Kosmetyki do włosów bez silikonów - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Biochemia kosmetyczna

Notka

Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-18, 20:04   #91
majreg
Wtajemniczenie

Dot.: Odżywki bez silikonów

Czy ktoś mógłby mi pomóc ustalić co może mnie uczulać w odżywce o następującym składzie?

Skład:aqua,cetearyl alkohol,glyceryl stearate se, propylene glycol, quartenium-87, panthenol, behentrymonium chloride, isopropyl alkohol, stearamidoprpropyl dimethyloamine, phenoxyetanol, hydrolysed wheat protein, niacinamide, parfum, citrid acid, CI 16185.

Ona chyba nie ma silikonu a jednak mnie podraznia.
majreg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-19, 13:26   #92
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez majreg Pokaż wiadomość
Czy ktoś mógłby mi pomóc ustalić co może mnie uczulać w odżywce o następującym składzie?

Skład:aqua,cetearyl alkohol,glyceryl stearate se, propylene glycol, quartenium-87, panthenol, behentrymonium chloride, isopropyl alkohol, stearamidoprpropyl dimethyloamine, phenoxyetanol, hydrolysed wheat protein, niacinamide, parfum, citrid acid, CI 16185.

Ona chyba nie ma silikonu a jednak mnie podraznia.
wiesz jak jest z podrażnieniami. wszystko może podrażnić. w sumie nie ma tu nic co miałoby jakiś wielki potencjał drażniący. poza tym są tu raczej standardowe substancje z którymi pewnie miałaś już wcześniej do czynienia. miałaś już po jakimś innym produkcie takie podrażnienie? może kompozycja zapachowa albo barwnik. spróbuj nałożyć na przedramię troche tej odżywki zaklej plastrem i odczekaj ok. 4 godzin. potem odklej i zobacz czy jest takieś zaczerwienienie, pęcherz itp. czy tylko swędzenie.
kosmetolog1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-26, 07:36   #93
ana7
Przyczajenie

A co myślicie o tej masce? ALLWAVES Conditioning Action Hair Creme?
skład: Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Isopropyl Alcohol, Triethanolamine, Steartrimonium Chloride, Linum Usitatissimum, Lauryl Alcohol, Myristyl Alcohol, Parfum, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Cinnamyl Alcohol.
ana7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-28, 17:41   #94
czesterka
Zakorzenienie

GG do czesterka

Czyli ta maska niżej nie ma silikonów, prawda
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=586 ?
czesterka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-28, 19:24   #95
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czesterka Pokaż wiadomość
Czyli ta maska niżej nie ma silikonów, prawda
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=586 ?
wygląda na to, że nie ma
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-02, 16:18   #96
i_lonka
Raczkowanie

Odżywka Fitomedu dla włosów tłustych ma posiada silikonów:

Skład: Aqua, Herbal Extract, Cetearyl Alcohol, Dipalmitolethyl, Hydroxyethylmonium, Methosulfate, Ceteareth-20, Biotin, Fragrance, Methyldibromoglutaronitri le, Phenoxyethanol.

Podobno odżywka tej samej firmy, ale do włosów suchych też nie ma silikonów, ale pewna nie jestem.
i_lonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-03, 09:02   #97
iwona200
Zakorzenienie

Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Paraffinum Liquidum, Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Phenoxyethanol, Ceteareth-20, Glyceryl Stearate, Sodium Methylparaben, Lactic Acid, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Parfum, Amodimethicone, Niacinamide, panthenol, Citric Acid, Trideceth-5, Glycerin, Hexyl Cinnamal, Butylphenyl Methylpropional, Benzyl Salicylate, Linalool, Trideceth-10, Limonene, CI 47005, CI 15985.

Czy tu są silikony? Jest to balsam Schauma z olejkiem z orzechów makadamia. Z góry dziękuję
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-03, 10:31   #98
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez iwona200 Pokaż wiadomość
Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Paraffinum Liquidum, Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Phenoxyethanol, Ceteareth-20, Glyceryl Stearate, Sodium Methylparaben, Lactic Acid, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Parfum, Amodimethicone, Niacinamide, panthenol, Citric Acid, Trideceth-5, Glycerin, Hexyl Cinnamal, Butylphenyl Methylpropional, Benzyl Salicylate, Linalool, Trideceth-10, Limonene, CI 47005, CI 15985.

Czy tu są silikony? Jest to balsam Schauma z olejkiem z orzechów makadamia. Z góry dziękuję
Jest silikon, ale po zapachu czyli w ilości niewielkiej
Stary 2010-07-05, 08:32   #99
Kapisz
Raczkowanie

Bez silikonów i bez alkoholu:
Aphogee keratin & green tea restructurizer

skład:
Water, Hydrolyzed Keratin, Hydrolyzed Silk, Green Tea (Camellia Sinensis)Extract, Glycine Alanine, Cocamidopropyl Hydroxysultaine, Cetrimonium Chloride,PVP, Citric Acid, Fragrance, FD&C Red #40, D&C Green #5, FD&C Yellow#6.

Przymierzam się do zakupu
Kapisz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 10:16   #100
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kapisz Pokaż wiadomość
Bez silikonów i bez alkoholu:
Aphogee keratin & green tea restructurizer

skład:
Water, Hydrolyzed Keratin, Hydrolyzed Silk, Green Tea (Camellia Sinensis)Extract, Glycine Alanine, Cocamidopropyl Hydroxysultaine, Cetrimonium Chloride,PVP, Citric Acid, Fragrance, FD&C Red #40, D&C Green #5, FD&C Yellow#6.

Przymierzam się do zakupu
a gdzie ją można dostać i ile kosztuje? jest to taka typowa odżywka czy raczej maska?
Stary 2010-07-08, 10:30   #101
Kapisz
Raczkowanie

Na allegro, za 50 zł, to taka mgiełka, ja już kupiłam Jest jeszcze maska -odżywka z tej samej firmy tez za 50
Stary 2010-07-08, 15:52   #102
iwona200
Zakorzenienie

Amodimethicone jest silikonem zmywalnym wodą lub łagodnym szamponem?
Stary 2010-07-08, 18:19   #103
anitqqq
Przyczajenie

dzieczyny możcie mi powiedzieć czy odżywka z apteczki babuni wzmacniająca ma silikony? mi sie wydaje ze nie ale byłabym wdzieczna za pomoc
Skład: aqua, cetyl alcohol, cetearyl alcohol, stearalkonium chloride, peg-20 stearate, cetrimonium chloride, isipropyl alcohol, peg-40 hydrogenated castrol oil, polyquaternium-28, rosmarinus officinalis extract, equisetum arvense extract, propylene glycol, alcohol denat, panthenol, triethanolamine, parfum, hexyl cinnamal, dmdm hydantoin, methylchloroisothiazolino le, methylisothiazolinole.

I jeszcze szampon fruit fusion objetość i blask :
aqua,sls,sls,citric acid, sodium chloride, ppg-2hydroxyethyl coco/isostearamide, sodium citrate, sodium xylensulfonate, parfum, sodium benzoate ,limonene ,tetrasodium edta,polyquaternium-10,linanool, sodium diethylenetriamine pentamethylene phosphonate, hydroxycitronellal,hexyl cinnamal,buthylphenyl metylpropional,benzyl salicylate , etidronic acid, propylene glycol, hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, cymbopogon schoenanthus, citrus tangerina , aloe barbadensis, tocopheryl acetate, ascorbyl glucoside. CI 15510, methylchloroisothiazoline , triacetin,methylisotiazol inone, pottasium sorbate
mogłam prypadkiem nazwe składnika przekrecić :p
anitqqq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-09, 09:21   #104
Kapisz
Raczkowanie

- amodimethicone ( ktory czesto jest laczony z trideceth-12 i cetrimonium chloride co jeszcze bardziej ulatwia zmywanie) - bardzo fajny silikon
znalezione na wizażu
Stary 2010-07-09, 09:36   #105
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Amodimethicone jest silikonem zmywalnym wodą lub łagodnym szamponem?
nie, potrzebny będzie łagodny szampon

Cytat:
Napisane przez anitqqq Pokaż wiadomość
dzieczyny możcie mi powiedzieć czy odżywka z apteczki babuni wzmacniająca ma silikony? mi sie wydaje ze nie ale byłabym wdzieczna za pomoc

Skład: aqua, cetyl alcohol, cetearyl alcohol, stearalkonium chloride, peg-20 stearate, cetrimonium chloride, isipropyl alcohol, peg-40 hydrogenated castrol oil, polyquaternium-28, rosmarinus officinalis extract, equisetum arvense extract, propylene glycol, alcohol denat, panthenol, triethanolamine, parfum, hexyl cinnamal, dmdm hydantoin, methylchloroisothiazolino le, methylisothiazolinole.

I jeszcze szampon fruit fusion objetość i blask :

aqua,sls,sls,citric acid, sodium chloride, ppg-2hydroxyethyl coco/isostearamide, sodium citrate, sodium xylensulfonate, parfum, sodium benzoate ,limonene ,tetrasodium edta,polyquaternium-10,linanool, sodium diethylenetriamine pentamethylene phosphonate, hydroxycitronellal,hexyl cinnamal,buthylphenyl metylpropional,benzyl salicylate , etidronic acid, propylene glycol, hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, cymbopogon schoenanthus, citrus tangerina , aloe barbadensis, tocopheryl acetate, ascorbyl glucoside. CI 15510, methylchloroisothiazoline , triacetin,methylisotiazol inone, pottasium sorbate
mogłam prypadkiem nazwe składnika przekrecić :p
pierwsza nie ma, druga chyba nie ma.
Stary 2010-07-13, 22:07   #106
iwona200
Zakorzenienie

Skład: Water (Aqua),Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Mineral Oil (Paraffinum Luquidum), Ciclomethicone, Poliquaternium-7, Frangance (Parfum), Citric Acid, Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolino ne, CI 19140 (Yellow 5), BHT, Hydrolyzed Elastin, Hydrolyzed Collagen, Sodium Chondroitinsulfate, Dissodium Edta

Dziewczyny pomóżcie, czy ta odżywka ma silikony? Jesli tak to czy sa to te łatwo zywalne czy nie?
Stary 2010-07-14, 07:59   #107
majreg
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
nie, potrzebny będzie łagodny szampon

pierwsza nie ma, druga chyba nie ma.

Ale obie mają polyquaternium, który np. na mnie działa identycznie jak silikony.
Stary 2010-07-14, 08:09   #108
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Skład: Water (Aqua),Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Mineral Oil (Paraffinum Luquidum), Ciclomethicone, Poliquaternium-7, Frangance (Parfum), Citric Acid, Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolino ne, CI 19140 (Yellow 5), BHT, Hydrolyzed Elastin, Hydrolyzed Collagen, Sodium Chondroitinsulfate, Dissodium Edta

Dziewczyny pomóżcie, czy ta odżywka ma silikony? Jesli tak to czy sa to te łatwo zywalne czy nie?
ma silikon, ale cykliczny, odparuje z włosów
za to jest tu też polyquaternium-7, które silikonem nie jest, ale do usunięcia może być potrzebny szampon, który nie zawiera polyquaterniów.

---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ----------

Cytat:
Napisane przez majreg Pokaż wiadomość
Ale obie mają polyquaternium, który np. na mnie działa identycznie jak silikony.
faktycznie, obie mają PQ
Stary 2010-07-15, 19:10   #109
iwona200
Zakorzenienie

Dziewczyny czy widzicie silikony w tych produktach?

CHI Keratin mist, mgiełka do włosów

Skład: Rosewater, Dicetyldimonium Chloride, Cocodimonium Hydroxypropyl Silk Amino Acids, Acetamine MEA (and) Lactamide MEA
Hydrolyzed Wheat Protein, Hydroxypropyl Polysiloxane, Lauryl Pyrrolidone, Panthenol, Propylene Glycol, Diazolidinyl Urea, Methylparaben, Propylparaben, Methylchloroisothiazolino ne (and) Methylisothiazolinone, Nettle, Chamomile Extract, Algae, Aloe Vera, Lavender Extract, Rosemary Extract, Parfum, Yellow 5, Red 33, Zinc Oxide, Titanium Oxide, Titanium Dioxide, Mica, Boron Nitride Powder.

(tu widze na pewno jeden, ale rozpuszczalny w wodzie wiec chyba niegroźny, co? )

CHI Silk Infusion, jedwab do włosów

Skład: Cyclomethicone, Dimethicone, C-1215 Alkyl Benzoate, Panthenol, Ethyl Ester of Hydrolyzed Silk, Phenoxyethanol, Parfum, D&C Yellow 11, D&C Red 17, Zinc Oxide, Titanium Dioxide, Mica, Boron Nitride Powder
Stary 2011-04-26, 19:17   #110
mnich11
Przyczajenie

pytanie o maskę Seboradin- czy zawiera silikony?

Mam pytanie o maskę Seboradin do włosów zniszczonych. Na opakowaniu jest napis "kompleks silikonowo- proteinowy", oprócz tego po użyciu maski włosy są bardzo gładkie, tak jak po kosmetyku z silikonami. Jednak przeglądałam skład i raczej nie widzę żadnej wzmianki, ze zawiera silikony. Może któraś z Was zerknie na spis skłądników tego kosmetyku i napisze czy zawiera on silikony czy też nie:

Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Hydrolyzed Wheat Protein PG-Propyl Silametriol, Glycerin (and) Lecithin (and) Sorbitol (and) Xanthan Gum (and) hammamelis Virginiana Extract (and) Diathomeaceous Earth (and) Disodium EDTA (and) (and) Tocopheryl Acetate (and) Glyceryl Linoleate (and) Retinyl Palmitate (and) Panthenol (and) Phenoxyethanol) and Methylparaben (and) Butylparaben (and) Ethylparaben (and) Propylparaben (and) Isobutylparaben, Laminaria Digitata Extract, Isopropyl Myristate, Parfum, Castor Oil, Jojoba Oil, Methylchloroisothiazolino ne (and) Methylisothiazolinone 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Citric Acid.
mnich11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-26, 20:04   #111
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Dot.: pytanie o maskę Seboradin- czy zawiera silikony?

Tutaj skład maski został przeanalizowany

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 13:27   #112
mnich11
Przyczajenie

Dot.: pytanie o maskę Seboradin- czy zawiera silikony?

dziękuję
mnich11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 21:53   #113
Bayka
Zakorzenienie

GG do Bayka

dziewczyny, a c powiecie o takiej odżywce? jest ok, czy ma silikony?

Shine balance essential restore conditioner:

aqua, cetearyl alcohol, glycerin,behenoyl PG-trimonium-Cloride,olea europpaea, isostearamidopropyl-morpholine lactate, panthenol, hydrolyzed keratin, hydrogenated jojoba oil, aloe barbadensis,parfum, hydroxypropyl guar, sodium gluconate, hexylene glycol, phenoxyethanol,sodium benzoate, citic acid.

będzie zgodna z cg? z góry dziękuję za pomoc

Polskie literki? -Brak
Bayka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 18:29   #114
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

Kupiłam dzisiaj odżywki dr. Organic i wg mnie skład mają wzorowy.
Zdjęcie składu zapożyczone z internetu: http://i292.photobucket.com/albums/m...e/P1252737.jpg
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 23:20   #115
Bryzejda
Raczkowanie

Kupilam ponizej funta w tecso, ma jeden silicon i sie waham czy ja w ogole stosowac.
Sklad:

aqua, cetyl alcohol, dimethicone, cetrimonium chloride, stearyl alcohol, panthenol, behentrimonium chloride, ceteareth-20, parfum, disodium EDTA, sodium chloride, isopropyl alcohol, hexyl cinnamal, benzyl salicylate, triethylene glycol, benzyl alcohol, propylene glycol, magnesium nitrate, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, citric acid, sodium hydroxide.

Cel:
Dbac o wlosy i skore

Edytowane przez Bryzejda
Czas edycji: 2011-05-10 o 23:22
Bryzejda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 15:44   #116
Friese
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Mam w domu 2 odżywki bez silikonów:
1. NIVEA Hair Care do włosów brązowych;
2. Odżywka bez spłukiwania Mrs. POTTER's z aloesem i keratyną, do włosów suchych i zniszczonych.

Problem w tym, że po tych odżywkach moje włosy nie wyglądają tak pięknie jak po odżywkach z silikonami, które na dłuższą metę, niestety, wysuszają mi włosy...

Dziewczyny, można gdzieś jeszcze kupić tą odżywkę Mrs. POTTER's z aloesem i keratyną??

Możecie podać inne odżywki/maski które nie mają silikonów? Wątek przygasł a ja nie wiem gdzie szukać odżywek bez silikonów
Friese jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 23:24   #117
majreg
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość
Dziewczyny, można gdzieś jeszcze kupić tą odżywkę Mrs. POTTER's z aloesem i keratyną??

Możecie podać inne odżywki/maski które nie mają silikonów? Wątek przygasł a ja nie wiem gdzie szukać odżywek bez silikonów
Ja znam następujące: z olejkiem babassu Rossmana, gloria Polleny Malwy, z awocado i masłem karite Garniera, Kallos latte, Dulgon z awocado i mango, Joanny np. z lnem i rumiankiem bez spłukiwania i pozostałe, Alterra morelkowa Rossmana, Hegron do spłukiwania i bez spłukiwania, Bingo np. ta "12 ekstraktów".
Wszystkie są bez silikonów i polyquaterniów.
Stary 2011-06-20, 11:02   #118
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość
Najprędzej w małych sklepikach osiedlowych.Balsamy widziałam w Auchan

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 14:53   #119
alevE
Wiecznie niezdecydowana

Ja zakupiłam z Apteczki Babuni (Joanna) Balsam nawilżająco-regenerujący oraz odżywkę wzmacniająca i oba te prodykty mają chyba silikony albo pq
`Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że jego osiągnięcie wymaga czasu. Czas i tak upłynie.`

Mój skromny kosmetyczny blożek
alevE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 15:42   #120
Friese
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alevE Pokaż wiadomość
Ja zakupiłam z Apteczki Babuni (Joanna) Balsam nawilżająco-regenerujący oraz odżywkę wzmacniająca i oba te prodykty mają chyba silikony albo pq
Jeśli masz akurat to, to poniżej jest analiza:

Joanna, Z Apteczki Babuni, Odżywka wzmacniająca do włosów cienkich, delikatnych, ze skłonnością do wypadania

JOANNA Z APTECZKI BABUNI - BALSAM NAWILŻAJĄCO-REGENERUJĄCY
- tutaj nie ma nic wspomniano o silikonach ..
Friese jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości