Egipt - zbiorczy - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-08-18, 16:08   #91
aptekus
Rozeznanie

Wink Dot.: Egipt!!! Cudowny kraj!

hejka.
Własnie wyjeżdzam na wakacje do hurghady.

Czy faceci muszą mieć tez dułgie spodnie i koszule?
rozumiem że w hotelu luz, chodzi sie jak chce, ale co z wyskokami na miasto? i na wycieczki fakultatywne?

Pozdro
aptekus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-18, 16:46   #92
maja55
Zakorzenienie

Dot.: Egipt!!! Cudowny kraj!

Cytat:
Napisane przez aptekus
hejka.
Własnie wyjeżdzam na wakacje do hurghady.

Czy faceci muszą mieć tez dułgie spodnie i koszule?
rozumiem że w hotelu luz, chodzi sie jak chce, ale co z wyskokami na miasto? i na wycieczki fakultatywne?

Pozdro

Niedawno wróciłam z Egiptu, i szczerze mówiąc tez myślałam, ze będe musiała na wycieczkach nosić długie spodnie, zakryte ramiona itp.
Mój TŻ nawet specjalnie przed wyjazdem zaopatrzył sie w długie cienkie spodnie, które jak potem sie okazało nie były mu potrzebne. Na wycieczkach wszyscy mężczyżni byłi w krótkich gaciach Może nie plażowych ale do kolan czy lekko za.
Wez coś na wszelki wypadek, ale myślę, że bardziej przydadzą Ci się krótkie spodenki.
Byłam w Luksorze i na Safari w wiosce beduińskiej i na nurkowaniu i tam krótkie spodenki wcale nie były dziwnie/źle postrzegane.

Życze miłego pobytu
Stary 2006-08-20, 23:25   #93
blue2003
Miuoshowa

GG do blue2003 Wyślij wiadomość przez Yahoo do blue2003

I wrocilam
Jak zwykle nie moge uwierzyc, ze juz jestem tutaj, wydaje mi sie to jakims zlym snem
Eh... Misr, Misr... Ana bahebak

"...nasza wielkość miała iskrzyć, a wygasa gdy tak teraz na nią patrzę a ty milczysz..."
blue2003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-21, 13:22   #94
daphne81
Wtajemniczenie

GG do daphne81

Za to ja już nie mogę się doczeka wyjazdu lecę dopiero 24 września

daphne81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-22, 12:07   #95
Rock_Fanka
Zakorzenienie

GG do Rock_Fanka

Hej dziewczyny
W przyszłym roku lecę z mamą do Egiptu i szczerze mówiąc trochę się obawiałam tego kraju,ale po przeczytaniu wątku jakoś się uspokoiłam Boję się jedynie zamachów...mam nadzieję,że nie będe świadkiem lub ofiarą takiego zdarzenia
Cos I’m living now
I’m gonna close my eyes
I can’t watch the time go by
I won’t keep it inside
Just freak out and let it go

Rock_Fanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-24, 22:36   #96
kld
Raczkowanie

wybieram sie do hurghady 31,08,znacie może jakieś godne polecenia biuro miejscowe organizujące fakultety do kairu??(najlepiej gdzieś w starej części miasta, będe w hotelu empire).Wiem że 3ba wykupywać u rezydenta,ale wyszukałam też ze miejscowe biura dalej organizują te
wycieczki i nie ma większego problemu z wykupieniem u nich kairu i luksoru

A wogole jak byl ktoś w hotelu Empire to bardzo proszę o jakieś przydatne inform
kld jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-25, 12:47   #97
daphne81
Wtajemniczenie

GG do daphne81

Ja byłam w hotelu Empire, choć nie mieszkałam w nim - odwiedzałam w nim moich znajomych. Hotel typowo 3 *, jedzenie i obsługa ok. W tym roku w lutym przez tydzień mieszkał w nim mój TŻ ale on nie był zadowolony z hotelu ani obsługi - zatkany kibelek i odpływ pod prysznicem i podobno niesmaczne jedzenie. A co do wycieczki do Kairu to kupilśmy ją u Egipcjanina o imieniu Adam, który miał sklepik nieopodal opisywanego wyżej hotelu.

podr

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-08-28, 21:32   #98
Marcioszek27
Raczkowanie

GG do Marcioszek27

Ja tez bylam w tamtym roku w ferie w Empire i bylo przyzwoicie, a co do wycieczek TO WCALE NIE TRZEBA WRECZ NIE MOZNA U REZYDENTA, no chyba ze masz sporo kasy.Ja wykupowalam normalnie w arabskim biurze podrozy wycieczke do Kairu z polskim przewodnikiem i bylo tak samo jakbym kupila od rezydenta tylko taniej, takze raczej pochod normalnie po arabskich biurach i pytaj o cene kairu ale zeby byl polski przewodnik.Najlepiej idz na spotkanie z rezydentem, ktore zazwyczaj odbywa sie w 1 dzien i posluchaj ofert i cen i reszty *******, ale pozniej idz do biura arabskiego i zobaczysz ze ceny sa nizsze, nie sluchaj ******* typu ze z rezydentem bezpieczniej bo jedzie konwoj, tam z kazda wycieczka jedzie konwoj. Osobiscie po powrocie w tamtym roku bylam troche zawiedziona gdyz:brud, smrod, obawa przed zemsta faraona-mam duze problemy z zoladkiem nawet w Polsce. W tym roku polecielismy jednak tam znowu tym razem do sharm i podobalo mi sie znacznie lepiej, moze dlatego ze w miescie bylo o wiele ladniej, normalne restauracje itd, ale to kwestia gustu.Ja z Hurgady wlasnie bylam na 2 dni w Kairze, jednak z perspektywy to wystarczylby mi 1 dzien ziwedzania, bo w 2 zwiedzalismy juz same synagogi i nie bylo to tak ciekawe jak dzien 1 (piramidy, sfinks, muzeum kairskie, fabryka papirusu, perfum, obiad pod piramidami, meczet.Takze w 1 dzien zwiedza sie to co mnie wlasnie najbardziej interesowalo, i osoby ktore sa na 1 dzien pozniej wsiadaja w autobus wracaja, a pozostale sa meldowane do hotelu i na 2 dzien wlasnie zwiedzaja, meczety, synagogi, koscioly.Rowniez z Hurgady bylismy na safari quadami - wioska beduinska jest stwarzana dla potrzeb turystow, ale warto. Bylismy rowniez w El guanie - prywatnym miasteczku z 20 km od Hurgady.Za to w tym roku, z racji ze mielismy all inclusive, wiec wszystkiego pod dostatkiem, to z sharmu wybralismy sie do Izraela do Jerozolimy i na gore Synaj. Byly to bardzo fajne wycieczki, takze napewno warto.Na gore Synaj wchodzi sie noca by byc tam na wschod slonca, najpierw bardzo marudzilam, ale teraz sobie chwale. To tyle z moich przezyc w Egipcie. Ja z racji iz w wakacje raczej wole w Polske jechac, to zime spedzam w Egipcie to takie oderwanie od mrozow w Polsce panujacych.Napewno w przyszla zime rowniez sie tam wybiore-tym razem moze rejsik po Nilu Zycze udanych wakacji i wrazen, w razie pytan prosze pisac. Aha mam pytanko....z racji iz od niedawna tu bywam prosilabym o wyjasnienie skrotu TŻ, domyslam sie ze chodzi o faceta ale nie umiem rozwiklac skrotu
Marcioszek27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-28, 23:06   #99
blue2003
Miuoshowa

TZ to towarzysz zycia.

"...nasza wielkość miała iskrzyć, a wygasa gdy tak teraz na nią patrzę a ty milczysz..."
Stary 2006-08-29, 12:25   #100
Marcioszek27
Raczkowanie

GG do Marcioszek27

Dzieki bardzo, teraz juz wiem
Stary 2006-08-29, 21:26   #101
kld
Raczkowanie

dzięki dziewczyny za informacje .Ojj nie mogę się już doczekać czwartku
kld jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-30, 20:52   #102
Sheena_
Rozeznanie

GG do Sheena_

Cudowny kraj! Parę dni temu wróciłam z Sharmu, czemu te 2 tygodnie minęły tak szybko.. w Hurghadzie byłam w lutym ale nie mogę się zdecydować które miejsce bardziej mi się podoba, oba miasta mają swój urok. Chociaż i tak dużo zależy od hotelu radzę przed wyborem poczytać opinie w internecie; w Hurghadzie miałam świetny hotel (Sea Gull) w ścisłym centrum, wszystko super, natomiast teraz w Sharmie beznadzieja, pusto, brzydko (hotel Raouf) ale i tak poszalałyśmy z kumpelą i to byly wspaniałe wakacje Za to rejs na Nilu polecam bardzo gorąco! Niezapomniane miejsca, widoki, wrażenia - to trzeba przeżyć! Tak samo jak wycieczka do Kairu jest obowiązkowa, ja byłam na tej 1 dniowej baaaardzo męcząca ale warto podrawiam wszystkie Wizażanki zakochane w Egipcie
Sheena_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-31, 17:19   #103
Maszeńka
Raczkowanie

Witajcie, dziewczyny!
Potwierdzam wniosek Marcioszka27, dotyczący kupowania wycieczek u rezydenta. Wróciłam tydzień temu z Hurgady. Jako że to mój pierwszy wyjazd do Afryki, doświadczeńia nie małam żadnego. Kupiłam wycieczki u rezydentki podczas pierwszego z nią spotkania, zaraz po przylocie. Byliśmy przez panią ostrzeżeni, by nie kupować u Arabów wycieczek, bo nie mają zezwoleń, nie są bezpieczne itd. Jakież było nasze zdziwienie, gdy po rekonesansie w hotelu okazało się, że nawet Niemcy za swoje wycieczki w niemieckich biurach podróży płacą mniej! U miejscowych właścicieli biur wycieczki były niejednokrotnie prawie o połowę tańsze! Człowiek mądry po fakcie! Pojechaliśmy na safari organizowane przez biuro egipskie. Wrażenia wspaniałe. Ale zwłaszcza jestem pod wrażeniem organizacji tej wycieczki. Cały czas dbano o nasze bezpieczeństwo! Właściciel pokazał nam stosowne uprawnienia. Rezydentka stwierdziła tylko, że w polskim biurze muszą zarobić dwie strony (Polak pośrednik i egipski organizator imprezy). Dobrze to wiedzieć wcześniej i nie przepłacać!
Maszeńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-01, 13:26   #104
Marcioszek27
Raczkowanie

GG do Marcioszek27

Oczywiscie ze tak, tam kazde wycieczki sa tak samo bezpiecznie organizowane.My kupujac w biurze arabskim tez mielismy watpliwosci ale raczej czy nas nie oszukaja, tzn czy wogole przyjada po nas, bo bylismy w tylu biurach ze napewno juz bysmy do tego, w ktorym kupowalismy, nie zdolali wrocic.Okazalo sie ze niepotrzebnie sie martwilismy, za kazdym razem wszystko gralo.A co do tego,ze u rezydentow jest 2 razy drozej to oczywiste z przyczyn ktore wskazala Maszenka, dlatego nie bojcie sie zaoszczedzac bo naprawde warto, my wlasnie dzieki temu mielismy np 2 wycieczki a nie jedna. Dlatego owszem warto isc na spotk.z rezydentem posluchac co mozna zwiedzic, zobaczyc ale kupywac to juz naprawde nie u nich, chyba ze akurat jedziecie na jakas konkretna wycieczke typu Kair i Izrael to tam napewno warto zwrocic uwage zeby koniecznie byl polski przewodnik w tym biurze,zazwyczaj oni maja kilku takich przewodnikow i jedna wycieczka jest org. z roznych biur, takze szukajcie.Oczywiscie nam np na safari czy gore mojzesza az tak nie zalezalo zeby byl polski przewodnik.
Stary 2006-09-07, 21:43   #105
Camellia
Raczkowanie

Witaj
Ja własnie wróciłam z 2 tyg wakacji w Hurghadzie. Mieszkalismy własnie w Empire. Ja nie mam zastrzezeń do hotelu poza monotonnym jedzeniem, ale jak ci sie znudzi jedzenie na stołówce to możesz np skorzystać z "restauracji"włoskiej . Hotel ma jedną zalete, a mianowicie jest w centrum starego miasta, i jak wychodzisz z hotelu to masz gdzie pójść. W Hurghadzie jest mnóstwo pieknych hoteli, które jednak znajduja się dosłownie na placu budowy, wychodzisz poza bramę hotelu a tu nic tylko piasek, kamienie i budowy...Jesli chodzi o biura podrózy, to zaraz przy hotelu znajduje sie biuro LOVE EGYPT I DISCOVERY. Mysmy skorzystali z usług tego pierwszego i wszystko było OK, teraz żałuję, że przepłaciłam u rezydenta niektóre wycieczki, ale byłam pierwszy raz i następnym razem (bo na pewno tam wrócę) będę już mądrzejsza. Mnie Egipt zafascynował, mimo biedy, brudu. Zupełnie inny swiat, chcę tam wrócić!!!!
Camellia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-07, 23:11   #106
blue2003
Miuoshowa

Witamy kolejna zarazona nieuleczalna choroba tropikalna o jakze tajemniczej nazwie Egiptus Chronica...

