|
|
#91 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Cennik usług kościelnych
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6699312]
I znów napiszę - nie sama kwestia dana księdzu boli, tylko: kwota i sposób, w jaki to wszystko się rozgrywa. [/quote] Dokładnie - chodzi o sposób. W jednej parafii słyszysz "co łaska" w drugiej rzucają ci konketną kwotę, w kolejnej mówią "co łaska, ale nie mniej niż..." A co na przykład z opłatą za pogrzeb? Nie płaczę nad tym, że musiałam zapłacić księdzu, organiście czy ekstra za trąbkę, którą mój dziadek sobie życzył. Ale pobieranie opłaty od wartości pomnika, bo inaczej ksiądz "nie otworzy bramy" ???
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6699312]Łajka - na sukienkę wydam na pewno dużo mniej niż 2000. Fotografa nie zamawiamy. Makijaż zrobię sobie sama, jak też zaproszenia ślubne czy etykiety na alkohol. Nie chcę zespołu tylko DJa. Czesać mnie będzie koleżanka (no, moje włosy wymagają na szczęście niewielu zabiegów). Itd.
I znów napiszę - nie sama kwestia dana księdzu boli, tylko: kwota i sposób, w jaki to wszystko się rozgrywa. [/quote] Szajajabo, mogę coś napisać? Ale szczerze? Jeśli tak, mam nadzieję, że nie będziesz chowała urazy. Jeśli nie, zachowam dla siebie, co powiedzieć miałam.
|
|
#93 |
|
Konto usunięte
|
A jakie mam prawo ci zabronić? Pisz, najwyżej się zamknę, nie widząc sensu dalszej dyskusji.
|
|
|
|
|
#94 |
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6699312]Łajka - na sukienkę wydam na pewno dużo mniej niż 2000. Fotografa nie zamawiamy. Makijaż zrobię sobie sama, jak też zaproszenia ślubne czy etykiety na alkohol. Nie chcę zespołu tylko DJa. Czesać mnie będzie koleżanka (no, moje włosy wymagają na szczęście niewielu zabiegów). Itd. I znów napiszę - nie sama kwestia dana księdzu boli, tylko: kwota i sposób, w jaki to wszystko się rozgrywa. [/QUOTE] To się tak tylko mówi . Sama nie miałam jakies super hucznego wesela i starałam się obciąć koszty gdzie tylko się da. Sama zobaczysz jak machina weselna ruszy a stówki będą wyskakiwac z portfela ![]() Dlatego te no 500 zł dla ksiedza zginie jak igła w stogu siana . Nie wiem moze ja tak do tego podchodzę --że tak trzeba i kropka. I się mylę. W końcu nikt mnie do niczego nie zmuszał. |
|
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6699633]A jakie mam prawo ci zabronić? Pisz, najwyżej się zamknę, nie widząc sensu dalszej dyskusji.[/quote]
Zapytałam, bo Cię lubię i może niekoniecznie chciałabyś to usłyszeć, do czego masz prawo przecież. To jak, pisać?
|
|
#96 |
|
Konto usunięte
|
Pisz.
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie to tez irytuje.
Placenie co łaska ale nie mniej niz ![]() Jak za slub u mnie nie mniej niz 200 zl (tylko dla ksiedza) I organista,ministranci itd.. A jak widze jak ksieza szybko zmieniaja auta na lepsze to troche mnie irytuje... ![]() Jestem wierzaca ale nie zgadzam sie z placeniem za sakramenty...
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6699704]Pisz.[/quote]
Ok. Jedna sprawa mnie nie dziwi, a jedna dziwi. Znając Twój stosunek do 'instytucji' kościoła, nie dziwi mnie, że się tak buntujesz przeciw tym opłatom, a dziwi mnie, dlaczego w takim razie ślub kościelny.
|
|
#100 |
|
Konto usunięte
|
I o to się miałam obrazić?
Już kiedyś to wyjaśniałam: mam wszystkie konieczne sakramenty, wierzę w istnienie czegoś tam nad nami, natomiast nie lubię instytucji. Moja mama to w ogóle jest nieobeznana z tematem Natomiast TŻ i rodzice są wierzący (mocno, choć nie są fanami ojca R. ). No i tradycyjnie w rodzinie TŻta wyprawia się weselicho ![]() Gdyby nie to, spokojnie mogłabym poprzestać na cywilnym ślubie. Natomiast nie przejdzie to i tyle Nie uważam, aby z mojej strony było to wielkie poświęcenie, nie będę cyrków robiła. . Tyle, że wydatek koszmarny - raczej sama na siebie będę z nim zdana, mama nie jest w stanie na dzień dzisiejszy "się dołożyć". Dlatego pewnie tak pieklę się o te sumy. Nie uważam swojej postawy za hipokryzję Życie ma też szare barwy, nie tylko b&w.
|
|
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6700730]I o to się miałam obrazić?
