![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Rośliny owadożerne
Dziękuje za odpowiedź u nas na razie kapturnica i muchołówka mają osobne doniczki i jest możliwość przeniesienia w chłodne miejsce tylko nie wiem czy to na pewno będzie lepsze dla roślin. W literaturze tak podają, a jak jest w rzeczywistości? Kilka z was pisze, że rośliny przez czas zimowania uschły, zmarniały itd!
Asiulkaa jak wyżej piszesz że dzbanek ![]() Nasz jest ok tygodnia w mieszkaniu tzn w akwarium 100l (po rybkach ![]() ![]() Na dnie jest troszkę wody, zraszam go 2-3 razy dziennie wodą destylowaną i taką też podlewam co 2 - 3 dni po trochu, ale żeby cały czas było wilgotno. Niestety widzę, że dwa "małe" (nie młode) dzbanki usychają ![]() Pod światłem widać, że w dzbankach jest "woda" - sok trawienny i jak złapie jakąś muchę, o którą o tej porze roku coraz trudniej to mu wrzucę. A co w zimie? Czym go karmić? I ew co mogę jeszcze poprawić aby miał komfortowe warunki? ![]() Edytowane przez kasia_tomeq Czas edycji: 2009-11-11 o 20:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Przyczajenie
|
Hmm na początek to będe miała takie pytania, czytałam trochę o tym ale dosłownie nic nie znalazłam
![]() 1. Po czym poznać że nadszedł czas żeby muchołek miał czas odpoczynku zimowego?czy jest jakiś miesiąc w którym daje mu się odpocząć? czy sam daje o tym znać? 2. Czym się go karmi w czasie odpoczynku i w zimie gdy brak owadów. Jedni piszą że mięso surowe,kurczak itp a inni kategorycznie tego zabraniają ale nie piszą czym w takim razie karmić z góry dzięki za odp.
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Wydaje mi się, że końcem listopada kiedy już coraz trudniej o jakiegoś owada nie mniej w tym roku to będzie pierwsze zimowanie roślin i trochę się tego obawiam co niektórzy piszą, że rośliny uschły.
W czasie spoczynku, roślin nie karmi się niczym i nie podlewa żadnym nawozem!!! Uważam, że to mięso to czyjś złośliwy żart!!! Podlewa się je bardzo delikatnie tak żeby torf był wilgotny ale doniczek nie zostawia się w wodzie jak ma to miejsce od wiosny do późnej jesieni. Ale może jeszcze wypowie się ktoś bardziej doświadczony ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dodam że nawozem bezwzględnie NIGDY NIE WOLNO PODLEWAĆ bo spali im się korzenie.
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Ponad tydzień temu kupiłam dzbanecznika i już mam problem
![]() ![]() Nie wiem co jest nie tak? Czy roślina ma za ciepło i za wilgotno w akwarium? Na razie odsłoniłam 1/2 góry od akwarium(wcześniej była odsłonięta tylko 1/4 co tak podają w literaturze) ale wilgotność bardzo zmalała nie ma kropelek na szybach i teraz nie wiem czy nie będzie za sucho... Ciężka sprawa z tym dzbanecznikiem mam tylko nadzieje, że nie polegnę na polu walki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Przyczajenie
|
Moja Muchołówka właśnie dzisiaj do mnie dotarła
![]() wygląda ślicznie i w /wydaje mi się / dobrym stanie ![]() dostałam w paczce chyba torf i nie wiem co z nim zrobić czy w ten torf mam ją przesadzić? czy to jest do podsypania jej?! nie mam pojęcia to jest w dotyku takie delikatne jak jakiś meszek,brązowe... wiem dziwnie piszę bo nawet na ziemiach się nie znam niestety ![]()
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#99 |
Przyczajenie
|
właśnie mi odpisał facet od którego kupiłam z hodowli żebym narazie jej nie przesadzała bo jeszcze ma słaby system zakorzenienia. Ale potem do jakiejś donniczki ozdobnej moge i właśnie do tego torfu. I że mam narazie jej nie zimować bo musi się zaaklimatyzować
![]() zobaczymy,mam nadzieję że moja Dionka będzię długo żyć ![]()
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
Myślę że to sphagnum mech torfowiec jak będziesz kiedyś tam przesadzać roślinke to trzeba nim obłożyć korzenie, żeby miały cały czas wilgotno co sphagnum jest bardzo dobrym magazynem wody i ma działanie antybakteryjne!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Przyczajenie
|
oooo fajnie,dzięki za rade
![]()
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
Emdzi zapytam tak nieskromnie kupiłaś roślinkę na allegro? Ja się zastanawiam nad rosiczką bądź nasionami ale mam obawy w jakim stanie będą. Dotychczas muchołówkę, kapturnice i dzbanecznik kupiłam w LM.
Ps. na zdjęciu to chyba Twoja ślicznotka ![]() Edytowane przez kasia_tomeq Czas edycji: 2009-11-24 o 19:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Przyczajenie
|
Tak moja,lepsze zdjęcia będą jak kupie już aparat normalny a nie telefonem
![]() tak na allegro mają też inne roślinki, zapakowali bardzo dobrze i bezpiecznie /wzięłam za pobraniem z poczty z dopiskiem ostrożnie/ naprawde bezpiecznie do mnie doszła i nie wysuszona ani nie zniszczona. Z hodowli WILD NATURE.
![]() |
#104 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
O tej porze roku powinna przejść okres spoczynku jednak małych muchołówek do 5cm nie trzeba zimować. Podczas okresu spoczynku roślina wyraźnie zwalnia swój wzrost. Liście mogą czernieć, ale nie muszą. Mogą pojawić się zmiany w ich zabarwieniu oraz kształcie. Zimowanie rozpoczynamy w październiku/listopadzie trwa 4-5 miesięcy. W czasie spoczynku nie trzeba karmić muchołówki. ---------- Dopisano o 02:02 ---------- Poprzedni post napisano o 01:34 ---------- Cytat:
Takie terrarium to korzystne środowisko. Nie tylko dla dzbanków niestety ![]() A jaki masz gatunek? Jeśli to Ventrata terrarium nie jest konieczne. Edytowane przez Jasmin85 Czas edycji: 2009-11-25 o 00:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Dzbanecznik nie był oznaczony z porównania do zdjęć jakie znalazłam w necie mogę napisać, że wygląda tak samo jak Ventrata. Trzymam go w terrarium ale nie ma tam szczególnych warunków co odkryłam je w 1/2, spryskuje kilka razy na razie pleśni nie ma więc wstrzymam się z opryskiem. Dzięki!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
witajcie
![]() moja rosiczka wypuściła taką o to łodygę. Jest już bardzo długa i rośnie kolejna :/ nie wiem co mam z nią zrobić. Zostawić czy obciąć?
Edytowane przez Klepsydra88 Czas edycji: 2012-09-14 o 20:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na takim etapie kwitnienia zostawiła bym ten pęd.
![]() |
![]() |
#109 |
Zadomowienie
|
Radziłabym obciąć. Wytworzenie kwiatostanu bardzo osłabia roślinę, chyba że zależy Ci na pozyskaniu nasion. Ale o tej porze roku bym to odradzała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() oprocz tego znalazlam pomocna stronke jak sie komus przyda a propos pielegnacji: http://www.egzotica.pl/articles.php?id=241
...bo kochać to zakochiwać się ciągle od nowa... ![]() ![]() "tylko glupcy nie myla sie nigdy" "nie ma kobiet brzydkich, sa tylko kobiety niezadbane" ![]() Edytowane przez kasssialive2 Czas edycji: 2011-03-12 o 13:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Łapki usychają, no i jak są suche to wtedy można obciąć żeby nie szpeciły rośliny.
Trzymanie w kuli ok, ja sama zaczynałam właśnie od kuli. Wymagania mają podobne, lubią wilgoć, te same warunki świetlne, jedynie mogą być różnice w zimowaniu, ale ja trzymałam wszystko razem. Teraz idzie wiosna i słońce coraz dłużej świeci, więc do jesieni można nawet zrezygnować z doświetlania, a jak chcesz to jest to koszt lampki (ja sobie ostatnio kupiłam w ikei bo takie drobiazgi mają w rozsądnych cenach), no i świetlówka na gwint, ale nie taka zwykła tylko raczej w rodzaju do roślin, ja mam obecnie jakąś megaman plant 15W. W kwestii torfu to jest bardziej skomplikowana sprawa, zwykły orf się nie nadaje bo może popalić korzenie, ja kupowałam specjalną ziemię do roślin owadożernych. Radziłabym na chwilę obecna kupić keramzyt i wkładając rośliny do kuli obsypać nim, a potem szukać odpowiedniego podłoża.
![]() |
#112 |
Przyczajenie
|
tylko wlasnie nie chce juz chlopaka angazowac tylko wole juz zeby bylo gotowe, czyli mowisz nadawala by sie jakas ziemia do owadozernych zeby nie bawic sie w te proporcje? a jak jest z rosiczkami?tez moga byc z tamtymi?obawiam sie wlasnie bo ta kula jest strasznie mala i moga sie nie pomiescic..no i czy te kwiatki(3 w sumie)idzie kupic w obi?czy u jakiegos hodowcy czy cos..i jaki ew. moze bylby koszt malego akwarium bo to jednak wygodniejsze jak w kuli sie nie pomieszcza...i czy lapki jakby pojawiaja sie raz na jakis czas czy na biezaco odrastaja..boje sie troche tego zimowania..bo jak jeden bedzie musial miec zimno a drugi slonce z zarowki itp to niezbyt to wspolgra...
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Ja kupiłam ziemie w sklepie internetowym zajmującym się sprzedażą tych roślin, niestety sklep ten już nie istnieje. Ze zwykłą ziemią jest taki problem że nie może mieć żadnych nawozów itp bo popali korzenie.
Nie wiem jak jest z dostępnością takich roślin w OBI, najbardziej popularne są dzbaneczniki. Ja na początku miałam kulę o średnicy około 30 cm i dobrze się sprawowała, nie zimowałam roślin. Łapki wyrastają na końcu każdego liścia, tak samo dzbanki u dzbanecznika, tak wiec jak wyrasta liść to pojawia się łapka.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
dołączam się do Was
![]() od dziś mam malutką hodowlę, 2 gatunki rosiczek i muchołówkę ![]() ![]() nam poradzili przykryć doniczkę czymś plastikowym, jak podrosną to może zakupię nawóz i dam do kuli, bo na chwilę obecną dostałam ten nawóz zmieszany z kwarcem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czego was uczą na tej nadmorskiej biologii ![]() Pozdrowienia z tej opolskiej :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
chodziło mi o ziemię
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#118 |
Raczkowanie
|
Ja ostatnio wzbogaciłam swoja kolekcję roslin o muchołówkę. Posadziłam ja w szklanym nauczyniu na dole keramzyt, poźniej torf zmieszany z paskiem i na samej górze grys. Staram się, aby wciaz miała utrzymaną stała wilgoć, a naczynie z rośinką ustawiłam na parapecie kuchennym bo tam ma południowe bezpośrednie słońce. Mam nadzieję, że to pomoże jej wybarwić łapki bo obecnie jest jeszcze strasznie malutka i cała zielona
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:34.