Rośliny owadożerne - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-11, 20:28   #91
kasia_tomeq
Raczkowanie

Dot.: Rośliny owadożerne

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
" obecnie prawie całe terrarium zajmuje dzbanecznik. "
Dziękuje za odpowiedź u nas na razie kapturnica i muchołówka mają osobne doniczki i jest możliwość przeniesienia w chłodne miejsce tylko nie wiem czy to na pewno będzie lepsze dla roślin. W literaturze tak podają, a jak jest w rzeczywistości? Kilka z was pisze, że rośliny przez czas zimowania uschły, zmarniały itd!

Asiulkaa jak wyżej piszesz że dzbanek ślicznie rośnie to może cenne wskazówki??

Nasz jest ok tygodnia w mieszkaniu tzn w akwarium 100l
(po rybkach) z góry jest świetlówka ale nie bezpośrednio nad rośliną co czytałam, że powinien mieć światło rozproszone i dodatkowo z dołu też świeci świetlówka ale przez szybę z dna akwarium( pod spodem mam drugie akwarium tylko tym razem z rybkami
Na dnie jest troszkę wody, zraszam go 2-3 razy dziennie wodą destylowaną i taką też podlewam co 2 - 3 dni po trochu, ale żeby cały czas było wilgotno. Niestety widzę, że dwa "małe" (nie młode) dzbanki usychają
Pod światłem widać, że w dzbankach jest "woda" - sok trawienny i jak złapie jakąś muchę, o którą o tej porze roku coraz trudniej to mu wrzucę.
A co w zimie? Czym go karmić?

I ew co mogę jeszcze poprawić aby miał komfortowe warunki?

Edytowane przez kasia_tomeq
Czas edycji: 2009-11-11 o 20:30
kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-11, 21:06   #92
EmDzi
Przyczajenie

GG do EmDzi

Hmm na początek to będe miała takie pytania, czytałam trochę o tym ale dosłownie nic nie znalazłam
1. Po czym poznać że nadszedł czas żeby muchołek miał czas odpoczynku zimowego?czy jest jakiś miesiąc w którym daje mu się odpocząć? czy sam daje o tym znać?
2. Czym się go karmi w czasie odpoczynku i w zimie gdy brak owadów. Jedni piszą że mięso surowe,kurczak itp a inni kategorycznie tego zabraniają ale nie piszą czym w takim razie karmić
z góry dzięki za odp.
Stary 2009-11-11, 21:18   #93
kasia_tomeq
Raczkowanie

Wydaje mi się, że końcem listopada kiedy już coraz trudniej o jakiegoś owada nie mniej w tym roku to będzie pierwsze zimowanie roślin i trochę się tego obawiam co niektórzy piszą, że rośliny uschły.

W czasie spoczynku, roślin nie karmi się niczym i nie podlewa żadnym nawozem!!! Uważam, że to mięso to czyjś złośliwy żart!!!

Podlewa się je bardzo delikatnie tak żeby torf był wilgotny ale doniczek nie zostawia się w wodzie jak ma to miejsce od wiosny do późnej jesieni.

Ale może jeszcze wypowie się ktoś bardziej doświadczony
Stary 2009-11-12, 08:21   #94
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_tomeq Pokaż wiadomość
Na dnie jest troszkę wody, zraszam go 2-3 razy dziennie wodą destylowaną i taką też podlewam co 2 - 3 dni po trochu, ale żeby cały czas było wilgotno. Niestety widzę, że dwa "małe" (nie młode) dzbanki usychają
To naturalna kolej rzeczy, u mnie połowa dzbanków jest na wpół uschnięta, nowe rosną, stare usychają. Co do oświetlenia, to ja mam bezpośrednie i rośliny dają radę.

Cytat:
Pod światłem widać, że w dzbankach jest "woda" - sok trawienny i jak złapie jakąś muchę, o którą o tej porze roku coraz trudniej to mu wrzucę.
A co w zimie? Czym go karmić?
Ja mam w zamrażarce opakowanie robaków wędkarskich, co jakiś czas kilka rozmrażam i wrzucam roślinkom.

Cytat:
Napisane przez EmDzi Pokaż wiadomość
Hmm na początek to będe miała takie pytania, czytałam trochę o tym ale dosłownie nic nie znalazłam
1. Po czym poznać że nadszedł czas żeby muchołek miał czas odpoczynku zimowego?czy jest jakiś miesiąc w którym daje mu się odpocząć? czy sam daje o tym znać?
Nie za bardzo się orientuje bo sama nie zimowałam jeszcze roślin, ale na temat zimowania czytałam kiedyś na innym forum: http://www.bio-forum.pl/messages/527/135396.html mają cały dział o roślinach mięsożernych, powinnaś tam znaleźć odpowiedzi na swoje pytania.

Cytat:
2. Czym się go karmi w czasie odpoczynku i w zimie gdy brak owadów. Jedni piszą że mięso surowe,kurczak itp a inni kategorycznie tego zabraniają ale nie piszą czym w takim razie karmić
z góry dzięki za odp.
Ja stosuję robaki wędkarskie, mięsa bym faktycznie nie dawała, bo rośliny potrzebują całego zwierzęcia (flaków, skóry, mięśni, serca, itp.) aby mieć różne składniki odżywcze, a czysty mięsień ma tylko jeden rodzaj. Wzoruję się tu na zasadach karmienia kotów, im też nie zaleca się dawania czystego mięsa, należy im podawać "odpady", bo z nich czerpią potrzebne składniki odżywcze.

Cytat:
Wydaje mi się, że końcem listopada kiedy już coraz trudniej o jakiegoś owada nie mniej w tym roku to będzie pierwsze zimowanie roślin i trochę się tego obawiam co niektórzy piszą, że rośliny uschły.
Rośliny padają nie ze względu na brak jedzenia, tylko nieodpowiednie oświetlenie.

Cytat:
W czasie spoczynku, roślin nie karmi się niczym i nie podlewa żadnym nawozem!!! Uważam, że to mięso to czyjś złośliwy żart!!!
Dodam że nawozem bezwzględnie NIGDY NIE WOLNO PODLEWAĆ bo spali im się korzenie.
Stary 2009-11-12, 13:23   #95
EmDzi
Przyczajenie

GG do EmDzi

asiulkaa jesteś wielka bardzo dziękuje za rady,będe czytać dalej i zobaczymy co z tego wyjdzie
zTobie Kasia_tomeq też dziękuje za szybkie odpisanie
pozrawiam
Stary 2009-11-16, 09:11   #96
kasia_tomeq
Raczkowanie

Ponad tydzień temu kupiłam dzbanecznika i już mam problem, a mianowicie na roślinie dokładnie na dzbankach i pokrywkach pojawia się pleśń

Nie wiem co jest nie tak?

Czy roślina ma za ciepło i za wilgotno w akwarium?

Na razie odsłoniłam 1/2 góry od akwarium(wcześniej była odsłonięta tylko 1/4 co tak podają w literaturze) ale wilgotność bardzo zmalała nie ma kropelek na szybach i teraz nie wiem czy nie będzie za sucho...

Ciężka sprawa z tym dzbanecznikiem mam tylko nadzieje, że nie polegnę na polu walki szkoda by było co roślina śliczna i kasa niemała
Stary 2009-11-24, 16:44   #97
EmDzi
Przyczajenie

GG do EmDzi

Moja Muchołówka właśnie dzisiaj do mnie dotarła
wygląda ślicznie i w /wydaje mi się / dobrym stanie

dostałam w paczce chyba torf i nie wiem co z nim zrobić czy w ten torf mam ją przesadzić? czy to jest do podsypania jej?! nie mam pojęcia to jest w dotyku takie delikatne jak jakiś meszek,brązowe...
wiem dziwnie piszę bo nawet na ziemiach się nie znam niestety

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-24, 18:51   #98
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Moja Muchołówka właśnie dzisiaj do mnie dotarła
wygląda ślicznie i w /wydaje mi się / dobrym stanie

dostałam w paczce chyba torf i nie wiem co z nim zrobić czy w ten torf mam ją przesadzić? czy to jest do podsypania jej?! nie mam pojęcia to jest w dotyku takie delikatne jak jakiś meszek,brązowe...
wiem dziwnie piszę bo nawet na ziemiach się nie znam niestety
Jak dali ziemie to stanowczo w niej posadzić roślinkę, w żadnym wypadku w normalnej ziemi kwiatowej bo może popalić korzenie roślinkom.
Stary 2009-11-24, 18:57   #99
EmDzi
Przyczajenie

GG do EmDzi

właśnie mi odpisał facet od którego kupiłam z hodowli żebym narazie jej nie przesadzała bo jeszcze ma słaby system zakorzenienia. Ale potem do jakiejś donniczki ozdobnej moge i właśnie do tego torfu. I że mam narazie jej nie zimować bo musi się zaaklimatyzować
zobaczymy,mam nadzieję że moja Dionka będzię długo żyć
Stary 2009-11-24, 19:25   #100
kasia_tomeq
Raczkowanie

Cytat:
dostałam w paczce chyba torf to jest w dotyku takie delikatne jak jakiś meszek,brązowe...
Myślę że to sphagnum mech torfowiec jak będziesz kiedyś tam przesadzać roślinke to trzeba nim obłożyć korzenie, żeby miały cały czas wilgotno co sphagnum jest bardzo dobrym magazynem wody i ma działanie antybakteryjne!
Stary 2009-11-24, 19:26   #101
EmDzi
Przyczajenie

GG do EmDzi

oooo fajnie,dzięki za rade zapamiętam i zastosuje

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-24, 19:39   #102
kasia_tomeq
Raczkowanie

Emdzi zapytam tak nieskromnie kupiłaś roślinkę na allegro? Ja się zastanawiam nad rosiczką bądź nasionami ale mam obawy w jakim stanie będą. Dotychczas muchołówkę, kapturnice i dzbanecznik kupiłam w LM.

Ps. na zdjęciu to chyba Twoja ślicznotka

Edytowane przez kasia_tomeq
Czas edycji: 2009-11-24 o 19:40
Stary 2009-11-24, 19:43   #103
EmDzi
Przyczajenie

GG do EmDzi

Tak moja,lepsze zdjęcia będą jak kupie już aparat normalny a nie telefonem

tak na allegro mają też inne roślinki, zapakowali bardzo dobrze i bezpiecznie /wzięłam za pobraniem z poczty z dopiskiem ostrożnie/ naprawde bezpiecznie do mnie doszła i nie wysuszona ani nie zniszczona. Z hodowli WILD NATURE.
Stary 2009-11-25, 01:02   #104
Jasmin85
Raczkowanie

Cytat:
Jakiej wielkości jest roślinka?
O tej porze roku powinna przejść okres spoczynku jednak małych muchołówek do 5cm nie trzeba zimować.
Podczas okresu spoczynku roślina wyraźnie zwalnia swój wzrost. Liście mogą czernieć, ale nie muszą. Mogą pojawić się zmiany w ich zabarwieniu oraz kształcie.
Zimowanie rozpoczynamy w październiku/listopadzie trwa 4-5 miesięcy.
W czasie spoczynku nie trzeba karmić muchołówki.

---------- Dopisano o 02:02 ---------- Poprzedni post napisano o 01:34 ----------

Cytat:
Ponad tydzień temu kupiłam dzbanecznika i już mam problem, a mianowicie na roślinie dokładnie na dzbankach i pokrywkach pojawia się pleśń

Nie wiem co jest nie tak?

Czy roślina ma za ciepło i za wilgotno w akwarium?

Na razie odsłoniłam 1/2 góry od akwarium(wcześniej była odsłonięta tylko 1/4 co tak podają w literaturze) ale wilgotność bardzo zmalała nie ma kropelek na szybach i teraz nie wiem czy nie będzie za sucho...

Ciężka sprawa z tym dzbanecznikiem mam tylko nadzieje, że nie polegnę na polu walki szkoda by było co roślina śliczna i kasa niemała
W tej sytuacji najlepiej spryskać Topsinem.

Takie terrarium to korzystne środowisko. Nie tylko dla dzbanków niestety

A jaki masz gatunek? Jeśli to Ventrata terrarium nie jest konieczne.

Edytowane przez Jasmin85
Czas edycji: 2009-11-25 o 00:56
Jasmin85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-25, 17:20   #105
kasia_tomeq
Raczkowanie

Dzbanecznik nie był oznaczony z porównania do zdjęć jakie znalazłam w necie mogę napisać, że wygląda tak samo jak Ventrata. Trzymam go w terrarium ale nie ma tam szczególnych warunków co odkryłam je w 1/2, spryskuje kilka razy na razie pleśni nie ma więc wstrzymam się z opryskiem. Dzięki!
Stary 2010-10-26, 14:38   #106
danio210
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mysia82 Pokaż wiadomość
czesc.moja mucholowka zaczyna kwitnac-tzn narazie wypuscila paki, ale doczytalam sie ze kwitnienie bardzo oslabia roslinke i zaleca sie usuniecie lodyzki i pakami-robicie tak??pozdrawiam- beata
musisz łodyge ścinaś
danio210 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-13, 19:57   #107
Klepsydra88
Zakorzenienie

witajcie

moja rosiczka wypuściła taką o to łodygę. Jest już bardzo długa i rośnie kolejna :/ nie wiem co mam z nią zrobić. Zostawić czy obciąć?

Edytowane przez Klepsydra88
Czas edycji: 2012-09-14 o 20:46
Klepsydra88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-13, 20:46   #108
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klepsydra88 Pokaż wiadomość
witajcie

moja rosiczka wypuściła taką o to łodygę. Jest już bardzo długa i rośnie kolejna :/ nie wiem co mam z nią zrobić. Zostawić czy obciąć?
To zależy, ja jeden raz zostawiłam pęd kwiatowy, uzyskał nasiona i po jakimś roku powyrastały m nowe roślinki, ale takie kwitnienie jest bardzo męczące dla rośliny i istnieje spore ryzyko że roślina padnie, jednak aby nie obciążać rośliny należało taki pęd wyciąć wcześniej.
Ja na takim etapie kwitnienia zostawiła bym ten pęd.
Stary 2010-12-13, 20:46   #109
justynalenka
Zadomowienie

Radziłabym obciąć. Wytworzenie kwiatostanu bardzo osłabia roślinę, chyba że zależy Ci na pozyskaniu nasion. Ale o tej porze roku bym to odradzała
justynalenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-12, 12:04   #110
kasssialive2
Przyczajenie

Red face Dot.: Rośliny owadożerne

Witam przeczytalam caly ten wątek bo jest tu widze duzo praktycznych porad. A zamierzalam na poczatku kupic ta mucholowke chlopakowi na 18 jako ciekawostka bo nie lubi takich "oczywistych"drogich prezentow..i sie tak zastanawiam, ur. ma w srode nastepna czy zdaze...i kilka pytan a propos pielegnacji: jak to jest z tym obumieraniem lapek, one po kilku otwarciach i zamknieciach odpadaja czy gnija i samemu sie je odrywa? i czy na ich miejsce pojawiaja sie nowe? druga sprawa czy moge po kupnie np w obi (bo na necie to nie zdaze zamowic raczej do srody...)przesadzic do takiej malej szklanej kuli na rybki?czy to dobra opcja? i czy moge kupic kilka takich ciekawszych o jakich mowicie np do tego dzbanecznika i razem je hodowac w jednej kuli?czy maja podobne wymagania i nie beda sobie wadzic? no i z tym sadzeniem w mieszance torfu z czymstam to ta mieszanka juz jest w wersji ze sklepu czy przy przesadzaniu do kuli mam dopiero to zrobic?i jaki by byl koszt zeby odrazu zaopatrzyc go w jakas lampe na zime?dobrze mysle?wybaczcie za banalne pytania ale jestem zielona z pielegnacji kwiatow...czy wogole zdazylabym z przygotowaniem kuli z roslinkami w srodku do srody..bede wdzieczna za wyrozumialosc

oprocz tego znalazlam pomocna stronke jak sie komus przyda a propos pielegnacji:
http://www.egzotica.pl/articles.php?id=241

"tylko glupcy nie myla sie nigdy"
"nie ma kobiet brzydkich, sa tylko kobiety niezadbane"

Edytowane przez kasssialive2
Czas edycji: 2011-03-12 o 13:22
kasssialive2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-12, 22:39   #111
asiulkaa
Zakorzenienie

Łapki usychają, no i jak są suche to wtedy można obciąć żeby nie szpeciły rośliny.
Trzymanie w kuli ok, ja sama zaczynałam właśnie od kuli.
Wymagania mają podobne, lubią wilgoć, te same warunki świetlne, jedynie mogą być różnice w zimowaniu, ale ja trzymałam wszystko razem.
Teraz idzie wiosna i słońce coraz dłużej świeci, więc do jesieni można nawet zrezygnować z doświetlania, a jak chcesz to jest to koszt lampki (ja sobie ostatnio kupiłam w ikei bo takie drobiazgi mają w rozsądnych cenach), no i świetlówka na gwint, ale nie taka zwykła tylko raczej w rodzaju do roślin, ja mam obecnie jakąś megaman plant 15W.
W kwestii torfu to jest bardziej skomplikowana sprawa, zwykły orf się nie nadaje bo może popalić korzenie, ja kupowałam specjalną ziemię do roślin owadożernych. Radziłabym na chwilę obecna kupić keramzyt i wkładając rośliny do kuli obsypać nim, a potem szukać odpowiedniego podłoża.
Stary 2011-03-12, 23:53   #112
kasssialive2
Przyczajenie

tylko wlasnie nie chce juz chlopaka angazowac tylko wole juz zeby bylo gotowe, czyli mowisz nadawala by sie jakas ziemia do owadozernych zeby nie bawic sie w te proporcje? a jak jest z rosiczkami?tez moga byc z tamtymi?obawiam sie wlasnie bo ta kula jest strasznie mala i moga sie nie pomiescic..no i czy te kwiatki(3 w sumie)idzie kupic w obi?czy u jakiegos hodowcy czy cos..i jaki ew. moze bylby koszt malego akwarium bo to jednak wygodniejsze jak w kuli sie nie pomieszcza...i czy lapki jakby pojawiaja sie raz na jakis czas czy na biezaco odrastaja..boje sie troche tego zimowania..bo jak jeden bedzie musial miec zimno a drugi slonce z zarowki itp to niezbyt to wspolgra...

"tylko glupcy nie myla sie nigdy"
"nie ma kobiet brzydkich, sa tylko kobiety niezadbane"
kasssialive2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-13, 07:43   #113
asiulkaa
Zakorzenienie

Ja kupiłam ziemie w sklepie internetowym zajmującym się sprzedażą tych roślin, niestety sklep ten już nie istnieje. Ze zwykłą ziemią jest taki problem że nie może mieć żadnych nawozów itp bo popali korzenie.
Nie wiem jak jest z dostępnością takich roślin w OBI, najbardziej popularne są dzbaneczniki.
Ja na początku miałam kulę o średnicy około 30 cm i dobrze się sprawowała, nie zimowałam roślin.
Łapki wyrastają na końcu każdego liścia, tak samo dzbanki u dzbanecznika, tak wiec jak wyrasta liść to pojawia się łapka.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-28, 18:08   #114
klaudens
Zakorzenienie

dołączam się do Was
od dziś mam malutką hodowlę, 2 gatunki rosiczek i muchołówkę dostałam po zajęciach (studiuję biologię) i oby mi się udało
nam poradzili przykryć doniczkę czymś plastikowym, jak podrosną to może zakupię nawóz i dam do kuli, bo na chwilę obecną dostałam ten nawóz zmieszany z kwarcem
klaudens jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-28, 18:57   #115
justynalenka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klaudens Pokaż wiadomość
dołączam się do Was
od dziś mam malutką hodowlę, 2 gatunki rosiczek i muchołówkę dostałam po zajęciach (studiuję biologię) i oby mi się udało
nam poradzili przykryć doniczkę czymś plastikowym, jak podrosną to może zakupię nawóz i dam do kuli, bo na chwilę obecną dostałam ten nawóz zmieszany z kwarcem
ŻADNEGO NAWOZU!!! Tyko czysty torf!!!
Czego was uczą na tej nadmorskiej biologii
Pozdrowienia z tej opolskiej :P
justynalenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-28, 19:18   #116
klaudens
Zakorzenienie

chodziło mi o ziemię pomyliłam się nooo
klaudens jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-18, 07:05   #117
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roslinyowadozernee Pokaż wiadomość
Ja jak czegoś nie wiem to wchodzę tutaj:

http://roslinyowadozernee.pl/

A ktoś ma pływacza ? wodnego?
Ja pewnie będę mieć, bo dorobiłam się akwarium i zamówiłam sobie u osoby która ma roślinę że chcę jak będzie mieć nadwyżki.
Stary 2012-04-24, 12:52   #118
BandB
Raczkowanie

Ja ostatnio wzbogaciłam swoja kolekcję roslin o muchołówkę. Posadziłam ja w szklanym nauczyniu na dole keramzyt, poźniej torf zmieszany z paskiem i na samej górze grys. Staram się, aby wciaz miała utrzymaną stała wilgoć, a naczynie z rośinką ustawiłam na parapecie kuchennym bo tam ma południowe bezpośrednie słońce. Mam nadzieję, że to pomoże jej wybarwić łapki bo obecnie jest jeszcze strasznie malutka i cała zielona
BandB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości