"Cudze chwalicie, swego nie znacie..." czyli najciekawsze zakątki naszego kraju - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-30, 15:23   #91
owca79
Raczkowanie

Dot.: "Cudze chwalicie, swego nie znacie" czyli watek o wspaniałych miejscach w Polsc

Cytat:
Napisane przez e-miska Pokaż wiadomość
Ja myslalam raczej o miejscach konkretnych. Dziewczyny w amtym wątku pisały o Tatrach, konkretnych miastach a ja chciałam utworzyć wątek bardziej szczegółowy
Zapraszam
Wkrótce dodam własne miesca, które uznałam za ciekawe.
Roztocze i Szumy
W Dolinie Zwierzynieckiej, z rozległych bagien bierze początek rzeka Szum, która prowadzi swe wody do Tanwi, a wraz z nią do rzeki San. Tanew zbiera wody niemal z całego Roztocza Środkowego. Dopływy jej: rzeka Szum, rzeka Sopot i potok Jeleń, jak i górna Tanew mają charakter przełomów o stromych, malowniczych zboczach. W dnach potoków odsłaniają się skały podłoża, na których rzeczki tworzą efektowne kaskady zwane szumami.

Edytowane przez owca79
Czas edycji: 2009-04-30 o 15:26
owca79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-01, 22:17   #92
aanitkaa
Zadomowienie

Dot.: "Cudze chwalicie, swego nie znacie..." czyli najciekawsze zakątki naszego kraju

co proponujecie na tegoroczne majówki jednej zostało nam jeszcze 2 dni a druga już za 2 tygodnie

ja chyba zwiedzę Krasiczyn i Niedzice

aanitkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 13:16   #93
aneciazg
Przyczajenie

Dot.: "Cudze chwalicie, swego nie znacie..." czyli najciekawsze zakątki naszego kraju

Oj Polska piękny kraj
Moimi ulubionymi miejscami są
Kraków- ogólnie całość, całe miasto bardzo ale to bardzo mnie urzekło
Zakopane - Krupówki, Gubałówka - miejsce z którego nie chce się przyjeżdżać
Wrocław - panorama racławicka, muzeum narodowe - całość miasta jest piękna, ale drogi dojazdowe nie były zbyt fajne
aneciazg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-06, 15:30   #94
margot1991
Wtajemniczenie

Up!
Świetny temat, tylko muszę go jeszcze na spokojnie ogarnąć : )

A może któraś Wizażanka pomogła mi trochę. Chcemy się wybrać z moim TŻ na wakacje w Polskę. Jestem z lubelskiego więc raczej nie interesuje mnie krańcowy zachód. Biorę pod uwagę góry (np Pieniny,Tatry,Bieszczady) najlepiej by było jezioro w górach, ewentualnie jak nie góry to morze.Poszukujędobrego ośrodka wczasowego, a może też być ew. wycieczka z biura podróżnego w te miejsca. Czy mogłybyście mi coś doradzić, może macie jakieś ulubione ośrodki ( w przystępnej cenie oczywiście ) Interesuje mnie również jakie są tam atrrakcje turystyczne, a może poleciłybyście termin w którym są organizowane tam jakieś imprezy.
Poóżcie prosze bo jest mnóstwo ofert jednak żadna narazie nie przykuła mojej uwagi ;-)

Edytowane przez margot1991
Czas edycji: 2009-05-06 o 15:31
margot1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-06, 19:30   #95
carmen20
Zadomowienie

Uważam, że Polska to piękny kraj i ma wiele przepięknych miejsc. Moje ulubione to :

- nasze piękne morze Trójmiasto, Karwia, Jastrzębia Góra, Władysławowo
- Pieniny : Szczawnica, Czorsztyn, Nidzica, zachęcam do spływu Dunajcem, piękne widoki
- Zakopane
- Góry Stołowe coś wspaniałego
- Kazimierz Dolny, Nałęczów - miejsca idealne na weekend
carmen20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-06, 20:56   #96
aanitkaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez margot1991 Pokaż wiadomość
Up!
Świetny temat, tylko muszę go jeszcze na spokojnie ogarnąć : )

A może któraś Wizażanka pomogła mi trochę. Chcemy się wybrać z moim TŻ na wakacje w Polskę. Jestem z lubelskiego więc raczej nie interesuje mnie krańcowy zachód. Biorę pod uwagę góry (np Pieniny,Tatry,Bieszczady) najlepiej by było jezioro w górach, ewentualnie jak nie góry to morze.Poszukujędobrego ośrodka wczasowego, a może też być ew. wycieczka z biura podróżnego w te miejsca. Czy mogłybyście mi coś doradzić, może macie jakieś ulubione ośrodki ( w przystępnej cenie oczywiście ) Interesuje mnie również jakie są tam atrrakcje turystyczne, a może poleciłybyście termin w którym są organizowane tam jakieś imprezy.
Poóżcie prosze bo jest mnóstwo ofert jednak żadna narazie nie przykuła mojej uwagi ;-)
Jesli chodzi o jezioro w górach to słyszałam ze w Pieninach - Niedzica, Czorsztyn jest pieknie no i jest jezioro czorsztynskie
tez bede chciała namówić TZ-a żebysmy spedzili tam wakacje

Polecam tez Jezioro Solinskie w Bieszczadach ja byłam w Jaworze tuz przy tamie zaletą Jaworu jest tamtejszy klimat wszystko na miejscu uliczka pełna knajp i imprez no i nie drogo wadą jest kamienista plaża po drugiej stronie Jeziora w Polańczyku (to chyba nawet wyspa) podobno jest piaszczysta lecz tam jest juz zdecydowanie drozej

Edytowane przez aanitkaa
Czas edycji: 2009-05-06 o 21:09
Stary 2009-05-07, 09:06   #97
_agatka
Rozeznanie

Margot - według mnie bierz pieniny i basta - masz piekne szlaki m.in z sosna reliktowa do zobaczenia, mozliwosc przejscia na Słowacje, jezioro czorstynskie z dwoma zamkami, spływ dunajcem, góra wdzar z wyciagiem, mozesz wybrac sie do szaflar na baseny termalne - oblukaj internet, mape i plan wycieczki gotowy... ja proponuje wyjazd na własna reke bo jest sie niezaleznym!!! jesli bedziesz jechac samochodem to w jedna strone z lublina polecam trase przez jezioro roznowskie i nowy i stary sacz

_agatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-07, 09:55   #98
margot1991
Wtajemniczenie

_agatka dzięki za inf !

I zrobię raczej tak jak mówisz. Z tym że problem jest z noclegiem. Tam są prawie wszędzie prywatne pokoje do wynajęcia. Co mnie mało interesuje. Może znaktoś ciekawy ośrodek turystyczny w tych okolicach ?

---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ----------

Ja osobiście od siebie polecam Beskidy. Byłam tam rok temu. Jezioro jest wielkie a plusem jest to że można wynająć rowerki, jachty,a także jest plaża. Góra Żar-także ciekawe miejscie (dla tych leniwych-tak jak ja zrobil itakże wyciąg kolejką górską na szczyt). Miejscowość Żywiec także ma dużo uroków w sobie. Po za tym trzeba dodać że jest tam tanio jak na miejscowość turystyczną. Polecam!
margot1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-03, 20:11   #99
aanitkaa
Zadomowienie

a co polecacie na weekand 11-14 czerwca??

Stary 2009-06-08, 09:27   #100
minia99
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to minia99

Cytat:
Napisane przez aanitkaa Pokaż wiadomość
a co polecacie na weekand 11-14 czerwca??
Wyjęłaś mi to z ust weszłam na ten wątek żeby znaleźć jakies urokliwe i spokojne miejsce na ten własnie weekend...
minia99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 18:35   #101
aanitkaa
Zadomowienie

nie chciałyscie napisać gdzie byłyscie na czerwcowym weekandzie to moze pochwalcie sie w jakich pieknych Polskich miejscach spedzacie wakacje

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-27, 13:16   #102
Shiim
Raczkowanie

Moje miasto- Ostróda. ORF i w ogóle.
Shiim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-28, 13:26   #103
...:::kizia:::...
Rozeznanie

zalew Chańcza w swiętokrzyskim
jest w okolicy dużo gospodarstw agroturystycznych, np http://calix-agro.blogspot.com/ /pawie, łabądź, staw z rybami, osobny domek/
są lasy, rzeka, a więc ryby i grzyby.
Blisko są Kurozwęki /bizony/
Szydłow, Raków /arianie/
no i w Góry Świętokrzyskie wyskoczyć można.

