![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Od Października Zaczynam Studiować Kosmetologie! Zapraszam Wszystkie Studentki
Cytat:
Myślalam,ze to juz jest w cenie studiów ...
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Od Października Zaczynam Studiować Kosmetologie! Zapraszam Wszystkie Studentki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Rozeznanie
|
Witam, witam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co do wyboru szkoły to ja składałam na dziennikarstwo/psychologię/prawo/administrację na UWr i dostałam się na administrację ale stwierdziłam, że w ogóle nie widzę siebie na takim kierunku i nie mam zamiaru studiować dla jakiegoś tam splendoru.. Zdażają się oczywiście przykre/niezręczne sytuacje gdy ktoś dowiaduje się co studiuję i z politowaniem/głupim uśmieszkiem na twarzy kiwa głową..:/ Zdążyłam już przywyknąć właśnie do komentarzy o tym, że paznokcie malujemy itd. Jak mówie o tym, że muszę anatomie i łacinę wkuwać to wszyscy wielce zdziwieni..ehs.. Niestety ale niektórych stereotypów nie da się wykorzenić, szczególnie gdy niektóre studentki je powielają.. Ja np. nie zaufałabym kobiecie, która nadużywa solarium, ma przebarwienia/zniszcozną twarz, niechlujnie nałożóne tipsy i brwi wyskubane do zera.. A zdażają się i takie.. Wg mnie wygląd jest naszą największą wizytówką, szczególnie gdy o pierwsze wrażenie chodzi. Nie wyobrażam sobie jak ktoś może decydować się na taki kierunek gdy nie ma pojęcia o kosmetyce [nie zna podstawowych terminów] lub np. brzydzi się na zajęciach dotknąć stóp koleżanek.. Ja choć nie widzę sama siebie w roli takiej typowej, gabinetowej kosmetyczki to z poziomu szkoły/nauczania jestem zadowolona. Teraz jako drugi kierunek wzięłam zarządzanie na WSZiF i będę miała porównanie ![]() Ceny mają wygórowane, ja zamawiałam całe zestawy z Niemiec [mieszkam przy granicy, znam język itd.], dla siebie i koleżanek, wyszło taniej i są w poręcznym etui ;] Nie warto jednak przepłacać, ważne, żeby były dobrej jakości, nierdzewne i trwałe bo od środków do dezynfekcji takie najzkwyklejsze mogą się zwyczajnie popsuć. Co do fartuszka - ja kupiłam sobie na allegro, niektóre kolezanki szyły u krawcowej, inne kupowały w sklepie medycznym [ choć tam ceny bardzo wygórowane są] a jeszcze inne poprzez szkołę. Wybó jest więc duży ![]() Doczytałam teraz wasze posty, każda wyprawka wygląda tak: - ręczniki, 2 normalne, średniej wielkości i 2 kompresówki na twarz - prześcieradło - opaska na włosy - fartuszek - buty najlepiej takie "pielęgniarskie", choć to niekonieczne - przyrządy do manicure, cążki, nożyczki, pilnik, tarka do stóp, ostrze omega itd. My też na początku byłyśmy oburzone, lecz same zobaczycie, że przy takiej ilości studentek niemozliwe byłoby zachowanie właściwej higieny/porządku i każda z nas niestety taki zestaw musi taszczyć na zajęcia. Gabinety są za to dobrze zaopatrzone w sprzęt/kosmetyki, choć zdarzą się sytuacje gdy zmywacza zabraknie, wacików czy kakao do henny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Amesko dzięki za odpowiedz
![]() ![]() chyba tez pojde na "promocje". slyszalam, ze mozna sobie troche dorobic. moze jakos dam rade, rodzice troche dorzucaja sie do czynszu. i na WSF daja stypendia, pytalam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Rozeznanie
|
Nie m za co
![]() ![]() ![]() Skoro od pół roku pracujesz to miałaś przerwę w naucę czy zaocznie coś studiowałać? Bo po rocznej przerwie czasem trudno jest wdrożyć się w taki system regularnej nauki, ja np. mam tak nawet po zimowej przerwie ![]() Na WSF dają i socjalne i naukowe, ja liczę na naukowe i zastanawiam się nad socjalnym ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wolalam pojsc do pracy i przynajmniej miec kase. i zdecydowalam sie, ze chce studiowac kosmetologie a jak jest z WF? wybiera sie cos? czy narzucaja? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Rozeznanie
|
Ja też nie byłam pewna wybierając ten właśnie kierunek, teraz jednak wiem, że to jest coś, co chciałabym w życiu robić
![]() Na pierwszym roku są tańce, więcej śmiechu niz nauki, ciekawy prowadzący ![]() Jaki język zamierzasz wybrać? Angielski czy niemiecki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli ile w sumie kosztuje taka wyprawka? Można gdzies kupić takie gotowe zestawy? Bo czasem swoje szkoly chyba proponują po nizszych cenach.
![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
wow, nie bylo mnie raptem jeden wieczor a watek tak sie rozrosł
![]() ameska... mysle, ze kazdy z przyjemnoscia czyta Twoje posty, bo chyba sa głownym zrodlem informacji o tych studiach ![]() ja fartuszek zamowilam w sklepie medycznym, sklada sie z zakietu i spodniczki i za to zaplace 120 zl, wiec chyba cena nie jest jeszcze az taka straszna? zestaw przyborow podobno dobrze jest zamawiac na allegro (slyszalam, ze dobre sa z firmy Solingen) i wychodzi taniej ![]() Ja sama zastanawiam sie jaki jezyk wybrac, od 4 klasy podstawowki uczylam sie anigielskiego w szkole, jak i na dodatkowych zajeciach. Niemiecki doszedł mi jako drugi jezyk w liceum, ale jego poziom byl... "dosyc niski". Chyba jednak zdecyduje sie na ten niemiecki... nie wiem sama ;( Strasznie sie ciesze, ze na pierwszym roku sa tance, uwielbiam tanczyc, przez 6 lat uprawialam taniec towarzyski ![]() ![]() Ja takze chcialabym popracowac, zeby chociaz troche odciazyc swoich rodzicow, ale zobacze czy dam rade pogodzic prace z nauka, oby tak. ![]()
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
A ile jest osób w grupach na początku? Bo po pierwszym roku chyba dużo odpada ...
![]() |
#102 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() - fartuszek jest szkolny, babka zbiera zamówienia na wykładach, ale nie jest zbyt twarzowy, cena przeciętna [ok. 80 zł] i trzeba czekać - buty takie z inblu ok. 30 zł kosztują - zestaw do manicure jest do kupienia w szkole ale mają wysokie ceny, cążki np. 126 zł.. ![]() mircia - fartuszek dość drogi ale też dlatego, że dwuczęściowy - taki jest wygodniejszy,i tak poplami się henną/lakierami więc nie warto przepłacać ![]() - Solingen to dobra firma, ale uważaj na podróbki w podejrzanie niskich cenach - ja jestem na niemieckim [klasa germanistyczna w końcu ![]() ![]() - więc będziesz ulubienicą pana prowadzącego bo większość z nas tylko deptała sobie po nogach ![]() Na pewno dasz radę ![]() wertusia na początku w mojej grupie [K] było ok. 26-28 osób, nie pamiętam dokładnie, po pierwsyzm semestrze odpadło [anatomia..] lub odeszło ok. 10 osób i połączyli nas z inną grupą, było nas niewiele ponad 20, kilka osób ma anatomię nadal do zaliczenia [egzmain poprawkowy 4 września], rozmawiałam wczoraj z dziekanem to mówił, że więcej niż 6 grup nie zostanie [ z 9 czy 10 na poczatku..] |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Ameska wielkie dzieki, naprawde
![]() ![]() a jak z praktykami? szkola pomaga je znalezc czy na wlasna reke? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Rozeznanie
|
Nie ma za co
![]() ![]() Praktyki ustala szkoła. Przydziela gabinety i okres odbywania praktyk, można też napisać podanie o odbywanie praktyk w swoim mieście [ja tak zrobiłam] i jest ono rozpatrywane zawsze pozytywnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a jak z ksiazkami? wsf nie ma swojej biblioteki prawda? wszystko trzeba bedzie kupowac nowe, czy mozna "jechac" na kesrowkach? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
oooo to super, ze jest cos takiego
![]() a orientujesz sie, ile mniej wiecej kosztuje taki kurs, kiedy sie odbywa itd.? Jezeli jest tak jak mowisz z tym angielskim to faktycznie nie oplaca sie uczyc ciagle tego samego, chyba zapisze sie na ten niemiecki, tylko czy dam rade, z moimi podstawami ;( ta tak, ta dziewczyna do ktorej ewentualnie bede zamawiac zestaw jest sprawdzona, bo zamawiala u niej moja kolezanka tez z pierwszego roku ![]()
![]() |
#107 |
Rozeznanie
|
Praktyki są obowiązkowe, zależy tylko na jaki gabinet trafisz i jak cię będą traktować
![]() Moja droga, WSF ma bibliotekę i to dość dobrze zaopatrzoną ![]() ![]() ![]() ![]() Z książek zawodowych polecam Kosmetykę- podręcznik do nauki zawodu. Ja poza tym kupiłam sobie angielski dla kosmetyczek ![]() mircia http://www.medical-english.pl/beauty.html tu masz informacje ![]() Ja jestem na rozszerzonym niemieckim a jest wiele dziewczyn, które mają problemy z porozumieniem się, więc się nie martw, dasz radę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
wow ten kurs wyglada na super
![]() mysle, ze jak bede na drugim roku tez sie zapisze, bo na pewno sie przyda ![]()
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
ale powiedz mi jedno, typowej matmy i fizyki nie będzie prawda?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Rozeznanie
|
Ja na ten kurs też się za rok wybieram
![]() ![]() Matmy i fizyki nie uświadczysz na tej uczelni ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
Daj spokoj ameska, jak Ty sobie nie poradzisz, to kto?
Ja sie boje wszystkiego, anatomii, niemieckiego...hehe chyba tylko nie w-f, wiec sie nie martw ![]()
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
jak dla mnie te przedmioty brzmią ekstremalnie ciekawie
![]() ![]() ![]() ![]() a jak to jest z tymi zajeciami praktycznymi? depilacje woskiem cwiczymy na kolezance z grupy? ktos nad nami stoi i ocenia? bo ja boje sie dac wywoskowac moje łydki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Rozeznanie
|
Z matematyki [miałam rozszerzoną w LO] nigdy nie miałam więcej niż dst. więc jest się o co martwić
![]() ![]() Hehe, tu też mozna się nudzić, na niektórych wykładach np ![]() ![]() ![]() ![]() Co do zajęć praktycznych to jest tak, że na początku roku dobieramy się w pary [jak w podstawówce ![]() Co do wosku to możesz sobie dać cokolwiek wydepilować, żeby tylko włosy były zapuszczone ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() to uspokoiłaś mnie z tą depilacją, nie ma żadnego przymusu "nóżkowego" ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Rozeznanie
|
Hehe, miło, że trochę was podbudowałam i oswoiłam temat anatomii i różowych landrynek
![]() ![]() ![]() Nic na siłę, nawet depilacja ![]() ![]() ![]() Daj mi maila to wyślę Ci trochę materiałów, zobaczysz co i jak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
jestes wspaniala Dziewczyno
![]() z góry dziękuję Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2010-08-26 o 15:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Rozeznanie
|
Nie ma sprawy, sama rok temu miałam miliony pytań/wątpliwości więc wiem jak to jest
![]() ![]() No i może w końcu odezwą się studentki z innych szkół, bo widzę, że Czamara rządzi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Strasznie Ci dziękuję
![]() ![]() ![]() w tym wątku wypowiadaly się dziewczyny studiujące w Krakowie, przelecałam ten wątek caly jakiś czas temu, w nadzieji, ze będa tam informacje o naszej uczelni http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=71754 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Rozeznanie
|
No też przeglądałam ten wątek, nawet jest tam moja wypowiedź http://www.wizaz.pl/forum/showthread...16#post2831916 ale jakoś bez echa przeszła
![]() ![]() Mam nadzieję, że wątek nam się rozkręci ![]() Co do materiałó, ten plik ANATOMIA to całość tego, co musisz umieć na egzamin, zobacz więc czy to naprawdę takie nie do opanowania jest ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
serio
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:30.