Żałoba narodowa, co myślicie? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-01-24, 18:33   #91
myszka197
BAN stały

Dot.: Żałoba narodowa, co myślicie?

Cytat:
Napisane przez Umbra Pokaż wiadomość

ale 'zabawiłabyś się', bo tak robisz co weekend, czy po to żeby okazać swój 'sprzeciw' żałobie?
- bo tak robię co weekend, a nie uważam, że żałoba narodowa, to coś, co skłoniło by mnie do zostania w domciu
myszka197 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 18:36   #92
myszka197
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Arethaf Pokaż wiadomość
Widać jesteś bardzo pustą osobą. Aż ciężko uwierzyć, że jesteś dorosła...

tak , jestem pusta, wiele osób mi to mówi..... i często pozwala mi to zyć wygodnie......., i jestem dorosła, czy to się wg. Ciebie wyklucza?
Stary 2008-01-24, 18:36   #93
Marlecka
Przyczajenie

Bardzo prawdopodobne jest to, że gdyby nie ogłoszono żałoby narodowej to nie byłoby takich dyskusji jak ta. Każdy by po prostu współczuł rodzinom ofiar.

Czy nie byłoby lepiej?
Marlecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 18:36   #94
2016070150903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez myszka197 Pokaż wiadomość
- bo tak robię co weekend, a nie uważam, że żałoba narodowa, to coś, co skłoniło by mnie do zostania w domciu
spytałam sie, bo Twoje wypowiedzi sprawiają wrażenie, że chcesz po prostu zrobić 'na złość' tej żałobie.
2016070150903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 18:38   #95
Arethaf
Wtajemniczenie

Cytat:

tak , jestem pusta, wiele osób mi to mówi..... i często pozwala mi to zyć wygodnie......., i jestem dorosła, czy to się wg. Ciebie wyklucza?
Tak, i to bardzo.

Przewijam się przez palce czasu,
plączę się w zdradzieckie supły.
Czasami pękam, bo mnie przerywa
niecierpliwość życia.
Arethaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 18:46   #96
purple
Zadomowienie

Rozumiem jak tragiczna jest ta sytuacja, jak teraz czują się rodziny ofiar - co do tego nie mam wątpliwości i szczerze im współczuję.

Ale kolejnej żałoby narodowej nie pojmuje - w ciągu ostatnich 2 lat były już chyba 4 żałoby No ludzie, ciekawa jestem co zrobi prezydent jak wydarzy się dużo większa tragedia i zginie nie 20 a 200 czy więcej osób - chyba będzie tydzień żałoby

Co daje ta żałoba, kto będzie chciał oddać hołd ofiarom, zapalić znicz itp. to to zrobi i nie potrzebna mu będzie żałoba narodowa.
purple jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 18:46   #97
syntagma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marlecka Pokaż wiadomość
Bardzo prawdopodobne jest to, że gdyby nie ogłoszono żałoby narodowej to nie byłoby takich dyskusji jak ta. Każdy by po prostu współczuł rodzinom ofiar.

Czy nie byłoby lepiej?
Owszem.

Arethaf - strzelasz sobie do wlasnej bramki. Zaloba narodowa ma byc, bo to funkcjonariusze panstwowi I po chwili mowisz o innych funkcjonariuszach panstwowych: policjant, zolnierz..

czyli smierc kazdego policjanta powinna byc zaloba narodowa? Zaczynamy od liczby 20 czy od okolicznosci smierci, bo jak dostanie zawalu w drodze do pracy to eeeeeeeeee...nuda

I ta tragedia jakie niesie ze soba konsekwencje dla ogolu spoleczenstwa polskiego? bo skoro narod jest w zalobie, to mniemam, ze bardzo powazne.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-24, 18:49   #98
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Cytat:
Napisane przez Umbra Pokaż wiadomość
to, że studenci są niżej od generałów w jakiejśtam hierarchii naprawdę Cię dziwi?
W jakiej hierarchii? W hierarchii śmierci? Moja śmierć jest mniej ważna od jego? Jeśli w tej, to owszem dziwi mnie.
Bo wszyscy jesteśmy ludźmi - oni takimi samymi jak ja. I na taki sam szacunek w obliczu śmierci zasługujemy.
No, patrząc po niektórych wypowiedziach powiem: powinniśmy zasługiwać.

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 18:51   #99
myszka197
BAN stały

Cytat:
Tak, i to bardzo.
no to w takim razie jestem jeszcze dzieckiem....., widać nie dorosłam do powagi sytuacji........, ale zostanę przy mojej infantylej opinii, i nie zważając na żadne żałoby będę sie dobrze bawić w ten weekend
Stary 2008-01-24, 18:58   #100
2016070150903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
W jakiej hierarchii? W hierarchii śmierci? Moja śmierć jest mniej ważna od jego? Jeśli w tej, to owszem dziwi mnie.
Bo wszyscy jesteśmy ludźmi - oni takimi samymi jak ja. I na taki sam szacunek w obliczu śmierci zasługujemy.
No, patrząc po niektórych wypowiedziach powiem: powinniśmy zasługiwać.

nigdzie nie pisałam o hierarchii śmierci, jak to nazywasz. raczej o hierarchii zasług dla kraju, dla Ojczyzny.

że wszyscy jesteśmy ludźmi- tego nie neguję.

co do ostatniego zdania Twojej wypowiedzi- nie zauważyłam żeby tu ktokolwiek pisał, że ktoś powinien być dyskryminowany, jeśli chodzi o szacunek w obliczu śmierci. oczywiście, że każdemu należy się szacunek. parafrazując Twoją wypowiedź: patrząc po niektórych wypowiedziach (np. myszki197) zaczynam powątpiewać, że każdy jest tego samego zdania.
Stary 2008-01-24, 19:03   #101
Arethaf
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez syntagma Pokaż wiadomość
Owszem.

Arethaf - strzelasz sobie do wlasnej bramki. Zaloba narodowa ma byc, bo to funkcjonariusze panstwowi I po chwili mowisz o innych funkcjonariuszach panstwowych: policjant, zolnierz..

czyli smierc kazdego policjanta powinna byc zaloba narodowa? Zaczynamy od liczby 20 czy od okolicznosci smierci, bo jak dostanie zawalu w drodze do pracy to eeeeeeeeee...nuda

I ta tragedia jakie niesie ze soba konsekwencje dla ogolu spoleczenstwa polskiego? bo skoro narod jest w zalobie, to mniemam, ze bardzo powazne.
Zginęło ich dwudziestu. Zresztą jeśli ginie kilkadziesiąt ludzi o wysokiej randze państwowej, którzy służyli Ojczyźnie, to uważam, że należy im się pamięć.

Napisałam to świadomie, więc nie uważam tego jako "strzelanie sobie do własnej bramki"

niecierpliwość życia.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-24, 19:05   #102
paulinka3110
Wtajemniczenie

Ejj...dziewczyny!

Nie mówcie o kims kto się nie przejmuje ta żałoba za jest osobą pustą!
Każdy ma swój rozum i przejmuje się tym czym chce!

Napisałam wcześniej, że nie odpowiada mi ta żałoba, ale mówiąc szczerze było to do przewidzenia! I gdyby nie ogłoszono tej żałoby najprawdopodobniej społeczeństwo zlinczowałoby prezydenta a prasa nie pozostawiła na nim suchej nitki!

Moja książkowa wymiana. Zapraszam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=630571http://
paulinka3110 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 19:08   #103
ulcia_mariquita
Przyczajenie

GG do ulcia_mariquita

Moim zdaniem żałoba narodowa jest jak najbardziej uzasadniona - żołnierze, funkcjonariusze państwowi..Myślę,że taki czas ważny jest także dla bliskich zmarłych - oni jeszcze długo będą trwać w żałobie, jednak poczują, że naród oddał cześć pamięci tych, którzy zgineli w tym wypadku...czy to takie trudne, po prostu przeżyć te 2 dni w refleksji?niech to będzie wybór każdego z nas i już.
Wychowałam się przy jednostce wojskowej, mój tata znał jednego ze zmarłych, samoloty latały mi nad głową od maleńkości, kilka razy dziennie. Ojcowie wielu moich koleżanek są pilotami..może dlatego mnie ta trgadedia rusza.
ulcia_mariquita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 19:08   #104
cosma
Zakorzenienie

Żałoba narodowa jest ogłaszana przez prezydenta po śmierci wybitnej
jednostki,z powodu wielkiej katastrofy,zamachu.Może być ogłaszana z
powodu tragicznych wydarzeń w kraju lub jako hołd złożony ofiarom po
podobnych zdarzeń poza granicami kraju.

Osoby, które zginęły w tym wypadku to jednostki wybitne (tak,tak, nie tylko często przywoływany Jan Paweł II ma zasługi) to kwiat polskiego lotnictwa, naturalne więc że zwierzchnik sił zbrojnych ogłasza żałobę. Nie widzę w tym nic niestosownego czy bezsensownego.

I nie oznacza to bynajmniej, że śmierć jednego jest ważniejsza od drugiego. Chodzi raczej o zasługi tych ludzi za życia.
Żałoba Narodowa to chwila zadumy, refleksji,a że przy okazji media robią szopkę to już inna para kaloszy.
cosma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 19:10   #105
syntagma
Zakorzenienie

Cytat:
Zginęło ich dwudziestu. Zresztą jeśli ginie kilkadziesiąt ludzi o wysokiej randze państwowej, którzy służyli Ojczyźnie, to uważam, że należy im się pamięć.

Napisałam to świadomie, więc nie uważam tego jako "strzelanie sobie do własnej bramki"
nie pytalam ilu ich zginelo Czyli nalezy sie zaloba z powodu ilosci jak rozumiem?

bo jednemu sie zaloba nie nalezy.

Ja uwazam, ze jednostkami wybitnymi sa lekarze i sluza dobru ogolowi Polakow
Stary 2008-01-24, 19:12   #106
nAtaL!a
Zakorzenienie

Co do zaloby zgadzam sie z Cosma, mam takie same zdanie.
w niedziele mam studniowke. jak uslyszalam teksty dziewczyn w klasie na temat co by bylo gdyby zaloba trwala w niedziele rowniez to mi rece opadly(ze kosmetyczki,fryzjerki itp. nie przeloza a co jesli nie znajda innej, a najwieksza "tragedia" bedzie jesli ich tipsy sie zmarnuja ). Studniowka w niedziele, teraz juz wiem,ze sie odbedzie,ale gdyby bylo inaczej np. bylaby przeniesiona nie robilabym z tego "tragedi" bo to co sie stalo to tragedia a przesuniecie jakiego balu? w ogole nie smiem porownywac tych dwoch sytuacji. Nie potrafie zrozumiec rozżalenia maturzystek...
nAtaL!a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 19:12   #107
2016070150903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paulinka3110 Pokaż wiadomość
I gdyby nie ogłoszono tej żałoby najprawdopodobniej społeczeństwo zlinczowałoby prezydenta a prasa nie pozostawiła na nim suchej nitki!
też mi się tak wydaje. co jeszcze mnie zaskakuje- internauci twierdzą, że kaczyński zrobił to żeby kilka plusów zarobić. nikt jednak nie wspomina o premierze, który też jakieś przejawy takiego samego stanowiska przejawiał.

cosma- dobrze napisane.

nAtaL!a- fajnie, że nie podzielasz zdania koleżanek.
Stary 2008-01-24, 19:15   #108
Arethaf
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez syntagma Pokaż wiadomość
nie pytalam ilu ich zginelo Czyli nalezy sie zaloba z powodu ilosci jak rozumiem?

bo jednemu sie zaloba nie nalezy.

Ja uwazam, ze jednostkami wybitnymi sa lekarze i sluza dobru ogolowi Polakow
Pamiętaj, że zazwyczaj żałoby narodowe są, gdy zginie więcej niż jedna osoba.

niecierpliwość życia.
Stary 2008-01-24, 19:24   #109
perelka-20
Wtajemniczenie

GG do perelka-20

Jest mi bardzo przykro z powodu tej tragedii. Nie jestem ani za ani przeciw żałobie. Oznacza to więc, że jest mi ona obojętna, nie jest mi natomiast obojętny los ofiar i ich rodzin ale jedyne co mogę zrobić to pomodlić się za nich. Gdybym miała w ten weekend ważną imprezę- wesele, studniówkę, spotkanie z dawno niewidzianym przyjacielem, nie odwołała bym jej, nie zrezygnowała bym. A dlaczego? Dlatego, że rodzinie zmarłych nie zależy na takim poświęceniu, mają swoją tragedię. Kiedy umarła moja ukochana babcia moja rodzina była zrozpaczona, ale mijając na ulicy uśmiechniętych, bawiących się ludzi nie chciałam, żeby dzielili mój ból. Jestem pewna, że w dniu mojej studniówki zginęło masę ludzi, że kiedy będę się cieszyć ze swojego ślubu, ktoś będzie przeżywał coś strasznego.
Ta tragedia warta jest chwili refleksji, ale obawiam się że pan prezydent zapędził się w kozi róg i teraz każdy wypadek nagłośniony przez media będzie skutkował żałobą, bo dlaczego po tamtym była a po tym nie. To słowo, ten czas, stracą na wartości. Już teraz wiele osób to irytuje.

Whatever works for you!
perelka-20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-24, 19:27   #110
Izaluka
BAN stały

Premier jakby nie miał wyjścia. Zostałby publicznie zlinczowany, gdyby odmówił podpisania rozporządzenie prezydenta.

Wtedy dopiero PiSowcy mieli by wodę na młyn, by besztać PO.
(Bo logiczne, że przerodziło by się to w rozgrywkę polityczną a nie debatę dot. żałoby).
Izaluka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 19:29   #111
2016070150903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Izaluka Pokaż wiadomość
Premier jakby nie miał wyjścia. Zostałby publicznie zlinczowany, gdyby odmówił podpisania rozporządzenie prezydenta.

Wtedy dopiero PiSowcy mieli by wodę na młyn, by besztać PO.
hah, oczywiście.
Stary 2008-01-24, 19:30   #112
syntagma
Zakorzenienie

A ja uwazam, ze gdyby nie ogloszono to nikt by na to nie zwrocil uwagi nawet. Ale jak juz ja mamy to pograzmy sie w zalobie i rozpaczy bo inaczej to oznacza, ze:

- jest sie pustym
- ma sie gdzies Ojczyzne
- nie ma sie szacunku do smierci
...
Stary 2008-01-24, 19:39   #113
madame paranoja
Zadomowienie

Cytat:
no to w takim razie jestem jeszcze dzieckiem....., widać nie dorosłam do powagi sytuacji........, ale zostanę przy mojej infantylej opinii, i nie zważając na żadne żałoby będę sie dobrze bawić w ten weekend
a zostań, zostań może życie zweryfikuje choć część Twoich dorosłych pogladów.

syntagma
tak wlaśnie powoli sie dzieje ale wszystko ma swoje konsekwencje...
gdyby żałoby nie ogłaszano tak często i na tak długo być może bylibyśmy bardziej przejętym i współczującym narodem.

madame paranoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 19:55   #114
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A wyjaśnijcie mi, bo nie jarzę - czemu sejm odwołął do soboty obrady? Może tak wszyscy pracujący odwołają sobie pracę, co?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 20:03   #115
syntagma
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6387682]A wyjaśnijcie mi, bo nie jarzę - czemu sejm odwołął do soboty obrady? Może tak wszyscy pracujący odwołają sobie pracę, co?[/QUOTE]
bo ich ta tragedia najmocniej dotknela, no nie wiesz?
Stary 2008-01-24, 20:08   #116
Konto usunięte

pozwolę sobie bezczelnie uważać, że ta tragedia wydarzyła się w świetnym dla rządu momencie - można choć na kilka dni odłożyć obrady nad wszelkimi niewygodnymi sprawami.

Z całym szacunnkiem dla tragicznie zmarłych to piszę.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 20:10   #117
Konto usunięte

pozwolę sobie bezczelnie uważać, że ta tragedia wydarzyła się w świetnym dla rządu momencie - można choć na kilka dni odłożyć obrady nad wszelkimi niewygodnymi sprawami.

Z całym szacunnkiem dla tragicznie zmarłych to piszę.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-24, 20:23   #118
Pachnąca_trawą
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sniezynka21 Pokaż wiadomość
Ty bedziesz w domu siedziec i plakac, bo nie potanczysz... a ktos inny bedzie siedzial ( siedzi ) i plakal, ze stracil NA ZAWSZE kogos bliskiego...
A Ty do soboty będziesz siedziec w domu i rozpaczać?

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Żałosne to jest fakt,że wiele osób nie rozumie powagi sytuacji i impreza jest ważniejsza niż co innego.

Nie, nie jesteś generałem i Prezydent nie ma obowiązku ogłosić żałoby narodowej z powodu śmierci.
Widać dla niektórych pojęcie Ojczyzna jest pojęciem odległym i nieznanym i w ogóle się nie identyfikują.Ręce mi już opadają czytając niektóre komentarze
Jaka powaga sytuacji? Co zmieni się w twoim życiu przez te 3 dni oprócz tego że w telewizji będą czarne wstążeczki, onet będzie czarno-biały a w radiu do znudzenia balladki i wolne piosenki? Przestaniesz się uśmiechać na te trzy dni? Zrezygnujesz ze spotkania ze znajomymi?

żałosne to jest to, że ktoś zarzuca mi, że mam gdzieś ojczyznę bo kolejna żałoba narodowa do mnie nie przemawia.
Stary 2008-01-24, 20:30   #119
Konto usunięte

Dubel.

Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Czas edycji: 2008-01-25 o 09:42
Stary 2008-01-24, 20:32   #120
Konto usunięte

Dubel - wizaż wariował.

Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Czas edycji: 2008-01-25 o 09:42
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości