![]() |
#91 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Byłe tableciary plotkary II
Cytat:
![]() ![]() ![]() My tu od 4 lat wynajmujemy i w dodatku musimy mieszkać z obcymi ludzmi, bo nas nie stać na wynajęcie samodzielnie. A kawalerki nie możemy wynająć bo mamy dziecko, które musi mieszkać osobno, ze szkoły przychodzą i sprawdzają w jakich warunkach dziecko mieszka, więc jest jak jest.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#92 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jesli chodzi o Swieta, to na wigilii kazde z nas bedzie u swoich rodzicow, a pozniej pierwszy dzien razem u jednych, a drugi razem u drugich ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Kiniu super, ze udalo sie cos znalezc
![]() My mielismy w domu wczoraj niezla awanture i ogolnie atmosfera jest napieta, takze nie za wesolo....... az sie poplakalam wczoraj.. bo jak ktos nie docenia a jeszcze wytyka a sam zle robi to sie naprawde przykro czlowiekowi na sercu robi ![]() Agusieczku poprosze o przepis na murzynka!!!!!! ![]() ![]() ![]() moze cos upichce ![]() czy jest jakis sernik, z ktorego nie zrobie zakalca?? hahah ![]() Agusieczku a czy wiesz moze w jakim wieku musi byc dziecko by dostac wlasny pokoik???? bo chyba takie maluchy nie musza miec?? bo bedziemy chcieli sie przeniesc i wynajac kawalerke (juz sie orientowalismy i ceny sa czesto takie same albo niewiele wyzsze niz tu gdzie placimy za jeden glupi pokoj..) za jakies 2-3 miesiace bysmy chcieli to zrobic, byc moze do tego czasu bedzie juz fasolka w brzuszku ![]() bedziemy chcieli wziasc dofinansowanie do mieszkania i moze Work Tax Credit- bo u nas tylko maz zarabia i dowiadywalismy sie, ze juz mozemy to zrobic.. tylko teraz zastanawia mnie wlasnie jakby byl dzidzia- to czy taki maluch moze z nami byc w 1 pokoju i zeby wyplacali te dofinansowania?? nie wyobrazam sobie zreszta bobasa placzacego w nocy w innym pokoju... a jak bedzie starszy to by sie wrocilo do Polski pewnie albo zmiana mieszkania ![]()
#95 |
Zakorzenienie
|
a u nas w swieta to odkad sie poznalismy to bylo tak, ze np jeden dzien u mnie, drugi u tesciow itp a w ostatni dzien swiat to np u cioci, ktora jest dla mnie bardzo bliska, ale jakos tak wyszlo nigdy osobno swiat nie spedzalismy i zawsze jak nas ktos zapraszal- rowniez z dalszej rodziny to zawsze z ta druga polowka.... moze dlatego, ze my tacy nierozlaczni jestesmy jak papuzki hahaha tak znajomi o nas mowia... ze wszedzie razem
![]()
#96 |
Zakorzenienie
|
Asiu my tez nierozlaczki, ale w wigilie kazde chce byc u siebie
![]() ![]() ![]() ![]() Asiu, to widze, z eu ciebie sytuacja z mieszkaniem tez nieciekawa ![]() mam nadzieje, ze uda Wam sie znalezc ladna kawalerke i ze dostaniecie to dofinansowanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
dzieki Kiniu
![]() oni nigdy nie sprzataja, jedynie odkurzaja i czasem zmyja podloge, wyrzuca smieci.... ale nie umyja wanny, zlewu, kibelka, luster, z blatu nie zetra, nie zmienia obrusu na stole, nie umyja kuchenki gazowej... nigdy nie upiora chodniczkow w lazience i toalecie... to wszystko jest na mojej glowie to ilez mozna, a jak maz normalnie zwrocil jej uwage to pozniej sie rozplakala i zadzwonila do chlopaka u ktorego wynajmujemy (on tez nic nie sprzata) a on pozniej do mnie z pretensjami przyszedl i kazal nam ich przepraszac.............. . tylko ciekawe co ma do mnie.. bo ja sie slowem nie odezwalam a dostalam opiernicz..dlatego sie poplakalam, bo tylko ja sie tym domem zajmuje a ludzie sa naprawde podli ![]()
#98 |
Zakorzenienie
|
a pozniej maz tej klientki jak tylko moj M wrocil z pracy to przyszedl do naszego pokoju, byl wulgarny, krzyczal na nas, przeklinal a na koniec trzasnal naszymi drzwiami
szczyt chamstwa ![]() chyba jest nienormalny, robia z igly widly.. ale ta dziewczyna jakas taka jest, zawsze wszystkim odburkuje, a jak kiedys dziewczyna tego chlopaka od ktorego wynajmujemy zwrocila jej uwage odnosnie sprzatania to ta tez jej cos niemilo odpowiedziala, odwrocila sie na piecie i poszla do swojego pokoju... kazalam "wlascicielowi" cos z tym zrobic, bo my nic zlego im nie zrobilismy i nie zycze sobie takiego zachowania
#99 |
Zakorzenienie
|
Kinia skąd ja znam takie problemy z mieszkaniem???My z TZ przez 5 lat wynajmowaliśmy różne stancje w Szczecinie.Zaczęliśmy od pokoju w mieszkaniu dwupokojowym z inną parą. Para była nawet w porządku ale właścicielka nie płaciła za prąd i gaz więc nam go przed świętami wyłączyli.Pojechaliśmy na świeta do domu a jak przyjechaliśmy przed sylwestrem to okazało się, że tamta para się wyprowadziła i my też musimy.Jeszcze tego samego dnia znaleźliśmy pokoik u pewnej kobiety na Krzywoustego.Warunki były ok tylko kobieta okazała się alkoholiczką i piła bez umiaru więc po chyba 3-4 mcach znowu musieliśmy czegoś poszukać.I znależlismy pokoik u pewnej babci , dziadka i ich niepełnosprawnego syna.Mój TZ miło wspomina te czasy. Ja o nich myslę z przestrachem .Babcia się wtracała we wszystko, czyhała na mnie o każdej porze dnia i nocy zeby plotkować itp. Potem wynajeliśmy kawalerkę, potem następną, potem okazyjnie dwupokojowe w tym samym bloku i klatce, a ostatni rok mieszkaliśmy w kawalerce na Pomorzanach i tam było super.
|
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
sorki, ze sie rozpisalam
![]() ![]()
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
![]()
Kasiasirwidzę że i Ty mieszkania zmieniasz
![]() ![]() Asiu najprostsze ciasta dla mnie to zebra , murzynek, torcik kokosowy, kokoski, ciasteczka i tego typu, sernik wiedeński też spoko ![]() ![]() Co do mieszkań, to ostrożnie z braniem na siebie, to wcale nie jest tak kolorowo, zaraż Ci troszkę napiszę. |
![]() ![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Asiu nie masz za co przepraszac, trzeba sie wygadac, bo by czlowiek zwariowal,a my tu sobie pomagamy przynajmniej doradzajac
![]() na prawde sytuacje masz nieciekawa, tez tak kiedys mialam jak mieszkalam z TZtem i moimi dwoma "kolezankami", dopiero po jakims czasie okazalo sie, jakie to z nich dobre kolezanki, ach... juz nawet nie chce mi sie o tym myslec Kasiasiar, to Ty tez widze mialas przeboje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Asiu co do mieszkania z ludzmi, nie wolno od początku ustępować tylko trzymać się zasad, u mnie są dyżury co do sprzątania, składka na środki chemiczne jak się skończą- sory trzeba oszczędzać, odkręcony kaloryfer ok, ale przy zamkniętym oknie i drzwiach i nie przy +10 stopniach, jak jest wpadka sorki cierpi cały dom, to uczy pokory bo ktoś cierpi przez resztę. Raz na miesiąc spotykamy się wszyscy i jak ktoś ma coś, jakieś żale albo propozycje to mówimy sobie. Nie ma obrażania się w domu i cichych dni, problemy każdy ma swoje ale nie wyżywamy się na innych, ktoś przegina , ma 3 szanse zwracam mu 3 razy uwagę a potem do widzenia, i to poważnie nie ma, już będę inny. Ludzie są z różnych stron ciężko się dostosować, ale jak ktoś chce to uda się, potem jest super.U was chyba nie ma sensu już w prowadzać zmian, bo przez to że chcieliście być w porządku robicie tearaz za darmowych sprzątaczy, radzę zmienić pokój, naprawdę można trafić lepiej, ale i gorzej. Mój pierwszy rok tutaj to horror, łazienka na klucz, kurki od gazu zakręcone przez 12 godzin, bez kaloryfera, dziecko nie mogło chodzić po podłodze bo właścicielka pod nami mieszkała i słyszała kroki, bez radia, telewizji i ciepłą wodą starczącą do wykąpania się dla jednej osoby, więc witajcie w klubie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
jejku dziewczynki, wychodzi na to, ze kazdy, kto wynajmuje mieszkanie obojetnie czy w polsce czy za granica przechodzi przez podobne piekielka..............
|
![]() ![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
ASIU -Jak dziecko idzie do szkoły a tutaj to wiek 5 lat - tak jak w Polsce klasa zero-, może ktoś przyjść do domu, dziecko ma mieć zapewniny oddzielny pokój,( też chodzi o to czy robaków nie ma w domu , poważnie bo wszędzie są pluskwy) ale nie radzę Ci szukać sama, przez agencję to jakieś 900 f (z opłatami +cancel tax). Teraz dopóki nie macie dzidziusia studio flat to też drożyzna, bo nie ma podstaw do benefitów. 500f (najbidniej nie wiem czy za tyle znajdziecie) + opłaty+ tax= najmniej około 700f, bynajmniej koło mnie są takie ceny. A benefity to się należą jak się ma dziecko i to jak razem nie zarobicie 13000 f rocznie, my w 1 roku z 6letnim dzieckiem dostaliśmy 30 f tygodniowo Teraz jak ja pracowałam od 3 lat nie mamy żadnego dofinansowania, ani do domu ani do dziecka, tylko child benefit-17f). Ale jest coś dla Ciebie lepszego, jak tylko do wiesz się że jsteś w ciąży , weź zaświadczenie od lekarza i idzcie złożyć wniosek o CANCELOWSKIE( kanselowskie) mieszkanie. Mówisz że nie masz gdzie mieszkać, złe warunki i że sama nie wynajmujesz nic na siebie, muszą Ci dać jakiś flat, nie ma siły. Różne są dzielnice, ale Ty możesz zgłosić w jakim rejonie chcesz,Kobiety w ciąży to priorytety do otrzymania mieszkań, dlatego murzynki mają po 5 dzieci, przy takiej ilości ani ojciec ani matka nie muszą pracować, chorzy ludzie jak dla mnie,
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#108 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a o ten azyl i chwile spokoju na prawde jest trudno ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a zaczynal od zera- jako 1-osobowa ekipa... nie znal sie na tym, chodzil na budowy i pomagal za darmo, zeby tylko nauczyc sie fachu. Teraz stac ich na wynajecie calego domu w dobrej dzielnicy ![]() U mnie niestety nie mam jak wprowadzic zasad- bo niestety to nie ja komus wynajmuje, tylko od kogos. Kiedys sama rozpisalam na kartce dyzury sprzatania i powiesilam na lodowce... nikt nie przestrzegal tego tylko ja sama z mezem.. az ktos ta kartke wyrzucil do kosza. Co za muły bagienne ![]()
![]() |
#111 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#112 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() wg mnie już nic nie zmienisz w tamtym domu, a nie masz jakichś przyjaciół , rodziny żebyście we dwie pary wynajęli flacik? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Agusia nam w polskim biurze powiedzieli, ze juz w tej chwili mozemy dostac dofinansowanie do zarobkow meza- jak na 2 osoby to nie moze zarobic wiecej niz 16000 rocznie a na jedna osobe jest jakos mniej.
Dodatkowo jak bedziemy mieli umowe wynajmu to mozemy tez starac sie o dofinansowanie do mieszkania. Ja niby mam tez prawo starac sie o jakas rente tutaj w zwiazku ze zwyrodnieniem stawow w nadgarstkach- leczylam sie w Polsce, lekarz chcial mi nawet unieruchomic prawa reke, zebym tylko nie pracowala ![]() a skad te pluskwy sie biora... nasi znajomi beda sie wyprowadzac z domu, bo tam tez maja wlasnie pluskwy...... inni maja grzyba, ze cala farba zeszla ![]() ![]() ![]() ![]() znajomy ciapak naszego znajomego ma kilka domow i kawalerek do wynajecia, kawalerek ma 3 i jedna jest podobno bardzo fajna, najwieksza z nich wszystkich i lacznie ze wszystkimi oplatami bierze 145 funtow, jest calkowicie umeblowana itd, a ten facet to naprawde nasz dobry znajomy, zalatwil M prace i ogolnie porzadny czlowiek, takze bedziemy cos przez niego probowac moze ale wiesz tak jak patrzylismy na Gumtree to ceny sa naprawde niskie a chlopak mojej przyjaciolki wynajmuje prawie w samym centrum i placi 140funtow z rachunkami ![]()
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mam tutaj tate- ale nigdy w zyciu juz z nim nie zamieszkam.... wyprowadzilam sie od niego w wieku 18 lat i wole, zeby tak pozostalo.. przyjaciol mam, ale oni raczej sami mieszkaja, wiesz.. wynajmuja kawalerki itp a z tym psem to tez mi latwo nie jest.. kiedys dalam ogloszenie jak jeszcze w ciazy bylam, ze szukamykawalerki lub pary do zamieszkania z nia, tylko, ze mamy psa a w nastepnym roku pojawi sie dziecko i kilka osob odpowiedzialo, jakas Polka+Anglik napisala, ze z checia wynajmie z nami cos, ze wzieliby umowe na siebie itp, ale wtedy stalo sie to co sie stalo i juz nie mialam glowy do myslenia nad zmiana chatki..
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Agus a z tym mieszkaniem z council-u to gdzie sie idzie?? i myslisz, ze powinnam powiedziec, ze mam psa
![]() ![]()
#116 |
Zakorzenienie
|
oo a czemu Wy sie nie staracie o takie mieszkanko?? czy moze sie staracie albo juz takie macie
![]()
#117 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Co do dofinansowań jestem zaskoczona tym co napisałaś, ale próbujcie trzymam kciuki, że uda wam się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#118 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
dziekuje Ci Agus slicznie za wszystkie cenne informacje
![]() ![]() jeszcze czekam tylko na ta wiadomosc z przepisami hihi ![]() tak wlasnie slyszalam, ze duzo ludzi sie stara, ale moze akurat sie uda, kolezanki brat (a raczej jego dziewczyna) tez sie spodziewali dziecka i mowila, ze w ciagu 3 miesiecy im dali... ale to podobno zalezy tez od regionu w jakim sie mieszka
#120 | ||||||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:39.