![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak dbasz o swoje autko?
zaprzyjaźnić się?
![]() a tak na poważnie to daj do prania w jakiejś myjni gdzie czyszczą tapicerki i powiedz co się stało na pewno mają środki grzybobójcze, no i wysuszyć, jak stoi w garażu to może farelką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Przyczajenie
|
Haha, tak, zawsze obecny i milczący towarzysz podróży
![]() Chyba faktycznie będę musiała oddać samochód w ręce specjalistów, bo problem jest z gatunku tych większych. Dzięki za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
Ja na szczęście mam do tego faceta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
HEY,mam pytanie
![]() w moim aucie nie ma odtwarzacza CD,dlatego kupiłam sobie transmitter fm,który podłącza się tam do zapalniczki.Tylko czy on może bez przerwy tam siedzieć?czy mi nie padnie akumulator? muszę go za każdym razem odłączać czy jak? ![]()
![]() |
#95 |
Przyczajenie
|
Nie, transmiter o ile jest wyłączony to nie rozładuje akumulatora.
Ogólnie co do dbania o auto: - Samochód zapalamy z WYŁĄCZONYM ogrzewaniem, radiem, światłami, wycieraczkami i innymi odbiornikami energii elektrycznej. - Jeżeli samochód jest też na gaz to zapalamy na benzynie, robimy 1-2 km i dopiero wtedy przełączamy na gaz. Zapalanie zimnego auta na gazie po mroźnej nocy oznacza zabójstwo dla membrany w reduktorze (po prostu niszczycie instalację gazową w aucie). - Klimatyzacji same nie sprawdzicie, dopiero jeżeli klimatyzacja słabo chłodzi to oznacza konieczność przeglądu (miń raz na rok jedziemy na przegląd klimatyzacji, jej odgrzybianie i napełnianie czynnikiem chłodzącym). - Do aut na benzynę lejemy bezołowiową 95, benzynę (przekreślone)Pb98 wlewamy do aut sportowych lub gdy chcemy rajdowo poszaleć autem. Gdzieś w postach ktoś napisał (głupio zresztą) że auto lepiej jeździ na 98-ce - Nieprawda! Po prostu przy mocno ekstremalnej jeździe paliwo w silniku normalnie się spala a nie niszczy silnika detonując niczym dynamit. (chodzi tylko o szybkość spalenia mieszanki, wartość energetyczna (moc dla silnika) Pb95=Pb98) - Jeżeli nie macie już gwarancji na auto to nie ma sensu jeździć do ASO (autoryzowana stacja obsługi) gdyż tam zamiast naprawić daną część (np. wymienić coś drobnego co się zepsuło), wymienia się cały moduł. W ASO nie opłaca się naprawiać części i dawać na naprawę gwarancję, łatwiej im wstawić nową cześć i po robocie. Bardzo drogo liczą sobie za drobne naprawy a poważne naprawy przekraczają wartość auta. - Do serwisu jeździjcie z facetem / kolegą / bratem ponieważ tłumaczenie kobiecie co się zepsuło w aucie jest strasznie denerwujące i albo zapłacicie rachunek z poczuciem niesprawiedliwości albo faktycznie was oszukają (wymieniając w miarę dobrą cześć). Mechanik tłumacząc coś kobiecie musi silić się na tłumaczenie jak do dziecka a facetowi powie np. "silnik ciągnął lewe powietrze co wpływało na mieszankę, silniczek krokowy był rypnięty a przepustnica zasyfiona- nic dziwnego że gasł na światłach, 200 zł za diagnozę i naprawę poproszę".....i facet zrozumie i nie będzie dopytywał się o każdy drobiazg przez pół godziny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Najlepiej dbanie o autko zostawić swojemu facetowi. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
... choć nie Westwood
|
Niektórym facetom to szkoda dawać auta
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
regularne mycie i czyszczenie wnętrza
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
Trzeba go najpierw mieć
![]()
![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
No to ... wyrwij na samochód
![]() ![]() A co do pytania o dbanie o samochód to racja - mój TŻ się tym zajmuje, ale wiem, że nienawidzi tego. To znaczy nie, że ogólnie, ale jeśli chodzi o mój samochód. Jego zazwyczaj jest w bardzo dobrym stanie. Mój niekoniecznie ![]()
![]() |
#102 |
Przyczajenie
|
no o rozrządzie bym tego nie powiedzial. Moze sie zdazyc ze pasek jest jakis wadliwy i po 30 tys. km peknie. moze sie zdazyc ze napinacz sie wylamie (mi tak sie zdazylo po miesiacu od kupna peugota ) a wiec to nie jest takie oczywiste, chociaz kobieta powinna pamietac ze po przejechaniu jakis 100 tys. km (lub po ok. 5 latach) powinna wymienic ten pasek rozrzadu. Pamietajcie takze zeby co jakis czas popatrzec pod spud. auta lubia sobie rdzewiec (bardzo renualty, citroeny raczej nie) raz zdarzylo mi sie ze gosciu wjechal na kanal jak mialem mu wymieniac kolektor wydechowy, to jak puklem w podloge palcem to sie brzebilem pod dywanik. auto koles sprzedal na czesci. sprawdzajcie tez co jakis czas opony. jak maja nie rowno wyciety bieznik moga miec problem z zawieszeniem, lub zbierznoscia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
jezeli jest w ktoryms cylindrze inne cisnienie warto nalac do srodka troche oleju, jak wtedy cisnienie sie podniesie, to znaczy ze pierscien na tloku do wymiany. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
mefiupl: sluszna rada....co do rozrzadu to ja zawsze wymieniam klientom co jakies 60tys. Przeczytalem tu wczesniej ze na zime warto zalac zimowy płyn chłodniczy???? a jest nie zimowy? prawda jest drogie Panie ze dolewanie wody to niszczenie silnika....dlaczego? pompaw wody, chłodnica czy nagrzewnica są z aluminium lub jego stopów.....woda + aluminium =ultenianie czyli albo sie zapcha albo rozleci....nie tak zaraz ale powoli reakca zachodzi. Płyn chłodniczy ma inną temperature wrzenia......wiekszość vw ma nawet dedykowane płyny i nie mozna zalac czegokolwiek.....
