|
|
#91 | |||
|
Nutka nie gryzie!
|
Dot.: Nie umiem piec od czego zaczac ?
Cytat:
Ja pisze bardzo poważnie Lullu . Powinnysmy byc kolezeńskie zwłaszcza dla nowych wizazanek ale nie tylko.
|
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
|
ja polecam kokosanki na poczatek (poszukam przepisu jesli chcesz)
Tez nie umiem piec ale skoro mi juz wyszly to musi byc proste ![]()
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#95 | ||
|
Nutka nie gryzie!
|
Wydawaloby sie że Ty Lullu jako guru od pieczenia bedziesz własnie slużyła pomocą nowej wizażance....
![]() Moje Gotowanie to tez miejsce na dyskusje i rozmowy nt gotowania i pieczenia własnie o czym Ci juz tak niedawno wspominała AgaZ...
|
|
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
Nutko, nie byłam ani nieuprzejma, ani nie złamałam regulaminu; rzeczowo odpowiedziałam, żeby koleżanka skorzystała z opcji szukaj. Owszem, dyskusje na temat są mile widziane, ale efka nie chciała dsykusji, ale podania na tacy przepisów, których na forum jest dziesiątki.
I proszę nie używać argumentów, że ktoś jest nowy, bo Wizaż nie jest jedynym forum z wyszukiwarką i na każdym mile widziane jest, jeśli używa się tej funkcji. Ja kiedy rejestruję się na jakimś forum najpierw czytam regulamin. Lenistwa i wyręczania się innymi bardzo nie lubię. Twój podpis zresztą jest również bardzo czytelny. Właściwie nie wiem Nutko w jakim celu zaczęłaś tę dyskusję, gdyż po raz kolejny przeczytałam moją odpowiedź na post efki i nie ma tam nic, co mogłoby być powodem reakcji moderatora. Jeżeli ktoś ma chęć niech podaje po raz kolejny te same przepisy, ja skierowałam do lepszego i bogatszego rozwiązania. I proszę, nie strasz mnie Agą ![]() Wiem, że mi odpowiesz, ale ja postaram się nie mieć ostatniego słowa w dyskusji. |
|
|
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
A ja na początek polecam tartę.
Bardzo proste ciasto a można kombinować z dodatkami, mozna dać budyń i bakalie, mozna dać owoce sezonowe lub z puszki i galaretkę, mozna zrobić krem ala karpatka na przykład. Podaję przepis na spód kruchy, który nie jest skomplikowany i powinno udać Ci się bez problemu: 200 g mąki 100 g masła 3 łyżki zimnego mleka sól 1 łyżka masła Mąkę z solą i cukrem przesiać. Zrobić wgłębienie, do którego dodać jajo i pokrojone w kawałeczki masło. Szybko zagnieść stopniowo dodając wodę. Ciasto uformować w kulę i owinąć w folię. Wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować na posypaną mąką stolnicy i dokładnie wyłożyć nim nasmarowaną masłem formę. Ciasto powinno być dokładnie wgniecione w formę po same brzegi, tak aby utworzyło rodzaj pustej miseczki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiec (ok. 30 minut). jak się upiecze na wierz wylewam budyń, na to układam pokrojone owoce np. gruszki. Na końcu już jak budyń ostygnie i będzie zimny zalewamy galaretką. Mnie to ciacho zawsze znika w mig
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pamietaj aby sie nie znechęcac jak na poczatku cos Ci nie wyjdzie
|
|
|
#99 | ||
|
Nutka nie gryzie!
|
Nie strasze Cie Aga tylko przypominam ze ona tez wypowiedziala sie na temat ciąglego odsylania do wyszukiwarki bo miala bardzo niemile doswiadczenie w tym temacie na Paznokciowym.
Jak ktos nie umie piec i gotowac to bardzo trudno jest mu wylowic z morza przepisów wlasnie te ktore na poczatek beda łatwiejsze do wykonania.
|
|
|
|
#100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ile tej wody?? A do czego mleko? Ta łyzka masla to do smarowania formy chyba, tak? Przepraszam, ale mnie zakręciło, a szukam przepisu na tarte
|
|
|
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
tak, tą łyżeczką masła dokładnie smarujemy formę
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Ja powiem ze n ajlatwiej zaczac od pieczenia zwyklej babki
To naprawde nic trudnego a wprawisz sie!! Ja tak zaczynalam
|
|
|
|
|
#103 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny,
chyba mam dwie lewe ręce - usiłuję upiec szarlotkę - ale niestety ciasto ciągle wychodzi "betonowe" - pewnie robię jakiś prymitywny błąd - pomóżcie proszę |
|
|
|
|
#104 |
|
Wtajemniczenie
|
Szarlotkę robi się na cieście kruchym, którego nie należy wyrabiać: połączyć składniki, króciutko zagnieść i chop do lodówki. Może za długo je wyrabiasz? Wtedy jest kluchowate lub twarde.