Stary 2006-09-23, 15:23   #107
Gonia1
Zakorzenienie

Ja w Egipcie byłam 3 razy. Ostatnim razem wynajmowałam mieszkanie w Hurghadzie (w nowym centrum) z koleżankami i wtedy spędziłam tam miesiąc. Poprzednim razem byłam w hotelu Sand Beach (***) i El Arosa (**) - oba hotele w centrum starego miasta. Nie mam żadnych zastrzeżeń co do tych hoteli, nie są jakieś luksusowe ale warunki mają przyzwoite. W El Arosa jest może trochę mniejszy wybór jedzenia niż w Sand Beach.
Mi osobiście bardziej podoba się nowe centrum - wydaje mi się, że jest tam więcej rozrywek typu knajpy, dyskoteki. W bocznych uliczkach można zjeść tanio obiad w restauracji - 4 funty za talerz spaghetti to naprawdę okazja. I to właśnie, oprócz morza, słońca, ciepła, podoba mi się w Egipcie: jest tanio.
Co do knajp, polecam Bonanzę w nowym centrum albo Harafeesh (nie jestem pewna, czy dobrze napisałam). Są jeszcze fajne dyskoteki, jak np. Club 69. Dyskoteki te nie przypominają w niczym polskich dyskotek, na których jest pełno podpitych nastolatków.
Gonia1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-23, 15:29   #108
daphne81
Wtajemniczenie

GG do daphne81

Ja lecę do Hurghady już jutro ok. 14 już nie mogę się doczekać !!!!!!

Stary 2006-09-23, 16:31   #109
Gonia1
Zakorzenienie

Dot.: Egipt! Czy ktoś tam był? Co zabrać ?

Cytat:
Napisane przez daphne81 Pokaż wiadomość
To ja tobie radzę lepiej zostac w domu, hotel ze ślepymi pokojami, robakami i nie działającą klimatyzacją

Miałam pokój z oknem, klimatyzacja działała, robaków nie było. Ogólnie mówiąc: polecam El Arosę. Luksusów nie ma, ale powodów do narzekań też nie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-09-23, 17:42   #110
Gonia1
Zakorzenienie

Dodam jeszcze, że zwiedziłam Kair (wycieczka 1-dniowa z egipskiego biura podróży), Luksor, byłam też na wyspie Giftun i na jeep safari.
Stary 2006-09-28, 14:41   #111
honorcia
Raczkowanie

A my właśnie wyruszamy 06 października do Egiptu w naszą podróż poślubną. Po przeczytaniu tego forum juz się nie mogę doczekać wyjazdu i bardzo chętnie skozystam z waszych rad.
honorcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-28, 22:18   #112
kasiuniek
Przyczajenie

Hejka!
w tym roku po raz pierwszy byłam z mężem w Egipcie (w Hilton Long Beach - Hurgada) i szczerze mówiąc z pewnością tam jeszcze wrócimy... Egipt naprawdę jest wspaniały! Nie będę się powtarzać, że warto zwiedzić Kair, Luxor, Karnak...
Zdecydowanie polecam tuż po przylocie poprosić rezydenta/tkę o leki na zemstę faraona. Nigdy nie wiadomo kiedy nas dopadnie, a lepiej je mieć pod ręką gdy to nastąpi
Zdaje się, że żadna z Was nie pisała o nurkowaniu, ale jeśli znajdzie się ktoś chętny mogę polecić nurka z Hurgady - Mirka (tel +20103145711). Tak się składa, że w hotelu poznaliśmy chłopaka, który z nim wcześniej nurkował i polecił nam ten kontakt. Za nurkowanie na 2 rafach zapłaciliśmy 25 USD/os (w cenie jest obiad), natomiast ceny w Hurgadzie "dzięki" pośrednictwu biur dochodziły nawet do 40 Euro!
Byliśmy też na mega safarii... owszem większość stwierdzi, że to cepelia, ale czy nie warto zrobić sobie fotkę z wielbłądem, pojeździć jeepami i na quadach (ok 40 min)?? jak dla mnie warto
kasiuniek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-28, 23:04   #113
blue2003
Miuoshowa

O nie, po leki pod zadnym pozorem do rezydenta!!! Najlepiej to w ogole omijac rezydentow szerokim lukiem...
Po leki do kazdej apteki, najlepiej po Drotazide, to odpowiednik Antinalu, tyle tylko ze made in Egypt, nie Italy. Kosztuje 5 LE, cena jest nawet nadrukowana na pudelku. W niektorych aptekach sprzedaja go bez pudelka, po prostu blister, ale cena jest taka sama.
Oprocz tego leku na tzw. zemste, polecam tabletki Night & Day na przeziebienie, bierze sie zolte, okragle na noc, a biale, podluzne na dzien. Jest ich w opakowaniu 10 - 5 takich i 5 takich, kosztuja 10 LE.

Stary 2006-09-29, 20:37   #114
kasiuniek
Przyczajenie

Owszem, generalnie lepiej unikać rezydenta, ale akurat w przypadku leków to lepiej nabyć je u nich... przynajmniej ja miałam szczęście trafić na uczciwą i kupić u niej Drotazide za 5 LE... byłam też w dwóch miejscowych aptekach i strasznie mnie wkurzało to, że nawet tam trzeba było się wykłócać o cenę co innego w przypadku powiedzmy sziszy a co innego leków za małą maść na stłuczenia "aptekarz" rzucił cenę 40 USD!
kasiuniek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-29, 21:39   #115
blue2003
Miuoshowa

Ja najczesciej chodzilam do apteki, ktora znajduje sie kilka metrow w lewo od wejscia do hotelu Waves. Najczesciej sa tam dwie mlode dziewczyny, jedna starsza i starszy pan, ktory ich pilnuje przed rzadnymi podrywu turystami ;] albo tylko facet w srednim wieku, ktory zna sie na rzeczy i nie oszukuje.

Stary 2006-10-10, 12:57   #116
junia1
Raczkowanie

Hej dziewczyny!!! W zasadzie jeszcze nie miałam możliwości jechać do Egiptu, jednak planuję tam podróż poślubną w przyszłym roku. Mam takie pytanie czy można tam zwiedzać piramidy czy tylko popatrzeć na nie???

decupage wymianka
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=578034
junia1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-10, 13:55   #117
blue2003
Miuoshowa

Do piramidy Cheopsa wpuszczanych jest 100 osob dziennie, czyli tych ktore przyjada najwczesniej rano. Jadac z Hurghady czy Sharm ma sie raczej male szanse. Ale mozna wejsc do piramidy Mykerinosa, nie pamietam dokladnie ceny, ale to chyba jakies 50 LE (mogla wzrosnac, bo w zeszlym roku byly jakies zawirowania w gospodarce i podniesli ceny na wszystkie wejsciowki do zabytkow, muzeow itd.) Czy warto? Jezeli nie masz klaustrofobii i jestes zaroodporna to tak. Bo zwiedzanie piramidy w srodku to przeciskanie sie malenkimi korytarzykami, schodzenie na dol i wchodzenie na gore po drewnianym pomoscie, ktory ma przymocowane male deseczki sluzace za schody (wazne wygodne buty). Jest bardzo goraco i duszno, ale da sie bez problemu przezyc ;]

Stary 2006-10-16, 08:44   #118
Biała Dama
Zakorzenienie

Smile Dot.: Egipt!!! Cudowny kraj!

Ja jeszcze w Egipcie nie byłam...ale napewno się tam wybiorę...
Zawsze marzyłam o takiej podróży (a przecież marzenia są po to, by je realizować)
Biała Dama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-19, 17:09   #119
puma71
Raczkowanie

podpisuje sie rękami i nogami ze Egipt to takie cudowne miejsce (ja byłam w Hurgadzie)i coś tam strasznie ciągnie z powrotem ,więc bardzo polecam a widziałam już naprawde duży kawałek świata
puma71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-19, 18:16   #120
junia1
Raczkowanie

Zachwycona jestem Waszymi wypowiedziami i jednak na podróż poślubną wybiorę Egipt. Zastanawiam się tylko w jakich miesiącach warto tam jechać. Czy podczas naszych wakacji czyli lipiec sierpień, czy w innym miesiącu?? Proszę o pomoc. POZDRAWIAM

decupage wymianka
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=578034
junia1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości