![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Certyfikat z niemieckiego (??)
...ale serio wymagali od Ciebie c2 na studia? O.o
zagielas nas, to fakt ![]() ![]() (wiem tylko ze w Berlinie i w Rostocku tez nie wymagaja c2 - znam paru polakow, ktorzy tam studiuja. nawet na medycyne nie potrzebowali c2......)
![]() |
#92 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Te wymagania chyba właśnie trochę się różnią zależnie od uniwersytetu. Trafiłam kiedyś na stronę jakiegoś, nie pamiętam już którego, gdzie wystarczyło nawet B2 ![]()
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
W Monachium zależne od kierunku , w moim przypadku b2 - mam znajoma która studiuje jakis fortepian cos tam i ona ma takie b1? Zdawała test wstępu z niemieckiego ale mówi zle ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
no to widac kazdy uniwersytet ma inne wymagania... tu np tez wystarcza (podobno?) b2 na poczatek, ale po bodajze pol roku musisz zdac na c1 (tak slyszalam...
![]() wlasciwie to nie wiem, po cholere wymaga sie c2, choc z drugiej strony jak sobie pomysle, ze te egzaminy faktycznie sa tak potwornie strukturalne, ze wystarczy sie gotowych formulek na pamiec nauczyc i juz sie ma niby c1.... no coz... ![]()
![]() |
#95 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Faktycznie, całej grupie udało się uzyskać certyfikaty, ale na studia do Anglii po takim kursie bałabym się wyjechać.
![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
tez znam wieeeele takich przypadkow. gdy ja zdawalam moj certyfikat to nie wiedzialam, czy mam sie z mojego wyniku cieszyc, czy nie. niby fajnie, zdalam, bardzo ladnie nawet, ale... jak popatrze na to, jacy ludzie uzyskali ten sam poziom i jak "pieknie" posluguja sie niemieckim.... uszy wiedna, odechciewa sie wszystkiego...
![]()
![]() |
#98 |
Kawaii strona mocy
|
Czy któraś z Was korzystałam z serii "Mit Erfolg zum" i może mi powiedzieć jaka jest różnica między testami a ćwiczeniami? Tzn domyślam się o co chodzi w testach, bo mam z innych wydawnictw, ale ćwiczenia? Mają podobną formułę do ćwiczeń na egzaminie tylko są podzielone?
![]() edit: Już chyba znalazłam odpowiedź na swoje pytanie ![]() Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2015-04-11 o 21:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Cwiczenia sa to nakua rozwiazywania cwiczen egzaminacyjnych, nauka logicznego myslenia, sposobu rozwiazania,itp. Ja aplikowalam niedawno do szkoly wyzszej na pielegniarstwo (w Szwajcarii) Musialam zrobic c1 Goethe i o dziwo mi sie udalo. Niemieckim posluguje sie od 2-3 lat, do certyfikatu przygotowywalam sie 4-5 miesiecy i zdalam wg mnie nawet ok. Teraz tylko przejsc dalszy ciag rekrutacji ![]() Edytowane przez 201610310857 Czas edycji: 2015-04-21 o 22:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Ucze sie teraz niemieckiego z nauczycielem niemieckiego młodzieży niemieckiej. Ksiazek do C1 bede dopiero szukać, ja uczyłam sie do b2 na "Aspekt".
Mieszkam w De od 1.04 - mowić mowie, ale chce mowić pięknie ![]() Dzięki, czekam ;* |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() Ćwiczenia sobie kupiłam i uważam, że to były dobrze wydane pieniądze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Rozeznanie
|
Gratulacje!
Czy mogę też prosić o materiały? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, dzisiaj mialam ciezki dzien, jutro wam dodam fotki/skany, jak wroce z pracy.
Dziekuje za gratulacje,,ale szczerze wam powiem,mze ja wcale nie uwazam, ze ja umiem ten jezyk na takim poziomie. Co prawda, duzo ludzi mi mowi, ze mowie dobrze, ale to moze z sympatii. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Nie ma problemu.
Rozumiem twoje wahania, ale jesteś już za granica i używasz języka na co dzien. ? Jk tak to kwestia czasu i zaczniesz płynąć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Konto usunięte
|
Bejata, zagranica mieszkam prawie 4 lata, z czego od 2,5 mowie po niemiecku.
W Szwajcarii niemiecki wyglada troche inaczej niz w Niemczech, nawet niby Hochdeutsch nie jest takim niemieckim jak w DE (akurat plus bo nie podoba mi sie niemiecki akcent) Szwajcarzy mowia w swoich dialektach, w zaleznosci od kantonu. Ja na codzien obcuje tylko z dialektem, chyba, ze czegos nie zrozumiem, to ktos przelozy mi to na niemiecki; Ja sama w dialekcie raczej nie mowie lub sporadycznie. Pracuje w sluzbie zdrowia, wiec gadam caly czas ![]() Moj facet szwajcar i jego znajomi ze studiow, moja babka ze szkoly jezykowej stwierdzili jednoglosnie, ze nie kazdy szwajcar zdalby certyfikat c1, bo jest to niby jezyk urzedowy, ale jezykiem ojczystym jest dla nich dany dialekt (kantony niemiecko-jezyczne) Takze, nawet jak czasami chce sie jakims powiedzonkiem wykazac, to mam gwarancje, ze albo nie zrozumieja, albo powiedza, ze u nich sie tak nie mowi ![]() Skany dodam kolo 17 (w pracy jestem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Konto usunięte
|
Uff, tutaj zalaczam fotki wszystkich ksiazek z ktorych sie uczylam i przygotowywalam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Kawaii strona mocy
|
Mam 3 z nich, może jeszcze dokupię jedne testy i wtedy i ja zdam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Konto usunięte
|
Tutaj fotki pierwszego tematu w "MIT Erfolg zum .... ÜBUNGSBUCH"
Jest tez spis tresci, wiec mozna obczaic. Zrobilam fotki tylko pierwszej czesci, bo ksiazka jest gruba, ale kazdy nastepne zadanie jest podobnie rozbijane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Konto usunięte
|
cd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Moim zadniem w miare jasno wytlumacozna gramatyka i duzo cwiczen. Najbardziej jednak podobalo mi sie, ze slowka byly zebrane w jedno miejsce, co ulatwilo mi ich przyswajanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Dzięki! O swietnie , ja jutro obczaje to, teraz kupiłam Aspekte 3 C1, do b2 uczyłam sie z Aspekte w Niemczech. Teraz jestem na tel i niewygodnie mi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | ||
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Nie mam zbyt wielkiego porównania z innymi, książkę robie powoli, bo teraz sie przygotowywałam do rozmowy kwalifikacyjnej w De ktorej i tak sie troszke boje ...
Macie takie doświadczenie za sobą ? A mam jeszcze jakieś repetytoria które sobie lezą i sie kurzą ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Kawaii strona mocy
|
lost_in_fire , jak idą przygotowania?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, nie przyjeli mnie na uczelnie, bo stwierdzili ze 76 % na poz c1 to za malo (o 4pkt...) jestem tym faktem wsciekla, bo nie kazdy Szwajcar zdalby ten certyfikat...
W poniedzialek mam konsultacje w szkole jezykowej i bede sie przygotowywac na egz. C2. Mam na to rok, bo w przyszlymroku znow zloze papiery na uczelnie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:10.