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na szarlotkę mam taki przepis, ale na bazie kaszy mannej, a pyszna jest:
1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1kg jabłek 3łyżki cukru 1 cukier waniliowy ok. 1/2 kostki masła cynamon bułka tarta 1. Piekarnik rozgrzać do 200 stp C. Małą tortownicę nasmarować masłem i obsypać bułką tartą. 2. Kaszę, mąkę, cukier i proszek wymieszać w dużej misce. 3. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać do nich cukier, cukier waniliowy i cynamon. 4. Do tortownicy wsypać 1/3 suchych składników. Wyrównać po całym dnie. Na to położyć 4 cienkie (1-2mm) plastry masła, a następnie połowę jabłek. Po czym znów wysypać 1/3 suchych składników, wyrównać, położyć 4 cienkie plasterki masła, resztę jabłek. Na wierzch wysypać resztę suchych składników, wyrównać, po czym ułożyć plasterki masła po całym wierzchu tak, żeby mniej więcej cała powierzchnia była nimi równomiernie pokryta. 5. Piec około 50 min, aż wierzch szarlotki będzie złoty.
|
|
#106 |
|
Przyczajenie
|
ogromne dzięki za "szarlotkowe porady"
ciasto już w piekarniku- pachnie wspaniale, mam nadzieję, iż goście jutro nie uciekną buziaczki |
|
|
|
|
#107 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja daję nieco więcej jabłek (jabłek już nie słodzę), a na wierzchu posypuję czasem wiórkami kokosowymi. Pychotka Wczoraj była na ciepło z gałką lodów waniliowych, a dzisiaj na zimno - też bardzo smaczna Ide po kolejną porcję ![]() Ps. Ja piekę w 180 stopniach około godzinę pod przykryciem z folii aluminiowej, potem sciągam folię i piekę jeszcze około 10 min (aż wierzch będzie złoty).
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
bazylia - na pewno wypróbuję też twoje rady
![]() Acha przepis jest na szarlotkę, ale ja próbowałam też z gruszkami, i ze śliwkami, obie wersje przesmaczne
|
|
#109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dłużej piekarnik się nagrzewał.
|
|
|
|
|
|
#110 | ||
|
Nutka nie gryzie!
|
Nie chce mi sie szukać ale wrzuc w wyszukiwarke jabłecznik Nutki -b.latwa i b.dobra
Edit : znalazlam http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=77699 - jabłecznik Nutki
|
|
|
|
#111 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Re: ciasta w proszku
Chciałam zrobic przyjacielowi ciasto/tort piłka nożna. Nigdzie nie moge znaleźć w proszku dr oetkera. Mogłybyście poddać przepis na ten torcik? musze go mieć najpóźniej w czwartek. Błagam!!!
|
|
|
|
|
#112 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Re: ciasta w proszku
Aaaa...patrzyłam w google. ale te przepisy były jakieś niedokładn(np te z 5kątami i 6kątami całkiem nielogiczne!!!) więc plis coś po ludzku!!!zeby nawet taka poczatkujaca zrozumiała...;-) Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
Poszukuje, przepis na łatwe i proste ciasto
Witam
![]() Jestem nowa na tym wątku, za niedlugo moj TZ ma urodizny i chcialabym upiec mu jakies ciasto, ale urpzedzam ze ze zdolnosciami u mnie krucho, moze macie jakies sprawdzone rpzpeisy na ciasta ktore zawsze wychodza?
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
|
#114 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Poszukuje, przepis na łatwe i proste ciasto
Ja poleciłabym Ci szyszki. Fakt to nie jest ciasto, ale nie ma opcji, żeby Ci nie wyszły. Ja totalnie nie potrafię gotować, a one mi wychodzą.
Składniki: 1/2 kg krówek (miękkich i ciągnących) 1/2 kostki margaryny 2 łyżki kakao 12-15 dag ryżu preparowanego Przepis: Krówki rozpuścić na małym ogniu. Dodać margarynę i kakao. Wszystko rozpuścić na jednolitą masę. Wsypać ryż preparowany, wymieszać. Formować szyszki. Edytowane przez pau00 Czas edycji: 2009-05-19 o 19:14 |
|
|
|
|
#115 |
|
Raczkowanie
|
Załączam zdjęcia
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i miedyz kawałki ciasta mozna dac lub na np biszkopt ,tzn biszkopt , jakis krem do ciast i na to ta gora szyszkowa
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
|
|
#117 |
|
Raczkowanie
|
oo też dobry pomysł. fakt zupełnie coś innego. Tylko strasznie słodkie, ale mi akurat to w ogóle nie przeszkadza- kocham słodycze
. życze powodzenia w eksperymentowaniu
|
|
|
|
|
#118 |
|
Zakorzenienie
|
Proponuje blok
- 1 kostka masła - 1 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 2 czubate łyżki kakao - 3 szklanki mleka w proszku - 2 opakowania herbatników Masło stopić w garnku na małym ogniu. Dodać cukier, mleko i kakao. Mieszając dodać mleko w proszku i rocierać ewentualne grudki, po czym wsypać pokruszone herbatniki. Całość wyłożyć na wąską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (inaczej blok się przyklei i ciężko będzie go kroić). Odstawić do ostygnięcia po czym chłodzić ok.2h często go robie na świeta i chowam przed rodzinką
|
|
|
|
|
#119 |
|
Zadomowienie
|
A to mój niezawodny przepis na piernik
![]() Składniki: 4 szklanki mąki 2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 1 i 3/4 szklanki oleju 3 jajka 4 łyżki kakao cynamon łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody Wszyskie składniki zmiksować na gładka masę. Masę wlać do blachy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec. Od czasu do czasu sprawdzać drewnianą wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Czasem dodaje też pokrojone jabłka
|
|
|
|
|
#120 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Ja bym zrobiła ciasto albo ciasteczka wyrażające uczucia, a więc w kształcie serca albo udekorowane sercami
tutaj znalazłam kilka propozycji fajnych ciasteczek serduszkowych może cię natchną ![]() http://www.gotujmy.pl/lukrowane-serd...isy,35019.html http://www.gotujmy.pl/czekoladowe-se...isy,35922.html http://www.gotujmy.pl/walentynkowy-d...isy,35480.html możesz też kupić gotowe ciasto w pudełku ale zrobić je w blaszce w kształcie serca i ozdobić np czekoladowymi serduszkami, albo napisać dedykację pisakami cukrowymi takimi do dekoracji tortów, są do kupienia w sklepie. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:12.

- pewnie robię jakiś prymitywny błąd
buziaczki 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)