![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Emigrantki z Bliskiego i Dalekiego Wschodu.
Echch znowu kwestie religijne, typu w czym islam jest gorszy od chrzescijanstwa i na odwrot. Jesli ktos dokladnie czyta moje posty to juz dawno zauwazyl, ze ja jestem tylko obserwatorem tego swiata i opisuje to co widze i moje osobiste odczucia na ten temat.
Evamoni nie biore nic osobiscie do siebie, kazdy ma wlasna opinie i prawo do jej wypowiadania. Eva ID dziekuje za fantastycznego posta odnosnie postow w religii katolickiej, zawsze mozna sie czegos nowego dowiedziec, jak widac moja wiedza w tym temacie byla powierzchowna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
Opieka zdrowotna w Dubaju jest droga, nawet bardzo, wszedzie pelno brtyjskich i amerykanskich klinik, ktore slono sobie za wszystko licza. Czlowiek sobie mysli hmmmm drogo ale na pewno dobrze i bezpiecznie. Niestety nie...
Niedawno wiadomoscia na pierwszej stronie wszystkich gazet byla smierc tutejszej Arabki ktora podczas liposukcji zapadla w spiaczke a nastepnie zmarla. Operacje przeprowadzono w jednej z zachodnich klinik,cena eurpejska 90 000DHS czyli ponad 65000 PLN i jak sie mozna domyslac nikt nie chce wziac na siebie odpowiedzialnosci.Oczywis cie ktos moze powiedziec, a po co jej byla liposukcja. Ale to nie o to w tym chodzi, dziewczyna oddala swoje cialo z pelnym zaufaniem w rece lekarza, ktory moze i mial dyplomy na scianie ale tak naprawde byl konowalem. Chirurgia plastyczna jest tutaj ogromnie popularna i niektore kobiety traktuja lifting jako mala korekte, a liposukcje jako niewielki zabieg. Duzy popyt na chirurgow plastykow niestety pozwala na prace rowniez "weterynarzom", ktorym sie wydaje, ze sa lekarzami. Tak wiec moje Panie lepiej sie zdrowo odzywiac i cieszyc zmarszczkami, a najlepiej to w Dubaju w ogole nie chorowac, bo nawet zwykla opieka zdrowotna moze mocno uderzyc po kieszeni, jezeli nasz ubezpieczyciel stwierdzi ze niepotrzebnie sie poszlo do lekarza i z refundacji kosztow nici ![]() Pogoda w Dubaju przepiekna, temperatura w sam raz, szkoda tylko ze siedze w pracy a nie w kafejce nad morzem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Popularne są również operacje laporoskopowe zmniejszenia żołądka. Poddają się temu zarówno kobiety jak i mężczyźni. Jest to operacja stosunkowo niegroźna, jednak zmarła właśnie dzisiaj pacjentka, Pakistanka o wadze 140 kg, która przeszła operację trzy tygodnie temu w prywatnym, dobrym szpitalu w Abu Dhabi i zapadła w śpiączkę, niestety nie wybudziła się już z niej.
Tego typu operacje są płatne, natomiast ubezpieczenie obejmuje ewentualne komplikacje pooperacyjne.
![]() |
![]() |
#94 |
Przyczajenie
|
Czy wygląd zewnętrzny (tzn. ilość kilogramów jakie się dźwiga) jest ważniejsza w Dubaju od posiadanej wiedzy??? Moj facet jest w Dubaju i mam dołączyć do niego i dzisiaj zadzwonił i pyta sie mnie ile dokładnie ważę bo najlepiej jakby tak mniej niż 68 kg.... Zastanowiło mnie to trochę bo w Polsce jak się przyjmowałam do pracy to mniepytali jakie szkoły skończyła i co potrafie a nie ile ważę. Trochę dziwne, prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
|
Cytat:
Z moich obserwacji - zauważyłam, że "kult pięknego ciała" jest tutaj większy niż w Europie, zwłaszcza dotyczy to kobiet, niby są pozakrywane ale jednak swoją figurę w pewnym sensie eksponują. Sytuacje kobiet w Emiratach opisuje ten ciekawy artykuł: http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/mid...st/4719639.stm Dodane: Przykładowy sposób ubrania lokalnych kobiet w Emiratach.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2007-12-23 o 08:27 Powód: Dodanie załącznika |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Moj mail minika28@hotmail.com ![]() Pozdrawiam wszystkich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Przyczajenie
|
Witam,
od miesiaca mieszkam w Dubaju. Maz pracuje a ja siedze sama w domu z pieskami. Niestety nie mam prawa jazdy, wiec jestem zdana na meza. W zwiazku z tym chcialabym zrobic tutaj prawo jazdy. Czy ktoras z Was wie jak to wyglada? Z tego co zdazylam zauwazyc niektorzy kierowcy robili chyba prawo jazdy na rowerze, w wiosce, ktora ma 2 ulice. Tak wiec chyba nie bedzie tak zle ![]() Oczywiscie naiwnie mysle, ze ktorys z nich bedzie poliglota i porozumiem sie z nim po francusku lub hiszpansku (nie znam angielskiego ![]() zadazylam jednak zauwazyc, ze bez znajomosci tego jezyka sie nie obejdzie w tym kraju. Pozdrawiam obecne jak i przyszle rezydentki ZEA. Magda |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie nowe mieszkanki Emiratow
![]() Mmmmagdaaaachy niestety bez angielskiego bedzie Ci ciezko zrobic prawo jazdy tutaj, niestety tylko arabski i angielski wchodza w rachube. Ja sama tez myslalam o zrobienu prawa jazdy ale po tym co widze tutaj to mi sie odechcialo .Jak juz zauwazylas wiekszosc kierowcow nie zna sie na prowadzeniu samochodu, koszmar, a jak ktos pracuje w JAFZ to wie jak jest przyjemnie gdy wieczorem po skonczeniu pracy opuszcza jafze i probuje sie dostac do SZR a kazdy tir probuje czlowieka zepchnac z drogi ![]() Tak wiec mnie rownize zostaje laska mezowska ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Przyczajenie
|
Witam,
dzieki Olika 128 za wiadomosc. W takim razie zostaje mi nauka angielskiego, ktorego nie cierpie ![]() Widze, ze jestes juz troche w Dubaju, w zwiazku z tym mam pytanie czy znasz jakis polskich lekarzy w Dubaju (internista, kardiolog, ginekolog) oraz czy moglabys lub moglybyscie mi polecic drogie mieszkanki jakiegos fryzjera? Jestem tutaj dopiero od miesiaca i nie znam nic ani nikogo w tym miescie, kto moglby mi cos doradzic. Dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam Magda_Ch |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
Witam
Sama nigdy nie bylam tutaj u zadnego polskiego lekarza, ale wiem ze jest jeden ginekolog Dr. Magdalena Pertynska-Marczewska ktora pracuje w General Medical Centre, jeden dzien przyjmuje w Green Community inne chyba w oddziale w Jumeirah, tel do green community +971 4 885322, a ten do glownej siedziby Tel: 3495959. Jezeli chodzi o ceny to sie u nich nie orientuje, ja bylam ostatnio w Prime Medical Centre w JUmeirah, za normalny check up, czyli sonda plus posiew bakteryjny zaplacilam prawie 800 DHS a moj ukochany ubezpieczyciel caly czas chce kolejne informacje odnosnie badan i tak juz czekam trzeci miesiac wiec juz nie wierze ze je odzyskam, a niby mamy extra super ubezpieczenie ![]() Fryzjerzy tutaj niestety zwykle sa beznadziejni, ale bodzka mowila ze ta fryzjerka jest fajna, pewnie dlatego ze POlka to ludzi normalnie obcina ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Przyczajenie
|
Witam!
Jest salon z polska obsada tz. fryzjerka i kosmetyczka bardzo dobre, jak bedziesz chciala to ci podam numer telefonu. Co do prawa jazdy to jestem w trakcie robienia i juz zdazylam oblac, jest inaczej jak w polsce bo najpierw uczysz sie jak parkowac ( koperta, parkowanie przodem i tylem, podjazd) jak juz sie tego nauczysz to idziesz na egzamin, testy + parking jesli zdasz to zaczynasz sie uczyc jazdy na miescie a pozniej egzamin z tego i dostajesz prawo jazdy. Ale angielski ci jest niestety potrzebny bo testy masz po angielsku albo arabsku. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Przyczajenie
|
Dzieki serdeczne za info. Teraz juz wiem czego mam sie spodziewac. Moze maz juz mnie zacznie uczyc jezdzic tak na serio. Chociaz nie wiem, bo wyladowalabym ostatnio na drzewie. Takze bede sie uczyc jezdzic na plazy, drogie emigrantki uwazajcie zatem
![]() A do jakiej szkoly chodzisz? Emirates Driving Institute czy do jakiejs innej? instruktorzy sa ok? Poprosilabym Cie jeszcze o adres i tel do tej polskiej fryzjerki i kosmetyczki. Co prawda juz sie umowilam do fryzjera w Dubai Marina ale nie jest za tani a wybralam go tylko dlatego, ze bede sie tam mogla dogadac po francusku. Nastepnym razem umowilabym sie do tej Polki. Dziekuje i pozdrawiam serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
![]()
W arabii sauydjskiej jest ciekawie ( bardzo
![]() Aale trzeba nosic abaje lub galabije, cóż, religia tak kaze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Witam Atashia
![]() No fakt rozne opowiesci o Arabii Saudyjskiej tutaj kraza, najczesciej kobiety ktore tam mieszkamy skarza sie na muttawe, co niektorym naprawde dali sie we znaki. ale mimo wszystko nie maja az tak zlych wspomnien jako ze zyly na zamknietych europejskich osiedlach. A swoja droga hitem przez pewien czas byla Angielka ktora namietnie nosila bikini pod abaja ![]() Moja kolezanki stewardessy bardzo "narzekaja" ![]() Ostatnio przeczytalam ksiazke "Girls of Riyadh", wniosek jest jeden, tak naprawde kazda mloda dziewczyna bez wzgledu na religie poszukuje tego samego: akceptacji, milosci i zrozumienia. Pozdrawiam z Emiratow |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Przyczajenie
|
czesc wszystkim.. b. sie ciesze ze znalazlam te strone.. rozwazam przyjazd do dubaju ( maz tam pracuje ) .. jest to dosc ciezka decyzja, tym bardziej ciesze sie ze moge dzieki wam dowiedziec sie czegos wiecej o zyciu w tm miescie.. do tej pory mialam okazje tam byc na wakacjach, ale to zupelnie co innego .. niedlugo przyjezdzam na pare dni i chetnie bym sie z wami zobaczyla .. pozdrwiam bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Przyczajenie
|
Czesc dziewczyny,wynalazlam takie info i mam pytanko czy wybieracie sie moze na to spotkanie: http://www.dubajdlapolaka.pl
To chyba super okazja do zapoznania sie,no i skoro Konsul zaprasza... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
Ja sie nie wybralam, ale znajomi dali mi znac ze bylo ok. Te ostatnie upaly mnie mecza, kurcze nie pamietam 41 stopni w maju w Dubaju. Ciekawe jakie bedzie lato, bo musze przyznac ze w zeszlym roku bylo do zniesienia az do konca lipca, a teraz juz koszmar.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
Nowiny z Dubaju!
Rzad Emiratow przypomina ze za okazywanie sobie czulosci w miejscach publicznych grozi wiezieniem i deportacja. No i mamy problem, bo co uznac za przekroczenie granicy. Teroetycznie nie wolno sie calowac, obejmowac i czasami ujdzie tylko trzymanie sie za reke. Nawet na lotnisku gdy kobieta przytuli sie do swojego meza slychac krzyk straznikow ![]() ![]() To jest problem szczegolnie w Dubaju, chca turystow, ale chca tez zeby to byl kraj wedlug tradycji muzulmanskich. Jednoczesnie sami turysci zapominaja ze to kraj arabski i chodza polnadzy, pijani a co niektorzy probuja uprawiac sex np na plazy, a potem wielki raban bo ide za to do wiezienia. Turysci sa omamieni tymi wszystkimi ogloszeniami chodz przyjedz do Dubaju, raj na ziemi, drugie Las Vegas lub trzecia Ibiza. Jasne tylko tutaj za wziecie tabletek z kodeina czy glupi spozywczy mak idzie sie do wiezienia na kilka miesiecy lub lat, za nawet 0.001g marihuany grozi 6 lat wiezienia, wiec chyba to wiele z Ibiza wspolnego nie ma, chociaz..... W prawie kazdym hotelu sa prostytutki, siedza sobie w lobby popijaja drinka a policja nic nie robi, bo przeciez ich klientami sa najczesciej Arabowie ![]() Oficjalnie wszystko jest be, prostytucja, picie alkoholu nawet ostatnio palenie, a nieoficjalnie im jestes wazniejszy tym wiecej Ci uchodzi!!!!! Co ciekawe pary niezamezne, turysci moga sie spokojnie w hotelu zameldowac i nikt ich nie prosi o akt malzenstwa, bo by im caly przemysl turystyczny upadl. Jednoczesnie deportuja ludzi mieszkajacych tutaj jesli sie dowiedza ze mieszkaja razem bez papierka. Taki to porabany swiat, ale kazdy kij ma dwa konce i obawiam sie ze pewnego dnia Dubaj ten kij polknie i sie nim udlawi ![]() Pozdrawiam, u nas 45 stopni w cieniu i 80% wilgotnosci |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Przyczajenie
|
madrze gadasz!!! Najchetniej wkleilabym Twoja wypowiedz, jesli nie masz nic przeciwko, na dubajdlapolaka.pl , tam tez podjety jest ten temat. Albo moze w wolnej chwili po prostu sama to zrobisz? Mysle,ze Twoja wypowiedz sporo wniesie do tematu na tamtej stronie.
Pozdrawiam i zycze milego weekendowania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() od razu otrzymalam odpowiedz o beznadziejnych Europejkach narzekajacych na kraj ktory im daje super platna prace itp itd ![]() ![]() ![]() Ja nie narzekam tylko opisuje dobre i zle strony, bo gdyby mi bylo tutaj az tak zle to pewnie bym sie stad wyniosla ( PS usilnie probuje, ale te durne kontrakty czasami naprawde wiaza rece ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Przyczajenie
|
wiem,wiem...
![]() Ale az wierzyc mi sie nie chce,jak czytam takie wypowiedzi z ust europejki!To wrecz niewiarygodne!!!Wiec mam na to 2 teorie: Albo zyje tutaj juz tak dlugo,ze przesiaknela ich kulturą i zapomniala jak to w europie i przede wszystkim w polsce jest. I druga, wydaje mi sie bardziej prawdopodobna, jest zoną jakiegos araba, ktory "wypral jej mozg"!!! I ja obstaje przy tej wersji,zwlaszcza po tym jak napisala o tym szacunku na koncu!Kurde,to jakies chore! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
|
Tubylcy maja mentalnosc Kalego.... jak Kalemu ukrasc krowe, to zle a jak Kali ukrasc komus to dobrze.
Czyli.... jak inni sa w kraju islamskim to maja sie do przepisow prawa shariatu dostosowac i nazwiemy to szacunkiem a jak muzulmanie jada do Europy to warunki tam nie islamskie im nie odpowiadaja, wiec staraja sie je wprowadzic jak najszybciej, bo jak sie inni do nich sie nie dostosowuja to krzycza i lamentuja, ze nie sa szanowani.... bo to inni ZAWSZE musza dostosowywac sie do nich aby mozna nazwac to szacunkiem.... taka mentalnosc... warto poczytac felietony Magdi Allama o "meczetomanii" we Wloszech, o tym jak muzulmanom w Europie przeszkadzaja krzyze w szkolach, urzedach i szpitalach. Nasza "tolerancja chrzescijanska", ktora sie szczycimy, doprowadza do coraz wiekszej islamizacji swiata, bo oni bezwzglednie to wykorzystuja na KAZDYM kroku.
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
zawsze jak czytam tekst Evy o mentalnosci Kalego to od razu mam lepszy humor
![]() Edytowane przez olika128 Czas edycji: 2008-12-18 o 07:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Raczkowanie
|
Witam, dlugo mnie nie bylo na forum. Minal Ramadan, jedno Eid, drugie Eid a teraz ja szykuje sie na Boze Narodzenie. Z tej okazji zycze wszystkim wizazankom na obczyznie duzo spokoju, radosci, spedzenia tego czasu z kochajaca rodzina i przyjaciolmi i do zobaczenia w Nowym Roku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Co nowego w Dubaju???
Hmm mamy kryzys, jak zreszta w wielu innych krajach, wiec duzo osob wyjezdza. Na ulicach jakby bardziej pusto, nie wiem czy to dlatego, ze co niektore drogi ukonczyli, czy tez z powodu masowych wyjazdow expatow to ich krajow. Rok temu narzekalam ze bylo 41 stopni w maju, hah 1 maja mieslimy 42 stopnie, wiec to juz raczej norma. Ostatnio wszyscy sie bardziej zakrywaja w centrach handlowych, bo juz jest tak zimno od klimy, ze mozna sinym wyjsc, w ten oto sposob powoli konczy sie problem kobiet ubranych w kostiumy kapielowe i cos a la mini sukieneczka. Ostatnio deportowali Australijczyka za pokazanie srodkowego palca w typowej road rage, facet mial pecha, bo pokazal go Emiratczykowi, ktory tak sie wsciekl ze mu nie odpuscil. Kazda strona oczywiscie miala swoja wersje, ale jak zawsze przegrywa strona nieemiracka. Tak wiec moi drodzy, prosze nie pokazywac srodkowego palca, bo po pierwsze to niegrzecznie i niekulturalnie, a po drugie moga czlowieka za to deportowac.Emiratczycy moga za to nam pokazywac co chca, takie tutaj prawo. Szkoda ,ze nasz prezydent nie opiekuje sie tak Polakami, jak tutejszy Szejk swoimi obywatelami i mam na mysli opieke finansowa a nie pokazywanie brzydkich znakow ![]() A i trzeba uwazac z rodzeniem dzieci tutaj, bo jak sie okaze ze wyplata nie spelnia minimum, to dziecko nie dostanie wizy i oczywscie madrzy urzednicy poslugujacy sie przepisami deportuja takiego niemowlaka i maja gdzies ze to tylko dzieciatko. Polacy na szczescie zarabiaja powyzej tego limitu ![]() Poza tym wszystko po staremu, nowosci tylko tyle, ze latwiej jest zlapac taksowke, tak wiec godzinka stania w upale juz nam chyba nie grozi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Przyczajenie
|
Hej Olika128.
Jesteś może? za tydzień wylatuję z PL do Dubaju na urlop, do hotelu Delmon. Nie orientujesz się może czy na miejscu znajdę jakieś tamtejsze albo najlepiej polskie biuro oferujące wycieczki fakultatywne? Napisz, jaka teraz jest temperatura? Pozdr ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
Widzę, że temat nieco ucichł, a wasza rozmowa na temat Dubaju była bardzo interesująca. Prawdę mówiąc chciałabym kiedyś odwiedzić Dubaj, ale podchodzę do tego planu z ogromną rezerwą.
Aktualnie Tōkyō-to, Shinjuku-ku, Japonia. Pozdrawiam.
![]() |
#120 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Czy kobiety mogą dotykać inne kobiety publicznie, np. trzymać za rękę, przytulać, całować w policzek etc.? Czy tylko mężczyźni mogą się w ten zachowywać wobec siebie, a reszta ludzi już nie? Edytowane przez lazy day Czas edycji: 2012-01-26 o 12:13 Powód: opuściłam słowo |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:09.