceny zróżnicowane, organizują je też miejscowi, mają w hotelach swoje stanowiska. Podobno warto jechać na wyspę Catalinę
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#114 |
|
Przyczajenie
|
nie samowity optymizm od Ciebie bije
ja jak bym wróciła i połowe urlopu by mi lało to chyba bym sie załamała i nic pozytywnego bym nie napisała. Mam nadzieje ze chociaz sie opaliłas bo lece za tydzien i mam nadzieje że wygrzeje sie pożądnie chociaz licze sie tez z tym ze to pora huraganów i deszcze tez bedzie. Oczywiście czekam na fotki
|
|
|
|
|
#115 |
|
Rozeznanie
|
Bo nie sposób się smucić na Dominikanie!
. No i te drinki .Radzę wam zabrać dobre kremy z filtrem, dużo lekkich ubrań, bo w tym klimacie wszystko wolno schnie. Za to skóra cały czas jest świetnie nawilżona dzięki tej wilgoci . Życzę udanego urlopu i nie martwcie się huraganami.
|
|
|
|
|
#116 |
|
Przyczajenie
|
az usmiechnełam sie jak czytałam Twoje
JUz nie moge sie doczekac
|
|
|
|
|
#117 |
|
Rozeznanie
|
Dokonałaś dobrego wyboru, bo na Dominikanę naprawdę warto pojechać, nawet jak był sztorm, nie martwiliśmy się za bardzo, 2 dni dało się wytrzymać z pomocą zgranej załogi: Cuba libre, Banana mama, pinacolady i Coco Loco
|
|
|
|
|
#118 |
|
Raczkowanie
|
Mam takie pytanie techniczne
jak to jest z tymi urzadzeniami elektrycznymi i wtyczkami Dzieki za odpowiedz:P aa i gdzie te obiecane fotki;>
|
|
|
|
|
#119 |
|
Rozeznanie
|
Postaram się dzisiaj wrzucić
|
|
|
|
|
#120 |
|
Rozeznanie
|
Dobra, jedno na próbę
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:12.

Masz racje że nigdy nie ma gwarancji;/ Pozostaje mi tylko trzymac kciuki imiec nadzieje ze tym razem huraganów nie będzie 

pozdrawiam

nawet nie wiem z ktorego lotniska i jakimi liniami lecimy
my jedziemy do Punta Cana do jakiegos hotelu z lini Riu.
tylko zaliczka juz wplacona .