Mam warsztat juz jakies 9 lat i powiem tak ze jednak to z Kobietami mam mniejsze stresy. Faktem jest ze trzeba sie czasem natlumaczyc ale kazda wymiana czegokolwiek poparta jest wydrukami z urzadzeń diagnostycznych czy to silnika czy zawieszenia......nie ma naciągania. Facet faktycznie szybciej zrozumie ale wiele jest Kobiet ktore same przyjezdzają. Wiec drogie Panie nie ma co sie bac mechanik nie gryzie. Moja ostatnia klientka bardzo chciala wiedziec jak dzialają hamulce no ale wytlumaczyc nie zawsze jest latwo.....i co zrobilem? autko na podnosnik, koła out i Pani dostala kluczyk w łapke i jazda......z moją instrukcą i słowną pomocą wymienila sobie sama......zaplacila tylko za klocki i dumna z siebie pojechala do domu.....wystarczy troche cierpliwosci i Kobieta tez potrafi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie też nie jada się rzeczy, które mogą zostawić jakieś np tłuste plamy, ale litości, bez przesady ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
Dokładnie niektórzy faceci do brudasy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Przyczajenie
|
Ja o swoje auto przeważnie dbam sama, ale jak np. przepali mi się żarówka to już chłopak jest od takich misji specjalnych. Teraz zaczął mi lakier puchnąć przy tylnej szybie w jednym miejscu to też on pojedzie i załatwi mi lakierowanie, bo wiadomo że on wie gdzie można pojechać żeby nie zdarli nie wiadomo jakiej kwoty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Przyczajenie
|
Ja dbam o to, aby samochód był czysty tzn. jeżdżę z nim na myjnię bezdotykową, odkurzam i czasami jak mi się chce i jest ładna pogoda to poleruję :P Sprawy czysto techniczne wykonuje mój facet, który jest mechanikiem
![]()
![]() |
#109 |
BAN stały
|
Ja dosc czesto jezdze np na myjnie, tankuje i czasami na jakis przeglad pojade ale jak cos wiecej typu powazna awaria, wymiana albo zmiana opon to juz oddaje auto mezowi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
A ja ostatnio polakierowałam sobie felgi na czarno i zakupiłam karne kołpaki
![]() Podobno wyszło rewelacyjnie jak na 1 raz ![]() Kupiłam porządne pokrowce pod kolor samochodu, kupiłam czernidło do zderzaków.. i autko nabiera kształtów ![]() Zaopatrzyłam się też w nowe felgi i opony na zimę i będę sama mogła zmieniać koła ![]() ![]() Sama radość. Edytowane przez czerwonykanarek Czas edycji: 2012-10-23 o 20:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Łukasz z Silveris
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Łukasz z Silveris
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale do rzeczy: - regularny przegląd (u dobrego i zaufanego fachowca) - sprawdzanie płynów, regularna wymiana oleju - mycie autka dobrym szamponem z woskiem, woskowanie - odkurzanie wewnątrz, mycie wycieraczek, "kokpitu" - tankowanie na jednej stacji w miarę możliwości - wymiana opon letnie/zimowe, sprawdzanie ciśnienia - zimą doładowywanie aku - nie używanie radia na postoju (wyłączony silnik) - tak jak pisały inne Wizażanki- odpalanie bez włączonych świateł, wycieraczek, nawiewów itp -zakładanie folii termoizolacyjnej latem i zimą na szybę, - zimą strącanie zza kół złogów mieszaniny śniegu i solanki - smarowanie uszczelek drzwi wazeliną samochodową (przeciw przymarzaniu drzwi zimą) - no i tak jak u Michała 999 dbanie o wnętrze, czyli papierki, okruchy, folie, opakowania-sprzątać na bierząco!! ![]() - zadbać o zapach, jakieś odświerzacze itp - no i wyposażenie- gaśnica, trójkąt, apteczka, kamizelka, zapasowe żarówki i bezpieczniki ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
ostatnio głównie je odśnieżam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Przyczajenie
|
Ja jeżdżę do myjni parowej. W ogóle ostatnio bardzo zainteresował mnie ten temat i zaczęłam się zastanawiać nad zakupem maszyny.
Przeglądałam myjnie dostępne na www (kropka) 7car (kropka) pl - są chyba dość solidne a ceny przystępne. Może założę własną myjnię... :P Biznes nie wymaga strasznie dużego nakładu finansowego, dlatego myślę, że warto spróbować - co o tym myślicie? Czy to fajny pomysł na własną działalność? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Przyczajenie
|
Jak co roku warto na wiosnę zadbać o swoją klimatyzację samochodową i zlecić odgrzybienie jej, sprawdzonym prze ze mnie sposobem jest właśnie ozonowanie. można je zrobić samemu ale też można zlecić to odpowiedniej firmie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez aisa asia Czas edycji: 2015-02-26 o 06:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
BAN stały
|
U nas w domu jest taki układ, że to mężczyzna dba o sprawność techniczną auta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez aisa asia Czas edycji: 2015-12-07 o 01:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:53.