Trądzik - cz. 2 - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-23, 20:34   #91
marika22
Rozeznanie

Dot.: Trądzik - cz. 2

A ja nie mogę znaleźć żadnego fajnego podkładu kryjącego Powoli fundusze się wyczerpują na takie wydatki, tym bardziej, że mój plan to kupno mieszkania albo działki na budowę domku, wszystko odkładam, a tu ciągle przebarwienia i trądzik, a tak jak już dziewczyny zauważyły mnóstwo pieniędzy idzie na kosmetyki, kremy, żele, lekarstwa, bo wszystko jest takie drogie do pielęgnacji cery trądzikowej
Przeglądałam przed chwilą zdjęcia z wakacji... moja cera była suuuper w porównaniu do tego co mam teraz Brałam wtedy przez miesiąc Tetralysal, ale od grudnia mam niesamowite pogorszenie cery
marika22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-23, 20:54   #92
podziomka
Zadomowienie

GG do podziomka

Wczoraj w aptece widzialam krem/masc na tradzik z wit PP 4% ,sklad ma obiecujacy...Cena ponad 20 e ,ale chyba kupie i sprobuje.Szczerze to ja juz nie wiem ,co do tej buzi uzywac.Nie chce tez prosic rodzicow zeby mi kupowali kolejne cudowne masci ,ktore nigdy nie dzialaja.
podziomka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-23, 20:57   #93
bibiana666
Raczkowanie

Wyjaśnijcie mi proszę w jaki sposób wykonuje się badania sprawdzające poziom hormonów.Gdzie trzeba się z tym zgłosić?Jak wygląda leczenie.Bardzo się stresuje,bo zapewne bd się trzeba udać do ginekologa,a to bd moja pierwsza wizyta i strasznię się boje.Jakoś odczuwam wstyd,
Stary 2008-02-24, 08:51   #94
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marika22 Pokaż wiadomość
A ja nie mogę znaleźć żadnego fajnego podkładu kryjącego
Przeglądałam przed chwilą zdjęcia z wakacji... moja cera była suuuper w porównaniu do tego co mam teraz Brałam wtedy przez miesiąc Tetralysal, ale od grudnia mam niesamowite pogorszenie cery
Ja też nie mogę. Ale problem wynika stąd, że wszystko wyciskam-rozdrapuję, więc nie istnieje potem możliwość krycia... Od teraz (nie od jutra, ale od teraz) przestaję wyciskać! Ostatecznie. Koniec kropka.

Cytat:
Napisane przez podziomka Pokaż wiadomość
Wczoraj w aptece widzialam krem/masc na tradzik z wit PP 4% ,sklad ma obiecujacy...Cena ponad 20 e ,ale chyba kupie i sprobuje.Szczerze to ja juz nie wiem ,co do tej buzi uzywac.Nie chce tez prosic rodzicow zeby mi kupowali kolejne cudowne masci ,ktore nigdy nie dzialaja.
Taa... wszystkie te "cudowne" kosmetyki i lekarstwa... A co to za maść?

Cytat:
Napisane przez bibiana666 Pokaż wiadomość
Wyjaśnijcie mi proszę w jaki sposób wykonuje się badania sprawdzające poziom hormonów.Gdzie trzeba się z tym zgłosić?Jak wygląda leczenie.Bardzo się stresuje,bo zapewne bd się trzeba udać do ginekologa,a to bd moja pierwsza wizyta i strasznię się boje.Jakoś odczuwam wstyd,
Nie pomogę Ci za bardzo, bo nie wiem zbytnio jak. Ja miałam skierowanie od dermatologa. Ale chyba można i bez skierowania iść do jakiegoś laboratorium i zrobić badania? Pobiorą Ci krew i będzie wiadomo.
Co do ginekologa - nie wszyscy gryzą.
Stary 2008-02-24, 09:40   #95
-onna-
Raczkowanie

Hej dziewczyny! Przyłaczam sie do waszego grona.. 2 miesiace temu musialam zmienic tabletki antykoncepcyjne.. i wszystko sie zaczelo. Bardzo mi rozsypało, (pomijam, ze okres mam 3 razy w miesiacu) bylam u lekarza, ale kazal przeczekac jeszcze miesiac z tabletkami i przepisal mi Duac. Wczoraj wieczorem sie posmarowalam, a dzis cale czolo w czerwonych plamach. Powiem szczerze ze jakos bym przezyla bez nazekania ale ze mieszkam z chlopakiem, to az nie chce mu sie pokazywac.. No ale co zrobic. Milego dnia dla wszystkich!
-onna- jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-24, 10:16   #96
mdz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bibiana666 Pokaż wiadomość
Powiedźcie mi,jak sprawdza się poziom hormonów,jakie bania trzeba przeprowadzić i jak się leczy?Nie mam o tym pojęcia...
Najlepiej byłoby tak- iść do lekarza endokrynologa, ew. ginekologa. On powie, jakie nalezy zrobic badania. Badania sa platne tak czy inaczej, wiec skierowanie nic nie daje Kosztuja ok. 30 zl za jeden hormon, a trzeba zrobic ich tak no.. 3-7 badan. Jesli zamierzasz isc prywatnie, lepiej od razu isc z wynikami badan, no bo jak pojdziesz na pierwsza wizyte to powie on tylko jakie masz zrobic badania i zaplacisz jak za normalna wizyte wiec nie wiem czy to sie oplaca Samo badanie polega na pobraniu krwii i w tym celu nalezy wybrac sie do jakiegos laboratorium diagnostycznego. Mysle, że wpowinna być taka możliwość w pobliskim szpitalu/przychodni (chociaz nie wszedzie wykonuja wszystkie hormony), a nawet jesli nie, to tam napewno powiedza Ci, gdzie mozesz zrobic takie badania.
Leczenie polega na przyjmowaniu leków antykoncepcyjnych i/albo hormonalnych dobranych na podstawie badań.
To chyba tyle
Stary 2008-02-24, 10:34   #97
andziuchna
Zakorzenienie

a ja stosuje differin ok 2 miesiecy.. poza tym byl na poczatku antybiotyk doustny i teraz 2 opakowanie syndi35 (hormonalny)
niestety nie widze jakos poprawy a moze jestem przewrazliwiona.. niby nie jest az tak najgorzej ale mam juz dosc tego tradziku :/
moze ktos mi powiedziec czy moge stosowac z differinem acne derm? (differin stosuje na noc) kolezance pomogl pieknie wyleczyc buzke..
prosze o dop.
andziuchna jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-24, 10:49   #98
Astra24.
Rozeznanie

Hej. Śledzę ten wątek odkąd jestem na forum, bo temat jest mi bardzo bliski. Z cerą męczę się dobrych kilka lat a w tym momencie mam 25.
Kilka razy byłam u dermatologa, ale efekty były krótkotrwałe i miałam wrażenie, że jakoś specjalnie się mną nie przejął.
Kupowałam przeróżne kremy, żele, maści itd, które poprawiały stan cery na kilka dni. Potem znów to samo. Nigdy nie było dobrze dłużej niż kilka dni.
Momentami już miałam dosyć, chociaż tak naprawdę z nikim się nie dzieliłam swoim problemem.
Brałam hormony kilka lat temu ale one też nie pomogły a mogę nawet powiedziec, że było jeszcze gorzej.
No i teraz nagle wszystko wróciło do normy. Od ponad miesiąca nie wyskoczył mi żaden pryszcz co uwierzcie mi nie zdarzyło się od dobrych kilku lat.
Nie wiem czego to zasługa, ale powiem czego używam. Codziennie wieczorem żel do twarzy bielendy, z ogórkiem i limonką no i potem przemywam twarz tonikiem Clean&Clear (bezalkoholowe jakoś miałam wrażenie, ze nie oczyszczają mojej twarzy) no i kładę krem matujący dax cosmetics. Niby matującego nie powinno się stosować na noc, no ale zaskoczona efektami tak robię skoro pomaga. No i rano też tonik i ten krem pod makijaż.
Z tego co widze w lustrze jestem bardzo zadowolona tym bardziej, że problemy były wielkie i czasami jak patrzę na Wasze zdjęcia tutaj to mam wrażenie, że nawet stan skóry był cięższy.
Stary 2008-02-24, 11:37   #99
marika22
Rozeznanie

andziuchna na efekty po hormonach trzeba jeszcze troszkę poczekać (do 6 miesięcy), ja przy Danie35 widziałam efekty po 3 miesiącach, ale u Ciebie może potrwać to dłużej.
Astra24. wlałaś w moje serce troszkę nadziei Ja mam 24 lata, może za rok również doświadczę cudownego zniknięcia trądziku - ale bym była happy
-onna- dobrze, że jesteś pod kontrolą lekarza i skoro kazał przeczekać jeszcze jeden miesiąc, to na pewno wie co robi. Duac może Cię podrażnił, smaruj się czymś nawilżającym, Duac używaj co kilka dni. A jaki jest Twój TŻ? Może porozmawiaj z nim i powiedz mu jak Ci przykro, że tak Cię wysypało i że wstydzisz się pokazywać mu na oczy - on na pewno patrzy na to inaczej.
--Olka-- NIE WYCISKAJ !!
marika22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-24, 12:29   #100
bibiana666
Raczkowanie

Olu i Mdz- dziękuje za odpowiedż .
Stary 2008-02-24, 14:09   #101
podziomka
Zadomowienie

GG do podziomka

A co to za maść?

Nazywa sie Nicam.Czytam wlasnie o niej na necie ,czemu nigdy nie slyszlam o niej w plLinki jakie znalazlam moze komus sie przyda.

http://www.acne.org/nicotinamide-reviews/341/page1.html opinie o kremach z wit B3
http://www.netdoctor.co.uk/medicines/100000517.html Nicam

http://www.netdoctor.co.uk/medicines...html?tab_id=90

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-24, 14:12   #102
pink69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andziuchna Pokaż wiadomość
a ja stosuje differin ok 2 miesiecy.. poza tym byl na poczatku antybiotyk doustny i teraz 2 opakowanie syndi35 (hormonalny)
niestety nie widze jakos poprawy a moze jestem przewrazliwiona.. niby nie jest az tak najgorzej ale mam juz dosc tego tradziku :/
moze ktos mi powiedziec czy moge stosowac z differinem acne derm? (differin stosuje na noc) kolezance pomogl pieknie wyleczyc buzke..
prosze o dop.
Ja stosuję Differin i AD.
Poprawa w porównaniu z wcześniejszym stanem skóry jest ogromna.
Differin działa mi jak maść ichtiolowa-wyciąga wjedną noc wszystko spod skóry,Acne derm natomiast złuszcza.

Stosuję od 14 grudnia tę kombinację,więc na ostateczny werdykt stanowczo za wcześnie.
Robię tak - differin 3x w tygodniu,zawsze po nim nawilżacz (kapsułki dermogal albo ziaja hlc) a w pozostałe dni AD,czasem jak stan skóry jest ohydny stosuję AD częściej.

pink69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-24, 14:24   #103
andziuchna
Zakorzenienie

marika22 : tak wiem to od dermatologa ale wiesz jak jest zawsze ma sie nadzieje ze po obedzeniu te obrzydlistwo zniknie z twarzy:P

pink: dzieki mam nadzieje ze i mi pomoze.. wlasnie jutro zamierzam kupic AD bo sam differin to dla mnie za malo... pisz co i jak u Ciebie
andziuchna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-24, 14:44   #104
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marika22 Pokaż wiadomość
--Olka-- NIE WYCISKAJ !!
No nie wyciskam... Od rana nic a nic.

Cytat:
Nazywa sie Nicam.Czytam wlasnie o niej na necie ,czemu nigdy nie slyszlam o niej w plLinki jakie znalazlam moze komus sie przyda.

http://www.acne.org/nicotinamide-reviews/341/page1.html opinie o kremach z wit B3
http://www.netdoctor.co.uk/medicines/100000517.html Nicam

http://www.netdoctor.co.uk/medicines...html?tab_id=90
Ciekawe... I znalazłaś to w polskiej aptece?
Stary 2008-02-24, 15:02   #105
dagna1
Zakorzenienie

czytalam na temat morelowego peelingu ives'a,tego o ktorym dosc czesto piszecie i przeczytalam,ze ma 'duze drobinki'.. one nie podrazniaja twarzy? boje sie uzywac peelingow,a chyba sprzydaloby sie to mojej twarzy.. on jest naprawde taki rewelacyjny?
dagna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-24, 16:30   #106
mdz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dagna1 Pokaż wiadomość
czytalam na temat morelowego peelingu ives'a,tego o ktorym dosc czesto piszecie i przeczytalam,ze ma 'duze drobinki'.. one nie podrazniaja twarzy? boje sie uzywac peelingow,a chyba sprzydaloby sie to mojej twarzy.. on jest naprawde taki rewelacyjny?
Moim zdaniem jest naprawdę dobry. W dodatku tani...
Te drobinki są spore, ale moim zdaniem nie podrażniają, nie są takie bardzo 'ostre'. Ale doskonale wygładzają skórę, usuwają martwy naskórek. Ten peeling jest taki kremowy i mimo wszystko wydaje mi sie ze przez to łagodniejszy.
W porownaniu z nim peeling Avon'u (nie pamietam nazwy, ale z serii dla cery tradzikowej) rowniez wielokrotnie zachwalany, jest drażniący.
Stary 2008-02-24, 16:59   #107
podziomka
Zadomowienie

GG do podziomka

[quote=--Olka--;6697162]No nie wyciskam... Od rana nic a nic

Super.Ja tez staram sie nie wyciskac.

Ciekawe... I znalazłaś to w polskiej aptece

Ja mieszkam w Irlandii,dzis kupilam zobaczymy jak to dziala.
Stary 2008-02-24, 17:15   #108
magdaa_j
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mdz Pokaż wiadomość
Moim zdaniem jest naprawdę dobry. W dodatku tani...
Te drobinki są spore, ale moim zdaniem nie podrażniają, nie są takie bardzo 'ostre'. Ale doskonale wygładzają skórę, usuwają martwy naskórek. Ten peeling jest taki kremowy i mimo wszystko wydaje mi sie ze przez to łagodniejszy.
W porownaniu z nim peeling Avon'u (nie pamietam nazwy, ale z serii dla cery tradzikowej) rowniez wielokrotnie zachwalany, jest drażniący.
A jaki dokładnie to jest peeling? Jaka nazwa? może też go wypróbuję Ja robię delikatny peeling tymi drobinkami z aspiryny. Świetna skóra po tej maseczce i rozjaśniają się blizny [dzięki Pink od Ciebie się dowiedziałam o niej ]
Stary 2008-02-24, 18:13   #109
k0chana
Raczkowanie

To moje pierwsza wypowiedz, wiec witam wsztskich

Ja lecze sie już 6 lat...no narzie przegrywam, w chwili obecnej zaczynam trzecia kuracje antybiotykowa...dermatolo g mi przerwy w tych tabletkach robi (co 9 miesiecy zwykle) w trosce o moje zdrowie i zawsze po tych przerwach jest beznadzejnie... do tego biore jakies mascie dwie...srasznie skora mi schodzi...;/
Jak macie jakies pytania co do tetralysalu naprzykłąd to pytajcie

Edytowane przez k0chana
Czas edycji: 2008-02-24 o 18:17 Powód: pomyliłam strony ;)
k0chana jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-24, 18:33   #110
asiulka123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdaa_j Pokaż wiadomość
A jaki dokładnie to jest peeling? Jaka nazwa? może też go wypróbuję Ja robię delikatny peeling tymi drobinkami z aspiryny. Świetna skóra po tej maseczce i rozjaśniają się blizny [dzięki Pink od Ciebie się dowiedziałam o niej ]

Peeling jest firmy St.Ives i nazywa się "Przeciwtrądzikowy" Oto on: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20349
Jest jeszcze "oczyszczający". Oba mają świetne opinie na KWC.

Parę dni temu myślałam intensywnie nad zakupem tego produktu, ale ostatecznie zrezygnowałam. Różne są stanowiska w sprawie peelingów do cery trądzikowej. Faktem jest, że usuwają martwy naskórek, ale z drugiej strony czy nie podrażnią mi one skóry i nie spowodują wysypu?

asiulka123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-24, 18:37   #111
magdaa_j
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asiulka123 Pokaż wiadomość
Peeling jest firmy St.Ives i nazywa się "Przeciwtrądzikowy" Oto on: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20349
Jest jeszcze "oczyszczający". Oba mają świetne opinie na KWC.

Parę dni temu myślałam intensywnie nad zakupem tego produktu, ale ostatecznie zrezygnowałam. Różne są stanowiska w sprawie peelingów do cery trądzikowej. Faktem jest, że usuwają martwy naskórek, ale z drugiej strony czy nie podrażnią mi one skóry i nie spowodują wysypu? Nie chcę ryzykować
dziękuję bardzo a gdzie go dostanę? w drogerii? aptece?

Kupię go chyba, bo peeling by mi się przydał...A nie jest drogi, kasy tyle wydaję, że 12 zł nie robi róznicy...
Stary 2008-02-24, 19:06   #112
podziomka
Zadomowienie

GG do podziomka

Cytat:
Napisane przez magdaa_j Pokaż wiadomość
dziękuję bardzo a gdzie go dostanę? w drogerii? aptece?

Kupię go chyba, bo peeling by mi się przydał...A nie jest drogi, kasy tyle wydaję, że 12 zł nie robi róznicy...
W drogerii widzialam.
Stary 2008-02-24, 19:34   #113
magdaa_j
Zadomowienie

Cytat:
W drogerii widzialam.
ok, więc jutro jak będę wracała ze szkoły [aa koniec ferii ] to zajrzę, mam nadzieję, że kupię. Zdam relacje jak wypróbuje

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-24, 20:08   #114
-onna-
Raczkowanie

Marika22 pewnie ze z TZ rozmawialam, i zapewnia mnie ze wszystko jest w porzadku, ze mam sie nie przejmowac.. ale jakos ciezko sie nie przejmowac kiedy patrze w lustro i widze swoja twarz.

A skoro tak polecacie ten peeling to i ja moze sie skusze. Moze znajde go u mnie.
-onna- jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-24, 21:11   #115
DIVINA87
Raczkowanie

dziewczyny ja wam polecam peeling mechaniczny z biodermy sebium. przy takiej cerze lepiej zawsze uzywac dobrych dermokosmetykow. jest drogi, ale ja mam swoj od grudnia i jeszcze mam conajmniej pol butli. poczytajcie recenzje na kwc i kafeterii. ja jestem zadowolona bardzo. w skladzie ma kwas glikolowy i chyba cos tam jeszcze wiec na nasze cery w sam raz.
DIVINA87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-24, 21:25   #116
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mieszkam w Irlandii,dzis kupilam zobaczymy jak to dziala.

Jak będzie działał to będziesz musiała mi kupić i wysłać!

Tak w ogóle to jeden dzień nie wyciskania i już lepiej. A tak serio goją mi się ranki po wyciśnięciu jakieś 4 dni temu całego wysypu (7 wulkanów!). Jest (jak na mnie) w porządku. Zapeszam, ale co tam. Niedawno "łyknęłam" pierwszą tabletkę 4 miesiąca androcuru - teraz już musi być z górki!
Jutro odbieram dermogal i dostaję próbki. Life is good!
Stary 2008-02-24, 23:38   #117
podziomka
Zadomowienie

GG do podziomka

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość

Jak będzie działał to będziesz musiała mi kupić i wysłać!
Musi zadzialac.Jak sie na tym zawiode to nie wiem ,co bede robic.Pisalo na ulotce ,zeby na efekty czekac od 4 do 8 tyg.D

Daje sobie rok od teraz na poprawe i jak nic sie nie zmieni to chyba zdecyduje sie brac Izotek.

Stronka jeszcze o dzialaniu tych kremow z B3
http://gmuntz.tripod.com/niacinamide.html

Ola na mazidlach jest na witamina i mozna z nia np ukrecic serum
http://mazidla.com/index.php?page=sh...mart&Itemid=27

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-24, 23:41   #118
podziomka
Zadomowienie

GG do podziomka

Cytat:
Napisane przez -onna- Pokaż wiadomość
Marika22 pewnie ze z TZ rozmawialam, i zapewnia mnie ze wszystko jest w porzadku, ze mam sie nie przejmowac.. ale jakos ciezko sie nie przejmowac kiedy patrze w lustro i widze swoja twarz.

A skoro tak polecacie ten peeling to i ja moze sie skusze. Moze znajde go u mnie.
Dobrze Cie rozumiem.Moj TZ zawsze mi mowi ,ze super wygladam nawet jak mnie strasznie wysypie ,ale ja wiem swoje.
Stary 2008-02-25, 13:18   #119
mdz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
Tak w ogóle to jeden dzień nie wyciskania i już lepiej. A tak serio goją mi się ranki po wyciśnięciu jakieś 4 dni temu całego wysypu (7 wulkanów!). Jest (jak na mnie) w porządku. Zapeszam, ale co tam. Niedawno "łyknęłam" pierwszą tabletkę 4 miesiąca androcuru - teraz już musi być z górki!
Jutro odbieram dermogal i dostaję próbki. Life is good!
Trzmam kciuki za poprawe U mnie właśnie 4ty miesiąc był tym, w którym zaczęło wszystko się poprawiać (być może także dzięki wzmocnieniu Spironolem). W końcu pół roku to okres, kiedy leki zaczynają działać, więc jak coś - mamy jeszcze hmm.. Ty 3, ja ponad 2 miesiące BĘDZIE DOBRZE!

A co do facetów...ja obecnie jestem sama, więc nie ma mnie kto pocieszyć że i tak jestem piękna Pozostali godni uwagi faceci widzą mnie w make upie, więc ... niewiele mają do powiedzenia :P
Stary 2008-02-25, 13:43   #120
Vivienne
... choć nie Westwood

Dziś po raz pierwszy od 3 miesięcy wyskoczyło mi coś na czole A już sie tak cieszyłam.. Poza tym się wkurzyłam i wycisnęłam parę, teraz jestem zła na siebie, ale oczyściłam, wysmarowałam, może niedługo będę wyglądać lepiej...
Chciałam się zapisać do dermatologa, ale najbliższy termin do "mojej" lekarki był za miesiąc, więc znów musiałam prywatnie... już tyle kasy wydałam na te wszystkie mazidła, że szok... I chyba się zdecyduję na peeling kwasem glikolowym, żeby rozjaśnic blizny/przebarwienia, bo w tym momencie właśnie z tym mam największy problem, pryszczy powoli coraz mniej się pojawia

Poza tym mam dobry humor, bo nauczyłam się wygładzać cerę w Photoshopie i przerobiłam sobie większość zdjęć i wybieram się do fotografa

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości