![]() |
#91 |
BAN stały
|
Dot.: Wielki Post.
Już? Pobraksłówowałyście sobie?
![]() ![]() W sumie, to bardziej Was zmartwiło to, że ktoś nie siedzi na ceremonii i nie słucha formułek, niż że popełnił bluźnierstwo. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Konto usunięte
|
Najbardziej chyba infantylizm.
Nie sądzę, żeby koleżanka zdawała sobie sprawę z tego co to jest bluźnierstwo, a nawet jeśli to i tak pewnie nie przywiązuje do tego wagi, bo taka wyluzowana jest i w ogóle joł joł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Wtajemniczenie
|
A skoro przy temacie Myszki197 i tej jej świątecznej Teneryfy
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...5&postcount=78 Mogła by się zdecydować.
![]() |
#94 | |
BAN stały
|
[1=e49053b4781f408f3584008 be78503b2c10ffec8;6626702]
Nie sądzę, żeby koleżanka zdawała sobie sprawę z tego co to jest bluźnierstwo, a nawet jeśli to i tak pewnie nie przywiązuje do tego wagi, bo taka wyluzowana jest i w ogóle joł joł.[/quote] No cóż, różne ludzie mają priorytety. Tylko potem można się baaaardzo zdziwić, jak po kilkudziesięciu latach człowiek zostanie sam jak palec, bo ja nie chciałabym mieć znajomych, którym nudziło by się na moim ślubie tak, że nawet by nie raczyli przyjść, tylko tandetnie udawali "spóźnienie". A ludzie to widzą i swoje wiedzą. Nie chciałabym nawet spojrzeć na osobę, która udawałaby spóźnienie na pogrzeb kogoś mi bliskiego/czy jakikolwiek pogrzeb, bo msza jest nudna. Dawno tak ohydnych rzeczy na wizazu nie czytałam. Miało pewnie być kontrowersyjnie, wyszło żałośnie... Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Nie jestem jednak negatywnie nastawiona do WP. Dla mnie to czas jak każdy inny jak napisałam, karnawał też nie jest dla mnie czasem szczególnym, ani adwent... ani żaden inny czas. Dla mnie czas szczególny to taki - kiedy ma się coś szczególnego dla mnie wydarzyć, okres narzeczeństwa był dla mnie okresem szczególnym, okresem radosnego oczekiwania że się tak wyrażę ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#97 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
![]()
Jeszcze tak mnie zaskoczyło, zdziwioło w postawach niektórych z was (chyba pisane stronę, albo 2 strony wcześniej). Dlaczego wam przeszkadza, że ktoś kto deklaruje się jako niewierzący idzie do Kościoła? Czy muszę być katoliczką aby iść do kościoła, muzułmanką aby wejść do meczetu...? A może chcę tylko pooglądać?
Czy muszę być aktorką by iść do teatru?
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale Wizażance, która to pisała, chodziło o zadanie pytania bezpośrednio takim osobom "dlaczego", "po co" chodzą do kościoła, a nie "jakim prawem" i "kto je tam wpuszcza" ![]() Poza tym - różne dziwne rzeczy ludziom przeszkadzają ![]()
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
to sa jacys "inni" bogowie ?
![]() ****** Co do wypowiedzi myszki - to tzw "wirtualna odwaga", w realu nie ma odwagi sie przyznac, ze gdzies nie chce przyjsc, czego dowodem jest udawanie spoznienia. Mi prywatnie nie przeszkadzaloby, zeby ktos nie przyszedl na moj slub i zaden to bylby powod do rezygnacji ze znajomosci. To tak apropos prorytetow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#102 |
BAN stały
|
Rzeczywiście, dość nieszczęśliwa rozbieżność. [w tych postach u Myszki]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Są ludzie (ja tak na przykład mam) którzy nie wierzą w istnienie boga, ale lubię czasem iść do Kościoła, pooglądać sobie cały ceremoniał mszy, czasem sobie sprawdzam ile z tego jeszcze pamiętam. Zastanawiam się nad sensem kolejnych jej części itp. Generalnie sobie rozmyślam na temat religii, dlaczego powstała, dlaczego ludzie ją pakrykują. Wprawdze rzadko chodzę do kościoła, ale jak już tam idę to w takim celu. Zdarza się to zazwyczaj tak raz na jakiś dłuższy czas (nie wiem rok, dwa, pięc, zależy od okoliczności). Lubie patrzeć na ludzi w kościele, jak się modlą, jak się zachowują, obserwować ![]()
![]() |
![]() |
#104 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Niewierząca. Nie obchodzę żadnych świąt religijnych, wiec ani Wielkiego Postu, ani Ramadanu, ani Święta Drzew, Święta Czerwonego Smoka etc.
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie mam tu oczywiście na celu obrażania nikogo. Tak już mam. Tak zostałam wychowana. Nie mogę tego zmienić, zresztą nie chce, bo i po co? Nie mam potrzeby tłumaczenia sobie wszystkich zjawisk na świecie, których znaczenia nie rozumiem, jako woli Boga. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Wiedźma
|
O co Ci chodzi? O małą literę?
Bogowie, bóg pisze się z małej, chyba, że chodzi boga w religii monoteistycznej, którą wyznajesz, wtedy określenie "Bóg" pełni rolę nazwy własnej i pisane jest z wielkiej. Jeśli zaś rzeczywiście pytasz o to, czy są inni - to z przeróżnych mitologii wiemy, że jest ich bardzo wielu.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
BAN stały
|
ok. przyznaję się do pomyłki - na wakacjach byłam w inne święta, w te robiłam wigilię u siebie, dla mnie czas leci za szybko - i czasem mi się miesza - naprawdę nie miałam złych intencji, tylko mi się pomyliło.... ale wiem, teraz pewnie mnie "zjecie".....
a moja opini jest oczywiście negatywna do wszelkich swiąt koscielnych..... a... i to oczywiscie ja "stosuję "dietę za 5 zł" bo oszczedzam na torebki - to moje życie i się jego nie wstydzę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Wtajemniczenie
|
Na torebki...
![]()
![]() |
![]() |
#112 | |
BAN stały
|
Cytat:
Dziwne masz te swoje przekonania, ale niech Ci bedzie. Za 5 lat wyląduj w szpitalu z powodu niedożywienia, braku witamin. Takim postępowaniem doprowadzasz do zniszczenia organizmu. No ale torebka będzie! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
BAN stały
|
Była już debata (ten wątek - https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...07#post5895707 ) o głodowej stawce żywieniowej, czyli 5 złotych w celu zaoszczędzenia na torebki, czyli torebka od LV ważniejsza niż stan zdrowia (bo przecież żołądka zniszczonego syfem nie widać...).
Jaja jak berety były ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zadomowienie
|
Ja obchodzę. Poprostu jestem wierząca, w taki sposób wychowana . W dodatku czym jestem starsza tym ma to dla mnie coraz wieksze znaczenie.
![]() |
#116 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie z moimi poprzedniczkami
![]()
![]() |
#118 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I czy jesteś pewna, że to tylko w Polsce te przyrzeczenia/wyrzeczenia? Cytat:
Osoba, która pisze o zakłamanej świątecznej atmosferze, wzięła ślub kościelny ze strachu przed rodzinką. Trzeba mieć odwagę i powiedzieć, że się w Boga nie wierzy i , w związku z tym, żadnej szopki w kościele odstawiać nie będzie.
![]() |
![]() |
#119 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Polski katolicyzm to dla mnie taki nasza typowa narodowa religijność: powierzchowna, raczej na pokaz, bez głębszej wiedzy na temat niuansów wiary. I na pytanie typu "Dlaczego nie jesz mięsa w piątki", typowy polski katolik odpowiada: "Bo tak trzeba" i nic więcej. Ot tak, mniej więcej. Cytat:
Najłatwiej wyśmiewać i krytykować zakłamanie innych, a że samemu jeszcze gorsze rzeczy i bardziej zakłamane się robi, no to cóż... ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() O, tak! kłamstwo zdecydowanie ma krótkie nogi.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:47.