dobre LO w Poznaniu - ZBIORCZY - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-13, 18:49   #91
creepie
Przyczajenie

Dot.: dobre LO w Poznaniu

Mam ten sam problem co do wyboru liceum. Ja byłam na drzwiach otwartych w Marynce, Marcinku i II. Między tymi szkołami się zastanawiam. Ktoś mógłby coś na ich temat powiedzieć? Moja siostra chodzi do Marynki i jest zadowolona, choć łatwo nie jest. A i profil biol chem lub mat fiz...
creepie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-14, 14:39   #92
star1705
Raczkowanie

Ja kończę gimnazjum w Marcinku, jak jakieś pytania na które mogę odpowiedzieć masz to prosze, pytaj
Ogólnie atmosfera jest fajna, choć myślę, że po trzech latach ma się zupełnie dość takiej szkoły.
star1705 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-15, 17:49   #93
malowanaaaa
Raczkowanie

To ja też "podepnę" się do tego tematu, bo tak sobie siedzę, zastanawiam i za bardzo nie wiem, jak te wszystkie licea, które mi się podobają uporządkować.
Ogólnie to powiem, że zależy mi na dobrej klasie biologiczno-chemicznej.

Z liceów to rozważam nad VI, V, IX i Marii Magdaleny.
Chociaż szczerze powiedziawszy chyba zrezygnuję z VI. Jeszcze 3 miesiące temu byłam prawie pewna, że tam pójdę, ale coś czuję, że się mogę nie wpasować się w towarzystwo. Chyba nie jestem na tyle "rozrywkowa". W sumie jeszcze niedawno słyszałam same dobrze opinie o VI, ale ostatnio pojawiły się też takie negatywne, także sama już nie wiem.

Co do LO MM, byłam na drzwiach otwartych i nawet mi się spodobało. Ale zastanawiam się, czy dam radę? Da się wytrzymać bez korków? A jaka jest wiara? Może ktoś był lub jest w tym LO na biol-chemie?

A V LO? Baaardzo mi się spodobało... Prawdopodobnie je wezmę na II wybór. W ogóle sporo osób mówiło, że w V jest dobry biol-chem.

IX LO wezmę pewnie na III wybór.
Właśnie - orientuje się ktoś może czy progi punktowe są w V czy IX? Wydaje mi się, że w V, ale chciałam się upewnić.
malowanaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-15, 18:10   #94
mahiya_photography
Raczkowanie

Ja kończę obecnie gimnazjum Marcinka (jaki koleżanka wyżej) i ten kto mnie zna, wie, że wiem dużo o tej szkole, także jak ktoś ma pytania, to pytać

A czy jest tutaj ktoś kto chodzi/chodził do XVI LO (krzesiny), bo chce wziąć na 3 wybór, ale chce taką opinie typu, atmosfera na co największy nacisk itp. itd. Interesuje mnie klasa ścisła

---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ----------

Cytat:
Napisane przez creepie Pokaż wiadomość
Mam ten sam problem co do wyboru liceum. Ja byłam na drzwiach otwartych w Marynce, Marcinku i II. Między tymi szkołami się zastanawiam. Ktoś mógłby coś na ich temat powiedzieć? Moja siostra chodzi do Marynki i jest zadowolona, choć łatwo nie jest. A i profil biol chem lub mat fiz...
Jeśli chodzi o Marcinka to mat-fiz (nie mówię o dwujęzycznym) jest spoko. Próg w zeszłym roku wynosił około 130 pkt, więc nisko jak na I LO :P
Jak się spojrzy na ABAKUSY, to chodzą/chodziły do nich same wariaty pratycznie, chłopacy, którzy uczyli się średnio i wyrabiali bez problemu. W ABAKUSIE jest nawet niezły zestaw nauczycieli (co roku prawie ten sam). Z nauczycielami to jest tak, że jak podpadniesz na początku, to będą to wspominać, ale często się z tego śmiać. Nauczyciel od matmy w niektóry wzbudza postrach, ale to już zależy od człowieka ;D Jak zaczniesz na początku być miła, uśmiechnięta itd itp to nauczyciele będą dla Ciebie mili i to bardzo np. ja średnia z paskiem ale ledwo, w domu się za bardzo nie uczę, tylko oglądam filmy itp, ale angażowałam się w różne konkursy, nie sprzeciwiałam się (jak mnie wku*** to ponienawidzisz i już ;D) i na serio wychowawczyci mi mówi, że mam dobra opinie jako dobra uczennica, więc u nas nie tylko oceny się liczą, ale też jaka jesteś dla szkoły i innych :P
A MEDICUS to różne opinie, zależy nie tylko jaki nauczyciel, ale także jaka klasa ci sie trafi, jak będziesz miała klase typu sami lanserzy, co się uważają za lepszych (czego ci nie życzę, bo sama taką mam) to nauczyciel będzie do du**,m ale jak klasa spoko, to nawet zły nauczyciel może być git ;D
Mam nadzieję, że pomogłam
mahiya_photography jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-20, 19:57   #95
minthema
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malowanaaaa Pokaż wiadomość
To ja też "podepnę" się do tego tematu, bo tak sobie siedzę, zastanawiam i za bardzo nie wiem, jak te wszystkie licea, które mi się podobają uporządkować.
Ogólnie to powiem, że zależy mi na dobrej klasie biologiczno-chemicznej.

Z liceów to rozważam nad VI, V, IX i Marii Magdaleny.
Chociaż szczerze powiedziawszy chyba zrezygnuję z VI. Jeszcze 3 miesiące temu byłam prawie pewna, że tam pójdę, ale coś czuję, że się mogę nie wpasować się w towarzystwo. Chyba nie jestem na tyle "rozrywkowa". W sumie jeszcze niedawno słyszałam same dobrze opinie o VI, ale ostatnio pojawiły się też takie negatywne, także sama już nie wiem.

Co do LO MM, byłam na drzwiach otwartych i nawet mi się spodobało. Ale zastanawiam się, czy dam radę? Da się wytrzymać bez korków? A jaka jest wiara? Może ktoś był lub jest w tym LO na biol-chemie?

A V LO? Baaardzo mi się spodobało... Prawdopodobnie je wezmę na II wybór. W ogóle sporo osób mówiło, że w V jest dobry biol-chem.

IX LO wezmę pewnie na III wybór.
Właśnie - orientuje się ktoś może czy progi punktowe są w V czy IX? Wydaje mi się, że w V, ale chciałam się upewnić.
O jakich negatywnych opiniach mówisz? Pytam bo chodzę, jestem w drugiej klasie więc mogłabym się jakoś odnieść.
A że towarzystwo rozrywkowe to zdecydowanie się zgodzę ale nie wiem czy to aż tak bardzo przeszkadza tym spokojnym osobom.

minthema jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 17:16   #96
star1705
Raczkowanie

mahiya_photography ty też tutaj?

Twoja klasa naprawdę jest pełna lanserów? z resztą, ja nie wiem, nie odróżniam klas , w których nie ma kogoś kto mnie interesuje
Nie no, Marcinek bądź co bądź, jest spoko szkołą Prawda, Aniu? :P
Stary 2012-05-22, 07:15   #97
mahiya_photography
Raczkowanie

A no prawda, a ja jestem wszędzie :P Nie no żarcik ;D A moja klasa - no sorki: Maciej, Flora, Gośka i inni palacze :P

A ma ktoś jakieś opinie o IX LO, bo składam tam na drugi wybór i chciałabym wiedzieć co mnie ewentualnie czeka ;D
Stary 2012-05-22, 18:32   #98
star1705
Raczkowanie

Ja biorę na drugi wybór chyba V LO i jestem z siebie dumna, że się jakoś określiłam. Gdyby ktoś miał coś do dodania o V to chętnie poczytam wasze opinie
Stary 2012-05-23, 13:52   #99
malowanaaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mahiya_photography Pokaż wiadomość
A no prawda, a ja jestem
A ma ktoś jakieś opinie o IX LO, bo składam tam na drugi wybór i chciałabym wiedzieć co mnie ewentualnie czeka ;D
A kojarzy ktoś może jak wyglądała punktacja w zeszłym roku w IX LO? Tak mniej więcej.
malowanaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-23, 15:55   #100
mahiya_photography
Raczkowanie

Słyszałam że około 120 najlepsze klasy, ale to nie są potwierdzone informacje

Wgl jak myślicie - dzisiaj 3 dzień skłądania papierów a do ekonomiczno-językowej w paderku już 17 chetnych na 31 miejsc (na biol-chem u nich już 32!!!) Jak myślicie, te osoby sa dobre, czy po prostu tam ida bo to jest szkoła popularna i myślą, że się dostaną...? Martwie się, że się nie dostane :'(
Stary 2012-05-23, 18:53   #101
star1705
Raczkowanie

Ty Aniu?! Ja Ci gwarantuje, że się dostaniesz
Stary 2012-05-24, 00:12   #102
antoninet
Przyczajenie

Hej dziewczyny!

Ja już od roku nastawiona jestem bardzo na II LO. Najbardziej interesuje mnie klasa medialna. Ale... Chociaż jestem humanistką z zamiłowania i w stu procentach, to moje oceny z przedmiotów ścisłych wcale nie wyglądają tak źle. Raczej 5,4. Niestety w tym roku na teście z matmy od☠☠☠☠☠☠☠iam po prostu manianę! Wpisałam odp na kartę z przesunięciem o jedną kolumnę, a już nie starczyło mi czasu, żeby to poprawić! :/:/
Dlatego po podliczeniu procentów wychodzi mi z tej przeklętej matmy jakieś 20/30% z zadań otwartych... W sumie liczę na jakieś 144 pkt, ponieważ mam kilka punktów za osiągnięcia w konkursach artystycznych.
Myślicie, że 144 pkt starczą mi do II LO? W moich wyborach znajduje się również klasa prawnicza, wiem, że ma mniej punktów.

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi!

m.

Edytowane przez antoninet
Czas edycji: 2012-05-24 o 21:14 Powód: literówka ojjj
antoninet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-24, 12:28   #103
Magda33310
Przyczajenie

@mahiya_photography - wybierasz się do ekonomiczno-językowej widzę Moja przyjaciółka też Szczerze, to trochę się boję o tę rekrutację, bo w Paderku z dnia na dzień liczba chętnych baaardzo wzrasta, na chwilę obecną jest chyba już 23 kandydatów do 1E właśnie ... Ale mam nadzieję, że przyjaciółka się dostanie i Ty też A ktokolwiek orientuje się jaki był próg punktowy w zeszłym roku do Paderka, chociaż tak mniej więcej ?

Nie przedstawiłam się na początku, więc robię to teraz - jestem Magda i w tym roku kończę gimnazjum, na 1 wybór złożyłam do Filmoznawczej do VI LO
Magda33310 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-24, 16:55   #104
star1705
Raczkowanie

a ja mam pytanie, może ktoś z was wie
Jeśli mam wypełnione podanie, już przez nabor.pcss.pl/poznan/ i mam je wydrukowane, ale nie oddałam go jeszcze do żadnej ze szkół, to czy mogę zmienić listę preferencji, stworzyć nowe podanie i zanieść je do LO ?
Stary 2012-05-24, 17:30   #105
Magda33310
Przyczajenie

Wydaje mi się (tak na 99%), że tak No bo tam później jest "zmień podanie", czy coś takiego
Stary 2012-05-25, 07:58   #106
mahiya_photography
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez star1705 Pokaż wiadomość
a ja mam pytanie, może ktoś z was wie
Jeśli mam wypełnione podanie, już przez nabor.pcss.pl/poznan/ i mam je wydrukowane, ale nie oddałam go jeszcze do żadnej ze szkół, to czy mogę zmienić listę preferencji, stworzyć nowe podanie i zanieść je do LO ?
Natala możesz - zaloguj się tam i zmień podanie (PIN Wawrzyn nam dał :P)

---------- Dopisano o 07:58 ---------- Poprzedni post napisano o 07:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Magda33310 Pokaż wiadomość
@mahiya_photography - wybierasz się do ekonomiczno-językowej widzę Moja przyjaciółka też Szczerze, to trochę się boję o tę rekrutację, bo w Paderku z dnia na dzień liczba chętnych baaardzo wzrasta, na chwilę obecną jest chyba już 23 kandydatów do 1E właśnie ... Ale mam nadzieję, że przyjaciółka się dostanie i Ty też A ktokolwiek orientuje się jaki był próg punktowy w zeszłym roku do Paderka, chociaż tak mniej więcej ?

Nie przedstawiłam się na początku, więc robię to teraz - jestem Magda i w tym roku kończę gimnazjum, na 1 wybór złożyłam do Filmoznawczej do VI LO
w zeszłym roku do jakiegoś humana co miał 84 chętnych/31 miejsc, próg był 132 pkt
A do ekonomiczno językowej jest już 26 chętnych i strasznie się boje... Mam niby w najborszym wypadku ponad 135 pkt, ale kurde, jak tam złożyły same geniusze? Masakra, czy tylko ja rozsiewam wokół siebie panikę?! :P
Stary 2012-05-25, 13:12   #107
Magda33310
Przyczajenie

Już są 33 osoby do ekonomiczno-językowej ; O A to nawet jeszcze nie połowa rekrutacji ...
Kurczę, mam nadzieję, że geniusze tam nie składają, choć przy 135p (co najmniej), no to powinnaś się dostać
Do mojej jest jak na razie 21 osób, więc spoczko A w zeszłym roku był popyt na tego pierwszego humana, w tym roku w sumie też
I nie tylko Ty panikujesz Ja panikuję nie dość, że za siebie, to jeszcze za ludzi wokół mnie ; P
Stary 2012-05-25, 17:06   #108
star1705
Raczkowanie

Ja rozsiewam panikę, bo nie mam pojęcia gdzie chcę iść. to chyba gorsze.
Stary 2012-05-25, 18:06   #109
joyy
Przyczajenie

Ja dziś złożyłam na 1 wybór do III (klasy E i F) na 2 do V (klasa C) i na trzeci do liceum pod Poznaniem Wybiera się ktoś do III ? ;>
joyy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-26, 09:41   #110
mahiya_photography
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Magda33310 Pokaż wiadomość
Już są 33 osoby do ekonomiczno-językowej ; O A to nawet jeszcze nie połowa rekrutacji ...
Kurczę, mam nadzieję, że geniusze tam nie składają, choć przy 135p (co najmniej), no to powinnaś się dostać
Do mojej jest jak na razie 21 osób, więc spoczko A w zeszłym roku był popyt na tego pierwszego humana, w tym roku w sumie też
I nie tylko Ty panikujesz Ja panikuję nie dość, że za siebie, to jeszcze za ludzi wokół mnie ; P
Cieszę się, że nie jestem biol-chem'em, bo bym pewnie poszła do tej klasy w paderku z hiszpańskim, a teraz jest tam 52 chętnych :P I pozdrawiam dziennikarską, która ma już 54 ;D A ja 36... CZEMU AŻ TYLE?!?!?!?
Jak się nie dostanę to i do Krzesin ;P Moja kumpela z klasy idzie do Filmoznawczej i też ma stracha, że się nie dostanie ;P
Stary 2012-05-26, 15:22   #111
resonanse
Przyczajenie

mój pierwszy wybór to VIII lo, a drugi to V lo
Kto z was składał do 5 lub 8 i na jaki kierunek ?
resonanse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-27, 10:52   #112
star1705
Raczkowanie

joyy ja idę do III. do avicenny Jeśli mnie przyjmą oczywiscie. A jak nie to ląduje w czwóreczce. Na trzeci wybór mam XXI. We wtorek jadę składać papiery
Stary 2012-05-27, 13:35   #113
Magda33310
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mahiya_photography Pokaż wiadomość
Cieszę się, że nie jestem biol-chem'em, bo bym pewnie poszła do tej klasy w paderku z hiszpańskim, a teraz jest tam 52 chętnych :P I pozdrawiam dziennikarską, która ma już 54 ;D A ja 36... CZEMU AŻ TYLE?!?!?!?
Jak się nie dostanę to i do Krzesin ;P Moja kumpela z klasy idzie do Filmoznawczej i też ma stracha, że się nie dostanie ;P
My się z moją przyjaciółką łudzimy, że w tym tygodniu będzie już mniej chętnych ... ; )
A Twoja kumpela ile mniej więcej pkt będzie miała jeśli wolno spytać ?
Bo generalnie wydaje mi się, że w tym roku progi mogą być nieco wyższe, bo test (przynajmniej dla większości osób) był dość prosty ... A to nie pociesza.
Stary 2012-05-28, 16:57   #114
marttynkaa
Raczkowanie

Witajcie Pozwolę sobie podczepić się pod Wasz temat.
A mianowicie oprócz forum nie ma żadnego miejsca, w którym mogę się czegokolwiek dowiedzieć, papiery złożone, został ponad miesiąc do wyników, a ja obawiam się, że spędzę go na nieskończonych nerwach

Przejdę do rzeczy, nie jestem z Poznania, ale wszystkie trzy wybory właśnie tam złożyłam. Najbardziej zależy mi na LO MM, a wchodząc na stronę poznańskiego naboru i widząc, ilu chętnych jest do klas, zaczynam panikować, czy jest szansa abym się tam dostała.
Patrząc na progi z lat ubiegłych powinno być dobrze, ale podobno nie powinno się kierować tymi statystykami, gdyż nasza nowa rekrutacja jest zupełnie inna.
I tutaj pytanie do Was, starszych i bardziej doświadczonych, czy progi punktowe mogą się aż tak zmienić i pójść w górę ?
Oraz drugie pytanie, czy to normalne, że jest tylu chętnych ?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi !
marttynkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-29, 15:22   #115
star1705
Raczkowanie

Mam to samo z III LO, wczoraj było 9 chętnych a dzisiaj jest 46...jak tak dalej pójdzie, nie mam zadnych szans.

Myślę, że próg punktowy zależy od tego jak idą testy gimnazjalne, a ponoć w tym roku poszły dobrze, więc próg będzie wyższy.
zdaje mi się też, ze do MM zawsze było wielu chętnych, w końcu to jedno z najlepszych liceów w Poznaniu
Stary 2012-05-29, 18:38   #116
marttynkaa
Raczkowanie

Toż mnie pocieszyłaś ;//
Jeśli chodzi o te progi to o ile mogą podskoczyć - 150 pkt, 155 ? a może więcej ?
I jeszcze jedno, jeśli chodzi o 2 i 3 wybór to oni będą patrzeć na punkty i po prostu dostaną się Ci z większą ilością, a nie z tymi co mieli 1 wybór ?
Stary 2012-05-29, 18:55   #117
resonanse
Przyczajenie

Czy wy też codziennie wchodzicie na stronę naboru i sprawdzacie zainteresowanie ? Przerasta mnie to i wytrzymaj do czerwca xd Bardzo dużo osób jest do VI i inych dobrych liceów, a to tylko pierwszy wybór xd -,-

_________________________ _________________________ _______-

Why ? Whyy?
resonanse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-29, 20:05   #118
marttynkaa
Raczkowanie

ahh Ci, no to mnie pocieszyłas ;//
Ale patrzyłam na progi w zeszłych latach i było coś koło 130/140 pkt, więc myślicie, że mogą podskoczyć do 150,155 ? A może wyżej ?
I jeszcze jedno pytanko mam, jakbyście mogły odpowiedzieć, czy jesli chodzi o 2 i 3 wybór to będzie tak, że dostajesz się tam, gdzie po prostu masz wystarczającą liczbę punktów? A nie jest istotne to, czy to jest Twój 1,2,3 wybór?
Niby ta rekrutacja taka banalna a ja już się gubię.
Dostajesz się tylko do jednej szkoły, czy po prostu tam, gdzie ci punktów wystarczy ?
Będę bardzo wdzięczna, jeśli ktoś odpowie
Stary 2012-05-29, 20:18   #119
creepie
Przyczajenie

Widze że niekórzy tak jak ja na pierwszy wybór dali Marynkę. Ktoś może dał na biolchem, matfiz? Zawsze możemy się już skontaktować, może akurat się dostaniemy, a znając się będzie łatwiej
Pozdrawiam, Weronika )
creepie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-29, 20:21   #120
marttynkaa
Raczkowanie

ja tylko biol-chem A Ty jak myślisz jak wyjdą progi punktowe ?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości