![]() |
#91 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pomagając Ziemi,pomagamy sobie
up ..
![]() |
#92 |
Nie depcze krokusów
|
Jakich żarówek używacie?
![]() |
![]() |
#93 |
Zadomowienie
|
-
Edytowane przez marthusia Czas edycji: 2008-01-28 o 16:07 Powód: dubelek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zadomowienie
|
Malla z tego co tu(na stancji)widzę,to wszystkie są energooszczędne.Takiego typu jak załączyłam.W domu mamcia też zawsze takie kupywała.W lampeczce jedynie mam zwykłą(są takie maluśkie energooszcz.?)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Nie depcze krokusów
|
Nie jestem do końca do nich przekonana, ze względu na pierwiastki, jakie w sobie zawierają. Niby jest obowiązek ich utylizacji, ale gdy kupowałam nową i przy okazji oddawałam wypaloną (tak jak Bozia przykazała), to pani ekspedientka, gdy tylko przeszłam, wywaliła ją do kosza przy kasie :/
Istnieją małe żaróweczki energ.-oszcz., poza tym halogenki z definicji są oszczędne.
![]() |
![]() |
#96 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do ekspedientki to napewno był to zwykły kosz?Brak słów,to po kiego w ogóle brała to od Ciebie. Może właśnie dlatego energooszczędki są zbierane,przez zawartość tych pierwiastków?Z tego co wiem,u nas są oddzielne pojemniki - na zwykłe żarówy i energoszcz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Nie depcze krokusów
|
Tak, niestety energooszczędki (świetna nazwa, hehe) zawierają szkodliwe metale, które kumulują się w środowisku. Sklepy, które je sprzedają, mają OBOWIąZEK zbierania zużytych (klient wymienia starą, kupując nową) i ich utylizacji. W moim przypadku lalunia totalnie to olała, a ja byłam w szoku i nie otworzyłam buzi - mój błąd.
![]() |
![]() |
#98 |
Zadomowienie
|
Ale teraz napewno zrobisz to następnym razem i ja się postaram zebrać to zwrócenia uwagi w takim przypadku.Dużo by jej nie zajęło czasu postawienie drugiego śmietnika...-_-'
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Nie depcze krokusów
|
Tylko czy hipermarkety faktycznie utylizują takie odpady? Moje pytanie jak zwykle brzmi, "czy ktoś to sprawdza".
![]() |
![]() |
#100 |
Zadomowienie
|
Szczerze mówiąc..zdaje mi się, że w hiper, super itd marketach..pracownicy mają to po prostu gdzieś. Ważna jest kasa i jak najszybsze "odwalenie" roboty.. Tak mi się przynajmniej zdaje.
A ja nie wiem, jakich żarówek używam... W sensie moja mama. Ale podejrzewam,że najgorszych dla środowiska i równocześnie najtańszych. Do niej nic nie trafia. Proszę, żeby chociaż plastiki wrzucała do innego pojemnika- nie... Nie wiem , na złość ?
![]() |
#101 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Może tak jak moja mama - nie zastanawia się nad tym głębiej i uważa,że jako jednostka nic nie zmieni w tłumie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Nie depcze krokusów
|
Nie przepadam za świetlówkami, bo nawet te za 40zł nie dają takiego światła jak zwykła żarówka za 50gr. W łazience muszę mieć jak najbardziej naturalnie. Reszta pomieszczeń jest mi obojętna, więc wkręcam te oszczędne potworki. W pokoju i tak najczęściej uruchamiam stojącą lampę ze słabym światłem. Tam niestety nie mogę zamontować świetlówki, bo za bardzo się rozgrzewają; budowa klosza na to nie pozwala.
Nie znalazłam żadnej zbiórki nakrętek w okolicy, więc wywaliłam kilogram do kosza na plastik. Ludzie dziwnie się patrzyli. Jak zwykle, gdy ktoś nie syfi pod siebie.
![]() |
![]() |
#103 |
Wtajemniczenie
|
Ja zawsze wyłączam swiatlo kiedy wychodzę z pokoju..na jakis czas. No chyba ze mam energooszczedna zarowkę..
![]() ![]() Co do baterii- gdzie niby w kauflandzie mozna je oddawac/? Co do kosmetykow- przeczytalam w gazecie ze firma Ziaja.. takze nie testuje na zwierzetach. Czy to prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Wtajemniczenie
|
Przeczytalam i wiem ze Ziaja nie testuje..
![]() Dziewczyny .. czesto na szamponie napisane jest herbal essences - to znaczy ze oni tez testują na zwierzętach/? Bo w liscie testujacych wlasnie są :/ A pasta do zębow? Wiem ze colgate testuje..a inne? No i jak pampers czy always testują na zwierzetach swoje produkty?? I nie znalazlam nigdzie firmy Miss-Sporty.. ktora lubie..ale co z nią?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Optymistka
|
Ja uzywam zarowek energooszczednych.
Moim zdaniem powinni wycofac reklamowki jednorazowe we wszyskich spozywczakach. Mam w domu duzo makulatury, tj. stare gazety, zeszyty. Czy mamm je poprostu wrzucic do jednej reklamowki i do zwyklego smietnika? Co mam zrobic zeby byly ponownie przetworzone ![]() Pozdrawiam, swietny watek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jeżeli nie kojarzysz,czy dana firma testuje sprawdź tył jej etykiety - w prawym dolnym rogu(najczęściej)jest podany producent i jego adres.Na przedniej etykiecie możesz często znaleźć tylko nazwę lini lub firmy (Maybelline,Rimmel,Giorgi o Armani,Biotherm itp. - które należą do koncernu L'oreala)ale nie producenta czy koncernu który nimi 'steruje' Stare gazety czarno-białe możesz użyć do mycia okien octem(może widziałyście?pomysł z programu 'How clean is your house?'/PL-'Porządek musi być'; gazetę macza się w occie i po prostu przemywa okna, jak szmatką,druk pozostawia połysk na oknach,a ocet myje ![]() Dzięki bardzo ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Nie depcze krokusów
|
Takich brudnych gazet to chyba nie można wrzucać do przetworzenia?
![]() |
![]() |
#108 |
Zadomowienie
|
na 100%,czy gdybasz?
Mi się wydaje,że można.Jak się zabrudzi gazetę,to przecież i tak się ją traktuje jak makulature[?]chyba. Ocet jest chemikaliem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Nie depcze krokusów
|
Nie wiem jak wygląda gazeta po myciu okien octem (muszę to wypróbować na małym oknie w kuchni!), ale tłustych na pewno wrzucać nie można. Można wysuszone po zmoczeniu, nie można wybrudzonych przez remont (farby itp.).
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Zadomowienie
|
Tak?O lol...to i tak mimo całej tej segregacji muszą mieć sporo pracy przy tym.
A czemu tłustych nie można? Ta metoda mycia nadaje się też do luster.Tylko nie wiem dokładnie w jakich propocjach ma być woda/ocet.Napewno octu sporo...znalazłam jedynie przepis w którym jest 'put plenty of vinegar in the water,[...]'.Plenty to plenty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Nie depcze krokusów
|
Z tłustego papieru nic nie zrobisz, spróbuj coś na nim napisać ;] Po occie nie wiem jak się zachowuje. Zacznę od lustra, akurat przy wczorajszym sprzątaniu moje współlokatorki pominęły ten drobny, nieistotny element, przy którym spędzają godziny...
![]() |
![]() |
#112 |
Zadomowienie
|
Podnoszę
![]()
![]() |
#113 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() I jak,próbowałaś czyścić octem? Gracias ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zadomowienie
|
Mam dobrą wiadomość
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#115 |
Nie depcze krokusów
|
Ja daję na chore dziecko znajomego elektryka.
Nie próbowałam z octem, bo zorientowałam się, że go nie mam :/ Ech, studenckie życie... Na Wielkanoc w domu spróbuję, mama się ucieszy ![]()
![]() |
![]() |
#116 |
BAN stały
|
Ja także unikam reklamówek i segreguje odpady!
Jestem za Wami dziewczyny! Razem możemy sprawić ,że świat będzie lepszy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
A ja się ostatnio zdenerwowałam bo nie miałam w co zapakować śniadania do szkoły
![]() Czyli nie mam w domu jednorazówek ![]() Używam ekologicznych toreb, segreguję śmieci ![]() Już się przyzwyczaiłam ![]() Pozdrawiam wszystkie ekologiczne wizażanki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Hm,może by jakoś rozreklamowac możliwośc oddania 1% na TOZ. Śniadanie w pudełeczko!;> W lo nosiłam swoje prywatne pudełeczko,było co robić na lekcjach(kolorowałam je,toć musi być widać,że moje;D)oczywiście patrzyli na mnie krzywo,bo faajniej było nosić kanapki w papierowych woreczkach,które potem lądowały w śmietniku z plastikiem i innymi odpadami,ts -_-' |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zadomowienie
|
dotika-Witamy,witamy!
![]() mircia14-Też ostatnio się zdenerwowałam,bo nie miałam w co włożyć stroju na wf (zazwyczaj brałam jakieś większe reklamówki i zostawiałam w szatni.Noszę torby do szkoły,nie plecak,więc strój już się raczej nie mieści ![]() marthusia-ja właśnie nic nie wiem,na temat ich akcji. Można powiedzieć,że zaufałam w ciemno. A matka mi zaufała w ciemno,bo kazała tylko wypisać ich dane,to wtedy przekaże ten 1%. Miejmy nadzieje,że trafią te pieniążki w odpowiednie ręce!
![]() |
#120 |
Wtajemniczenie
|
Witam! Chętnie przyłącze sie do wątku i Waszej (a teraz już naszej) akcji. Już od jakiegoś czasu staram się nie używać jednorazówek. Podobnie z segregacją odpadów - staram się i zazwyczaj się udaje. Narzekam tylko na przymusowe 5-minutowe spacery do pojemników na posegregowane śmieci. Dziwnym trafem na moim osiedlu ich nie ma i muszę chodzić na sąsiednie osiedle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:13.