Pisz, zrobię dla Ciebie dredloki!
...:::kizia:::... jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 11:48   #104
Andzia21
Przyczajenie

Wakacji takich jak te, na pewno długo nie zapomnę. Grabarka, Drohiczyn, Święta Lipka, Frombork, Toruń, Chełmska Góra k. Koszalina. Normalnie nie zwróciłabym uwagi na niektóre urocze miejsca, ale że wcześniej wpadła mi w ręce "Polska magiczna" to skorzystałam i jestem pod wrażeniem, bo odkryłam ciekawe zakątki.
Andzia21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 09:19   #105
Aanulek
Raczkowanie

Krynica-Zdrój - urocza miejscowość, polecam!
Wrocław - jedno z nielicznych polskich dużych miast, jakie mnie urzekło
Toruń - lubię tamtejszą atmosferę
Nałęczów - spora oferta Spa

No i masa uroczych malutkich mieasteczek, których nie mogę sobie teraz przypomnieć...
Aanulek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-22, 20:53   #106
Pinklady
Raczkowanie

Mam rodzinkę we Wrocławiu i szczerze polecam to miasto1
ja się w nim zakochałam od wpierwszego wejrzenia1
Wrocław
- panorama racławicka
- rynek
-Plac solny zwłaszcza teraz
- Halal ludowa a obok niej piekna fontanna z laserowymi pokazami świateł
- zaraz obok Zoo
- i równiez obok piekny ogród Japoński mozna poczuć się naprawde jak w Japonii- roslinność, drzewa, super! tu mozna obejrzeć fotki
http://www.wroclaw.pl/ogrod/4%20pory%20roku.htm
- fajna knajpa niedaleko dworca przy Centrum handlowym Renoma - knajpa nietypowa bo na dachu budynku
- ogród botaniczny

---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

a z innych miejsc polecam Zaurolandię w Rogowie niedaleko Gniezna
http://www.zaurolandia.pl/index.php?sub=zwiedzanie
świetne miejsce dla małych i duzych!
park dinozaurów ma 2 km, dinozaury oryginalnej wielkości, gastronomia na terenie parku, wielki plac zabaw.
wstep tylko 14,50
parking bezpłatny
mozna tez pojeździc po parku quadem za 30 zł
6 km od zaurolandii Skansen Kolejki Wąskotorowej w Wenecji
świetne miejsce przytulnie
do każdej ciuchci mozna wejść są wagony
bar w jedny wagonie
a 13km dalej Biskupin
warto sie wybrac!

Edytowane przez Pinklady
Czas edycji: 2009-08-22 o 20:55
Pinklady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 22:31   #107
kawaarabska
Zadomowienie

Ja polecam przepiękne miasto Zamość.
Zawsze myślałam, że tylko Kraków ma taki niepowtarzalny klimat, ale obecnie jednak wg mnie Zamość wygrywa.

Szkoda tylko, że jest tak oddalony od miejsca mojego zamieszkania, za to do Krakowa mam bliżej.

Przepiękne kamienice, ratusz, mnóstwo odnowionych zabytków, piękny rynek....po prostu cudowne miejsce na romantyczne spacery i nie tylko takie.

Znajdzie się również coś dla dzieci (Zoo niedaleko starego miasta, przepiękny park), jak i miłośników broni palnej - niedaleko zoo wystawa sprzętów bojowych - jak czołg i inne ; część wystawy muzeum Arsenał.

Proponuję wybrać się na zwiedzanie w środę, gdyż większość jak nie wszystkie muzea mają wtedy w Zamościu wstęp za darmo.

Niestety co bardzo mi nie pasowało robienie zdjęć dodatkowo płatne w większość tego typu obiektów ( poza wystawą plenerową).
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_4454.jpg (162,2 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4401.jpg (160,0 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4495.jpg (161,4 KB, 15 załadowań)
kawaarabska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-27, 11:24   #108
minia99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kawaarabska Pokaż wiadomość
Ja polecam przepiękne miasto Zamość.
Zawsze myślałam, że tylko Kraków ma taki niepowtarzalny klimat, ale obecnie jednak wg mnie Zamość wygrywa
Ja znam Zamość od dziecka, mam tam cała rodzinę, i jest to naprawde piękne miasto, ale nigdy nie odważyłabym się porównać go do Krakowa. Dla mnie Kraków nr 1
Stary 2009-08-27, 17:43   #109
kawaarabska
Zadomowienie

Ile osób tyle zdań jak to mówią. Ja może dlatego, że Kraków mogę mieć co weekend zachwycam się Zamościem.
kawaarabska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-28, 06:12   #110
minia99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kawaarabska Pokaż wiadomość
Ile osób tyle zdań jak to mówią. Ja może dlatego, że Kraków mogę mieć co weekend zachwycam się Zamościem.
Oczywiście, każdy ma swoje zdanie, dlatego takie fora maja sens i sa ciekawe
Stary 2009-08-31, 07:57   #111
mm2k
Przyczajenie

osobiście polecam:
Wrocław - bo ma fajny klimat i piękną architekturę
Bieszczady - bo są bardzo specyficzne i niesamowicie fotogeniczne
Góry Stołowe - bo są niezwykłe i poza dwoma głównymi szlakami jest tu prawie zupełnie pusto
Stary 2009-09-05, 11:45   #112
superslonko
Raczkowanie

Cała Polska jest piękna, z moich ulubionych regionów w moim pobliżu to JURA - bardzo lubię
z dalszych to wiadomo Tatry, Warmia, i niektóre rejony nadbałtyckie
Miasta: przepiekny Gdańsk, Wrocław, Kraków
superslonko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 17:04   #113
ptysza
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Pinklady Pokaż wiadomość
Wrocław
- panorama racławicka
- rynek
- zaraz obok Zoo
- i równiez obok piekny ogród Japoński mozna poczuć się naprawde jak w Japonii- roslinność, drzewa, super! tu mozna obejrzeć fotki
- fajna knajpa niedaleko dworca przy Centrum handlowym Renoma - knajpa nietypowa bo na dachu budynku
- ogród botaniczny
możesz cos wiecej o tej knajpie napisac? mieszkam we wrocku ale pierwsze slysze o czyms takim
ptysza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-11, 17:58   #114
Pinklady
Raczkowanie

ptysza ja osobiście tam jeszcze nie byłam
widziałam tylko zdjęcia i krótki filmik mojego brata który tam był.
chodzi o kawiarnie na dachu w hotelu Monopol
Stary 2009-09-11, 20:20   #115
ptysza
Zadomowienie

Cytat:
ptysza ja osobiście tam jeszcze nie byłam
widziałam tylko zdjęcia i krótki filmik mojego brata który tam był.
chodzi o kawiarnie na dachu w hotelu Monopol
dziękuję - to ja to już jakoś wyczaję co i jak
ptysza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 23:56   #116
a55edcd592b5250bfc801a534a15031ff4f0e57e_5ee55a8e308ca
Konto usunięte

Ja polecam Góry Stołowe, Sudety: Szczeliniec, Rezerwat Błędne Skały, Skalne Grzyby.
Twierdzę w Kłodzku- jest na prawdę imponująca.
Kopalnię zlota w Złotym Stoku.
Urokliwa Polanica Zdrój, Kudowa Zdrój
Sanktuarium w Wambierzycach.

Z najpiękniejszych miast Polski polecam przede wszystkim Wrocław oj jest tam co zwiedzać

Z moich okolic (lubelszczyzna, zamojszczyzna): szumy w Suścu, Zwierzyniec, Krasnobród, kamieniołomy w Józefowie, Zamość, stadnina koni i lasy- Białka, rezerwat Wodny Dół- Niemienice, kopalnia kredy w Chełmie.
a55edcd592b5250bfc801a534a15031ff4f0e57e_5ee55a8e308ca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 18:27   #117
polinea
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

w Polsce jest bardzo dużo urzekających miejsc, Puszcza Białowieska, Puszcza Kampinowska, jeżeli ktoś lubi naturę to też polecam Poczopek [to tak z podlasia], a tak ogólnie to Zawoja jest bardzo urokliwa, no i oczywiście Kraków, chociaż w Krakowie bardziej mi się podobało w apartamencie, który wynajęliśmy dzięki yourplace.pl niż w mieście chociaż może przesadzam..podobało mi się porównywalnie i apartament i miasto
polinea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-20, 23:47   #118
justynaw1982
Zadomowienie

Witajcie wszyscy!!!Jeżeli ktoś będzie miał ochotę trochę popisać to ja się z miłą chęcią podpiszę pod ten wątek!!!

Jak dla mnie Polska jest przepiękna a do moich ulubionych miejsc należy Polanica Zdrój, co się z nią wiąże szczeliniec i błędne skałki...po prostu uwielbiam tamten spokój, jak dla mnie te oblegane kurorty jak Zakopane są trochę za bardzo oblegane...

Mam ochotę w tym roku zwiedzić góry zimą.. Co polecacie??

http://www.suwaczki.com/tickers/relg2n0a5t8o6jka.png
justynaw1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-07, 19:25   #119
inc0rrect
Zakorzenienie

Cytat:
Wrocław
- panorama racławicka
- rynek
- zaraz obok Zoo
- ogród botaniczny

---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------
!

polecam - jak będziecie we Wroclawiu zobaczcie koniecznie

przyjdzcie w nocy, teraz moze sie zmienily godziny, ale jeszcze we wrzesniu o 21 pokaz glowny czyli wszytskie latarnie pozgaszane, glosniejsza muzyka i obrazy multimedialne

niesamowite przezycie, najlepiej z chlopakiem, bo atmosfera romantyczna i zalapac sie na pokaz główny kiedy zgasza swiatla !

bliziutko fontanny jest duże ZOO mozna odrazu zwiedzic

z miast polecam takze KRAKÓW - kocham to miejsce
myślę że Wawel to juz taki mus, trzeba zwiedzic i warto a i noca Kraków tętni życiem, myślę że nawet bardziej niz we Wroclawiu
tak pod kontem bardziej rozrywkowym moze patrze
z miejsc do wypoczynku polecam Bieszczady- solinę. karkonosze - szklarska poręba
podobało mi się także w Żywcu, Zakopane do mnie nie przemawia, Karpacz także.
Mikołajki na mazurach- dobre dla kogos z własnym jachtem (jesli nie masz jachtu bedziesz sie tam nudzila bo nawet plaza malenka )
Wybrzeże - polecam Hel, jak tam bylam akurat duzo fajnych imprez, Gdańsk, Gdynia, Sopot - u mnie standart co roku, chociaz najbardziej do mnie przemawia Gdansk
Łeba- słowiński park narodowy z ruchomymi wydmami (najwiekszy kompleks ruchomych wydm w Europie ! ), a kocham Pobierowo Jastrzębia góra - cieżko z plaża, wybrzeże klifowe, ale także lubię miasto - moze poprostu mile wspomienia

ostatnio odkrylam urok jezior Pojezierza Wielkopolskiego - jest to czego potrzebuje, miejce do spedzenia czasu z przyjaciolmi i jezioro do kapania ze sporymi plazami,

teraz planujemy jechac do Bożkowa - warto?

Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne

Edytowane przez inc0rrect
Czas edycji: 2009-11-07 o 19:41
inc0rrect jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-04, 18:55   #120
karolajna098
Raczkowanie

osobiście gorąco mogę polecić Drohiczyn(stamtąd pochodzę) ! urokliwe, małe miasteczko nad Bugiem i Podlaski przełom Bugu, magia!
do tego Grabarka, Mielnik, Białowieża....
urzekają swoja prostotą, ludowością, czuć kulturę wschodu )
czyste powietrze, pola,lasy, przydrożne krzyże, urocze drewniane, malowane chaty to jest to co kocham! ;D

co to jest miłość?

to spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu , człowiek idzie idzie i dopiero po pewnym czasie zorientował się ze przemókł do głębi serca

karolajna098 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości