![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koszatniczki
po co je mnozysz ?
![]()
![]() |
#92 |
Przyczajenie
|
Pisałam wcześniej, że to był przypadek nie chciałam małych. Myślałam że mam 2samiczki...a tu klapa. No ale ciesze się że są całe i zdrowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Konto usunięte
|
Witam wszystkich. Mam problem dotyczący koszatniczki, gdy nie było mnie w domu mój koszatnik najadł się plastikowego kołowrotka. Moja mama zabrała mu kółko bo zaczął wydawać dziwne dźwięki. Jak wróciłam wzięłam go na ręce a on był strasznie osowiały
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
karolko
Hej, koszatniczki maja często problemy z trawieniem. Gdy ma problem z brzusiem i "płacze" sprawdza się położenie jej płasko na dłoni i od czubeczka głowy do początku ogona wzdłuż kręgosłupa dwoma palcami robić masażyk. Podaj jej także koperek - pomoże jej w trawieniu. ![]() ![]() Tak ogólnie to dołączam się do wątku. ![]() ![]() ![]() ![]() Miałam kiedyś chomika dżungarskiego i on był jedyny w swoim rodzaju, żył trzy lata i następnego nie kupię, choć jak widzę w zoologicznym to płaczę z tęsknoty za Miko. I tak samo będzie z Psikuską. ![]() ![]() Pozdrawiam wszystkie posiadaczki koszy i te przyszłe także. ![]()
![]() |
![]() |
#95 |
Konto usunięte
|
AaliceE
Dziękuje za odpowiedź ![]() Z moim maleństwem jest już wszystko wporządku, przez dwa dni podawałam mu parafine przez co pozbył się głupiego plastiku, którego nie mógł przetrawić. Drgawki, sztywnienie łapek, kichanie także ustało. Mój mały koszatniczek jest zdrowy i narwany jak to było przed chorobą. Straszny głodomor się zrobił. Moje stworzonko też informuje nas gdy ktoś wchodzi do mieszkania. Często naśladuję jego dźwięki, co potem wygląda jak rozmowa, bo on wtedy też po swojemu ten dźwięk wydaje. A teraz takie małe pytanko do właścicieli koszatniczek: co dać kosiowi żeby się nie nudził?? Wcześniej miał domek i kołowrotek ale one były z plastiku, a ja nie chcę ponownie przechodzić jego zatrucia. Aktualnie ma w klatce papiery ręcznikowe, drabinkę metalową, rolkę z papieru i kawałek materiału, z którego całkiem fajny domek robi jak idzie spać, ale wydaje mi się że to za mało żeby to stworzonko było szczęśliwe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Właśnie w związku z tym, że kosie lubią pożerać wszystko wokół, to najlepiej im dać coś twardego "niezjadliwego". Np. do spania taka metalową puszkę po ciastkach, okrągłą (Jak gryzie, to nic się nie dzieje, dźwięk ten sam co granie na kratkach.).
![]() ![]() Mam nadzieję, że pomogłam. ![]() Ps. Czy w klatce masz pigwę czy trociny? Jeśli trociny, to koniecznie je wyrzuć!!! (Tak piszę, dla przekory - kosie mogą mieć po tym problem z płucami.)
![]() |
![]() |
#97 |
Elwirka-Elmirka :D
|
Trzeba nie tylko brać pod uwagę charakterystyczne cechy danego gatunku,ale też indywidualność każdego zwierzątka.
Niektóre zwierzęta mogą się bardzo zaprzyjaznić ze sobą.Moja koleżanka miała kota dachowca,który spał w akwarium z...myszkami!!! Moim zdaniem książki są po to,aby sięgnąć do nich po pomoc,a nie traktować ich jak wyrocznię;jak w jednej książce pisało,że chomik nie może mieć waty w domku,to już wszyscy wyrzucają watę... Przykład:w mojej książce o chomikach nie było nic napisane o podawaniu chomikom gotowanych ziemniaków.W książce mojej koleżanki pisało,że można je podawać. Ja też przeczytałam mnóstwo książek,stron internetowych...Chomików syryjskich miałam 4,ale z każdej książki i str.internetowej dowiadywałam się czegoś nowego... Inną sprawą jest też doświadczenie hodowców:jak jednej osobie koszatniczka zachorowała po zjedzeniu marchewki,to mówi on wszystkim,że po zjedzeniu marchwi koszatniczka zachoruje. Tak samo jak trzymanie 2 samców:u jednych osób będą żyły w zgodzie,a u innych będą się gryżć...I tu znów wkracza indywidualizm danego osobnika ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
W pewnym sensie masz rację.
![]() Trzeba do wszystkiego z dystansem podchodzić. ![]()
![]() |
![]() |
#99 |
|
Zdecydowanie
![]() Ile kupujecie jednej lub 2 koszatniczkom pokarmu podstawowego na miesiąc? I wydzielacie im pokarm czy mają dostęp do niego cały czas? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
Zazwyczaj muszę kupować jej raz na miesiąc-dwa.
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#101 |
|
A kupujesz tak 1 kg,czy może 0,5 kg. ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Konto usunięte
|
Ja mojemu kupuje 0,5 kg na miesiąc a czasami na dwa miesiące starcza. Jedzenie sypię jej z garści raz lub dwa razy (rano, ostatecznie wieczorem).
AaliceE: 1)do spania taka metalową puszkę po ciastkach-czy mogłabyś mi podać jakie to ciastka. A czy np. kupienie drewnianego domku dla kosza będzie dobrym wyjściem?? 2) co do gałęzi z jabłoni, postaram się je załatwić dla mojego łobuza jak najszybciej 3) kołowrotka jeszcze nie kupiłam bo kosztuje u mnie w sklepie 20 zł i nie wiem czy będzie jak umieścić go w klatce, klatka jest w sumie duża, ale na wysokość a na dole jest mało miejsca. 4) mam wtrociny, siano odpada bo potem pchły się lęgną. Co to jest pigwa?? Jak często kupujecie wapno?? Ja kupuje raz na miesiąc, chociaż koszatnik zjada go w dwa dni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
|
[1=6cf34e7e8f39cee75534fdb 852be8187cc381168_600e0a0 280783;9279255]Ja mojemu kupuje 0,5 kg na miesiąc a czasami na dwa miesiące starcza. Jedzenie sypię jej z garści raz lub dwa razy (rano, ostatecznie wieczorem). [/quote]Tak mało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
[1=6cf34e7e8f39cee75534fdb 852be8187cc381168_600e0a0 280783;9279255]Ja mojemu kupuje 0,5 kg na miesiąc a czasami na dwa miesiące starcza. Jedzenie sypię jej z garści raz lub dwa razy (rano, ostatecznie wieczorem).
AaliceE: 1)do spania taka metalową puszkę po ciastkach-czy mogłabyś mi podać jakie to ciastka. A czy np. kupienie drewnianego domku dla kosza będzie dobrym wyjściem?? 2) co do gałęzi z jabłoni, postaram się je załatwić dla mojego łobuza jak najszybciej 3) kołowrotka jeszcze nie kupiłam bo kosztuje u mnie w sklepie 20 zł i nie wiem czy będzie jak umieścić go w klatce, klatka jest w sumie duża, ale na wysokość a na dole jest mało miejsca. 4) mam wtrociny, siano odpada bo potem pchły się lęgną. Co to jest pigwa?? Jak często kupujecie wapno?? Ja kupuje raz na miesiąc, chociaż koszatnik zjada go w dwa dni.[/quote] Odpowiadam: 1) O, np. duńskie ciasteczka maślane "buttercookes", są trochę drogie (12-15 złotych.), ale pyyyszne, więc jedno na zawsze pudełko dla kosia wystarczy, a i Ty skorzystasz - w wielobranżowym hipermarkecie na banko dostaniesz. ![]() ![]() 2) Super, na pewno się ucieszy na gałązki. 3) Pigwa... Hmmm, to taki granulat. Jak poprosisz o pigwę w zoologicznym czy folwarku zwierzęcym, to oni 100 procent będą wiedzieć co to. ![]() Co do jedzonka - najlepiej kup metalową miskę w zwierzęcym na metalowych uchwytach i do niej wsypuj jedzonko. Jak będzie już mało, to dosypuj. Zazwyczaj taka miska wystarcza na tydzień. Podstawa to sianko - tego wsypuj, wymieniaj i znów wsypuj nowe. ![]() ![]() A wapienko - w sam raz. Raz na miech wystarczy. ![]() ![]() Nimfo, podstawa dla koszy to siano (Najlepiej jednak znaleźć dobrej jakości.), kora z gałęzi i zioła. Pokarm "gotowy" to tylko witaminowy dodatek - w takich "gotowych" jest dużo ziaren, których kosie nie bardzo lubią. A takie... "rurki" sprasowane w kształcie granulatu, ma firma Vitapol - oni mają najlepszy dodatek do diety. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Nimfo, a kupuję kilogram.
![]() Przepraszam, nie zauważyłam wcześniej tego pytanka. ![]()
![]() |
![]() |
#106 |
|
Chyba zrezygnuję z kupna koszatniczki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Konto usunięte
|
ja mojemu kupuje z firmy Dako-Art, ponieważ ma dobr skład, np ryż preparowany, kora, buraki, pietruszka,głóg i pore oraz wiele innych składników. Mam jedną koszatniczkę więc mi 0,5 kg starcza zwłaszcza jak daję mu zieleninkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Dako-Art nie ma dobrych karm
![]()
![]() |
#109 |
Zadomowienie
|
Motylku - nie ma dobrych karm dla królikow(i świnek?). Moja kolezanka ma dwa kosiaki i czytala na degu serwis(forum o koszatniczkach), ze wlasnie tam polecają granulat z dako art i mieszanke z Megan tak samo jak na króliczych forach CC, DC I Widlife.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
wiadomo ze do kazdej karmy mozna sie przyczepic i cos poszukac w niej nie tak, ale moim zdaniem nie ma sensu porównywac megana i VL bo to tak jakby porównac malucha i mercedesa
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
Mowie tylko co polecaja na tym form
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
a ja czytalam na swinkowym chyba ze Megana wlasnie nie polecaja dla koszy bo ma za duzo cukru
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
Ja tam nie wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Konto usunięte
|
U mnie na mieście nie mają zbyt dużego wyboru karm dla koszatniczek, ale wg mnie Dako-Art ma dość ciekawy skład, bo ma dużo dadatków, wydaję mi się że taka karma jest odpowiedniejsza niż karma na wagę w której nie ma kory ani suszonych warzyw.
Mojemu koszatnikowi dałam dzisiaj gałązki z jabłoni i ma niezły ubaw ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
w zoologu zazwyczaj ciezko z dobra karmą, dlatego oplaca sie przez net zamawiac - taniej wychodzi i lepsze karmy sa
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
motylku, ja także mam od 3 lat jedną kosię.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Słuchajcie, pomyliło się z tymi karmami. ![]() ![]() Ps. Jak np. macie działki, z ładną trawką, to po koszeniu zebrać trawę, ususzyć i macie pyyyszne (Nie, nie próbowałam, ale Psice wyraźnie się podoba. ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez AaliceE Czas edycji: 2008-10-11 o 11:22 Powód: pop. błędu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
wierze ze zajmujesz sie nią najlepiej jak umiesz, ale chodzi tutaj o cos innego.
Zwierzeta z natury żyjące w stadzie (kosze, swinki morskie, fretki) potrzebuja do prawidłowego życia i rozwoju emocjonalnego towarzysza tego samego gatunku (i tej samej plci zeby sie nie rozmnazaly). Jakkolwiek bedziesz spedzala czas z koszatniczka nigdy nie zastąpisz jej towarzysza do zabaw i rozmow. Oczywiscie pewnych rzeczy mozna nauczyc ale towarzystwa sie nie zastąpi ![]() dla porównania jakbys Ty zyla wsród Ufo i za nic w swiecie nie moglabys z nimi pogadac, jedynie cialem, lub co gorsza kiedy gesty nie pomoga to po prostu brak komunikacji - na takiej zasadzie jest z koszem - mam nadzieje ze moj wywód zostal zrozumiany hihi mialam kiedys jedna swinke (w szkole podstawowej) byla z niej przylepa, spedzalam z nia duzo czasu, ale wiadomo szkola, a swinka musiala sama siedziec w klatce - nie rozumiejac co i jak - czula sie samotna wtedy. Teraz mam 2 swinki i jestem w ogromnym szoku jak one sie porozumiewaja ze soba, swinka w pojedynke polowe dzwiekow i zachowan nie ujawiniala bo nie miala dla kogo - czlowiek jej nie zrozumie
![]() |
#118 |
Konto usunięte
|
Mimo wszystko zostane przy jednej kosi. U mnie w sklepach nie potrafią odróżnić płci koszatniczek, mój miał być samiczką. Zresztą obawiam się, że jeśli miałabym dwie to mogłyby nie chcieć spędzać ze mną czasu tak jak to się stało z papugami. A na drugą to rodzice i tak nie pozwolą. Co do rozmowy z koszatniczką, często przedrzeźniam jej dźwięki a ona mi odpowiada. Takie dialogi czasami trwają dość długo.
Tak jak ty AaliceE kocham zwierzaki i traktuję ich jak najlepszych przyjaciół, członków rodziny. Karma Dako-Art tak jak napisałaś jest tylko uzupełnieniem karmy. Oprócz tego dostarczam mojemu kosiowi płatki owsiane, kukurydziane, pore, pietruszkę, brokuła, gałązki jabłoni (od niedawna zaczęłam jemu dawać te gałązki bo nie mam dostępu do drzew, ale po znajomości mam z ogrodu), seler, koperek, raz na jakiś czas pomidor i marchewka. Zastanawiam się czy mogę podawać mojemu koszatniczkowi kasztany i kukurydzę. Co jeszcze dajecie swoim podopiecznym?? ps. wszystkiego nie wypisałam bo z głowy mi uciekło, ale jak sobie przypomnę co koszatniczce jeszcze daję do jedzenia to dopisze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
[1=6cf34e7e8f39cee75534fdb 852be8187cc381168_600e0a0 280783;9314762]Mimo wszystko zostane przy jednej kosi. U mnie w sklepach nie potrafią odróżnić płci koszatniczek, mój miał być samiczką. Zresztą obawiam się, że jeśli miałabym dwie to mogłyby nie chcieć spędzać ze mną czasu tak jak to się stało z papugami. A na drugą to rodzice i tak nie pozwolą. Co do rozmowy z koszatniczką, często przedrzeźniam jej dźwięki a ona mi odpowiada. Takie dialogi czasami trwają dość długo.
Tak jak ty AaliceE kocham zwierzaki i traktuję ich jak najlepszych przyjaciół, członków rodziny. Karma Dako-Art tak jak napisałaś jest tylko uzupełnieniem karmy. Oprócz tego dostarczam mojemu kosiowi płatki owsiane, kukurydziane, pore, pietruszkę, brokuła, gałązki jabłoni (od niedawna zaczęłam jemu dawać te gałązki bo nie mam dostępu do drzew, ale po znajomości mam z ogrodu), seler, koperek, raz na jakiś czas pomidor i marchewka. Zastanawiam się czy mogę podawać mojemu koszatniczkowi kasztany i kukurydzę. Co jeszcze dajecie swoim podopiecznym?? ps. wszystkiego nie wypisałam bo z głowy mi uciekło, ale jak sobie przypomnę co koszatniczce jeszcze daję do jedzenia to dopisze.[/quote] karolko ![]() ![]() Kukurydzy nie dawaj ani płatków kukurydzianych - zawiera sporą ilość cukru. ![]() ![]() motylku, może po trochu masz rację, ale niestety nie mogę się z Tobą zupełnie zgodzić... ![]() ![]() Miałam chomika dżungarskiego, który podobnie się zżył - a one nie za bardzo zżywają się z ludźmi. Podobna sytuacja jak z kosią, z tymże chomiś nie miał tylu emocji, czyt. nie okazywał ich tak (Kosie to takie emocjonalne i uczuciowe stwory są.), ale czuć było od niego to ciepełko i radość. Nawet jak umierał to ledwo, ledwo, ale przyszedł na własnych siłach się pożegnać - pokazać, że coś jest nie tak. Ech... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to czy miala male czy nie - nie wpływa w żaden sposób na jej charaker ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:45.