![]() |
#91 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie?
Cytat:
W USA z jedzeniem to jest tak,ze mozna jesc chleb-gabke z Walmartu za $0.99 albo prawdziwy chleb z piekarni za $5 ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#92 |
zielony stworek
|
wow...ktoś pisał miesiąc za 200zł
![]() Na tydzień ok 100zł wydaję z lekka+wędlina,mięso ok 150zł na tydzień(3 osoby dorosłe).Żadne rarytasy. Unikam słodyczy,gum do żucia,chipsów,nie kupuję alkoholu-wybiera zdrową żywność(droga jest,to fakt). Nie kupuję na zapas w markecie tylko większe zakupy w Lidlu czy markecie Tesco(kawa,herbata itp). Warzywa z ogródka-dlatego też tak niedużo wyszło w porównaniu z innymi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chciałabym spróbować takiego gąbczastego chleba,pomidora i kuraka faszerowanego hormonami ... jestem ciekawa jak to smakuje ![]()
Edytowane przez anka_85 Czas edycji: 2008-04-20 o 16:01 Powód: lit. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
[quote=kaledonia;7290185]wow...ktoś pisał miesiąc za 200zł
![]() Dokladnie-wow ![]() Ja jak nie zjem czegos dobrego to chodze zła jak osa ![]()
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Doprawdy nie rozumiem tego zaskoczenia...wśród znajomych popytałam i też wydają koło 200zł ...może Wrocław to jednak taniutkie miasto.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Nie no ale na miesiac 200zł?
przeciez jakies mieso warzywa na obiad,serki maslo jakies owoce a codziennie sie je....no nie wiem to zalezy w sumie do wielu rzeczy
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dodatkowo tak jak pisałam wcześniej mięso : niektórzy kupują tylko kurczaka a on jest tańszy w porównaniu z wieprzowiną czy wołowiną..więc już masz mniej pieniędzy wydanych. Edytowane przez Madia Czas edycji: 2008-04-20 o 15:49 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
zielony stworek
|
Ja wiem,że niektórzy żyją za 200zl albo i mniej,ale co to za odżywianie się-śniadanie jedna kanapka z białego chleba(najtańszego z marketu) z pasztecikiem z puszki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
Mi akurat chleb taki 1kg starcza na 3 dni (max) poza tym nie rozumiem co masz do białego chleba. A co ma zrobić osoba, która nie znosi ciemnego pieczywa?? Bo ja akurat do takich należę...i nie przemawia za mną to, że jest zdrowe...kotlety sojowe też są zdrowe a ich nie przełknę. Poza tym nie uważam, żeby od czasu do czasu kanapka z pasztetem była zła...jak mam ochotę na pasztet to jem pasztet a jak nie to nie. Nie zmuszam się codziennie do jedzenie wg układu: na śniadanie ciemne pieczywo plus masło (nie margaryna) plus stos warzyw i mięso. Są dni, że tak jem a są dni, że chapnę jedynie kanapkę z pasztetem i jestem happy.
Edytowane przez Madia Czas edycji: 2008-04-20 o 16:21 Powód: poprawki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jezeli ktos nie znosi ciemnego pieczywa, to niech dzienna porcje blonnika dostarcza jedzac inne produkty, proste. o pieczywie jasnym i ciemnym Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Zmieniłabym tylko dwie rzeczy: bez masła (bo tak nie lubię) i zamiast herbaty z cytryną herbata zielona lub czerwona.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
polecam zupy, porcja roslowa z Lidla za 1,50 zl _ warzywka z targu za 2 zl i masz zupe na pare razy wiec warto z kims wejsc w uklad i robic wspolna kuchnie z kims innym.
Odradzam kanapki , bo to co kladziesz na kanapke kosztuje czase tyle co zupa na pare dni. tradycyjnie ryz z cynamonem, placki ziemniaczane , nalesniki, zielniaki smazone z jakiem sadzonym i mozna ograniczyc wydatki. najlepiej jednak z kims prowadzic wspolna kuchnie bo wlasnoreczne przygotowanie jedzienia dosc pracachlonne a tak mozna robic dyzury. ryz dla 2 osob gotuje sie tyle samo czasu jak dla 1 osoby. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Ja ostatnio z TŻ preferujemy makaron z pomidorami z fetą i ewentualnie oliwkami ...i całość na osobę wychodzi nam ok. 5 zł (liczyłam to ale zapomniałam ile dokładnie, w każdym razie nie więcej niż 5zł a chyba nawet mniej).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja gabczastego chleba nie cierpie-znalazlam taki ciemny w Safeway i tylko ten jem-warzywa wole organic-moge kupic mniej ale nie cierpie tych plastkowych pomidorow.Ale zgadza sie mimo iz kupuje jedzenie raczej organic i unikam zakupow w Walmart jak ognia-to i tak prawie nic nie smakuje tak jak w Polsce... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Rozeznanie
|
Ja co prawda nie finansuję sobie jeszcze sama jedzenia, ale jem zupełnie inaczej niż moja rodzinka, kupując dla siebie inne rzeczy (stawiam na zdrowe odżywianie) i aż z ciekawości podliczyłam mniej więcej, jak to u mnie wygląda. Wyszło około 100 zł na tydzień. Czasem mniej, czasem więcej, w zależności od tego, co się akurat skończy. Te 100 zł to wcale nie wychodzi z tego masa jedzenia.. na słodycze nie wydaję, bo praktycznie ich nie jem, najdrożej wychodzą w moim przypadku produkty typu serki wiejskie/serki homo, warzywa na patelnię, owoce, tuńczyk, szynka/polędwica, woda mineralna itp. - bo to jadam codziennie/co drugi dzień.
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
Jezeli ktos wydaje 200zl bo tak kupuje i juz to spoko ale osoby ktore sie głodza i oszczedzaja nie wiadomo na co to sorry ale to juz troche chore...
dajmy na to dziewczyna siedzi w szkole burczy jej w brzuchu idzie do domu zje goracy kubek i koniec , bo ona okreslila limit sobie,nie wiecej niz 5zł na dzien na jedzienie bo ona upatrzyla sobie skorzana kurteczke i zbiera no ok chce ja miec rozumiem ale glodzic sie ? przeciez czlowiek jest słaby,ciezko mu sie mysli i w ogole no ale kazdy robi jak chce nie no a jednak nie rozumiem 200zł na m-c,przciez produkty na obiad, mieso czy ryby surowka jakies owoce warzywa serki maslo jogurty...hm
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Też nie rozumiem osób, które specjalnie nie jedzą bo taki limit sobie ustawiły. Nie uważam natomiast, że oszczędzam na jedzeniu....jak pomyślałam, żeby wydać dajmy na to te 500zł na miesiąc to nie wiem co bym musiała dokupić żeby tą sumę wypełnić...chyba skończyłoby się na pizzach bo jest w porównaniu do domowego jedzenia drogie.
OT: Serków i jogurtów nie jadam (mama mnie chyba przekarmiła w dzieciństwie i już mam wstręt). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi sie ze ceny jedzenia sa porownawcze w Polsce i Usa.
Wlasnie wrocilam z zakupow zywnosciowych.Kupilismy pieczywo wedline jogurty,cos na slodko,skladniki na salatke,owoce,warzywa,kre wetki,cherbate,krakersy oraz karme i kosci dla psow.Wybieralam dzisiaj praktycznie wszystko organic,przy kasie wyszlo $140. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
my wydajemy ok 400 zł mcznie.(ja i mąz)
i nie kupujemy rarytasów. Uwazam ,że jedzenie w Polsce jest drogie. Tak jak tu dziewczyny piszą, wychodze z marketu ,czy z bazaru i mam na dnie siatki ,a stracilam 50 zl. Mięso tylko w sklepach mięsnych ,nie w marketach ,bo kilkanascie razy się 'przejechalam' Nie oszczedzam na warzywach (nie kupuje z marketu,tylko z warzywniakow na pobliskim bazarze). A jesli chodzi o przykładowe ptasie mleczko? To owszem ,zdarza mi sie na nie patrzeć i mlasnąc i to tyle... nie kupuje,bo szkoda mi te 12 czy 15 zl na nie. Chociaż ,gdy mnie bardzo zassie ![]() ![]() Ale też, nie kupuję produktów z najnizszej polki.
![]() |
![]() |
#111 |
Wtajemniczenie
|
ja z TŻ mamy 200 zł na tydzien na swoje wydatki. W tym dojazdy wynosza nas ok. 60zł, srodki czystosci 15zł, reszta idzie na zarcie i picie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nigdzie nie napisałam, że francuzi są zdrowi i piękni bo jedzą rogale. Nie wkładaj takich słów w moje usta. Równiez tak nie myslę. Chciałam przekazać, że jedzenie produktów mącznych (typu. drożdżówki, rogaliki etc) nie prowadzą do chorów wszelakich i szybkiej smierci. Są normalnym sniadaniem, a badania naukowe potwierdzają, że dieta śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych nie dzięki croissantom, a dzięki zbilansowanym posiłkom, dużej ilości warzyw i owoców, lampce wina co jakiś czas. I żadne drożdżówki nie szkodzą ani francuzom ani hiszpanom. Ja mam taki sam styl żywienia jak farncuzi - na sniadanie jadam dość często croissanta lub drożdżówkę i co? Żyję. Gruba też nie jestem - przy wzroście 168 ważę 55 kg. Jestem zdrowa jak ryba i nie zamierzam rezygnować z drożdżówek ponieważ "ktoś mądry" powiedział kiedyś, że są niezdrowe. Otóż życie jest niezdrowe! Warzywa hodowane przy ulicy albo nawożone chemią też są niezdrowe, a prawie wszyscy je jedzą. Zwierzęta karmione sztucznie - to samo... Dobra, kończe mój wywód i zmykam na drożdżówkę z budyniem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Wtajemniczenie
|
dubel;]
![]() |
#114 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Pssionfruit drożdzowki nie sa jakies mega niezdrowe ale zdrowe tez nie....ok mozna zaspokoic glód,sa smaczne w sumie z produktow zdrowych tylko ze wtedy jak sie je zrobi samemu a sklepowe zawieraja rozne konserwanty czesto....
![]()
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
P.S. Najlepszym doradcą jest nasz organizm...w końcu jak jemy w kółko jakąś rzecz to nam się w końcu nudzi...to organizm nam mówi czego chce a czego nie. Ostatnio wpadł w moje ręce artykuł gdzie pisano, że jogurty to wcale zdrowe nie są...ech ;/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
ja to się nie moge nadziwic studentom,którzy ostatnie pieniądze wolą wydać na piwsko lub wóde niż na jedzenie
![]() a jeszcze bardziej nie jestemw stanie pojąc jak oni normalnie funkcjonuja prawie nic nie jedząc tylko pijąc alkohol ;/
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Trzeba spróbować żeby zrozumieć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
haha
![]() dla mnie z rańca kawa i papieros na pusty bebech to po prostu masakra. próbować żeby zrozumieć nie chce bo umarłabym :P może 3 dni bym pobalowała a później wołałabym o pomstę do nieba ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:27.