Już kiedyś to wyjaśniałam: mam wszystkie konieczne sakramenty, wierzę w istnienie czegoś tam nad nami, natomiast nie lubię instytucji. Moja mama to w ogóle jest nieobeznana z tematem Natomiast TŻ i rodzice są wierzący (mocno, choć nie są fanami ojca R. ). No i tradycyjnie w rodzinie TŻta wyprawia się weselicho ![]() Gdyby nie to, spokojnie mogłabym poprzestać na cywilnym ślubie. Natomiast nie przejdzie to i tyle Nie uważam, aby z mojej strony było to wielkie poświęcenie, nie będę cyrków robiła. . Tyle, że wydatek koszmarny - raczej sama na siebie będę z nim zdana, mama nie jest w stanie na dzień dzisiejszy "się dołożyć". Dlatego pewnie tak pieklę się o te sumy. Nie uważam swojej postawy za hipokryzję Życie ma też szare barwy, nie tylko b&w.[/quote]Starałam się napisać jak najdelikatniej, cieszę się, że się nie obraziłaś.
|
|
#102 |
|
BAN stały
|
no i teraz się zacznie konkurs, kto jest najbardziej katolickim katolikiem
jesteś wierzący? należysz do kościoła? chcesz ślubu kościelnego? to PŁAĆ!! i nie marudź ![]() ciekawe, czy tak samo przedstawiają się Wasze opinie w kwestii seksu przedmałżeńskiego (jesteś katolikiem? nie uprawiaj), antykoncepcji (jesteś katolikiem? nie używaj), imprezowania w czasie postu... itp.itd. religia to indywidualny wybór, czy to się komuś podoba czy nie i to, że ktoś należy do KK wcale nie oznacza, że MUSI akceptować wszystkie jego wymysły w tym te dotyczące opłat za sakramenty
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.To samo dotyczy kościoła. Nie można być wierzącym, 'ale tylko trochę' i wybierać sobie z wiary to, co akurat pasuje, a resztę odrzucać, bo nie pasuje.
|
|
|
#104 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
dlaczego nie?? przecież to moje życie, moja głowa, moja religia... no i rozumiem, że wszyscy wypowiadający się w tym wątku katolicy do ślubu zachowali czystość i nigdy nie trzymali w ręku prezerwatywy?? no bo przecież nie można sobie wybierać
|
|
|
|
|
|
#105 |
|
BAN stały
|
aaa
i skoro już przyrównujemy KK do partii politycznych ich członkowie płacą OBOWIĄZKOWE, ściśle określone składki partie muszą też przedstawiać szczegółowe budżety, a jak coś nabroją to tracą dotację tymczasem Fundusz Kościelny w 2007 roku wyniósł 96460 mln zł (PRAWIE 100 MLN), i wątpię, żeby ktokolwiek orientował się na co dokładnie poszła ta kasa
|
|
|
|
|
#106 |
|
Rozeznanie
|
HeHe to tak samo jak z tymi przeciwnikami futer - krzycza jak to mozna zwierzeta zabijac a samina kolacje miesko wcinaja
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie: nie Twoja religia, chyba, że założyłabyś swój własny kościół.Wtedy tak, byłaby to Twoja religia. Kto wie, może tak. Ktoś będzie chciał, to może odpowie na postawione przez Ciebie pytania.
|
|
|
#108 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale składki członków, nie są jej jedynymi wpływami do budżetu partii. Partie polityczne są finansowane z różnych źródeł, w tym niektóre z budżetu państwa. Żeby się dowiedzieć które, wystarczy przejrzeć Ustawę o partiach politycznych .
|
|
|
#110 |
|
Konto usunięte
|
Fresa - nawet jakbyś wprost mi napisała, że zalatuje ci to hipokryzją
też bym się nie obraziła. Kiedyś zastanawiałam się, czy by nie brać ślubu kościelnego z TŻtem jako osoba niewierząca. Ale to też nie tak, raz - że nie nazwę siebie całkowicie niewierzącą, dwa - że i tak by trzeba było płacić A teraz idę czytać do łóżka, papa
|
|
|
|
|
#111 |
|
Zakorzenienie
|
Znam ksiedza, ktory mieszka od 40 lat na starej plebani, odrestaurowal kosciol, odnowil stary cmentarz i gdy przyszlo do montowania ogrzewania w budynku w ktorym mieszka z klerykami /z dochodzaca 4-5 dni w tygodniu gosposia/ mial ogromne obiekcje, czy nie lepiej wydac pieniadze na inny cel... Malo nie zmarl na zawal, gdy jacys wandale popsikali sprejami odnowione groby na cmentarzu i kaplice. Jezdzi tym samym VW golfem od 8 lat.
Znam tez ksiedza,ktory od 10 lat nie jest w stanie wybudowac kosciola, ale plebania jest ogromna i nowoczena, co rok zmienia auto.Czy to znaczy, ze mam przekreslic z gory wszystkich duchownych? Wole wychodzic z zalozenia, ze ludzie sa uczciwi i zyczliwi innym. Uwazam, ze ksiadz ma prawo powiedziec "co laska, ale zazwyczaj wplaty za slub/chrzciny.pogrzeb sa ponad 200 zl", nie znaczy to, ze owe 200 zl mam obowiazek wydac, moge wplacic 50 a jezeli sie ksiadz domaga doplaty/wyrowania to tylko zle o nim swiadczy. jezeli powie 'slub minumim 500 zl a wiecej ile kto chce dac " to sie dostosuje i zaplace500 zl, pewnie jakby zazyczyl sobie kwoty, ktora jest dla mnie trudna do osiagniecia to byloby mi trudniej zaplacic,ale na razie mam wazniejsze sprawy na glowie, by sie z nims "dla zasady" uzerac. |
|
|
|
|
#112 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
mam przed sobą właśnie ustawę budżetową na 2007 rok ![]() ale, jak już pisałam, partie muszą się z tych pieniędzy ROZLICZAĆ i jak coś zrobią nie tak, to tracą dotację (z budżetu, oczywiście) a kościół komu się zwierza ze swoich wydatków?? skoro nawet nie płaci podatków?? a parlament nie ma nad nim żadnej władzy?? |
|
|
|
|
|
#113 |
|
Konto usunięte
|
a se wkleję linka, od niechcenia tak
![]() http://www.kosciol.za.pl/dochody-ksiezy.htm żeby nie było, że księża takie biedniutkie i jak nie dostaną 10% od pomnika, to głodno i biedno im będzie. |
|
|
|
|
#114 | |
|
Zakorzenienie
|
Fajnie, że się pokazałaś
.Cytat:
Miałaś w ręce rozliczenie którejś partii? A kościół nie jest finansowany przez państwo, więc z czego ma się rozliczać?
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Znasz takich katolikow? ja powaznie: nie.
|
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
Oj Ty niedobra, zamiast sie do moich super-glebokich przemyslen odsniesc tylko sie witasz ) . mam dzis chwile, poczytalam kilka goracych watkow i odezwalam sie tutaj. Ale ogolnie z czasem i checiami kiepsko...Zalozylam watek, moze mozesz mi pomoc - na plotkowym , o szukaniu pewnego zdjecia..
|
|
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
To nie znaczy, że ich nie ma
.
|
|
#118 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() chodzi o przejrzystość i zwykłą uczciwość niech będą ustalone stawki, niech płacą podatki, zarabiają nie z żebrania (o sorry - dobrowolnych datków) tylko z własnej pracy bo tak jak jest teraz - to kk funkcjonuje w PL jak mafia
|
|
|
|
|
|
#119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Idę oblukać Twój wątek, jak będę mogła, na pewno pomogę .
|
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
jak pszczolka Maja, jest gdzies lecz nie wiadomo gdzie swiat, w ktorym basn ta dzieje sie...
![]()
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:14.

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6699312]Łajka - na sukienkę wydam na pewno dużo mniej niż 2000. Fotografa nie zamawiamy. Makijaż zrobię sobie sama, jak też zaproszenia ślubne czy etykiety na alkohol. Nie chcę zespołu tylko DJa. Czesać mnie będzie koleżanka (no, moje włosy wymagają na szczęście niewielu zabiegów). Itd. 

Natomiast TŻ i rodzice są wierzący (mocno, choć nie są fanami ojca R. 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)