Najbardziej denerwujący bohater/bohaterka książek to...? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-03-04, 19:08   #91
blackcaffeine
Raczkowanie

Dot.: Najbardziej denerwujący bohater/bohaterka książek to...?

Ania z Zielonego Wzgórza!! BLEE! Pamiętam wogóle jak mnie dawno dawno temu zmuszano do czytania tego
blackcaffeine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-05, 16:26   #92
tutaj
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lir391 Pokaż wiadomość
Poważnie? Wokulski? ale dlaczego?

moim ideałem jest Kmicic z "Potopu"

oo, Kmicic tez ! a Skrzetuski?;> Jakos po lekturze "Potopu" "Ogniem i mieczem nie zrobilo na mnie wielkiego wrażenia.

A Wokulski mnie rozbroił swoją romantyczną przeszłościa, upartym dążeniem do celu no i byl przedsiębiorczym i zaradnym facetem. No i jak kochał IZabele..;> Pozniej denerwowało mnie już jego ciągłe o niej rozmyślanie i kalkulowanie, ale milosc sama w sobie byla piękna. Echh, mogl się zakochać w Stawskiej i byloby ładne rozwiązanie jak z taniego romansu a tak.. cierpiał biedak

NIe śmiejcie sie, dla mnie fajnym facetem byl tez Longinus Podbipięta

Dziwne, że lubię takich bohaterów, w codziennym życiu bym ich chyba nie zniosła
Stary 2008-03-05, 17:08   #93
SerenaVDW
Raczkowanie

GG do SerenaVDW

Corinne Hoffman czyli biala masajka- glupota tej kobiety jest wprost nie do ogarniecia
Wokulski-mogl miec chlop co tylko chcial i normalna babe to mu sie zachcialo puszczalskiej arystokratki
Łęcka-chyba zostalo wyjasnione wczesniej
Judym-za caloksztalt
Werter-to mial byc facet czy placzliwa baba?
Emilia Korczyńska-szkoda ze jej oddychac nie bylo za ciezko chociaz czasami i to sie zdarzalo
Stary 2008-03-05, 19:33   #94
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tutaj Pokaż wiadomość
oo, Kmicic tez ! a Skrzetuski?;> Jakos po lekturze "Potopu" "Ogniem i mieczem nie zrobilo na mnie wielkiego wrażenia.

A Wokulski mnie rozbroił swoją romantyczną przeszłościa, upartym dążeniem do celu no i byl przedsiębiorczym i zaradnym facetem. No i jak kochał IZabele..;> Pozniej denerwowało mnie już jego ciągłe o niej rozmyślanie i kalkulowanie, ale milosc sama w sobie byla piękna. Echh, mogl się zakochać w Stawskiej i byloby ładne rozwiązanie jak z taniego romansu a tak.. cierpiał biedak

NIe śmiejcie sie, dla mnie fajnym facetem byl tez Longinus Podbipięta

Dziwne, że lubię takich bohaterów, w codziennym życiu bym ich chyba nie zniosła
Skrzetuski też był taki męski i odważny Mnie "ogniem i mieczem" zachwyciło, najmniejsze wrażenie wywarła na mnie trzecia część trylogii - Pan Wołodyjowski
Podbipięta był świetną postacią i było mi bardzo przykro, jak umarł.
Wokulski we mnie nie wzbudził absolutnie żadnych emocji
Cytat:
Napisane przez SerenaVDW Pokaż wiadomość
Corinne Hoffman czyli biala masajka- glupota tej kobiety jest wprost nie do ogarniecia
Wokulski-mogl miec chlop co tylko chcial i normalna babe to mu sie zachcialo puszczalskiej arystokratki
Łęcka-chyba zostalo wyjasnione wczesniej
Judym-za caloksztalt
Werter-to mial byc facet czy placzliwa baba?
Emilia Korczyńska-szkoda ze jej oddychac nie bylo za ciezko chociaz czasami i to sie zdarzalo
Podczas omawiania "Nad Niemnem" w liceum też narzekaliśmy na tę postać, że beznadziejna, płaczliwa i wkurzająca i polonistka powiedziała nam wtedy, ze w naszym wieku miała podobne odczucia, ale z biegiem lat patrzy na Emilię coraz wyrozumialej i z coraz większą empatią po tych słowach nieco zmieniłam stosunek do tej bohaterki

'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.'
/Terry Pratchett/

lir391 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-05, 19:51   #95
tutaj
Zakorzenienie

Cytat:
Skrzetuski też był taki męski i odważny Mnie "ogniem i mieczem" zachwyciło, najmniejsze wrażenie wywarła na mnie trzecia część trylogii - Pan Wołodyjowski
Właśnie nie rozumiem fenomenu Skrzetuskiego, przez to, ze studiowałam jego charakter jak tego drugiego, nie pobił Kmicica- niegrzecznego chłopca Co do pana Wołodyjowskiego się zgadzam, jakiś taki,, sredni.
Dla mnie namber łan "Potop", pozniej "Ogniem.." a "Pan Wołodyjowski jakoś tak chyba z sentymentu. Aż mnie naszła ochota na powtórkę.. ale to dopiero po maturze

a wracając do znielubionych bohaterów w kontekście dzieł naszych narodowych .. to nie lubiłam PAna TAdeusza. Taka lala jak dla mnie
Za to JAcek Soplica to kolejny ideał mężczyzny
Stary 2008-03-05, 21:50   #96
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tutaj Pokaż wiadomość
Właśnie nie rozumiem fenomenu Skrzetuskiego, przez to, ze studiowałam jego charakter jak tego drugiego, nie pobił Kmicica- niegrzecznego chłopca Co do pana Wołodyjowskiego się zgadzam, jakiś taki,, sredni.
Dla mnie namber łan "Potop", pozniej "Ogniem.." a "Pan Wołodyjowski jakoś tak chyba z sentymentu. Aż mnie naszła ochota na powtórkę.. ale to dopiero po maturze

a wracając do znielubionych bohaterów w kontekście dzieł naszych narodowych .. to nie lubiłam PAna TAdeusza. Taka lala jak dla mnie
Za to JAcek Soplica to kolejny ideał mężczyzny
niegrzeczni chłopcy jak najbardziej, ale Skrzetuski był taki cudownie nieskazitelny, ucieleśnienie cech prawdziwego rycerza, jak za nim nie szaleć

E tam, lala - młody był, niedoświadczony i tyle
Jacek Soplica dla mnie zawsze pozostanie księdzem Robakiem. Duchowni mnie kompletnie nie pociągają

'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.'
/Terry Pratchett/

Stary 2008-03-06, 13:55   #97
karwanka27
Raczkowanie

Mnie najbardziej drażniła Gruszeńka z „Braci Karamazow” Dostojewskiego. Słabo znoszę, negatywne, rozwiązłe i wulgarne postacie kobiece. Nigdy ich nie zrozumiem. Ja bym tak po prostu nie mogła ;-).
karwanka27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-03-06, 15:37   #98
tutaj
Zakorzenienie

Cytat:

E tam, lala - młody był, niedoświadczony i tyle
Jacek Soplica dla mnie zawsze pozostanie księdzem Robakiem. Duchowni mnie kompletnie nie pociągają

ech, no widzisz samych z pokręconymi życiorysami mi się chce :P

Moze nawet Tedeusz by się przy JAcku wyrobil :P
Stary 2008-03-06, 23:16   #99
kennademerkedo
Raczkowanie

1)Pollyanna, stawiana mi w szczeniecym wieku za wzor cnot wszelakich. Gdybym to indywiduum kiedys spotkala, to podbite oczy bylyby tylko poczatkiem- ciekawe jaka pozytywna strone sytuacji zobaczylaby wtedy?!?
2) Harry Potter- za caloksztalt. Uwazam ze mamy tuziny lepszych powiesci fantastycznych i znacznie ciekawszych bohaterow.
3) Jedna z bohaterek "Zamku Otranto"- nie pomne imienia- leje slozy srednio co 3 akapit, biorac pod uwage ilosc stron w powiesci zastanawiam sie, jakim cudem jeszcze cokolwiek widzi (ze o zapuchnietej fizys nie wspomne- Walpole jakos zapomnial)
4) Yennefer- rowniez za caloksztalt; szczegolnie za wodzenie wiedzmaka za nos
5) Flecik z Eddingsowego cyklu Elenium- wizja dzieweczki z umazanymi trawa stopami prawiacej wszystkim moraly- WZROKIEM!- wybitnie do mnie nie trafia
Stary 2008-03-07, 15:26   #100
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kennademerkedo Pokaż wiadomość
1)Pollyanna, stawiana mi w szczeniecym wieku za wzor cnot wszelakich. Gdybym to indywiduum kiedys spotkala, to podbite oczy bylyby tylko poczatkiem- ciekawe jaka pozytywna strone sytuacji zobaczylaby wtedy?!?
O rany, ile w Tobie agresji.

Cytat:
2) Harry Potter- za caloksztalt. Uwazam ze mamy tuziny lepszych powiesci fantastycznych i znacznie ciekawszych bohaterow.
Naprawdę? możesz wymienić ten tuzin? jestem bardzo ciekawa
Cytat:
3) Jedna z bohaterek "Zamku Otranto"- nie pomne imienia- leje slozy srednio co 3 akapit, biorac pod uwage ilosc stron w powiesci zastanawiam sie, jakim cudem jeszcze cokolwiek widzi (ze o zapuchnietej fizys nie wspomne- Walpole jakos zapomnial)
4) Yennefer- rowniez za caloksztalt; szczegolnie za wodzenie wiedzmaka za nos
5) Flecik z Eddingsowego cyklu Elenium- wizja dzieweczki z umazanymi trawa stopami prawiacej wszystkim moraly- WZROKIEM!- wybitnie do mnie nie trafia
Yenn akurat lubiłam, ale rozumiem, że może się komuś nie podobać

/Terry Pratchett/

Stary 2008-03-07, 21:58   #101
danuskahehe
Raczkowanie

Rzeźnik Raptusiewicz z Zemsty-glupie to takie ze idź pan w pyry
panna migotka-nie wiem co muminek w tej grubej d... widział
Werter-no dobra, byl nieszczesliwie zakochany, no ale ile mozna pisac o jednym i tym samym?
Jane Marple, jedna z bohaterek wielu ksiazek A. Christie-idealny model przedstawiajacy mentalnosc brytyjskiego spoleczenstwa
Rzecki-mowil na okraglo o polityce pogodzie i "Stachu", pozbawiony osobowosci i wlasnego prywatnego zycia
Nel-rozpieszczony bahor, kula u nogi Stasia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-07, 23:32   #102
kennademerkedo
Raczkowanie

Cytat:
Naprawdę? możesz wymienić ten tuzin? jestem bardzo ciekawa
wedle zyczenia:
1. Pan Kleks + reszta Akademii
2. wspomniany Geralt
3. Inkwizytor Inglota
4. babcia Jagodka Brzezinskiej
5. Jakub Wedrowycz Pilipiuka (niech sie dzieciaku ucza;p)
6. Kajko i kokosz (fakt, ze komiks w niczym nie umniejsza postaci)
7. Kamyk Bialoleckiej
8. Owen Yates Debskiego
9. bohaterowie Kresa (m.in. Basegor Kragdob, Rbit)
10 Fawson Wolskiego
11. red. Tomaszewski Lewandowskiego
12. Witelon Jablonskiego
tuzin [nieco ponad wlasciwie]bohaterow...dla mlodziezy i doroslych...tylko z naszego podworka. Jest ich wiecej
Stary 2008-03-08, 10:39   #103
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
wedle zyczenia:
1. Pan Kleks + reszta Akademii
2. wspomniany Geralt
3. Inkwizytor Inglota
4. babcia Jagodka Brzezinskiej
5. Jakub Wedrowycz Pilipiuka (niech sie dzieciaku ucza;p)
6. Kajko i kokosz (fakt, ze komiks w niczym nie umniejsza postaci)
7. Kamyk Bialoleckiej
8. Owen Yates Debskiego
9. bohaterowie Kresa (m.in. Basegor Kragdob, Rbit)
10 Fawson Wolskiego
11. red. Tomaszewski Lewandowskiego
12. Witelon Jablonskiego
tuzin [nieco ponad wlasciwie]bohaterow...dla mlodziezy i doroslych...tylko z naszego podworka. Jest ich wiecej
dziękuję, że podałaś o żadnej z tych książek (oprócz Kleksa no i Wiedźmina) nie słyszałam. patrzyłam na biblionetce i np. ta ksiązka Inglota ma tylko 12 ocen http://www.biblionetka.pl/ks.asp?id=68511 i większość nie jest nawet w połowie tak popularna, jak HP - ja te tytuły pierwszy raz w życiu na oczy widzę. Może rzeczywiście są lepsze, ale jakoś nasza młodzież nie sięga po rodzimą produkcję
Ta Babcia Jagódka mnie zaciekawiła, rozejrzę się za nią

/Terry Pratchett/

Stary 2008-03-08, 12:17   #104
agrafiena
Raczkowanie

no co wy?
gruszeńkę uwielbiam. jak widać po nicku. odkąd TŻ nas utożsamił, patrzę na nią jak na siebie :->
humbert humbert - noo co do niego macie? ja się utożsamiam z jego wizją świata [wyłączając nimfetki] mamy identyczne poczucie humoru i podobnie widzimy ludzi. uwielbiam humberta.

a lewin faktycznie, zadufany, zazdrosny gnojek, robił żonie sceny tak na wyrost, bo coś mu się uwidziało, zresztą ten wychwalany stary książę miał podobny charakter [był stanowczo przeciwny szkołom dla kobiet, bo kobieta jak wiadomo ma niższy umysł], ale swoją drogą tołstoj pisząc lewina pisał o sobie, co mnie wielce dziwi bo facet był w porządku a lewin taki posępny obrażalski.

ewka z panny nikt mnie wkurzała. załgana mądrala z bogatymi rodzicami.
agrafiena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-08, 12:33   #105
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez blackcaffeine Pokaż wiadomość
Ania z Zielonego Wzgórza!! BLEE! Pamiętam wogóle jak mnie dawno dawno temu zmuszano do czytania tego
Podpisuje sie.... doczytalam do fragmentu jak przefarbowala wlosy i wyszly zielone... zbulwerowalam sie i nie czytalam dalej.

Zeby bylo ciekawiej wiele lat pozniej gdy popelnilam swoj blad i "poprawilam" swoj kolor wlosow u fryzjera to tez wyszly zielone.... ale nie polubilam Ani z Zielonego Wzgorza do teraz.

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-03-08, 13:28   #106
ksh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez danuskahehe Pokaż wiadomość
Rzeźnik Raptusiewicz z Zemsty-glupie to takie ze idź pan w pyry
we mnie budził sympatię zawsze się uśmiechałam jak wtrącał swoje łacińskie sformułowania
Cytat:
panna migotka-nie wiem co muminek w tej grubej d... widział
Werter-no dobra, byl nieszczesliwie zakochany, no ale ile mozna pisac o jednym i tym samym?
Tu popieram Muminka zresztą też nie polubiłam

Cytat:
Rzecki-mowil na okraglo o polityce pogodzie i "Stachu", pozbawiony osobowosci i wlasnego prywatnego zycia
oj nie! Rzeckiego będę bronić Jak dla mnie był najbardziej pozytywną postacią z całej powieści (może oprócz studentów ). Był już stary, w kieszeni miał niespełnione ideały i jeszcze większe marzenia na przyszłość, więc wybaczam mu jego dziwactwa "Pamiętnik starego subiekta" czytałam najchętniej z całej "Lalki"
e veux seulement oublier
Et puis je fume

ksh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-09, 01:02   #107
kennademerkedo
Raczkowanie

Cytat:
dziękuję, że podałaś o żadnej z tych książek (oprócz Kleksa no i Wiedźmina) nie słyszałam. patrzyłam na biblionetce i np. ta ksiązka Inglota ma tylko 12 ocen http://www.biblionetka.pl/ks.asp?id=68511 i większość nie jest nawet w połowie tak popularna, jak HP - ja te tytuły pierwszy raz w życiu na oczy widzę. Może rzeczywiście są lepsze, ale jakoś nasza młodzież nie sięga po rodzimą produkcję
Ta Babcia Jagódka mnie zaciekawiła, rozejrzę się za nią
prosze bardzo, polecam sie na przyszlosc
nie sa popularne, bo zaden z autorow nie mial tyle szczescia co pani Rowling- na promocje tych ksiazek nie wydano pewnie jednej tysiecznej tego co na HP. M.in. za to nie lubie calego zjawiska potteromanii- abstrahujac od wartosci literackich- to balon sztucznie nadmuchany przez reklame. Nie wiem jak z dostepem w bibliotekach, ale przypuszczam ze mozna wszystkie te ksiazki nabyc na allegro. Pozdrawiam
PS. Pare opowiadan Brzezinskiej ukazalo sie w pismach fantastycznych (Nowa Fantastyka, Science Fiction, Portal)- moze uda Ci sie znalezc wersje online? :kciuki
PS.II. Jesli masz ochote na fantastyke zagraniczna to daj znac- zrobie liste
Stary 2008-03-09, 08:31   #108
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
prosze bardzo, polecam sie na przyszlosc
nie sa popularne, bo zaden z autorow nie mial tyle szczescia co pani Rowling- na promocje tych ksiazek nie wydano pewnie jednej tysiecznej tego co na HP. M.in. za to nie lubie calego zjawiska potteromanii- abstrahujac od wartosci literackich- to balon sztucznie nadmuchany przez reklame. Nie wiem jak z dostepem w bibliotekach, ale przypuszczam ze mozna wszystkie te ksiazki nabyc na allegro. Pozdrawiam
PS. Pare opowiadan Brzezinskiej ukazalo sie w pismach fantastycznych (Nowa Fantastyka, Science Fiction, Portal)- moze uda Ci sie znalezc wersje online? :kciuki
PS.II. Jesli masz ochote na fantastyke zagraniczna to daj znac- zrobie liste
oj, nie, dziękuje ślicznie, ale niezbyt gustuje w fantastyce - ja to tylko Pratchett, Wiedźmin Sapkowskiego, i czasami jakieś malutkie przygody, wolę inne gatunki
Co do HP to ja lubię tę serię i przyznaję to bez wstydu. Jest naprawdę fajnie, przystępnie napisana ( i przetłumaczona, bo czytałam po polsku i chylę czoło przed tłumaczem ). Ciesze się, że jest książka, po którą sięgneły dzieciaki, które jedyne słowo pisane widziały na monitorze komputera i był to napis "game over"
Myślę, że chociaż dla niektórych nastolatków HP był czymś, co zachęciło ich do sięgnięcia po inne książki.
A nawet jeśli nie, to wolę, żeby w świecie, gdzie przeciętny człowiek czyta pół książki rocznie, dzieciaki czytały ten "sztucznie nadmuchany balon literacki", niż żeby nie czytały wcale

/Terry Pratchett/

Stary 2008-03-14, 08:26   #109
lir391
Zakorzenienie

Strasznie mnie wkurza postać pani detektyw Kinsey Millhone z książek Grafton - przeczytałam dwie książki z nią w roli głównej S jak stryczek i P jak przestępstwo. W obydwu ta pani naprawdę nie potrafi rozwiązać żadnej zagadki, kręci się w kółko i pyta na oślep i wszystko, co odkrywa wpada jej w ręce kompletnym przypadkiem. I zgarnia za to grubą kasę
Jest bezbarwna, nieciekawa i denerwująca.

/Terry Pratchett/

Stary 2008-03-14, 13:54   #110
Karola20
Zakorzenienie

GG do Karola20

Ania z Zielonego Wzgórza
Łęcka i Wokulski z "Lalki"
I Dolores Umbidge z "Harrego Pottera i Zakonu feniksa"

"Nie mam chłopaka, bo kocham polskich siatkarzy"

Skra
Wrona,Qrek

Karola20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-23, 11:06   #111
coff3ina
Zadomowienie

Anna Karenina bije wszystko jest to postać tak irytująca i nie wiedząca czego chce od życia, ze nie mogę patrzeć na II tom który męczę od kilku miesięcy.
Lewina o ciasnym rozumku lubię.
Judym również mnie irytuje takie to pitu pitu bez jaj.

https://www.facebook.com/thefeelgoodplace1
coff3ina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-19, 18:25   #112
rozwydrzona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Karola20 Pokaż wiadomość
Łęcka i Wokulski z "Lalki"
podpisuję się obiema rękami...
Stary 2008-09-20, 20:52   #113
k_sagitta
Zakorzenienie

Pierwsze co mi przychodzi na myśl to Wanda Okrzyńska z "Przedwiośnia".
Stary 2008-11-23, 21:59   #114
danuskahehe
Raczkowanie

werter z cierpienia mlodego wertera
jane marple i herkules poirot
nel
ania z zielonego wzgorza
bridget jones
olenka z potopu
mietus z ferdydurke
Stary 2008-11-24, 15:25   #115
dulcynea01
Raczkowanie

GG do dulcynea01

Ignacy Borejko
Nel, Danusia i Liwia - boję się czytać reszty skądinąd sympatycznego Sienkiewicza, żeby na mnie cóś takiego nie wyskoczyło
Wroński w Annie Kareninie - nie pamiętam powodu, tylko cholerną irytację przychodzącą z każdym jego pojawieniem się
Ksiądz w Notre Dame, Frollo mu było?
Ashley w Przeminęło z wiatrem
I jeszcze Janis Joplin w swojej biografii, chwilami miałam ochotę wejść do środka i nią potrząsnąć

Edit: Nie wiem jak mogłam zapomnieć! Claudia w Wywiadzie z wampirem, najbardziej irytująca bohaterka świata!

Edytowane przez dulcynea01
Czas edycji: 2008-11-25 o 16:41
dulcynea01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-24, 17:32   #116
Mariah
Zakorzenienie

Katarzyna Earnshaw z Wichrowych Wzgórz!!! Co za niezrównoważony psychicznie i męczący babsztyl!
Stary 2008-11-24, 20:00   #117
mell002
Zadomowienie

Ania z Zielonego Wzgórza
Bridget Jones
Nel
Danusia z "Krzyżaków"

mell002 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-25, 08:16   #118
.:aniah:.
Zadomowienie

GG do .:aniah:.

Ależ się uczepiłyście tej Ani z Zielonego wzgórza;> Z tego co pamiętam, to ja ją kochałam tzn, kochałam te książki, ale nie jestem pewna czy faktycznie nie była taka irytująca. Chyba przeczytam jeszcze raz
Stary 2008-11-25, 11:26   #119
smallangel
Raczkowanie

moim numerem jednej jest Werter. kompletna 'mameja', płaczliwy, użalający się nad sobą, bardzo niedojrzały facet. wciąż nie mogę się nadziwić, że w czasach wydania książki był tak ważną postacią dla ludzi. to, jak zachowywał się w stosunku do Lotty było wręcz żenujące... gdy czytałam książkę nie mogła doczekac się momentu, w którym w końcu popełni samobójstwo .
2) Zosia z "Pana Tadeusza". za całokształt.
3)momentami Ricardo z "Szelmostw niegrzecznej dziewczynki" - fajnie, kochał ją, ale ile można? godził sie na wszystkie poniżenia tylko po, aby spędzić z nią kilka chwil. i zasze gdy postanowił więcej się z nią nie spotykać i tak nie wytrzymywał. wracał do niej, pomagał,a ona to wykorzystywała.
Stary 2010-08-29, 00:00   #120
Plurabellle
Zadomowienie

Świetny wątek! Odkopuję

Moje typy tak "z biegu" to właściwie wszyscy bohaterowie Żeormskiego z Judymem, Cezarym Baryką i tą pepenką z "Ludzi bezdomnych" (Joanna?) na czele. Podium należy do nich (przynajmniej dopóki nie przypomnę sobie kogoś równie drażniącego).

Nieco dalej plasuje się Skrzetuski - a raczej Helenka kruczowłosa - miałam ok 13 lat, gdy to czytałam i nie mogłam juz wtedy skumać, jakim cudem mozna nie chcieć Bohuna, tylko takiego ćwoka o przerażająco wąskich horyzontach.

A tuż za nimi... albo nie... przed nimi... druga taka parka udana (też Sienkiewiczowa) - Kmicic (psychopata) i chodzacy ideał Oleńka Billewiczówka, która była tak cnotliwa i porządna, że nie czerniła sobie brwi!

Tyle co do lekturek, a teraz dostanę w łeb, a może i bana, ale po prostu musze to napisać Bella ze "Zmierzchu".

Edytowane przez Plurabellle
Czas edycji: 2010-08-29 o 01:12 Powód: złagodziłam nieco ;)
Plurabellle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości