![]() |
#91 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ile dostaliście pieniędzy od gości weselnych?
Cytat:
a zresztą , kto by się przejmował juz widze te tabuny nowożenców w kolejce do skarbówki... tiaaaa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Raczkowanie
|
hej tak czytam sobie ten wątek i patrze ze weszliscie na temat tańca z parą młodą za pieniądze
![]() ![]() Dziwi mnie to że tak piszecie zle o tym,bo naprawde to nie jest nic niestosownego ,poprostu to taki zwyczaj ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tutaj może niekoniecznie o ślubnych prezentach ale jest o tym mowa: http://www.motofakty.pl/artykul/poda...izny_auta.html
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zadomowienie
|
No to i ja dodam coś od siebie jako tygodniowa mężatka..
![]() Naprawdę,w życiu by mi do głowy nie przyszło że ten taniec to wyciąganie kasy na siłe,że to jak prostytucja ( ![]() ![]() ![]() Matko przecież to masakra-co niektóre z Was wypisują -a co czytają dziewczyny (w tym Ja)-ktore od zawsze-od dzieciństwa-doświadczają takiej ZABAWY na każdym weselu..i tak naprawde jest to bardzo silnie zakorzeniony zwyczaj. Ja rozumiem,że dla kogoś kto nigdy w życiu czegoś takiego nie widzial,nie brał udziału-jest czymś dziwnym-ale byście sie zdziwiły widząc na żywo jak to wygląda i ile w tym zabawy. Wesele jest weselem-ludzie przychodzą się bawić-nikt nikogo do niczego nie zmusza..Na oczepinach są przeciez rózne zabawy-poznawanie panny młodej po kolanku itd.....(też można sie przyczepić że prostytucja-wkońcu idzie tu o MACANIE!! ![]() Zyczę tym kobietkom,które nie kumają o co chodzi-by kiedyś miały przyjemnosc zobaczenia jaką radośc sprawia gosciom weselnym ta zabawa.(Oczywiście wygrywający dostaje nagrodę ![]() Pozdrawiam serdecznie wszystkie mężatki...te przyszłe też ![]() Jestem z warmińsko-mazurskiego-tutaj taniec z młodymi to tradycja. I wesele miałąm w 4 gwiazdkowym hotelu...(wiec to nie jest zabawa preferowana tylko w remizach ![]() pozdrawiam i przepraszam za zbytnie rozpisanie sie ![]() Więcej tolerancji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale przyznam ze troche sie boje bo widzialam i takie wesela ze para zbierala na wozek a goscie poszli na papieroska.para w koncu przetanczyla cala piosenke sama...
![]() |
![]() |
#97 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No sporo a do tego na oczepinach lidzie byli bardzo chojni dla mnie było to wielkie zdziwienie ale uzbierali na wózeczek aż 2000zł ![]() Możecie mi nie wierzyć ale na wiejskich weselach 15000 zł to minimum CO do listy to według mnie to jest tak głupio. Raczej nie piszcie takiej listy. A i prezenty no to dostali mnóstwo kwiatów ok. 50 szt., bomboniery, oraz dwa zestawy filiżanek, i komplet sztućców oraz 2 komplety(takie same hehe) zastawy dla 12 a w sumie dla 24 osób(talerze, flaczarki,talerzyki deserowe) Hojność znajomych nie zna granic ![]() Pamiętajcie wiejskie weselicha są najlepsze ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Caroli2 powiem szczerze, że przy takiej liczbie gości spodziewałam się większej sumy końcowej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
Tak czytam, ile w Waszych stronach sie daje do koperty i powiem Wam, ze u mnie tak duzo sie nie daje
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#100 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A mnie takie cos odpowiada ,zostawia sie liste w sklepie/sklepach i informuje gosci ,przychodza wybieraj i kupuja ,mozze tez w 2-3 rodziny zlozyc sie na 1 prezent,oni nie wydaja duzo a ja mam cos co mi sie podoba i przyda a nie 3 kiepskiej jakosci żelazka. Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do listy prezentów zdanie podtrzymuję i dodam jeszcze, że nie mam ochoty ganiać za czyimiś wymarzonymi garnkami Zeptera ![]() Dostaną pieniądze, niech sobie kupią przedmioty z listy prezentów. A co za różnica? Zabawę weselną sponsorują MŁODZI gościom, a nie goście młodym ![]() ![]() Przecież jak ktoś będzie chciał za siebie zapłacić, to pójdzie do restauracji a nie na wesele.
![]() |
![]() |
#102 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na wesele wydali 10000 zł.-sporo ale się zwróciło;p A z resztą oni obydwoje pochodzą z takiej bogatszej rodziny także cała ta sumnka 22000zł była dla nich bo ślub został za sponsorowany przez rodziców ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
tez uwazam, ze niemozliwe. Cena za talerzyk to srednio 120 zl, wiec latwo policzyc
![]()
![]() |
![]() |
#105 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tez wole dac pieniadze ale czasami wole konkretny prezent niz np 100 zl bedac na weselu u jakis dalszych znajomych czy rodziny. sama roznie jest kilka rzeczy na ktore zawsze mi szkoda lub brakuje a tak ktos mi kupi. Cytat:
zapytalam nie po to aby sprawdzac czy sie zwrocilo ,chociaz 90% mlodych na to liczy. Cytat:
liczac skromnie 100 zl za talerz a gdzie reszta? 10 tys na wesele to b. malo szczegolnie jak na bogatsze rodzny. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#107 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#108 |
Wtajemniczenie
|
Może caroli2 "zjadła" jedno zero, bo też mi się wydaje to niemożliwe. A tak wogóle 22.000 zł od 350 osób to jak dla mnie niezbyt bogata rodzina.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
też tak sądzę...
![]() |
#110 | |
BAN stały
|
Cytat:
Caroli2 jest z wojewodztwa lubelskiego, tam sie robi takie weseliska. Zaprasza sie doslownie wszystkich - cała wioskę, rodzinę, znajomych. Ludzie nie sa zbyt zamozni, co nawet widac, bo w koncu 10000 zl na tak wielkie wesele to zadne pieniądze i nie swiadcza na pewno o bogactwie rodziny, ale w tamtych rejonach to juz pewnie bogactwo. Wesela sa raczej siermięzne, czasem na podwórku przed chalupa. To jest po prostu nieco inny swiat, Polska B tak zwana. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie moge przejsc nad ta wypowiedzia do porzadku dziennego... Poprostu cos mnie trafilo jak to przeczytalam. Evil czy aby napewno wiesz o czym piszesz??? Bo czytajac to odnioslam jednak inne wrazenie. Pochodze z lubelskiego i za 3 tyg biore slub takze mozna powiedziec "jestem w temacie". Po pierwsze co to za okreslenie Polska B? Kiedy ostatnio bylas na Lubelszczyznie? Gdzie widzialas "wesela na podworku przed chalupa"???? ![]() Co do wesel- 300 osob to napewno nie standard. Nikt tu nie zaprasza calej wioski, o czym Ty wogole mowisz? Do reszty Twojej wypowiedzi nie bede sie ustosunkowywac, bo nie mam na to nerwow i ochoty. Powiem tylko tyle, ze jesli wierzysz w to co piszesz to jestes chyba troche zacofana. PS. Zapraszam do Lublina, moze otworzysz oczy...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
BAN stały
|
Jeżeli cie uraziłam, to przepraszam, nie to miałam na celu. Pewnie za bardzo uogolnilam.
Mam rodzinę mieszkającą, fakt że w wiosce zabitej dechami, własnie w lubelskim i tak tamtejsze wesela wyglądają. Zreszta, powiedz sama, jak mozna zrobic wesele na 300 osob za 10 tys zlotych. A Polska B to tylko takie dawne historyczne okreslenie na tamte rejony. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Rozeznanie
|
Wiosek zabitych dechami jest juz naprawde bardzo niewiele. I to nie tylko na Lubelszczyznie, ale tez w calej Polsce.
Denerwuje mnie strasznie takie postrzeganie polskiej wsi. Mysla tak osoby, ktore ze wsiami nie maja nic wspolnego (mowie tu ogolnie, nie akurat o Tobie). Ze walace sie drewniane chalupy wlasnie, krowy, syf i ogolna ciemnota. Nijak to sie ma do prawdy. Co do wesela za 10 tys, to mysle ze moze autorka sie przejezyczyla? Bo akurat w to tez mi trudno uwierzyc.
![]() |
![]() |
#114 |
BAN stały
|
Cannabis, gwoli sprostowania
![]() Ja wiem że to nie wszędzie jest tak, że wieś tańczy i śpiewa, ale te rejony Polski są jednak dośc specyficzne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#116 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Marianna 54 Czas edycji: 2008-08-04 o 08:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Polska A i Polska B to dawny jest podział, który odnosił się do poziomu rozwoju ekonomicznego i społecznego. Radziłabym się zapoznać z historią zamiast niepotrzebnie oburzać. Albo chociażby z artykułami w necie: http://www.farma.bielack.pl/polska-b...blin-i-okolice http://www.bankier.pl/wiadomosc/Unij...i-1739205.html Cytat:
![]() Nie miałam też na celu obrażania obcych mi ludzi. Dla mnie koniec tematu. Edytowane przez evil minded Czas edycji: 2008-08-04 o 08:26 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ciekawi mnie jeszcze jedno, czy w rejonach gdzie żyje evil minded to sami bobacze w pozłacanych willach mieszkają?!?! zastanów się dziewczyno czasami nad tym co piszesz, bo szkoda słów do takich ludzi jak Ty ![]()
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
No pewnie łatwo jest obrazić a później "koniec tematu". W twojej Polsce "A" może są takie zwyczaje, i arystokracja tak się bawi, ale jak nie ma Cię tutaj i żyjesz na obrazie z przed 30 paru lat które widziałaś w dzieciństwie to radzę najpierw przyjechać a później ewentualnie wyśmiewać tą "zacofaną" według Ciebie Polsce "B".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:39.