![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: czy cesarkę można sobie po prostu "zażyczyć" i zapłacić
to faktycznie chyba nie umiem czytac ze zrozumieniem... bo wyczytalam tu jak to pisalyscie ze bol jest tak okropny, ze nie kazdy ma wysoki poziom bolu itp, i kobieta ma prawo decydowac.... to decydowac w jaki sposob? na jakiej podstawie chce ta cesarke na zyczenie skoro nie ma zadnych wskazan do niej????
skoro boli i cesarka i sc to po co wybierac te gorsza wersje jakim jest cc? udowdnione jest naukowo trombia o tym, pisza w ksiazkach a zarazem sa na to wrecz namacalne dowody ze porod naturalny jest nabezpieczniejszy i najlepszy a mimo wszystko znajda sie psoby ktore beda sie upierac cesarki.. ok niech sie upieraja ale nie pisza ze to jest dobre rozwiazanie bo ktos nie ma wskazan ku temu a po prostu chce miec prawo wyboru.... dla mnie to demonizacja porodu..... ja do tego podchodze z dystansem, kazda kobieta sie boi ale nie mozna sie dac zwariowac... trzeba to po prostu przezyc.... za kase wiadomo mozna wszystko zaplacisz to ci zrobia co zechcesz co z toba tylko za kase..... wiec pomysl czy normalnie lekarz by ci zrobil.... pewnie nie jeden puka sie w glowe ale robi bo ktos placi... nie mam zamiaru kogos przekonywac by rodzil naturalnie zrobi co zechce wyrazilam tylko swoje zdanie ze to glypota na zyczenie i bzdury ze sie powinno miec prawo wyboru..... bo jesli ktos nie jest lekarzem to raczej nie wie co dla niego jest dobre w danej chwili chyba ze ma tak bogata medyczna wiedze.... ale raczej takich malo ... takze nie demonizujcie ... z tym wyborem mkeczarnami, bo za granica to to i siamto.... takie same kobiety jak i my ale prawda jest taka ze co kraj to obyczaj a jak komus pasuje za granica niech jedzie i rodzi kto mu broni??
![]() |
#92 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zadomowienie
|
a zresztą, kidy zakładałam ten wątek pytałam tylko czy można sobie cc zażyczyć,
nie pytałam o za ani przeciw - co specjalnie podkreśliłam. Odpowiedz już uzyskałam, dziękuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Wtajemniczenie
|
Proszę bardzo.
To po co ta dyskusja.... z Twojej strony? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zadomowienie
|
jedno nie wyklcza drugiego, ale skoro mi się znudziło to pięknie Ci dziękuję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Rozeznanie
|
A ja uważam, że cesarka na życzenie to nic złego. Oczywiście mądry lekarz powinien poinformować pacjentkę o wszystkich za i przeciw. Jeżeli ktoś ma mdleć ze strachu przez porodem siłami natury to dlaczego nie może mieć cc, gdy nie ma ku temu przeciwskazań?
Mi jest obojętne jak będę rodziła. Zdam się na lekarza i jego doświadczenie. Na chwilę obecną w planach jest cc z powodu miednicowego położenia mojego maleństwa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Ale się tu niezła dyskusja zrobiła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 | |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
tak samo jak lekarze sa przeciwni a wszystkie lekarki rodza przez cc hehe
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
niech kazdy robi co chce
![]() ja tylko napisze ze ostatnio czytalam gazetke dla mam i wlasnie bylo odnosnie cesarki niby pisali ze to mity itp ale nie omieszkali napisac ze : po cesarce ma sie silny bol glowy bol gardla i silny kaszel co wiaze sie z inkubacja kaslac nie wolno nadz nawet to ciezkie bo kazde odkaslniecie powoduje silny bol brzucha - ciagniecie go szwy moga goic sie nawet do mc... nawet niekiedy trzeba lezec caly tydzien... problem przy myciu sie o nie wolno moczyc szwow i nosic majtki tak by nie draznily szwow na brzuchu po cesarce trudniej urodzic drugie dziecko naturalnie bo mozna miec uszkodzone te blony ktore byly ciete jedyny plus jaki wyczytalam to ze krocze nie jest uszkodzone i kochac sie mozna normalnie ale za mna to jakos nie przemawia ![]() wszystko ma swoje strony dobre i zlw.. kwestia komu na czym zalezy tu ci tna i tu cie tna.. tu cie boli po tu cie boli w trakcie takze tak czy siak bolu sie nie uniknie
![]() |
#101 |
Wtajemniczenie
|
Wszyscy lekarze i lekarki???? ![]() Jasne. A - niestety - lekarze są, jak wszystkie z nas wiedzą, różni... Symptomatyczne, że w pojawiających się tu wypwowiedziach brak podstawowego argumentu - dobro dziecka. Edytowane przez marcelina73 Czas edycji: 2007-08-27 o 10:33 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaka inkubacja? Do Twojej wiadomości jak cc jest zaplanowane, to jest się przytomnym i dostaje się znieczulenie podpajęczynówkowe, podobne do zzo, z wkłuciem w kręgosłup. Ból głowy może wystąpić i przy znieczuleniu zzo, jak i podpajęczynówkowym na to nie ma reguły jest to tzw. zespół poznieczuleniowy. A i jeszcze jedna informacja dla Ciebie, wiele kobiet po menopauzie cierpi na nietrzymanie moczu, domyślasz się dlaczego? Może najpierw poczytaj dobrze na temat cc, a potem podejmiemy dyskusję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
- silny ból głowy występuje, gdy znieczulenie poda się za głęboko, lub w złe miejsce (Ivy, mała poprawka przy cc stosowane jest i zzo, jak i podpajęczynówkowe i nie tylko przy cięciach planowanych ![]() - ból gardła, czy silny kaszel... Przyznam, że żadna ze znanych mi rodzących przez cc czegoś takiego nie miała i wiem nawet dlaczego... Intubacja odbywa się wtedy, gdy zabieg odbywał się w znieczuleniu ogólnym, przy stosowaniu znieczulenia zewnątrzoponowego (głębszego niż do normalnego porodu) nie ma potrzeby intubowania. - ból brzucha - tu się z Tobą zgodzę. Szwy podobno rzeczywiście bolą, ale tu też nie można generalizować wszystkich rodzących, bo niektóre dochodzą do siebie szybciej niż po porodzie sn (znam takie przypadki). - leżeć cały tydzień? Hmm... tu specjalistą nie jestem, ale z wykładów położnej, jak i informacji od znajomych po cc wiem, że leżeć trzeba 8 godzin, a potem jest przymusowe wstawanie i chodzenie, gdyż uszkodzone mięśnie łatwiej dochodzą do siebie podczas ruchu niż w bezruchu, - z myciem nie ma problemów... szwy można zamoczyć, nie powinno się jedynie moczyć opatrunku, który zdejmowany jest po 2-3 dniach, czyli jeszcze podczas pobytu w szpitalu. Gdy się go zmoczy należy to zgłosić położnej, która ma obowiązek go zmienić. Co do majtek to wystarczy nosić je tuż nad lub tuż pod blizną pooperacyjną, - po cesarce trudniej urodzić drugie dziecko - po cesarce trzeba jedynie troszkę dłużej niż po porodzie sn zaczekać z drugim dzieckiem. Nie ma problemu z rodzeniem następnego w ten sam sposób lub sn. Choć pewnie jakieś komplikacje się zdarzały, ale nie jest to sprawa cc, tylko innych czynników, Zgodzę się jedynie z Tobą w jednej kwestii. Bólu i tak się nie uniknie. Niektóre kobiety gorzej znoszą ból porodowy inne ból gojącej się rany. Wszystko jest sprawą indywidualną. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem są sytuacje, kiedy cc wykonuje się w zzo, ale to dotyczy sytuacji, kiedy była podjęta próba rodzenia sn i zostało już podane zzo, wtedy podaje się dodatkową dawkę zzo. Natomiast w cc zaplanowanym stosuje się raczej podpajęczynówkowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Rozeznanie
|
Poissonivy, nie spieram się, bo masz rację. Ja jeszcze do czwartku miałam takie same jak Ty informacje, ale moja p. dr powiedziała mi, że będę miała zzo, ale silniejsze niż do zwykłego porodu. Spytałam jej czy napewno chodzi jej o zzo, bo na szkole rodzenia mówili nam, że wtedy najczęściej proponuje się podpajęczynówkowe. Powiedziała, że mam rację, ale zzo jest lepsze i też można podać, choć wiadomo, że i tak wszystko wyniknie w dniu porodu (chodziłam do szkoły rodzenia w szpitalu, w którym ona pracuje). Zresztą nie ważne - ważny jest fakt, że ból głowy to nie rutyna, ale jedynie sprawa indywidualna: jedne mają inne nie.
Ja też mam mieć planowe cc. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
po pierwsze nie wyjyslilam sobie tego po drugie wzielam to z gazetki dla kobiet w ciazy.... po 3 nie zawsze cesarke da sie zaplanowac tak by kobieta byla przytomna rozne sa okolicznosci wiec bez naskakiwania prosze.
![]() |
#107 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też wolałabym zzo, bo można już po cc dodać jeszcze środka znieczulającego, przy podpaj. nie ma takiej możliwości i trzeba wstrzykiwać dożylnie. Cytat:
Po drugie jak ma się gazetka, do książki, czy wiedzy lekarzy? Po trzecie nie zawsze da się cc zaplanować, to prawda, ale ten wątek akurat dotyczy właśnie takich przypadków - cc na życzenie, oznacza, że wcześniej zostało ono ZAPLANOWANE (jednak czytanie ze zrozumieniem, to przydatna rzecz). |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
hmm chcialam zwrocic uwage ze ty pierwsa na mnie naskoczylas jak to mam uboga wiedze z wykrzyknikami wiec odnies swoja grzecznosc tez do siebie
![]() |
#109 |
Zadomowienie
|
mięśnie dna miednicy osłabiają się nie tylko wskutek porodu sn. sama ciąża jest dużym obciążeniem dla tych mięśni z prostego powodu - grawtacji. znam dziewczyny po cesarkach, które też miały problem bo im leciało po nogach. bez względu na rodzaj porodu trzeba ćwiczyć mięśnie kegla i nie będzie problemu z nietrzymaniem moczu.
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.termedia.pl/magazine.php?...bpage=ABSTRACT Odsetek dla kobiet mających ten problem, które rodziły przez cc- 2,7% dla tych rodzących naturalnie (przy pierwszym porodzie - 15%. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
No jak to nie???
Już nawet zaokrąglając do 3%, to jakby nie patrzeć jest 5x częstsze ryzyko wystąpienia. 3% wynosi błąd statystyczny, więc dla mnie to jest ogromna różnica. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
dla ciebie to duża różnica dla mnie nie i nie ma nad czym się rozwodzić.
![]() |
![]() |
#114 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
jesli chodzi o cesarke na zyczenie to radze przemyslec sprawe bardzo dokładnie
![]() podczas znieczulenia podpajęczynówkowego uszkodzono mi opony rdzeniowe ( chyba tak to sie nazywa) igła zamist rozsunąc opony to je przebiła tworzac dziurkę. Przez ta dziurke wylewał sie płyn ( nie pamietam jaki ![]() nie chce nikogo straszyc ale jesli zdecyduje sie na kolejna ciaze to sie grubo zastanowie nad cesarskim cieciem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
wg mnie nie można tego przeliczać, że 5 razy częściej, tylko, ile to jest te trzy lub piętnaście procent. czy pięnaście kobiet na 100 to jest naprawdę tak dużo? poza tym co to ma za znaczenie? lepiej dać się pokroić tylko po to, żeby nie mieć problemów z nietrzymaniem moczu? poza tym jak już mówiłam - wystarczy ćwiczyć mięśnie kegla. ja ćwiczyłam i wszystko wróciło do normy. Kancia wiem co to za ból, bo miałam opreację na kolano w zzo. poród przy tym to betka, bo trwa kilka godzin a tu przez tydzień leżałam plackiem, bo jak się podniosłam to z bólu wymiotowałam.
![]() |
![]() |
#117 |
|
Przecież przy porodzie sn ze znieczuleniem zzo, również może dojść do takich skutków ubocznych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Rozeznanie
|
Zaraz, zaraz... Kancia, miała znieczulenie podpajęczynówkowe, a to zupełnie co innego niż zzo. Przy podpajęczynówkowym jest większe ryzyko uszkodzenia czegoś (nie pamiętam dokładnie czego) w kręgosłupie, a przez to komplikacji w postaci bólu głowy, bo lekarz wkłuwa się w zupełnie inną część kręgosłupa i na inną głębokość. Nie mówię, że przy zzo nie ma skutków ubocznych, bo pewnie też się zdarzają. Poza tym, jak pisała Poissonivy, bóle głowy dotykają ok. 6% rodzących, więc to naprawdę nie jest dużo. Przykro mi, że Kancię akurat to spotkało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
i dajmy sobie spokój z tą polemiką o procentach. ból głowy po znieczuleniu czy nietrzymanie moczu to nie są argumenty, które przekonają kogokolwiek do zmiany sposobu myślenia, w którą kolwiek stronę. a jak ktoś się boi bólu porodowego, szczególnie jak sie na słucha strasznych opowieści, to i tak żadne argumenty procentowe do niego nie dotrą.
![]() |
![]() |
#120 | |
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:32.